Domů » Články » Recenze » HTC Desire EYE - uživatelská recenze

HTC Desire EYE - uživatelská recenze

Kromě fototechniky, které se věnuji už dlouhá léta, mě taky velmi baví i další současné moderní technologie, zejména ty mobilní, postavené na operačním systému Android. Když jsem před dvěma lety psal svoji první "Androidí" recenzi (konkrétně to byl tablet Asus MeMo Pad ME302KL), tak mi bylo jasné, že to není poslední článek na toto téma. Nyní tedy nastal čas navázat na tyto první kroky a napsat něco nového. Tentokrát jsem si jako téma vybral pro změnu mobilní telefon značky HTC, konkrétně model vyšší střední třídy HTC Desire EYE, který mě zaujal zejména proto, že má celkem hodně univerzální využití a současně za sebou zázemí léty osvědčeného výrobce.

Úvaha na úvod, aneb proč zrovna HTC?

Ještě jsem nezačal tento článek ani psát a už se mě známí ptali, proč zrovna HTC a proto si dovolím na úvod napsat krátkou úvahu na toto téma. Ve své podstatě je to ale vlastně velmi jednoduché a podobné, jako s fototechnikou – chci psát především o těch značkách a výrobcích, se kterými mám nějakou delší praktickou osobní zkušenost. No a v případě HTC je to celkem jasné, protože právě od tohoto výrobce byl můj první chytrý mobilní telefon, stejně tak jako ten (zatím) poslední. To ale zase neznamená, že bych byl zaměřen jen jedním směrem a v mezičase jsem si udělal osobní názor i zkušenost také na jiné značky a výrobce. O tom ale zase někdy příště ….

HTC Desire EYEHTC Desire EYE - barevné varianty telefonu, které jsou dostupné v prodeji v České republice.

Mechanické provedení, odolnost a ovládání

Na první pohled je HTC Desire EYE obyčejná plastová placka, jakých vidíme denně spoustu. Při bližším průzkumu už to však vypadá mnohem zajímavěji – použitým materiálem totiž není běžný plast, ale velmi odolný a kvalitní polykarbonát, jehož jednotlivé díly jsou naprosto přesně spasovány do celku, který nejen dobře vypadá, ale také se skvěle drží a hlavně neklouže v ruce. Povrch navíc není nijak extra náchylný na ulpívání nečistot. Osobně se pak domnívám, že současné polykarbonáty či plasty jsou už dnes z hlediska nejen odolnosti, ale i z pohledu dalších vlastností mnohem lepší, než kov, jakým je například hliník, či slitiny na bázi magnézia, které se používají u vrcholných TOP modelů (stejně jako ve fototechnice).

Celý telefon je zepředu, zezadu, i po stranách dokonale rovný a nic z něj nikde nevyčnívá, což opět podtrhuje čistotu designu, ale hlavně snižuje možnost poškození například čočky fotoaparátu. Vtipně jsou provedené šuplíčky na SIM a paměťovou kartu na levé straně přístroje, které lze celkem snadno otevřít bez jakéhokoli potřebného nástroje. Naproti, tedy napravo jsou pak tlačítka pro hlasitost, hlavní vypínač a dnes už skoro nevídaná samostatná spoušť fotoaparátu. Třešničkou na dortu je pak voděodolnost s certifikací IPX7, což v praxi znamená, že by telefon měl vydržet půlhodinu metr pod vodou. Právě tato odolnost v kombinaci s použitým materiálem byla jedna z věcí, která mě na mobilním telefonu HTC Desire EYE zaujala, protože odpovídá celkovému zaměření mé webové stránky, tedy na pobyt v přírodě.

Produktové video dobře vystihující design a odolnost mobilního telefonu HTC Desire EYE:

Z hlediska mechanického provedení, ovládání a celkové odolnosti považuji mobilní telefon HTC Desire EYE za v podstatě ideálně navržený – neklouže v ruce, vydrží víc než řada TOP modelů v provedení sklo/kov, nerozhodí ho déšť, pád do kaluže či potoka a ještě navíc dobře vypadá. Snad mi jen jakožto pravákovi více vyhovuje opačné rozmístění ovládacích tlačítek po stranách, jako například u modelu HTC Desire 816, tedy hlavní vypínač a hlasitost vlevo, sloty na karty vpravo. Ale to je asi opravdu už jen můj čistě subjektivní dojem a obecně je to především spíše otázka zvyku.

Vybavení - hardware, systém a konektivita

Z hardwarového vybavení je samozřejmě asi nejdůležitější displej. V tomto případě jde o 5,2“ Super LCD 3 displej s Full-HD rozlišením 1920x1080, krytý tvrzeným sklem Gorilla Glass 3. Displej je skvělý jak s ohledem na barevné podání, tak i na pozorovací úhly. Také jeho reakce na dotyk jsou bezchybné, takže opět asi není co vytknout. Snad si jen dovolím malou úvahu na téma rozlišení, kdy nějak nechápu honbu výrobců za čím dál vyšším rozlišením displejů – bohatě by stačilo „pouhé“ HD rozlišení a to hlavně proto, že při této velikosti displeje běžný člověk nemá šanci pouhým okem rozeznat rozdíl mezi HD a Full-HD displejem. Co ale rozezná, je vyšší spotřeba a zatížení systému při vyšším rozlišení. Až mi to připomíná podobně nesmyslnou honbu za co nejvyšším rozlišením snímacích čipů v případě současných digitálních fotoaparátů.

Doslova veliká paráda je zvukový systém HTC BoomSound, tedy dvojice reproduktorů umístěných na čelní straně telefonu. Člověk až nemůže uvěřit vlastním uším, že 8,5 milimetru silná placička může mít takto skvělý, čistý a dokonce i hlasitý zvuk. Pokud si tedy občas, třeba na cestách, rádi pustíte nějakou tu písničku nahlas, bez sluchátek, pak budete opravdu nadšeni, protože tohle opravdu hned tak žádný konkurent nepřekoná.

Zde pro představu několik základních produktových snímků mobilního telefonu HTC Desire EYE:

HTC Desire EYE - produktová fotografie modré verze. HTC Desire EYE - produktová fotografie červené verze. HTC Desire EYE - produktová fotografie modré verze. HTC Desire EYE - produktová fotografie červené verze.

Dále tu pak máme samotný hardwarový základ telefonu, od kterého se odvíjí rychlost, výkon a také třeba konektivita přístroje. Někteří kolegové novináři se doslova vyžívají v pitvání detailních parametrů procesoru, paměti a podobně, případně v různých testech výkonu. Já osobně si naopak myslím, že toto až tak důležité není, protože celkový dojem z praxe a vyladění systému jako celku je často důležitější, než použité komponenty. Nemluvě pak o tom, že značná část současných telefonů je stejně už natolik výkonově předimenzovaná, že plného výkonu stejně v běžném provozu ani využít nelze, nebo pouze v případě spuštění extrémně náročných aplikací. Nicméně je i tak nutno uvést aspoň nejdůležitější parametry – základem mobilního telefonu HTC Desire EYE je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,3 GHz a k tomu 2GB operační paměti, což je dostatek výkonu v podstatě na cokoliv. Aktuální (12/2015) verze operačního systému Android je 5.0.2 + k tomu firemní nadstavba HTC Sense 6.0. Podstatné ale je, že jako celek je systém i s nadstavbou velmi dobře vyladěn a s běžnými aplikacemi funguje velmi svižně a bez jakýchkoli záseků, což je asi to hlavní (zde ale rovnou přiznávám, že třeba náročné hry jsem ani nezkoušel, protože mě prostě hraní her na mobilu nebaví). :-)

Velmi důležitá je ale také konektivita a zde opět nebylo ponecháno nic náhodě. Přístroj osahuje veškerou podstatnou konektivitu, zahrnující Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS i GLONASS a nechybí ani NFC. Podstatná je také plná podpora českého LTE (což bohužel pořád ještě není u všech dnešních telefonů samozřejmost). Naopak chybí čtečka otisků prstů, kterou považuji zejména z hlediska zabezpečení telefonu za dosti dobrou vychytávku.

HTC Desire EYEHTC Desire EYE - ukázka možného menu fotoaparátu, položky lze přidávat.

Fotoaparát a výdrž baterie

O mobilním telefonu HTC Desire EYE řada lidí hovoří jako o "fotomobilu", případně jako o "selfiemobilu" a to především proto, že oba jeho fotoaparáty jsou plnohodnotné a téměř totožné, což přeci jen není až tak úplně obvyklé. Jakožto fotograf sice rozhodně nepatřím k těm, kdo by nahradili svůj fotoaparát mobilem, ale na druhou stranu se nějaké to kapesní "cvakátko" občas hodí a tak mě docela zajímalo, jaký fotoaparát se v tomto mobilu vlastně skrývá. Napřed tedy troška teorie – oba fotoaparáty mají (podle mě naprosto dostatečné) rozlišení 13Mpix, oba disponují autofokusem a oba mají dokonce i dvojité (pro lepší dosažení potřebné barvy světla) přisvětlovací LED diody. Pomocí obou fotoaparátů lze také natáčet video a to až do kvality Full-HD. Úplně stejné ale oba fotoaparáty přeci jen nejsou (byť se to na netu leckde píše :-) ). Jsou v nich hned dva rozdíly, tedy respektive spíše v jejich objektivech. Fotoaparát na zadní straně má objektiv se světelností f/2, kdežto ten na straně přední má "jen" f/2,2. To je rozdíl v podstatě kosmetický, podstatnější ale je, že oba jsou širokoúhlé - zadní fotoaparát má úhel záběru odpovídající kinofilmovému ekvivalentu 28mm a ten přední dokonce 22mm (!). Tady mohu říci jediné – super, protože nedostatečně široký úhel záběru je problém nejen mnoha telefonů, ale i celé řady kompaktních fotoaparátů.

Pokud jde o praktické použití, tak ne že bych zahodil svůj Nikon D7200 a začal fotit mobilem :-) ale musím přiznat, že jsem byl výkonem fotoaparátu velmi mile překvapen. Nemá smysl vyjmenovávat, co všechno umí – to je stejně otázka i použité aplikace, ale mohu prostě konstatovat, že mobil HTC Desire EYE fotí nejen dobře, ale přímo hodně dobře – a to i za horších světelných podmínek. Tady už si opravdu dovedu představit i skutečné praktické využití fotografií – nejen pro sdílení na sociálních sítích a podobně. Pokud jste jako já fandové "virtuálních prohlídek", tak vězte, že i tuto vychytávku už tento mobil zvládá.

Na ukázku několik forografií, pouze zmenšených a lehce doostřených (originály v příloze):

HTC Desire EYE - ukázkový snímek č.1 HTC Desire EYE - ukázkový snímek č.2 HTC Desire EYE - ukázkový snímek č.3 HTC Desire EYE - ukázkový snímek č.4

Pokud jde o výdrž baterie, která má udávanou kapacitu 2400 mAh, tak to je opravdu těžké hodnotit, ale označil bych ji nejspíš za průměr v dané kategorii přístrojů. Za mě osobně bych pak snad jen dodal, že by mi vůbec nevadilo, kdyby byl telefon o pár milimetrů silnější, za cenu výkonnější baterie. To ale platí v podstatě pro téměř všechny současné telefony – i když tady možná o něco víc, vzhledem k jeho zvýšené odolnosti a tedy i určení (mimo jiné) pro pobyt v přírodě, tedy zpravidla daleko od nejbližší zásuvky. Na druhou stranu z praxe - když jsem vypnul data, GPS a podobné žrouty, tak mi telefon bez problémů vydržel třídenní vandr (včetně 2 nocí pod širákem) a to navíc při teplotách cca 5 až -5 °C.

Cena a závěr

Mobilní telefon HTC Desire EYE už není žádnou žhavou novinkou a jeho prodej už v podstatě pomalu končí, což v podstatě nechápu, protože si myslím, že má a ještě dlouho bude mít co nabídnout i ve vztahu ke konkurenci. Mimo jiné i proto, že podobných telefonů, na hraně mezi běžnými a odolnými telefony zase tolik není. Výhodou zase je, že se s tímto větším časovým odstupem dá pořídit za podstatně výhodnější cenu, než v době svého uvedení na trh. Přesto však musím konstatovat, že telefon sice považuji celkově za vynikající, ale jeho současná cena je přeci jen ještě pořád spíše mírně vyšší. Být jeho cena mírně nižší, jistě by se s úspěchem prodával ještě nejméně rok.

Závěrem tedy ještě shrnu základní klady tohoto zařízení:

- kvalitní a výkonný hardware i software
- zvýšená odolnost - vhodný pro pobyt v přírodě
- po všech stránkách parádní displej
- hezký, moderní i praktický design
- přímo skvělý zvuk
- podpora paměťových karet
- plná podpora sítí LTE
- kvalitní, širokoúhlé fotoaparáty
- příkladná péče o aktualizace systému

Ale ještě také také pár nedostatků:

- i s delším odstupem pořád ještě vyšší cena
- pouze průměrná výdrž baterie
- škoda, že není více barevných variant

Důležitá poznámka na závěr – osobně považuji za nesmírně důležité také to, jaký vztah má výrobce k aktualizacím operačního systému. Znám případy, kdy skvělé zařízení v podstatě zcela nesmyslně ztratilo svoji hodnotu absencí aktualizací systému – jako například již zmíněný tablet Asus MeMo Pad ME302KL, který v době svého uvedení na trh patřil ke špičce a jeho parametry jsou i dnes, po dvou letech, velmi dobré a přitom jej výrobce zcela degradoval tím, že se neobtěžoval ani jedinou systémovou aktualizací. Jeho HW by přitom bez problému zvládal i nejnovější verzi Androidu. Toho se však u HTC bát nemusíte, protože v tomto ohledu by mohlo jít svým konkurentům příkladem a své produkty pravidelně aktualizuje. Pokud se tedy rozhodnete třeba pro tento HTC Desire EYE, tak vězte, že má ještě do konce tohoto roku oficiálně přislíbenu aktualizaci na nejnovější Android 6 Marshmallow.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí mobilní telefon HTC Desire EYE ?

Celkem hlasovalo 63 lidí

Aktuální vývoj ceny mobilního telefonu HTC Desire EYE na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si ještě můžete stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení zcela bez úprav. Snímky byly pořízeny předinstalovanou aplikací Fotoaparát HTC ve výchozím nastavení. Vhodným nastavením fotoaparátu či aplikace, nebo použitím jiné aplikace by bylo možné dosáhnout lepších, ale někdy i horších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
11131720
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace