Domů » Články » Recenze » Nikon Z6 - uživatelská recenze

Nikon Z6 - uživatelská recenze

Nový bezzrcadlový fotoaparát Nikon Z6 byl uveden na trh současně se svým dvojčetem Nikon Z7, o kterém jsem již psal v jednom z minulých článků. Oba přístroje jsou si skutečně podobné jako vejce vejci, přesto se však mezi mini najdou i některé dosti významné rozdíly. Hlavním rozdílem je pak asi celkové zaměření na jiný typ uživatelů a v neposlední řadě je dosti velký rozdíl taky v ceně. Nejen rozdílům mezi oběma modely, ale také kvalitě obrazového výstupu se budu věnovat dále v mojí obvyklé uživatelské recenzi, kde na konci najdete i několik ukázkových fotografií v plném rozlišení volně ke stažení.

Nikon Z6Nikon Z6 - náhled do vnitřností nového fotoaparátu včetně základního zoom objektivu Nikkor 24-70mm f/4 S.

Design, mechanické provedení a ovládání

Nikon Z6 je opravdovým dvojčetem fotoaparátu Nikon Z7 (tomu jsem se již věnoval v samostatné uživatelské recenze na mém webu zde: Nikon Z7 - uživatelská recenze) a to doslova. Pokud je položíte vedle sebe, tak ani nepoznáte, který je který, dokud se nepodíváte na jejich označení - jiný rozdíl opravdu nenajdete. Osobně se domnívám, že jde o nový trend a že hlavním důvodem je snížení nákladů na výrobu. Mechanické díly totiž představují poměrně velký podíl na celkové ceně přístroje a pokud je unifikujete a použijete stejné díly na více různých modelů, tak se při velkých výrobních sériích může jednat o dosti značné prostředky, kterých se v současné době výrobcům nedostává, protože prodeje jdou stále dolů. Z hlediska uživatele to ale považuji spíše za výhodu - sice to může být trochu nuda, pokud si v budoucnu budou i další fotoaparáty takto podobné (a já myslím, že víceméně budou), ale na druhou stranu to velmi výrazně usnadňuje přechod z jednoho modelu na druhý, nebo v případech, kdy někdo používá více modelů současně. Více však ukáže až čas, ale první náznak je zřejmý.

Firemní produktové fotografie nové bezzrcadlovky Nikon Z6:

Nikon Z6 se základním objektivem Nikkor Z 24-70mm f/4 S. Nikon Z6 se základním objektivem Nikkor Z 24-70mm f/4 S. Nikon Z6 se základním objektivem Nikkor Z 24-70mm f/4 S. Nikon Z6 - vyklopený dotykový LCD monitor.

Nikon Z6 se základním objektivem Nikkor Z 24-70mm f/4 S. Nikon Z6 - zadní stěna s dotykovým LCD monitorem. Nikon Z6 - vyklopený dotykový LCD monitor. Nikon Z6 - spodní strana fotoaparátu.

Tady bych se asi opakoval v tom, co jsem psal v článku o Nikon Z7, ale přeci jen si dovolím aspoň krátké shrnutí základních parametrů mechanického provedení. Tělo Nikon Z6 je vyrobené z obvyklé hořčíkové slitiny a je utěsněné proti vlhkosti a prachu. Jako celek působí dosti robustním i odolným dojmem a evidentně se počítá i s náročnějším nasazením poloprofesionálních a profesionálních uživatelů. S podobným, dostatečně odolným provedením (včetně gumového těsnění bajonetu) se zatím počítá i u nových objektivů určených pro systém Nikon Z, takže jako celek se v tomto ohledu skvěle doplňují.

Nikon Z6 - firemní produktové video (product tour) vystihující hlavní vlastnosti nové bezzrcadlovky.

Také ergonomie je výborná a tělo fotoaparátu Nikon Z6 se přímo skvěle drží i ovládá. Do ruky padne jako ulité díky poměrně hodně výraznému tvarování úchopu pro pravou ruku. Rozmístění ovládacích prvků je sice oproti dosavadním zrcadlovkám maličko pozměněné, ale jen nepatrně a hlavně zachovává základní logiku toho, co kde najdeme. Tomuto rozmístění se zjevně přizpůsobují i nejnovější zrcadlovky, jak naznačil pohled na zadní stěnu například u modelu Nikon D3500. Pokud tomu tak bude i do budoucna, že rozložení bude podobné napříč typy i modely, bude to přímo super. Kladně musím hodnotit také vyklápěcí LCD monitor na zadní stěně, stejně jako kvalitní EVF hledáček. Jedinou zásadnější výtkou tak zůstává absence vestavěného blesku, který mi u tohoto fotoaparátu osobně opravdu hodně chybí. Celkově jsem si pak na novou bezzrcadlovku velmi rychle zvykl a s jejím držením ani ovládáním jsem nepocítil ani sebemenší problém. Pro detailnější popis dojmů z ergonomie a ovládání případně koukněte na již zmíněnou uživatelskou recenzi modelu Nikon Z7 (Nikon Z7 - uživatelská recenze).

Funkce, snímací čip a obrazová kvalita v praxi

Asi vůbec nejzásadnějším rozdílem mezi oběma nejnovějšími bezzrcadlovkami značky Nikon je právě jejich snímací čip. V obou případech je použita technologie BSI CMOS, v obou případech je pro zpracování obrazu použit obrazový procesor Nikon Expeed 6 a stejná je i použitá pětiosá mechanická stabilizace čipu. Tím ale podobnost končí, senzor pro Nikon Z6 má výrazně nižší rozlišení, tedy 24 Mpix, což v praxi znamená fotografie o rozměru 6000x4000 pixelů. Spíše jen technickou zajímavostí pak také je, že tento čip je na rozdíl od čipu v Nikon Z7 opatřen low-pass filtrem - o přítomnosti tohoto filtru se v posledních letech s oblibou diskutuje, ale podle mě jsou to spíše jen akademické řeči, protože podstatný je především výsledek. :-)

Firemní produktové fotografie nové bezzrcadlovky Nikon Z6:

Nikon Z6 - kovový korpus těla fotoaparátu. Nikon Z6 - systém těsnění proti vlhkosti a prachu. Nikon Z6 - pohled do nitra fotoaparátu a objektivu. Nikon Z6 - optika EVF hledáčku.

Nikon Z6 - snímací čip formátu Full-frame. Nikon Z6 - závěrka testovaná na 200.000 cyklů. Nikon Z6 - obrazový procesor EXPEED 6. Nikon Z6 - slot pro paměťovou kartu XQD.

Nejde ale samozřejmě jen o rozlišení, protože s tím souvisí celá řada dalších parametrů - Nikon Z6 má díky nižšímu rozlišení větší rozsah citlivostí ISO a to v základu od ISO 100 až po ISO 51.200, uživatelsky pak rozšířitelné až na rozsah od ISO 50 až po ISO 204.800. Menší rozlišení také znamená rychlejší sériové snímání a to až 12 snímků za vteřinu, ale pouze u JPG nebo 12 bitového RAW formátu. Pokud chcete v režimu sériového snímání využívat plný, tedy 14 bitový RAW, tak rychlost klesne na 9 snímků za vteřinu a pokud budete navíc chtít i kontinuální měření expozice, pak klesne dále až na 5,5 snímku za vteřinu. Pořád se ale jedná o velmi dobré hodnoty, zejména pak s ohledem na fakt, že kombinaci všech tří parametrů (tedy 14 bitový RAW, kontinuální měření a nejrychlejší sériové snímání) opravdu využije spíše menší část uživatelů.

Testovací noční scéna, 100% výřezy při jednotlivých citlivostech a ukázky běžných snímků pořízených Nikon Z6:

Dalším rozdílem mezi oběma fotoaparáty Nikon Z je systém automatického zaostřování. Zatímco Nikon Z7 disponuje 493 ostřícími body, tak Nikon Z6 jich má "jen" zhruba polovinu, tedy konkrétně 273. To však nijak nesnižuje pokrytí obrazové plochy, kdy ostřící body pokrývají zhruba 90% záběru. To "jen" jsem dal do uvozovek schválně, protože i 273 ostřících bodů je naprosto dostatečný počet v podstatě na cokoliv a osobně si myslím, že u takto vysokého počtu je to v podstatě už skoro jedno. V praxi pak ostření funguje přímo skvěle a to jak po stránce citlivosti jednotlivých bodů, tak i s ohledem na rychlost reakcí, která je dostatečná i pro fotografování hodně rychlých dějů či objektů. Neméně důležité ale také je, že Nikon Z6 ostří naprosto přesně, což je v mnoha případech snad ještě důležitější, než citlivost nebo rychlost. Pokud ale přesto chcete použít korekci zaostření, třeba pro lepší využití hloubky ostrosti, tak i tato volba je k dispozici.

Pro nejnáročnější fotografy je příznivou zprávou také informace od výrobce, že v nejbližší době plánuje upgrade firmwaru, který umožní automatické zaostřování na oko fotografované osoby, jako to známe z některých konkurenčních fotoaparátů. Toto vylepšení pak jistě ocení zejména fotografové portrétů, kteří využívají vysoce světelné objektivy s extrémně malou hloubkou ostrosti (tento FW má být jak pro Nikon Z6 tak i pro Nikon Z7).

Hlavní technické parametry Nikon Z6:

Snímací čipFull-frame CMOS 24,5 Mpix
Poměr stran3:2
BajonetNikon Z
Obrazový procesorExpeed 6
Rozsah citlivosti ISOISO 100 - 51.200 (uživatelsky 50 - 204.800)
Stabilizace čipuAno, pětiosá, účinnost 5 EV
Automatické zaostřováníHybridní, pokrytí 90%, 273 bodů, -4 EV.
Rychlost sériového snímání12 snímků za vteřinu
LCD monitorDotykový, 3,2" (8 cm), 2,1 Mpix
HledáčekEVF, OLED, 3,69 Mpix, zvětšení 0,8x
Video4K - 30p / Full-HD - 120p
Bezdrátové rozhraníWi-Fi + Bluetooth 4.2 Low Energy
Drátové rozhraníUSB-C, HDMI, Nikon
Paměťové karty1 x XQD
Vestavěný bleskNe
Odolnost proti stékající vodě a prachuAno
RozměryCca 134 x 100 x 67 mm
Hmotnost675 gramů včetně baterie a karty

Přímo excelentní je ale samotná kvalita fotografií, kdy musím přiznat, že v některých situacích jsem přímo zíral. Kvalita výstupu s ohledem na úroveň šumu, i při opravdu hodně vysokých citlivostech ISO, patří v současné době k absolutní špičce. Při praktickém fotografování se dají používat i hodnoty donedávna zcela nemyslitelné a třeba klasická městská noční fotografie se dá bez větších omezení fotografovat i jen tak, z ruky - viz praktické ukázky a fotografie v plném rozlišení na konci článku. V době testování napadlo trochu sněhu a tak jsem pro zajímavost zkusil i noční neosvícenou krajinu, kde jediným zdrojem světla byl světelný smog (měsíc tu noc nevyšel) odrážející se od sněhové pokrývky. Podobně je na tom i dynamický rozsah, který je také přímo skvělý a také i při použití vysokých citlivostí ISO. Ostatně i to je vidět na praktických ukázkových fotografiích.

Ukázkové praktické testovací fotografie při vysokých citlivostech ISO a zcela bez úprav:

Tradičně velmi široká je u Nikonu také nabídka funkcí a možností uživatelského přizpůsobení fotoaparátu konkrétnímu uživateli, jako jsme tomu byli zvyklí u digitálních zrcadlovek vyšších tříd. Tedy počínaje obvyklými funkcemi a konče vychytávkami, jako je třeba časovač intervalového snímání, digitální podpis fotografií či kompletní bezdrátová konektivita s chytrými zařízeními a to dokonce i v pásmu Wi-Fi 5GHz. Samozřejmostí je také natáčení vysoce kvalitního videa a to až ve 4K rozlišení, ale rychlostí jen 30p, což už dnes může být pro někoho málo. Pokud si ale vystačíte "jen" s Full-HD se 120p, pak nejste ničím omezeni a přímo ve fotoaparátu můžete vytvářet i zpomalená, nebo naopak zrychlená, časosběrná videa. Video se zaznamenává až v 10-ti bitové barevné hloubce, s možností aktivace funkce Active D-Lighting a také s časovým kódem. Nejen pro video, ale i pro fotografování pak využijete vestavěnou pětiosou stabilizaci přímo na čipu, u které výrobce udává účinnost až 5 EV.

Příslušenství, cena a závěr

Nejpodstatnějším příslušenstvím jsou objektivy a úplně ideální je samozřejmě použít rovnou nejnovější modely určené přímo pro nový bajonet Nikon Z. Těch sice zatím není mnoho, ale nabídka se pomalu rozrůstá. Přesto je však velmi důležitým příslušenstvím adaptér Nikon FTZ, jehož prostřednictvím je možné používat dosavadní objektivy s bajonetem Nikon F. Podpora ale není úplně 100% a u některých postarších objektivů je potřeba si dávat pozor na fungování automatického zaostřování - to totiž nefunguje u objektivů, které nemají vestavěný AF motorek a vyžadují mechanický pohon z těla fotoaparátu. Vše ostatní ale funguje bezchybně a to včetně neoriginálních objektivů alternativních výrobců a v případě potřeby lze použít i objektivy Nikon DX, určené pro digitální zrcadlovky s menším čipem formátu APS-C. Při nasazení takového objektivu přes adaptér Nikon FTZ se automaticky sníží rozlišení a obraz v elektronickém hledáčku se přizpůsobí úhlu záběru takového objektivu.

Firemní produktové fotografie nové bezzrcadlovky Nikon Z6:

Nikon Z6 - konektorová výbava. Nikon Z6 - s nasazeným FTZ adaptérem. Nikon Z6 - s FTZ adaptérem a objektivem s bajonetem Nikon F. Nikon Z6 - s nasazeným bleskem Nikon SB-5000.

Nikon Z6 - s externím mikrofonem Nikon Me-1. Baterie Nikon EN-EL15b. Popruh pro Nikon Z6. Nikon Z6 - originální brašna Nikon CF-DC9.

Často diskutovaná je také výdrž baterie na jedno nabití. Nikon Z6 je na tom v tomto ohledu stejně, jako model Nikon Z7 - tedy používá nejnovější baterii Nikon EN-EL 15b, která je zpětně kompatibilní se staršími verzemi této baterie. Rozdíl je pouze v tom, že nejnovější verze této baterie umožňuje nabíjení přímo ve fotoaparátu přes USB konektor. Pokud máte starší verzi baterie, tak ji můžete klidně použít, ale pro nabití holt musí do nabíječky. Výrobce uvádí výdrž baterie zhruba 330 snímků na jedno nabití, ale praktická zkušenost ukázala, že vydrží o hodně víc. Samozřejmě (jako u všech bezzrcadlovek) velmi záleží na způsobu použití, ale pokud energií neplýtváte, dá se v pohodě dosáhnout na výdrž i více než dvojnásobnou.

Často kritizovaným parametrem je fakt, že Nikon Z6 má pouze jeden slot na paměťovou kartu a ještě navíc (zatím) velmi málo používaného formátu XQD (Nikon se ale nechal slyšet, že plánuje upgrade FW, po kterém bude možné použít i karty typu CFexpress). Karty XQD jsou sice velmi výkonné, ale bohužel drahé a to včetně čteček. Určitě lepší by bylo, kdyby byl fotoaparát vybaven dvěma sloty (už jen kvůli zálohování v terénu), nejlépe pak kombinací slotů XQD a SD/SDHC/SDXC. Právě tohle je jedna ze dvou věcí, které mi na Nikon Z6 docela vadí (ještě víc mi vadí absence vestavěného blesku).

Hlavní výhody bezzrcadlovky Nikon Z6:

- přímo excelentní kvalita fotografií
- vynikající systém automatického zaostřování
- rychlost a svižnost jako celku
- celkově množství funkcí
- skvělá ergonomie a ovládání
- robustnost a odolnost proti vlhkosti a prachu
- zpětná kompatibilita s objektivy pro zrcadlovky
- kompatibilita s příslušenstvím pro zrcadlovky
- velká baterie s nabíjením přes USB
- kvalitní základní zoom Nikkor Z 24-70mm f/4 S

Hlavní nevýhody bezzrcadlovky Nikon Z6:

- nemá vestavěný blesk
- jen jeden slot na paměťovou kartu
- video 4K jen 30p.

Hned několikrát jsem v internetových diskuzích zaznamenal názor, že Nikon Z6 je jen takovou náhražkou pro ty, kteří nemají na Nikon Z7. S tímto názorem rozhodně nemohu souhlasit, byť výrazně nižší cena Nikon Z6 je samozřejmě velmi příjemná. :-)

Aktuální (02/2019) doporučené prodejní ceny včetně DPH:

Nikon Z6 tělo: 49.990,- Kč
Nikon Z6 + FTZ adaptér: 53.990,- Kč
Nikon Z6 + 24–70 mm f/4 S: 59.990,- Kč
Nikon Z6 + 24–70 mm f/4 S + FTZ adaptér: 64.990,- Kč

Nikon Z6 je podle mého názoru přímo skvělá bezzrcadlovka, vynikající především skvělou kvalitou fotografií a to i při velmi vysokých citlivostech ISO. To je to, co se mě osobně líbí asi úplně nejvíc. Nicméně skvělá je i celková rychlost, pohotovost, stejně jako ergonomie, propracované ovládání i odolnost. V neposlední řadě pak kvalita objektivů, stejně jako dalšího volitelného příslušenství. Z nedostatků mě osobně vadí hlavně absence vestavěného blesku a hodil by se i druhý slot na paměťovou kartu. Někomu pak může vadit i to, že 4K video je pouze 30p, nebo že u některých starších objektivů nefunguje automatické zaostřování. To jsou ale naopak z mého pohledu spíše méně podstatné detaily.

Omezení oproti výrazně dražšímu Nikonu Z7 jsou minimální (za řeč stojí v podstatě jen menší rozlišení a nižší počet ostřících bodů) a opravdu vadit budou pouze nejnáročnějším profesionálním fotografům. Pokud jste tedy spíše tak jako já nadšeným amatérem, pak je Nikon Z6 jasnou volbou, protože v této kategorii jen těžko najdete něco lepšího.

Tak to jsou moje zkušenosti s nejnovější bezzrcadlovkou Nikon Z6. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový bezzrcadlovký fotoaparát Nikon Z6 ?

Celkem hlasovalo 240 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon Z6 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG tak, jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
610201421
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Nikita Šťastná
Dobrý den, pěkně napsaná recenze. Jakou zkušenost mohu dodat já. Slot na jednu kartu není důležitý, Z6 má přenos přes WiFi a ten to nahrazuje, přenesete snímky i plné kvalitě. Jinak za dobu co mám Nikony se mi nestalo, že by mi zkolabovala karta. Blesk? Někomu může abscence vadit, ale fotí skvělě i za špatných světelných podmínek. Další podstatnou výhodou je živý náhled, vidíte přesně co fotíte tj. expozičně i s hloubkou ostrosti. Hodí se to i u starších objektivů, kdy nastavujete clonu natvrdo (u zrcadlovek pak skoro nic nevidíte pokud dáte clonu F18).
Obrazový výstup je jedinečný, mikrokontrast a ty nejjemněší přechody jsou neuvěřitelné. Hezký den Niki :-)
Michal Kupsa
V podstatě souhlas, ale je to taky jak pro koho, třeba pro mě je absence blesku důvod, proč jsem do toho nakonec nešel. Ono nejde jen o špatné světelné podmínky, ale třeba o přisvícení stínů a podobně. :-)
bh69
Z6 jsem měl jenom chvilku v ruce na prodejně, ale co mně (kromě trochu nejistého držení ve srovnání s větší DSLR) vadilo bylo rozmazání obrazu v hledáčku při každém pohybu s foťákem. Mám pocit, že by to po čase asi hodně unavovalo. Jinak je EVF pěkný, jemný a velký, barvy přirozený - člověk si ani neuvědomí, že to není zrcadlo (nebo hranol). Ale to platí do prvního pohybu s foťákem ...
Michal Kupsa
Tak to je více či méně bolest všech bezzrcadel, ale zase je otázkou, komu to vadí - akčním fotografům asi víc a třeba krajinářům zase vůbec. Mě zase vadí jiné věci, ale spíš obecně a osobně zatím zůstávám u zrcadlovky. :-)
JF
Musim rict, ze jako lehka, mala alternativa na cesty me to lakalo. Bud toto nebo Z7, ale temi obludne velkymi objektivy, ktere se k bezzrcadlu absolutne nehodi, to pekne zdegradovali.
Michal Kupsa
Mě se tedy o dost víc líbí právě Z6, ale fest mi chybí vestavěný blesk. :-)
Jinak ale s těmi objektivy - třeba ten základní, nebo širokáč jsou naopak docela dost malé, ty bych bral hned. Pokud jde ale třeba o nové zetkové 50/18 nebo 35/1,8 tak fakt nechápu, proč je udělali tak velké. Opticky jsou sice doslova super, ale ty rozměry i hmotnost .... :-(
Martin
Musím říct, že za mě je to zatím potencionální náhrada a postupný přechod na FF, pokud v příštím roce Nikon neoznámí APSC bez zrcátka. Pravděpodobně s adaptérem a širokáčem. Do té doby asi pořídím novou Sigmu 70-200mm S a na ohniska mezi tím zkusím použít nejdelší ohniska 18-35 a 50-100mm 1,8. Sice s vinětací. ale ta půjde zvládnout v postprodukci. Kolik to udělá při nastavení DX na Z6 prosím? Nějakých 14 - 16MP jako na D7200? Z7 by na tohle byla lepší, ale cena... :-( D500 je super, ale přesnost ostření, tichá závěrka, náhled na displeji v hledáčku (protisvětlo) a váha se stabilizací ji asi převálcuje...
Michal Kupsa
Taky čekám, jestli udělají i DX bezzrcadlo, jinak Z6 přepnutá na DX udělá udělá cca 10 Mpix, kdežto D7200 má 24 Mpx. :-)
petr
Myslel jsem pomalé ostření připojeného objektivu pro klasickou FF zrcadlovku přes redukci. Konkrétně to byl Nikon 70-200 2,8.
Michal Kupsa
Kterou verzi jsi zkoušel? Existuje nejméně pět variant tohoto objektivu (ty opravdu staré ani nepočítám).
petr
Příslušenství využít lze, nicméně třeba u teleobjektivů je výrazné zpomalení ostření, což u reportáže je docela problém. V nějakém článku se ptali profesionálů, kteří se focením živí, zda by šli do bezrcadlovky: poměr pro zrcadlovku byl 8:2... Ano, bezrcadlovka je technicky super - spoustu novinek, nicméně si myslím, že systém elektronického displeje neuspěje .. Bude to foťák pro hračičky. Proto si myslím, že zaměření na nejvyšší (profi) třídu je nesmysl - profesioná to nekoupí a pro amatéra je to drahé..
Michal Kupsa
Znám hned několik profesionálů, kteří si takový fotoaparát už koupili. :-)
Jinak zpomalení ostření u teleobjektivu? U kterého? Já jich zkoušel několik a nic jsem nezaznamenal.
Petr
Když přehlédnu zatím skoro žádné příslušenství, malou výdrž baterie, nesmyslný slot jen na jednu kartu, čímž je přístroj vyřazen z profi třídy, tak neskousnu elektronický displej, který nikdy nedosáhne kvality zobrazení optického hranolu a pro profi focení je dle mě nepoužitelný.
Michal Kupsa
No, příslušenství lze použít od zrcadlovek a výdrž baterie není ani zdaleka tak špatná, jako u jiných bezzrcadel. Na druhou stranu to ale má i své výhody, především naprosto přesné ostření, nebo výrazně lepší možnosti zobrazení v hledáčku. I když pravda, druhý slot na kartu by se hodil a optický hledáček má taky něco do sebe. Holt každý má jiné prefecence .... :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace