Domů » Články » Recenze » Nikon Z50 - uživatelská recenze

Nikon Z50 - uživatelská recenze

S doslova masivním nástupem bezzrcadlovek na všech frontách a s celkovou změnou situace na trhu nakonec i Nikon znovu přepracoval celou svoji nabídku fotoaparátů jako takovou, a to samozřejmě i včetně příslušenství. Zhruba před rokem to začalo příchodem nových bezzrcadlovek Nikon Z6 a Nikon Z7, po nichž samozřejmě následovalo hned několik objektivů a dalšího příslušenství. To vše ale bylo pro FX formát, tedy pro snímač velikosti kinofilmového políčka (Full-frame) a na první bezzrcadlo s menším čipem formátu DX, tedy APS-C jsme si museli počkat o něco déle. Až na samém konci roku 2019 se konečně objevil nový Nikon Z50 a to spolu s dvojicí objektivů, optimalizovaných právě pro tento menší čip a systém s bajonetem Nikon Z. Čekání to sice bylo docela dost dlouhé, ale jak to tak vypadá, tak nový fotoaparát rozhodně stojí za pozornost.

Nikon Z50Nikon Z50 - nový fotoaparát se svým designem velmi podobá vyšším modelům Nikon Z6 a Nikon Z7, jen je o poznání menší.

Design, mechanické provedení a ovládání

Po stránce designu a mechanického provedení novinka nápadně připomíná své dražší stájové kolegy s čipem formátu FX (FullFrame), kterými jsou Nikon Z6 a Nikon Z7. To není žádné překvapení a dalo se to čekat, protože Nikon se i v minulosti snažil design co nejvíce sjednotit napříč modelovými řadami. Je to velmi podstatné, protože pokud fotografové časem pokročí se zkušenostmi a přechází z nižších modelů na vyšší, tak je přechod snazší, protože hlavní ovladače jsou vesměs na stejných místech, a hlavně je také zachována celková koncepce a logika ovládání, takže se člověk nemusí vše složitě učit znovu. No, a tak je tomu i nyní, i když novinka je samozřejmě menší, a hlavně výrazně lehčí než zmíněné vyšší modely. Přitom kvalita provedení není nijak výrazně ošizená a základní korpus fotoaparátu Nikon Z50 je kovový odlitek z oblíbených hořčíkových slitin. Pokud jde o odolnost, tak tady se Nikon tváří poněkud tajemně, protože u zmíněných vyšších modelů výslovně uvádí odolnost proti stříkající vodě a prachu, kdežto u novinky se jen zmiňuje o tom, že odolnost je nepatrně nižší, a to bez bližší specifikace. Nicméně jak ukazují produktové fotografie, šasi tohoto nového fotoaparátu je zhruba stejně robustní.

Firemní produktové fotografie nové DX (APS-C) bezzrcadlovky Nikon Z50:

Přestože je nový Nikon Z50 o poznání menší i lehčí, jak jeho dražší stájový kolegové, tak se opravdu přímo skvěle drží, a to i v případě, že má uživatel opravdu velkou ruku – což je i můj případ. Vzhledem k rozměrům je to až skoro zarážející. Je to dáno zejména tím, že bateriový grip s úchopovou částí je opravdu hodně vykrojený, takže padne do ruky jako ulitý a držení je jisté i naprosto bezpečné. To samé platí i pro ovládání, protože naprostá většina ovládacích prvků je prostě tam, kde je člověk tak nějak automaticky předpokládá. Samozřejmostí jsou samostatná tlačítka pro nejdůležitější funkce, jako jsou korekce expozice a citlivost ISO, a nechybí ani dvojice rollerů (přední – zadní, tak jako u lepších zrcadlovek), nebo dvojice uživatelsky programovatelných tlačítek Fn1 a Fn2. Povedený je i výklopný LCD monitor s vysokým rozlišením (cca 1 Mpix), se kterým se skvěle manipuluje a v případě potřeby jej lze otočit i úplně směrem dopředu – třeba na stále oblíbené selfie. Velmi povedený je i elektronický hledáček s rozlišením 2,36 Mpix, kde je ale občas při rychlejším pohybu znát nepatrné zpoždění – ale opravdu jen velmi nepatrné a jen v extrémních případech, takže to v závěrečném souhrnu raději ani nezmiňuji.

Nikon Z50 - firemní produktové video (product tour) vystihující hlavní vlastnosti nové bezzrcadlovky.

Na horní straně fotoaparátu pak kromě sáněk pro instalaci externího blesku najdeme i blesk interní, který je ale mírným zklamáním. Blesk samotný sice funguje skvěle, ale má opravdu malý výkon. Nebudu vás unavovat nicneříkajícími čísly, ale shrnul bych to do konstatování, že bývaly časy, kdy blesky fotoaparátů podobné kategorie měly výkon i dvojnásobný. Na druhou stranu je pravda, že na běžné základní focení to stačí a menší výkon se dá kompenzovat navýšením citlivosti ISO. Druhým nedostatkem vestavěného blesku pak je, že neumí Nikon CLS, což znamená, že neumí bezdrátově ani řídit a ani odpálit externí blesky Nikon. Poslední dobou je takovou až skoro módou, že se vestavěné blesky často do pokročilejších fotoaparátů nedávající dokonce vůbec, ale mě osobně to přijde jako škoda. Když umíte i s pouhým vestavěným bleskem dobře zacházet, tak je to skvělý pomocník i nástroj. Tohle se ale úplně nepovedlo a asi si to Nikon nechává v záloze do nějakého budoucího vyššího modelu. Dá očekávat, že přijdou i další fotoaparáty systému Nikon Z DX, jako ekvivalent "sedmičkové" řady zrcadlovek.

Hlavní technické parametry digitální bezzrcadlovky Nikon Z50:

Snímací čipAPS-C, CMOS 20,7 Mpix
Poměr stran3:2
BajonetNikon Z
Obrazový procesorEXPEED 6
Rozsah citlivosti ISOISO 100 - 51.200 (uživatelsky až 204.800)
Stabilizace/Čištění čipuNe / Ne
Automatické zaostřování209 bodů / cca 86% pokrytí
Rychlost sériového snímání11 snímků za vteřinu
LCD monitorDotykový, 3,2" (8 cm), cca 1 Mpix
HledáčekOLED, 2,36 Mpix, 100% pokrytí
Video4K - 30p / Full-HD - 120p
Bezdrátové rozhraníWi-Fi + Bluetooth
Drátové rozhranímicroUSB, HDMI, Mikrofon
Paměťové karty1 x SD/SDHC/SDXC (UHS-I)
Vestavěný bleskAno
Odolnost proti stékající vodě a prachuNe
RozměryCca 127 x 94 x 60 mm
Hmotnost450 gramů včetně baterie a karty

Čip, obrazová kvalita a funkce

Snímací čipem je senzor typu CMOS s rozlišením 20,9 Mpix, tedy generující fotografie o rozlišení 5568x3712 pixelů, tedy s přesně stejným rozlišením, jaké známe z digitálních zrcadlovek Nikon D7500 a Nikon D500. O jaký typ čipu se přesně jedná, to je teď nejasné a je otázka, zda se to někdy přesně dozvíme, jak se již dříve několikrát stalo. Některé zdroje uvádí, že je to naprosto identický čip z dřívějších modelů, jinde se zase dozvíme, že jde o čip inovovaný. Ve své podstatě je to jedno a možné jsou obě varianty – nový čip většinou znamená lepší parametry, ale někdy se i se starším čipem dá docílit lepších výsledků díky novějším algoritmům při zpracování výstupu v obrazovém procesoru. Osobně se domnívám, že pravda bude obojí, tedy vylepšený čip i SW algoritmy, ale to je opravdu jen můj osobní odhad. Ať tak či tak, faktem je, že technická kvalita fotografií je skutečně vysoká a podle mě vyšší, jak u zmíněných modelů Nikon D7500 a Nikon D500, zejména s ohledem na dynamický rozsah. Na zpracování výsledků v renomovaných laboratořích (jako je třeba Dxomark) si asi budeme muset ještě chvíli počkat, ale dá se očekávat, že půjde o novou jedničku v kategorii fotoaparátů s čipem formátu APS-C.

Stránka výrobce s podrobnou specifikací a detailními informacemi: Nikon Z50 na webu Nikon CZ

Citlivost čipu lze nastavit v základním nastavení v rozmezí ISO 100 až 51.200 a v uživatelském rozhraní pak lze povolit ještě navýšení až na ISO 204.800. Jak už to tak bývá, tak nejvyšší hodnoty citlivosti jsou spíše jen "papírové údaje", ale pravda je, že v praxi se v případě potřeby dá zajít opravdu hodně vysoko. Výsledky můžete sami posoudit podle ukázkových fotografií a snad jen pro jistotu dodám, že je potřeba je brát jen jako ukázku a v praxi samozřejmě také hodně záleží na konkrétní scéně. Z dalších praktických ukázek je pak také patrný skutečně velký dynamický rozsah, kde bych řekl, že nastal opravdu znatelný posun k lepšímu a nový Nikon Z50 zvládá i problematické kontrastní scény opravdu skvěle. Celkovou kvalitu fotografií bych tedy hodnotil v dané kategorii jako doslova špičkovou, a to jak po stránce barevného podání, tak dynamického rozsahu i úrovně šumu při jednotlivých citlivostech ISO - samozřejmě zejména při použití vyšších citlivostí, i když poslední dvě už jsou dost mimo.

Testovací noční scéna - ukázky běžných snímků pořízených bezzrcadlovkou Nikon Z50:

Testovací noční scéna - 100% výřezy z běžných snímků pořízených bezzrcadlovkou Nikon Z50:

Skvělý je i hybridní systém automatického zaostřování, který disponuje 209 ostřícími body, které pokrývají 90 % obrazového pole, takže se vám v praxi už jen těžko stane, že by vám fotografovaný objekt vyběhl ze zóny pokryté ostřícími body. V praxi se pak také ukázalo, že ostření funguje opravdu skvěle a je dostatečně rychlé, přesné i citlivé – katalogový údaj uvádí citlivost již od hodnoty -4EV. Pokud zvolíte kontinuální zaostřování a sériové snímání, můžete se dostat až na rychlost 11 snímků za vteřinu, což je na danou kategorii vskutku skvělá hodnota. Nechybí samozřejmě ani možnost natáčet video, a to až ve 4K/30p rozlišení, nebo ve Full HD/120p. Fajnšmekři si pak užijí i možnost natáčení zpomaleného videa, nebo naopak časosběrné snímání, kdy vám přímo z fotoaparátu vypadne hotové video a to i u časosběru až ve 4K rozlišení. Za zmínku pak stojí i režim tichého fotografování, který se může hodit v mnoha situacích, kdy nechcete nebo nemůžete rušit okolí, od fotografování v památkách, na významných událostech nebo při fotografování živočichů ve volné přírodě. (Nejen) pro méně zkušené a začínající fotografy je také přímo skvělý systém nápovědy (známý už z dřívějška), který vám přímo ve fotoaparátu po stisku tlačítka "?" srozumitelně vysvětlí jednotlivé funkce a nastavení – takže už žádné velké listování v obsáhlém manuálu. :-)

V této kapitole bych měl vůči novému Nikon Z50 vytknul snad jen jediný nedostatek – výrobce jej totiž nevybavil ani stabilizovaným čipem a ani automatickým čištěním čipu. Je sice pravda, že nové objektivy, které jsou pro Nikon Z50 určené, tak jsou vybavené vlastní stabilizací, stejně jako mnoho starších objektivů, které lze použít přes Nikon FTZ adaptér a kde stabilizace také funguje, ale přeci jen by bylo velmi lákavé mít stabilizaci i při využití dalších starších objektivů. Podobně je to i s čištěním čipu, který se sice u bezzrcadlovky čistí lépe a pohodlněji, ale automatické čistění by jistě přišlo vhod.

Příslušenství

Zcela klíčovou otázkou nového systému je samozřejmě také nabídka objektivů. V případě Nikon Z50 můžete použít dva nové objektivy, které jsou určeny právě pro bezzrcadlovky Nikon s formátem čipu DX (APS-C), dále pak všechny ostatní objektivy, které jsou určeny pro systém Nikon Z, tedy i pro FX (Full-Frame) fotoaparáty Nikon Z6 a Nikon Z7. V případě, že si pořídíte adaptér Nikon FTZ, tak můžete použít i starší objektivy pro zrcadlovky Nikon, a to včetně alternativních značek, jako Sigma, Tokina, Tamron a další. V praxi jsem přes tento adaptér vyzkoušel asi deset různých objektivů a všechny fungovaly bez problémů, nicméně zejména u alternativních výrobců nelze funkčnost 100 % zaručit, a proto rozhodně doporučuji to vyzkoušet, a to hlavně u starších typů (to ale v podstatě neplatí jen v tomto případě a jen pro Nikon, ale pro všechny případy, kdy se využívají nějaké adaptéry v kombinaci s objektivy alternativních výrobců).

Pokud jde o dvojici nových objektivů, které byly na trh uvedeny současně s Nikon Z50, tak jde o základní zoom Nikon Z DX 16-50mm f/3,5-6,3 VR a teleobjektiv Nikon Z DX 50-250mm f/4,5-6,3 VR. Oba objektivy toho mají hodně společného, oba mají vestavěnou výkonnou optickou stabilizaci i rychlý a tichý krokový motor automatického zaostřování. Oba jsou ale také celoplastové, tedy včetně bajonetu a oba jsou "skládací", což znamená, že před focením je nutné je pootočením zoomovacího prstence napřed vysunout do pohotovostní polohy. To se sice na první pohled může jevit trochu jako opruz, ale dá se na to zvyknout a odměnou jsou skutečně minimální rozměry. Totéž platí pro plastové provedení, kde sice zamrzí plastový bajonet, ale zase jsou oba objektivy vzhledem k ohnisku až neskutečně lehké. Zejména základní zoom je v transportní poloze tak malý a lehký, že lze opravdu celý fotoaparát i s nasazeným objektivem strčit do kapsy, o čemž jsme si donedávna mohli nechat jen zdát. Hodnocení optického výkonu obou objektivů by bylo na samostatný článek, takže řeknu jen toliko, že je až překvapivě vysoký a kvalita výstupu předčila očekávání.

K příslušenství patří i baterie, kterou je zcela nový akumulátor Nikon EN-EL25 (který lze nabíjet i přímo ve fotoaparátu přes microUSB konektor) a je zajímavý tím, že jsem zatím nikde nenašel oficiální informaci o jeho výdrži. Možná je to tak ale i lepší, protože jak známo, u bezzrcadlovky opravdu hodně záleží na způsobu použití a fotografování. Při praktickém testování jsem si s sebou vzal Nikon Z50 na expedici do Jordánska a musím říct, že baterii jsem nedokázal za jeden den vybít, ani když jsem vyrážel do terénu brzy ráno a končil večer za tmy, což je podle mě více vypovídající než nějaká teoretická čísla počtu nacvakaných snímků. V tomto kontextu je zajímavý i fakt, že jsem měl navíc po celý den k fotoaparátu připojený mobilní telefon přes Bluetooth rozhraní a aplikaci Nikon SnapBridge kvůli ukládání GPS souřadnic do Exif dat fotografií. Tím mohu navíc konstatovat, že to funguje přímo skvěle a stačí mít tuto aplikaci v mobilu stále spuštěnou. Když pak třeba fotoaparát mezi focením vypnete a pak znovu zapnete, spojení se téměř okamžitě obnoví a zápis GPS souřadnic do snímků pokračuje. Aktivované Bluetooth rozhraní tak má na spotřebu energie z baterie fotoaparátu zcela zanedbatelný vliv. Aplikaci Nikon SnapBridge pak samozřejmě můžete využít i na spoustu dalších funkcí, jako dálkové ovládání, stahování fotek a podobně. Drobnou zajímavostí pak také je, že Nikon spolu s fotoaparátem uvedl také nový klasický dálkový ovladač Nikon ML-L7, který ale nevyužívá infračervený senzor jako tomu bylo dříve zvykem, ale k ovládání fotoaparátu využívá právě rozhraní Bluetooth, díky čemuž zvládne více funkcí, nejen spoušť.

Jinak je k dispozici samozřejmě i spousta dalšího příslušenství, jako je třeba externí blesk Nikon Speedlight SB-500, nebo výrazně menší Nikon Speedlight SB-300 a připojit lze i externí mikrofon Nikon Me-1 pro kvalitní ozvučení videosekvencí. K příslušenství pak patří i paměťová karta, přičemž Nikon Z50 disponuje jedním slotem pro paměťové karty typu SD/SDHC/SDXC.

Ukázkové fotografie z běžné fotografické praxe s Nikon Z50 zcela bez úprav:

Cena a závěr

Celkově mě Nikon Z50 velmi příjemně překvapil, a to i přesto, že se dalo už předem tušit, že fotit bude opravdu hodně dobře. Fotí totiž ještě o fous lépe, a hlavně je opravdu malý a lehký, při zachování skvělé ergonomie. Stejně nadšen jsem byl i z obou nových objektivů Nikon Z DX 16-50mm f/3,5-6,3 VR a Nikon Z DX 50-250mm f/4,5-6,3 VR, které se dají pořídit s Nikon Z50 v cenově zvýhodněném setu (aktuální 01/2020 prodejní cena 33.490,- Kč). Právě tento zvýhodněný set považuji za nejlepší volbu (v nabídce jsou ale samozřejmě i další sestavy), pokryjete jím rozsah ohnisek od 16 po 250mm a přitom celá sestava dohromady neváží ani kilo (!!). Je tak ideální na cesty a všude tam, kde nechcete nebo nemůžete s sebou vláčet velkou a těžkou výbavu, přičemž neztrácíte kvalitu. Vzhledem k užitné hodnotě celého setu považuji prodejní cenu za skvělou.

Nevýhodou tohoto nového fotoaparátu je absence stabilizace na čipu, ale na druhou stranu, pokud si pořídíte třeba výše zmíněný set, tak vás toto nemusí trápit, protože oba objektivy mají vlastní stabilizaci. Více zamrzí absence automatického čištění, zejména pak pokud častěji měníte objektivy. Nevýhodou také může být zatím menší nabídka objektivů, ale to se Nikon bude jistě snažit brzy napravit. Náročnější pak zamrzí, že vestavěný blesk neumí CLS.

Hlavní výhody:

- Vynikající kvalita fotografií
- Velký dynamický rozsah
- Spousta funkcí a detailních nastavení
- Detailní nápověda nejen pro začátečníky
- Kovové tělo
- Skvělá ergonomie i ovládání
- Kvalitní výklopný LCD
- Malé rozměry a nízká hmotnost
- Skvělý základní zoom
- Velká výdrž baterie
- Výhodná cena – zejména v setu

Hlavní nevýhody:

- Nemá automatické čištění čipu
- Nemá stabilizaci na čipu
- Blesk neumí CLS
- Zatím malá nabídka objektivů

Tak to jsou moje zkušenosti s novou bezzrcadlovkou Nikon Z50.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nová bezzrcadlovka Nikon Z50?

Celkem hlasovalo 182 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon Z50 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG tak, jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
19211715
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
František
Dobrý den, pane Kupso,
vaše recenze se povedla. Přecházím z Nikonu na D5600 tak jsem přemýšlel jakou zvolit bezzrcadlovku. Vyhrála to Z50.
Vidím jak má perfektní obrazovou kvalitu. Moc Vám děkuji za recenzi, která mi usnadnila rozhodnutí.
Přeji Vám krásné Vánoce a hodně zdraví, štěstí, pohody
a dobré světlo v novém roce. :-)
Srdečně zdraví
František
Michal Kupsa
Děkuji, ať se daří a dobré světlo s novým fotoaparátem. :-)
Wesi
Díky za přehlednou recenzi a zároveň prosím o radu, před nedávnem jsem si pořídil Canon 250D a sem totálně znechucený dynamickým rozsahem, fotím převážně v lese kde je velký kontrast mezi opravdu tmavým lesem a například paprsky světla které do něj pronikají z venku, to co Canon předvádí je prakticky nepoužitelné, v lese čistá tma, světlo naopak tak přepálené že ani v Lightroomu z toho nevytáhnu žádnou informaci, to i moje stará D3300 má lepší výsledky což nechápu je to stařešina, možná je to jen muj názor ale přijde mě že Canon zaspal posledních 10 let a tak se ptám pomůžu si nějak výrazně koupí Z50? Připadně bych měl rači sáhnout po Sony a6400? díky za odpověď.
Michal Kupsa
Dobrý den, řeknu to asi tak - recenzi Nikon Z50 najdete zde, včetně ukázkových fotografií s vysokým kontrastem:
https://www.michalkupsa.cz/blog/nikon-z50-uzivatelska-recenze-341.html
Martin
Mě se to líbí, jen očekávám něco jako D500. Zatím mám D7200 ale dost bych ocenil oproti téhle zrcadlovce výklopný displej, stabilizaci čipu a ostření na oko. U Z50 navíc trochu omezuje 1/4000s. Co vůbec nechápu, je u Zetek absence gripů. Ostatní se předhánejí, často je dávaj i jako "dárek" do setu a Nikon to pořád nějak škrtí. Myslím si, že postupné dávkování vylepšení model od modelu je už dnes pasé a kdo nebude držet krok, bude trpět...U FW to klici z Nikonu pochopili, tak snad se zlepší i tohle... Díky za recenzi!
Michal Kupsa
Ono je to těžký a taky hodně o osobních preferencích, třeba mě osobně je grip nebo 1/4000 úplně šumák, ale zase je pravda, že pokud to lidi chtějí, tak by to mít měli. Já bych třeba zase uvítal víc malých objektivů, jako je třeba ten záklaďák. Třeba taková palačinka 10mm by byla pecka a nemusela by být ani moc světelná, tsačilo by f/4 nebo klidně i f/5,6 hlavně aby to bylo malý a lehký.
Jeffi
Děkuji za pěknou recenzi, s uvedeným souhlasím ve všech bodech. Mám Z50 pár měsíců a stále mě příjemně překvapuje. Je to malé, lehké a skladné (mám oba objektivy) a fotky jsou velmi slušné z hlediska dynamického rozsahu i ostrosti , včetně rohů. Myslím, že za ty peníze je to u Nikonu trefa do černého. Jenom doufám, že to nedopadne jako systém 1, jehož jsem byl několik let uživatelem.
Michal Kupsa
Díky, osobně si myslím, že systém Nikon 1 byl nepovedený krok mimo od samého začátku (a nebo naopak příliš předběhl dobu). To ale není případ Nikon Z DX, tady si naopak myslím, že je dobře našlápnuto a pokud se Nikon nedopustí nějakých zásadních chyb, tak se máme na co těšit. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace