Domů » Články » Recenze » Nikon D7200 - uživatelská recenze

Nikon D7200 - uživatelská recenze

Asi není žádným tajemstvím, že právě "sedmičková" řada digitálních zrcadlovek značky Nikon je moje nejoblíbenější, protože ji sám, od jejího samého počátku používám. Fotil jsem Nikonem D7000, poté jsem přešel na Nikon D7100, no a když přišel nový Nikon D7200, tak se není čemu divit, že právě na tento model jsem byl opět obzvlášť zvědav. V následujícím článku se vás tedy pokusím seznámit s touto novou digitální zrcadlovkou, včetně porovnání snímků s předchozím modelem a také včetně ukázek praktických fotografií v plném rozlišení:

Nikon D7200 s nejnovějším teleobjektivem AF-S Nikkor 300mm f/4 PF ED VR:

Nikon D7200Nikon D7200 - s objektivem AF-S Nikkor 300mm f/4 PF ED VR

Mechanické provedení a ovládání

Úvodem se musím hned přiznat, že když jsem fotoaparát vybalil z krabice a vzal poprvé do ruky, tak jsem byl trošku zklamán. Nový Nikon D7200 je totiž na pohled prakticky úplně stejný, jako jeho předchůdce Nikon D7100. Očekávané vylepšení ergonomie se nakonec nekonalo a touto změnou tak zatím prošel jen FX model Nikon D750 a pak také Nikon D5500, kde je tato změna opravdu hodně výrazná. Absence této změnu u novinky je možná kvůli kombinaci velikosti těla a rozměrům baterie, nebo možná proto, že design předchozího modelu je opravdu povedený a tak do něj vývojáři prostě raději nezasahovali. Prvotní mírné zklamání tak nakonec vystřídal stav, kdy jsem si řekl, že je to vlastně jedno, protože na původní verzi designu jsem byl zase zvyklý – a zvyk je, jak známo, železná košile. :-)

Na ukázku krátké produktové video s hlavními vlastnostmi:

Při podrobnějším zkoumání a hlavně po prvním zapnutí fotoaparátu jsem si ale všiml jedné výrazné změny – horní stavový LCD displej je totiž úplně jiný. Nynější verze displeje zobrazuje podstatně méně informací, ale tyto údaje jsou zase o poznání větší (viz srovnání na jednom produktových snímků). Tady opět těžko říct, protože kdo byl zvyklý nastavovat všechny základní parametry právě pomocí tohoto displeje, tak bude jistě zklamán. Na druhou stranu (nejen) fotografové se slabším zrakem naopak jistě ocení, že zbývající údaje jsou na displeji podstatně lépe viditelné. Já patřil spíše k těm prvním, ale po chvíli jsem si na to zvyknul a po čase jsem musel uznat, že je to takto asi opravdu lepší, protože tolik informací na malém LCD stejně vidět nepotřebuji a ty nejdůležitější jsou takto přeci jen mnohem lépe viditelné i při opravdu letmém pohledu. Navíc kombinace samostatného tlačítka a zadního LCD monitoru je zejména pro méně zkušené fotografy přehlednější a v upraveném menu je jasnější, co se kterým rollerem ovládá.

Design a provedení nového fotoaparátu:

Nový Nikon D7200 - čelní strana fotoaparátu. Nikon D5500 - horní strana fotoaparátu. Nikon D7200 - levá strana fotoaparátu. Nikon D7200 - pravá strana fotoaparátu.

Nikon D7200 - zadní stěna fotoaparátu. Nikon D7200 - spodní stěna fotoaparátu. Nikon D7200 - utěsnění fotoaparátu proti vlhkosti a prachu. Nikon D7200 - sloty pro paměťové karty.

Nikon D7200 - pentagonální hranol hledáčku. Nikon D7200 - pohled od hledáčku fotoaparátu. Porovnání stavových LCD displejů u Nikon D7200 versus předchozí Nikon D7100. Nikon D7200 - nové samostatné menu pro video.

Kromě zmíněné změny úpravy menu pro kombinaci tlačítko a roller pro nastavení vyvážení bílé, citlivosti ISO a režimu automatického zaostřování se drobné změny dočkalo také menu samotné. Nyní je k dispozici také samostatné menu pro nastavení videa. To je oproti předchozímu modelu výrazné vylepšení, protože menu a jednotlivá nastavení jsou tak mnohem přesnější a lze je snadněji najít. Navíc se detailní nastavení videa týká opravdu jen pořizování videosekvencí a na nastavení fotoaparátu pro fotografování nemají tyto volby žádný vliv.

Příjemný je také pohled do hledáčku, který je velký, jasný (realizovaný poctivým pentagonálním hranolem) a zobrazuje 100% fotografované scény. Nechybí ani obvyklý stavový displej v hledáčku a také průhledový displej přímo na matnici, který zobrazuje ostřící body AF, ořez na volitelný crop faktor x1,3, upozornění na absenci paměťové karty a volitelně také pomocnou mřížku pro fotografování architektury. Jinak je samotné tělo fotoaparátu realizováno jako kombinace odolného plastu a hořčíkové slitiny, které je navíc utěsněno proti vnikání prachu a vlhkosti. Stejně stavěný je i volitelný přídavný grip Nikon MB-D15, který je společný i pro předchozí model fotoaparátu.

Vybavení, funkce a obrazová kvalita

Po stránce vybavení fotoaparátu Nikon D7200, je nejviditelnější novinkou především vybavení vestavěnou Wi-Fi jednotkou, pro bezdrátové připojení fotoaparátu k chytrému telefonu nebo tabletu. Pomocí (bezplatné) aplikace Nikon Wireless Mobile Utility tak můžete dálkově ovládat fotoaparát, sledovat živý náhled na displeji chytrého zařízení, nebo přesouvat fotografie z fotoaparátu do telefonu či tabletu. Pro modernější zařízení je pak také zcela nově (vůbec poprvé v zrcadlovkách Nikon) k dispozici také vestavěná technologie NFC.

Dalším vylepšením je pak vybavení fotoaparátu nejnovějším systémem automatického zaostřování Nikon AF MultiCAM 3500 DX II. s celkovým počtem 51 ostřících bodů. Tato jednotka tak v současné době patří k tomu vůbec nejlepšímu, čím Nikon momentálně disponuje, což je znát i na praktickém výkonu, protože fotoaparát zaostřuje opravdu skvěle. Další novinkou pak je nový obrazový procesor Nikon EXPEED 4, tedy opět to nejmodernější od Nikonu. Výrazně byla zvětšena také vyrovnávací paměť (tzv. buffer), což sice nemá vliv na rychlost sériového snímání, ale výrazně se zvýšil počet snímků, které je nyní možné pořídit v jedné sérii – konkrétně ve formátu JPEG je to až 100 snímků "na jeden zátah", v případě 12-bitového RAWu je to až 27 snímků a v případě 14-bitového RAWu je to až 18 fotografií. Pro pořádek ještě dodám, že závěrka fotoaparátu je testována na 150.000 cyklů.

Nikon AF MultiCAM 3500 DX II.Nikon AF MultiCAM 3500 DX II. - nová jednotka automatického zaostřování.

Vylepšeny byly i možnosti natáčení videa – tedy až na jednu drobnost, kterou je fakt, že nejvyšší kvalita videa, full-HD rozlišení 1920x1080 pixelů se snímkovou frekvencí 50 nebo 60 snímků za vteřinu, je u Nikonu D7200 bohužel dostupná pouze v režimu crop factoru x1,3. To je trošku škoda, zejména pak s ohledem na fakt, že nižší, nedávno představený model Nikon D5500, toto omezení nemá. Jinak je video možné velmi komfortně a detailně manuálně nastavit do všech detailů, včetně detailních parametrů zaznamenávaného zvuku. K dispozici je také zobrazení přeexponovaných míst videa, nebo praktická vodováha pro dokonalé vyvážení na stativu. Krom záznamu na paměťovou kartu je pak možné video také současně ukládat přes HDMI kabel přímo na externí záznamové zařízení.

Nyní však již k samotné obrazové kvalitě nového fotoaparátu. Na internetu se v diskuzích objevily spekulace o tom, že Nikon D7200 disponuje na rozdíl od modelu Nikon D7100 zcela novým snímacím, čipem, který je navíc od jiného výrobce. Diskuze se točily kolem výrobců Sony a Toshiba, nicméně oficiální informace Nikonu v tomto ohledu mlčí. Já se tedy nebudu pouštět do dalších spekulací na toto téma, protože si osobně myslím, že to není vůbec podstatné. Papírově jsou parametry čipu stejné jako u předchůdce, tedy jde o snímací čip technologie CMOS, bez antialiasingového filtru, s rozlišením 24 megapixelů, tedy konkrétně 6000x4000 efektivních obrazových bodů. Při nastavení citlivosti čipu zmizely hodnoty, které bylo nutno povolit v uživatelských funkcích a čip nyní disponuje jednotným rozsahem ISO 100 až ISO 25600.

Nikon D7200Nikon D7200 - ukázka praktické fotografie při citlivosti ISO 3200 (pouze zmenšeno a doostřeno).

Když jsem psal uživatelskou recenzi modelu Nikon D5500, tak jsem si po praktickém vyzkoušení říkal, že samotné výsledné fotografie jsou o fous lepší, než u vyššího, ale staršího modelu Nikon D7100. Tentokrát, v případě nejnovějšího Nikonu D7200, je podle mě zřejmé, že kvalita fotografií se opět posunula k lepšímu. Rozdíl sice není nijak dramatický, přesto je však znatelný. Jde samozřejmě především o úroveň šumu při vyšších citlivostech ISO, ale nejen o to. Fotografie z nového fotoaparátu mi připadají lepší i po stránce kontrastu a barevnosti. Fotografie mají mírně vyšší kontrast ve středních tónech, díky čemuž prostě obecně vypadají tak nějak lépe. Také barevné podání je maličko jiné a subjektivně více odpovídá reálným odstínům. Pro posouzení jsem pro vás připravil obvyklý test úrovně šumu při jednotlivých citlivostech ISO, který jsem tentokrát vylepšil o přímé srovnání s předchozím modelem fotoaparátu. Ukázkové snímky jsou 100% výřezem z fotografované scény a samozřejmě zcela bez úprav, pouze ořez (záznam do JPEG v nejvyšší kvalitě).

Srovnání Nikon D7200 versus D7100 při jednotlivých citlivostech ISO + praktické fotografie:

Zkušební foto - 100% výřez - ISO 100 Zkušební foto - 100% výřez - ISO 200 Zkušební foto - 100% výřez - ISO 400 Zkušební foto - 100% výřez - ISO 800

Zkušební foto - 100% výřez - ISO 1600 Zkušební foto - 100% výřez - ISO 3200 Zkušební foto - 100% výřez - ISO 6400 Zkušební foto - 100% výřez - ISO 12800

Zkušební foto - 100% výřez - ISO 25600 Praktická fotografie - ISO 3200 Praktická fotografie - ISO 6400 Praktická fotografie - ISO 3200

Z výsledků ukázkových fotografií je docela dobře patrné, že kvalita fotografií je opravdu zase o kousek lepší a několik praktických ukázek si můžete na konci článku stáhnout v plném rozlišení k vlastnímu detailnímu prozkoumání. Z praktického fotografování je pak také zřejmé, že dnes již lze zrcadlovkou formátu DX fotografovat i noční snímky z ruky, bez stativu - viz poslední tři ukázky, které jsou fotografované právě jen tak, z ruky. Takovému fotografování pak samozřejmě ještě hodně pomůže, pokud použijete buďto objektiv s výkonným stabilizátorem obrazu, nebo světelný objektiv – ukázkové fotografie jsou pořízené základním zoomem AF-S 16-85mm f/3,5-5,6 VR nebo AF-S 35mm f/1,8 G.

Na závěr si ještě dovolím jednu poznámku v otázce funkcí, kterou je novinka v podobě časosběrného snímání. Tato funkce byla doposud k dispozici pouze u FX digitálních zrcadlovek Nikon. Nově je tak tedy i u nového DX fotoaparátu. Tako vychytávka byla navíc vylepšena o funkci vyrovnání expozice, která eliminuje "skákání" expozice v průběhu snímání časosběru.

Příslušenství, cena a závěr

Jako obvykle si závěrem dovolím zopakovat známou poučku, že nejpodstatnějším příslušenstvím pro zrcadlovku jsou objektivy a že výběr vhodného objektivu je přinejmenším stejně důležitý, jako výběr samotného fotoaparátu. Často se mě také někdo ptá, jaký základní objektiv zvolit k nějakému konkrétnímu fotoaparátu. V tomto případě si tedy dovolím odpovědět rovnou předem – k digitální zrcadlovce Nikon D7200 bych jako "základní zoom" jednoznačně doporučil objektiv AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6 VR. Tento objektiv se sice již vyrábí nějaký ten pátek, ale podle mého názoru patří v této třídě k tomu úplně nejlepšímu a já osobně bych ho nevyměnil ani za nic. :-)

AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6 VRAF-S DX Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6 VR - dle mého názoru ideální základní zoom k Nikon D7200.

Je ale samozřejmé, že tato volba základního objektivu nemusí vyhovovat každému, ale naštěstí je tu široká nabídka dalších možných alternativ a to jak přímo od Nikonu, tak i od dalších alternativních výrobců. To samé platí i o veškerém dalším příslušenství, kterého je na trhu dost a dost a které jistě snadno najdete buďto přímo na stránkách Nikonu, nebo u vašeho prodejce fototechniky. Pro jistotu ale ještě zmíním bateriový grip Nikon MB-D15, který je stejný, jako byl u předchozího modelu Nikon D7100 a je tedy samozřejmě plně kompatibilní i s novým Nikonem D7200. Za zmínku pak stojí ještě nabídka systémových blesků, z nichž nejnovější model Nikon Speedlight SB-500 disponuje také LED diodami, které využijete třeba pro trvalé přisvícení scény, například při natáčení videa za špatných světelných podmínek.

Nikon D7200 + battery grip Nikon MB-D15 Battery grip Nikon MB-D15 - těsnění proti vlhkosti a prachu. Nikon D7200 + blesk Nikon Speedlight SB-500 Nikon D7200 + blesk Nikon Speedlight SB-700

Nikon D7200 + externí mikrofon Nikon Me-1 Bezdrátový externí mikrofon Nikon Me-W1 Externí GPS jednotka Nikon GP-1a Obal na fotoaparát Nikon CF-DC3

Zcela zásadní je samozřejmě také informace o prodejní ceně nového fotoaparátu. V současné době (04/2015) se novinka prodává za 29.990,- Kč včetně DPH za samotné tělo. Tato cena byla tak nějak "předvídatelná" a lze ji považovat za přiměřenou. V nabídkách jednotlivých prodejců pak najdete také několik různých cenově zvýhodněných setů s různými objektivy, či dalším příslušenstvím. Nejobvyklejší sety najdete i s prodejními cenami v tabulce níže. Tady bych snad jen poznamenal, že podle mě je škoda, že (zatím) žádný prodejce nenabízí cenově zvýhodněný set s již zmíněným a velmi dobrým základním objektivem AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6 VR. Třeba se ale ještě v průběhu prodeje situace změní a dočkáme se i tohoto, případně i jiných prodejních sestav.

Neméně podstatnou je také informace o ceně (zdroj - Megapixel.cz):

Aktuální (duben 2015) orientační ceny včetně DPH:
Nikon D7200 (samotné tělo)29.990,- Kč
Nikon D7200 + AF-S 18-105mm f/3,5-5,6 VR36.990,- Kč
Nikon D7200 + AF-S 18-140mm f/3,5-5,6 VR39.790,- Kč
Nikon D7200 + AF-S 50mm f/1,8 G33.890,- Kč

Z designu i z celkových parametrů nové digitální zrcadlovky Nikon D7200 je celkem jasně patrné, že se nejedná o úplně nový fotoaparát, ani o nějaký zásadní, či přelomový upgrade předchozího modelu Nikon D7100. Na druhou stranu je ale stejně tak jasné, že nejde jen o nějakou "kosmetickou" úpravu a že nové změny se týkají nejen funkcí, ovládání a vybavení, ale že k lepšímu se, byť mírně, posunula i samotná obrazová kvalita výsledných fotografií. Nový Nikon D7200 se tak jasně řadí na úplnou špičku digitálních zrcadlovek s čipem tohoto formátu – a to nejen v rámci značky Nikon, ale i celkově na trhu. Také jeho cena je příznivá a za své peníze tak dostanete opravdu vysoce kvalitní fotoaparát. Je otázkou, zda se vyplatí či nikoli upgrade z předchozího modelu Nikon D7100 - to si asi bude muset rozhodnout každý sám, dle svých vlastních osobních preferencí. Pokud jde ale o upgrade z ještě staršího modelu Nikon D7000, tak tady si dovolím tvrdit, že upgrade se rozhodně vyplatí.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový Nikon D7200 ?

Celkem hlasovalo 559 lidí

Aktuální přehled ceny digitální zrcadlovky Nikon D7200 na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D7200 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG a NEF (RAW), tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
101861718
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Peter
Dobrý deň chcem sa opýtať na plastový kryt na zadný display či existuje na Nikon d7200 alebo či bude pasovať z d7000
Michal Kupsa
Dobrý den, pasovat nebude, doporučuji spíš použít ochrannou fólii, jako se dává třeba na mobil.
Jaroslav
DObrý den. Nejspíše to tu asi zaznělo ale jsem před rozhodnutím zda si koupit Nikon D7200 nebo D7500.

Je pravda že D7200 přišla na trh v roce 2015 a D7500 před půlrokem. Já mám rád sice nejnovější věci ale pořád se nedokážu rozhodnout.

Je pravda že výsledek fotky hlavně o objektivu ale i tak bych rád věděl k jakému modelu z dvou uvedených které píšu by jste přiklonil ? Foťák bych chtěl na delší dobu. Neplánují cca za 3 roky měnit.

Děkuji za radu.:-)
Michal Kupsa
Dobrý den,
pravda, ani já sám se nějak neumím rozhodnout, protože D7500 je sice novější a má několik zajímavých věcí navíc (výklopný LCD, Bluetooth atd.), ale výstup z D7200 mi přijde nepatrně lepší - sice jen nepatrně a jen v určitých situacích, ale přeci jen. Tento můj osobní dojem potvrzují například i výsledky světoznámé laboratoře DXO.
Takže jsem vám asi moc neporadil, tak aspoň přeji dobré světlo. :-)
Tom
Dobrý den,
vlastním již 4 roky D7000 a doba dozrála na výměnu. Nemohu se však rozhodnout mezi D5600, D7100, D7200 a D7500. Uvažovat o přechodu na FF je u mne dost problematické, jelikož vlastním DX 17-55/2.8, DX 35/1.8 a pouze 70-200/4 VR by byl vhodný pro FF. Jde mi nejvíce o kvalitu výstupu a spolehlivý AF i za horších světelných podmínek. Prosím tedy o radu bez řešení cenových rozdílů.
K Vašemu oblíbenci: 16-85 jsem vlastnil téměř celé ty 4 roky, byl to po 35/1.8 druhý objektiv do sady a musím ho pochválit. Kreslil moc dobře od plné díry a vyrovnanost po celé délce ohniska je "dejme tomu" přirovnatelná k 70-200/4. Ovšem potom se naskytla příležitost a já získal za dobrou cenu 17-55/2.8. Je to těžší kus, ale těch 2.8 Vám v restauraci, na svatbě, při focení sportu nebo vytažení objektu ze scény (malou hloubkou ostrosti) NIC nevynahradí. Naopak bych řekl, že krajinky uměl 16-85 lépe. Nicméně, na tělech s vyšším rozlišením snímače jsem netestoval, tedy nemohu říci, jak by oba dopadly v porovnání na výše jmenovaných modelech. Děkuji.
Michal Kupsa
Dobrý den,
pokud jde jen o samotnou kvalitu fotografií, tak si nemohu pomoct, ale pořád je nejlepší D7200 a potvrzují to například i výsledky renomované laboratoře DXO, stejně jako moje osobní zkušenost - byť rozdíl oproti D7500 je nepatrný.
Pokud jde o objektivy, tak pokud fotíte pohybující se objekty, tak je samozřejmě vyšší světelnost velmi podstatná. V případě fotografování spíše statických scén je ale stabilizace mnohem větším pomocníkem, protože dokáže udělat rozdíl až kolem 4 EV.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Okolosediaci
Dobry den, rad by som si "rypol" do digitalnych fotoaparatov vseobecne (ale iba tak nostalgicky);-D.
Neviem kto z pouzivatelov to vie, ale mna to naucil moj otec, ktory zil dokumentarnou fotografiou cely zivot :-) Ide o rozlisenie - v pripade digitalu teda cipu (a vzhladom na to aj jeho cenu, ze). Moje prve kroky vo svete foto boli spojene s Flexaretom IV a ciernobielym filmom ... kde je zakladnym pojmom zrnitost a pocet ciar na mm. A z tohto zakladu sa odvija rozlisenie cipov: OBYCAJNY ciernobiely negativny film 18DIN ma ZAKLADNE rozlisenie okolo 100 ciar na mm, co prelozene do digi sveta znamena vedla seba 200 cierno-bielych bodov (co musi byt, lebo inak by 100 ciernych ciar vytvorilo suvislu ciernu plochu), teda pixelov. Kedze kinofilmove policko ma rozmery 36x24 mm, jednoduchym nasobenim dostaneme zakladnu (podotykam fakt zakladnu) velkost rovnako velkeho digitalneho cipu 7200x4800 pixelov! Takze ABY SA DIGITALNY FOTOAPARAT ROZLISENIM VYROVNAL OBYCAJNEMU KINOFILMU, cip musi mat velkost 34,56 Mpix (a pre farebne snimanie je potrebne na kazdy farebny bod pouzit 3-4 pixely prislusnej "farby" CMYK). Ak by sme vzali do uvahy filmy napr. 15DIN, 10 DIN alebo 8 DIN, tam je rozlisovacia schopnost pri spravnom spracovani niekolkonasobna a splha sa az k hodnotam okolo 400-500 ciar na mm (extremne jemne filmy maju vraj az 1000 ciar). V pripade vyssej rozlisovacej schopnosti by teda cipy museli mat pre 200 ciar/mm kapacitu 138,24 Mpix, pre 300 ciar/mm kapacitu 311,04 Mpix atd. atd.

Zaver: sucasne spickove digitalne fotoaparaty pre obycajnych ludi ani zdaleka nedosahuju rozlisenie zakladnych kinofilmov (tu mate uvedeny rozbor: http://kt.uniza.sk/ktam2/download/Studijne_materialy/Multimedia/DVA_01_2010.pdf) a ked uz sa najde taky cip, potom stoji nehorazne peniaze - Hasselblad H5D-200c MS stoji cca 39 000 eur ;-)
Michal Kupsa
Čistě teoreticky máte pravdu, prakticky ale nikoliv - nejde totiž o to, kolik se tam teoreticky vejde, ale kolik detailů z toho lze prakticky získat, tedy přenést dál. Kdysi jsme to zkoumali na špičkové Velvii 50 a odpovídalo to cca 8 Mpix. Samozřejmě to šlo nazvětšovat víc, ale už jen přibývalo zrno, nikoli použitelné detaily - ale to by bylo na dlouhou (a zbytečnou diskuzi). :-)
Pokud to někoho baví, je to super, ale já osobně už nechci film ani vidět. :-D
Lucie
Dobrý den, prosím Vás o názor. Jsem začátečník, a rozhoduji se pro koupi NIkon 5600 nebo Nikon 7200. Fotila bych pouze dceru, krajinu, momentky z dovolené. Ale věnovala bych se focení více, než pouze příležitostný fotograf rodinného tipu. Názory od prodejců proč mi vyvrací 7200 nebo opět doporučují, chápu co osoba to názor. Ale ráda bych i Váš názor dle recenzí, které jsem si přečetla se přikláním k 7200 ale i 5600 má Vaši plnou chválu. Proto prosím Váš názor a doporučení. Jsem sice začátečník, ale taky jsem při rozkoukání náročný uživatel. Proto si vždy ráda připlatím za kvalitu, a vím, že pak nelituji, že mi něco chybí. Děkuji za názor. Popřípadě kdybyste zvolil variantu 5600 je kantabilní s Vaším oblíbeným objektivem, na který nedáte dopustit (16-85)? Děkuji za odezvu Lucie
Michal Kupsa
Nikon D7200 je samozřejmě lepší, ale zase je větší, těžší a dražší. Samotná kvalita snímků je skoro stejná, rozdíl je především v robustnosti, odolnosti, lepším AF, výdrži a podobně, prostě v tom všem okolo. Kombinace s objektivem 16-85 je možná u obou fotoaparátů, ale je otázkou ergonomie a vyváženosti v případě D5600, který je oproti objektivu dost malý a lehký.
Jan Jarolím
Zdravím, nevíte pro č 7200 neostří správně při videu? Jen při namáčknutí postupně zaostřuje na začátek, tedy ostří pouze tak že motorek jede jen směrem zaostřeno na nejblíž...díky.
Michal Kupsa
To opravdu nevím, příčin může být několik, takto ne dálku vám to nikdo neřekne. :-(
Skalický Tomáš
Rad bych take prispel mymi postrehy. Kdysi jsem mel levnou zrcadlovku Canon a jeste pred tim malickaty kompakt Sony. Ted jsem chtel jit do neceho mnohem lepsiho, tak jsem si poridil D7200 s Nikor 16-80. Objektiv muzu doporucit, je oproti 16-85 co jsem cetl hodne posun i kdyz zvenku to tak nejde videt. Co se tyce nazoru na Nikon fotak... nechapu malicke nuly v nekterych cislech, take divne znacene casy zaverky. Canon ma tohle tedy normalni. Co se tyce kvality fotek, nic moc teda. I na mobil udelam kolikrat ostrejsi fotky a doted vzpominam na malicky kompakt od Sony a jeho ostre a syte fotky. Na to jak veliky a drahy je to pristroj, tak jsem docela zklamany.
Michal Kupsa
Zkušenosti samozřejmě mohou být samozřejmě různé a pokročilá zrcadlovka také vyžaduje pro plné využití jisté znalosti a zkušenosti. Ne nadarmo je i podle světově vyhlášené laboratoře DXO Mark pořád ještě Nikon D7200 nejlepším fotoaparátem s čipem APS-C na trhu. :-)
Tomáš
Dobrý den,

Aktuálně řeším přechod ze základní zrcadlovky Canon na vyšší model a nejsem si moc jistý, zda pokročit na 80D, nebo změnit systém na D7200. Fotím hlavně sport a divokou zvěř, takže velmi ocením odolnější tělo, rychlejší a lepší AF, větší buffer, dobrou obrazovou kvalitu a nižší šum na vyšší hodnoty ISO. Který model mi může nabídnout více, pokud nebudu brát v potaz to, že nějakou výbavu na Canon už mám? Prostě jako bych vše kupoval od začátku.

Děkuji za Váš názor.
Michal Kupsa
Dobrý den, podle mě je Nikon D7200 lepší jak po stránce AF, tak i po stránce obrazové kvality jako takové. Třeba i světoznámá laboratoř DXO Mark stále hodnotí obrazovou kvalitu D7200 jako nejlepší ze všech současných APS-C fotoaparátů.
Martin
Budu kupovat asi rok starý D7200 za rozumné peníze a potřeboval bych poradit s výběrem základního (a na dlouhou dobu asi jediného) objektivu na standardní rodinné focení (dovolené, oslavy, různé momentky, někdy sport, ...). Z fotek dělám fotoknihy s max. velikostí fotografií 60x30. Slyšel jsem a četl chválu na Nikkor 16-80mm f/2,8-4, ale cenově je dále než kam jsem původně chtěl zajít - je opravdu tak skvělý, že se i přes vysokou cenu vyplatí koupit nebo skoro stejnou službu udělá i levnější objektiv jako např. 18-140, 18-105 nebo často zmiňovaný 16-85 či třeba Sigma 17–70? Díky moc.
Michal Kupsa
Já pořád nedám dopustit na 16-85, který používám roky a zatím bych neměnil.
Honza
Dobrý den vážený pane Kupso. Prosím o Váš názor na volbu Nikon d7200 s 16-85 případně s 18-140 či d7500 s 18-140. Akční scény nefotím, používám stativ, a hodí se mi kratší ohnisko. V kombinaci d7200 + 18-140 bych ohnisko doplnil dalším sklem, 16-85 jsem četl, že na novější těla už nestačí a d7500 je novinka což samozřejmě láká (vše to vychází cena +-). Díky a přeji dobré světlo. Honza
Michal Kupsa
Dobrý den, pokud Vám jde především o kratší ohnisko, tak bych bez zaváhání volil objektiv 16-85, protože právě kratší konec je na tomto objektivu to nejlepší (ostatně jako u většiny základních zoomů). Rozhodně si taky nemyslím, že by tento objektiv nestačil na nejnovější těla - ano, vždycky je co vylepšovat a dokonalé není nic, ale podle mě je právě tohle pořád ještě jeden z vůbec nejlepších základních zoomů, které existují.
David
Hezký podvečer, pane Kupso. Prosím o radu. Rozhoduji se mezi Nikonem D7200 a Canonem 80D. Budu fotit a nahrávat především ve špatně uměle osvětlených aulách, poté bych využil na nahrávání kurzů s dobrým umělým světlem. Je pro mne také důležité rychlé zaostřování, ale ne sport, jen pohyb lidí.
Děkuji
Michal Kupsa
Dobrý den, těžká volba, oba fotoaparáty jsou vynikající. Zkusil bych vzít v úvahu také třeba to, jakou značku používají Vaši kolegové a kamarádi, kvůli možnosti výměny zkušeností a půjčování příslušenství. Osobně bych se ale spíše klonil právě k Nikonu, protože D7200 je opravdu skvělý stroj po všech stránkách. Zdravím a přeji dobré světlo.
Vojtěch
Dobrý den, funkce časosběrného snímání je už v modelu D7000 z roku 2010.
Michal Kupsa
To ano, ale neumí z toho rovnou složit i video, jen cvaká fotky v zadaném intervalu.
Petra
Dobrý den, vážně uvažuji o koupi tohoto těla, přecházím z nikonu D90 - jen stále váhám nad objektivem. Je podle Vás prosím AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6 VR stále ta the best varianta objektivu (i po dvou letech po vydání této recenze)? Chtěla bych všestranný objektiv, ale fotím převážně portréty, rodinky apod. Do objektivu můžu investovat max 20 tis.Kč.
Děkuji mockrát za odpověď :-)
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, podle mého názoru je to stále nejlepší kombinace. Nicméně velkou výhodou Nikonu jako takového je, že má dobré prakticky všechny základní objektivy, takže chybu neuděláte ani s výrazně levnějším 18-105 (je ale méně mechanicky odolný, ale zase je lehčí), nebo 18-140.
František
Dobrý večer pane Kupsa,

Mám dotaz. Fotím již 10. rokem a rozhoduji se mezi Nikonem D7200 a D5600. Který byste mi prosím doporučil.

Se srdečným pozdravem a přáním dobrého světla :-)

František
Michal Kupsa
Oba jsou velmi dobré, D5600 je menší, lehčí a levnější. D7200 zase robustnější, odolnější a s více funkcemi.
Martin
Dobrý den pane Kupsa!
Se zaujetím jsem si přečetl tuto vaši recenzi, sám jsem momentálně majitel Nikonu D90. V diskusi pod článkem narážím na samé superlativy ohledně výkonu tohoto fotoaparátu ale zajímá mně jedna věc. Jaký smysl má dvojnásobné rozlišení Nikonu D7200(24 mgpx, fotka tedy 6000x4000 px) proti Nikonu D90 (12,3 mgpx, fotka 4288x2848 px), pokud mám doma monitor s rozlišením full hd, tedy "pouze" 1920x1080 px. Vždyť to se mi stejně zobrazí jen rozlišení 1920 x 1080 px. K čemu jsou mi ty další pixely z D90, tím tuplem z D7200? Podotýkám, že fotky tisknu převážně 10x15, max 13x18. Chápu, že na formát A2 už to asi smysl má. Ale většina amatérů si fotky stejně prohlíží doma na monitoru, nebo je dokonce zmenšuje na web. Nebo chápu něco špatně? Díky za případné vysvětlení.
Michal Kupsa
Dobrý den, pokud tisknete jen 10x15 nebo 13x18, tak to pro vás opravdu žádný větší význam nemá. Já sám také většinou ani nefotím na plné rozlišení, to používám pouze v případě, kdy jde o nějaké důležitější focení. Ono to rozlišení (tedy dle mého názoru) už není tím nejpodstatnějším parametrem. I když samozřejmě jak pro koho a jak kdy - tohle je prostě trošku složitější a nelze na to krátce a jednoduše odpovědět.
Jack
Dobrý den mistře,vlastním D7200 předtím jsem fotil D5100...zajímalo by mě jak by jste 7200 nastavil při focení sportu(hokej-hala) a motosport většinou venku,připadá mi že se ze 7200 nemužu dostat do standartu jako jsem fotíval s 5100.Někde asi dělam u(7200) chybu..možná že jsem z něj nevycucnul vše to co nabízí.Díky za odpověď
Michal Kupsa
Na tohle asi nejsem ten pravej, protože nic podobného nefotím. Nicméně D7200 má výrazně lepší AF, takže chyba asi opravdu bude v nastavení.
Zuzana
Dobrý deň, pán Kupsa, som Vám veľmi povďačná za výstižný a podrobný článok. Rada by som s Vami poradila - už dlho pátram po foťáku, ktorý by mi hlavne obrazovo dokázal nahradiť Sony DSC R1. S tým dokážem fotiť nádherné hlavne prírodné zábery a tzv. náladovky (protisvetlo, obloha, odrazy vo vode...). Je však dosť pomalý a už pri ISO 800 má vysoký šum. Vy ste písali článku, že Nikon d7200 má veľmi kvalitný zobrazovací čip. Dokáže podľa Vás zobrazovať v kvalite akú má už spomínaný Sony DSC R1?
Ešte sa chcem poradiť ohľadne objektívu - doporučujete AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6 VR. Existuje aj vo variante VR II? Bol by tam veľký cenový rozdiel? A nemá ten objektív príliš malú svetelnosť?
Michal Kupsa
Dobrý den, Sony DSC R1 je docela dost starý foťák (taky jsem na něj kdysi psal recenzi) a ten Nikon D7200 předčí ve všech směrech. Pokud jde o ten objektiv 16-85, tak ten již je vybaven systémem redukce vibrací Nikon druhé generace, tedy VR II., jen se to u něj běžně neuvádí. A pokud jde o světelnost, tak tam je to spíš otázka jak na co ....
landov
Pokial niekto hlada funkcny battery grip na D7200, tak je to Pixel Vertax. Stal ma 60€ z Aliexpresu:
- baterku fotak rozpozna a vidi
- vsetky ovladace finguju na 100%
- nie je problem z opacnym chodom rollerov
Pouzivam uz mesiac a OK.
Michal Kupsa
Díky za tip ! :-)
tomy.22
Díky. ;-)

Grip už nemám. Dneska jsem ho byl reklamovat. V prodejně ochotný prodavač po mém vysvětlení problému vyzkoušel grip na jiných D7200 a zjistil, že grip Aparature BP-D15 není s D7200 kompaktibilní, tak jak je avizováno na mnoha stránkách různých prodejců. S D7100 pracuje normálně. U D7200 funguje na gripu jen spoušť, nic jiného. Ani nerozpozná vloženou baterii.

Třeba mé zjištění, pomůže i někomu jinému.
Michal Kupsa
Jo, dobrá info, může se hodit, díky. :-)
tomy.22
Rok se z rokem sešel, dá se říci a mazlík je doma. Jen mě naštvalo, že jsem k němu koupil grip Aputure BP-D15 a nemůžu ho rozchodit.
Michal Kupsa
Vítej do klubu ! :-) Ale ten grip, no nevím, to řadím do kategorie věcí, který jsem nikdy nechtěl .... :-)
Honza P.
Vážený pane Kupsa, chtěl bych se zeptat k Vaší odpovědi z 16.4.2015. Plánuji koupi D7200 a zatím jsem slyšel, že setový objektiv 18-140mm má být lepší s ohledem na vykreslení na 24Mpx snímači než "starší" 16-85mm. Mně tento seťák ne úplně vyhovuje, ohnisko 16 bych potřeboval a 85mm mi stačí. Recenze (kromě jedné na makofoto.cz) jsou pro 16-85mm. Myslíte si, že nevykreslení obrazu úplně na pixel je při běžném focení z ruky při poznávacích zájezdech viditelné? Jinak mám i 35mm/1,8 a 60mm macro. Nový 16-80mm stojí skoro dvojnásobek.... Děkuji za odpověď
Michal Kupsa
I podle mě je objektiv 16-85 lepší volbou. :-)
Hubert
Vážený pane,
dík za recenzi. Fotím amatérsky, ale slušně.
Jsem teď v San Franciscu a naskytla se mi skvělá koupě D7200 s 18-140, celý kit za 750 USD cash. Doporučíte to?
Jinak cena normálně je 1100 USD. Asi blbá otázka.
Hubert
Michal Kupsa
Já osobně preferuji objektiv 16-85, ale tohle je tak dobrá cena, že bych to asi neřešil. :-)
Zuzan
Kolik zaberu prosim dela na jedno nabiti baterie?
Vyrobni nastaveni.
JPEG ...
Michal Kupsa
Přiznám se, že tohle je přesně ten typ dotazu, na který nerad odpovídám, protože na něj prostě ani nejde seriozně odpovědět. Těch vlivů, které ovlivní výdrž baterie je totiž mnohem víc a mnohem, mnohem zásadnějších, než je nastavení fotoaparátu, nebo formát pořizovaných fotografií. Je to například typ použitého objektivu (AF-S žerou mnohem míň, než starší AF), použití stabilizátoru objektivu (docela velký žrout, navíc opět velmi závisí i na konkrétním objektivu), kontrola fotografií po expozici a změny nastavení fotoaparátu po každé fotce (opět velmi proměnlivé), vliv hraje i teplota prostředí, způsob fotografování (míra použití delších expozic) .... a tak bych mohl pokračovat, prostě příliš mnoho proměnných na konkrétní závěr.
Řeknu to ale jinak - po dlouhodobé praktické zkušenosti s tímto fotoaparátem mohu říct, že i při zahraničních expedicích (což samozřejmě znamená hodně intenzívní fotografování) vydržím na jedno nabití naprosto v pohodě 3, často ale i 4 dny. Pokud se ale vysloveně soustředím na úsporu energie (minimum prohlížení a změn nastavení, vypínání stabilizátoru, důsledné vypínání fotoaparátu atd.), tak se dá celkem v pohodě dostat i na výdrž 5 - 6 dnů.
martin p
zdravim, prosim vas, co je to za vecerni ulicku s tim stukovym obloukem a radou luceren (a na konci zrejme nejaky obchod)?
Michal Kupsa
To je v Praze, hned vedle Parlamentu, ulice Thunovská.
Petr
Objektiv Nikon 16-85 je jednak už docela starý a nechápu, jak ho můžete vychvalovat. Stačí se podívat na dxomark nebo photozone.de, případně taky: http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/nik_18_140aspol/nikkor18_140aspol.htm
kde je patrné, že kvalita tohoto objektivu je spíše podprůměrná.
Michal Kupsa
Moje osobní zkušenost říká něco jiného a já bych 16-85 třeba za 18-140 nevyměnil ani náhodou. Další věc je, že je nutno pozorně číst a nekoukat jen na výsledky. Například Photozone uvádí, že objektiv má mimořáně vyrovnanou ostrost v celém rozsahu, což je to nejpodstatnější, protože ostatní nedostatky už lze dnes řešit pomocí SW. I ze srovnání na Makofoto je viditelné, že třeba 18-140 nekreslí zrovna ideálně v rozích na širším ohnisku, kde to vadí nejvíc. Je jednoznačně lepší na delším konci, ale tam na tom v praxi tolik nezálěží. Takže asi tak ....
David Javůrek
Děkuji za pěknou recenzi. Již dlouho si přeji přejít z mé D5100 na něco z řady D7x00. Na mé amatérské počiny mě stávající Nikon stačí, ale při focení svatby jsem narazil na hranici… postrádající vysokorychlostní synchronizaci. Váš článek mě hodně pomohl v rozhodování, a nejspíš koupím D7100 protože je levnější a ještě je na ní v současnosti Cashback.
Michal Kupsa
Rádo se stalo a D7100 mohu jen doporučit, navíc nyní za super cenu. :-)
Pavel Eliáš
Dobrý den p.Kupso, děkuji Vám za odpověď. A rozhodnuto, je. A je to Nikon D7100 s 18-140 mm. A jsem s ním nadmíru spokojen. Poslal bych Vám nějakou tu fotku na posouzení. Ale asi bych otravoval. Stejně nevím kam. Ještě jednou děkuji Pavel Eliáš.
Michal Kupsa
Rádo se stalo, držím palce, zdravím a přeji dobré světlo.
Pavel Eliáš
Dobrý den p.Kupso, nemohu se rozhodnout mezi D7100 a D7200. Jsem senior amater, trošku pokročilý. Četl jsem, že 7100 má velou prodlevu mezi jednotlivými snímky, že dlouho načítá. A pro focení svateb se vůbec nehodí. Je to možný, že je tak pomalá? Já fotím převážně přírodu, vodu co teče, dost v protisvětle, no a všeho chuť. Je mezi 7100 a 7200 tak velký rozdíl? V ceně je táměř 10 000kč. Mam Canon 40D s obj.18-200Canon. A chtěl bych si polepšit. Poraďte prosím Vás, jak rozhodnout se mam. Děkuji E.Pavel.
Michal Kupsa
Dobrý den, model D7100 rozhodně není pomalý, rychlost ukládání je závislá především na kvalitě použité paměťové karty, nikoli na samotném fotoaparátu. Model D7200 je lepší zejména za horších světelných podmínek, ale jestli to stojí za ten cenový rozdíl, to už si netroufám říci, protože někomu ano a někomu ne.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Martin
Dobrý den, momentálně vlastním D5100 s 16-85. Četl jsem článek a koukal jsem na nějaké technické srovnávání, ale chtěl bych si potvrdit, že by to pro mě měl být velký posun k lepšímu. AF by měl být výrazně lepší u kvality fotek by to mělo být taky hodně znát. Nicméně to jsou všechno jenom technické údaje. Nemáte někdo konkrétní zkušenosti. Díky Martin
Michal Kupsa
S ohledem na AF je tam celkem jednoznačně poměrně dost výrazný posun k lepšímu, ale s ohledem na kvalitu fotografií jako takovou je to těžké, protože tohle je opravdu hodně individuální - viz předchozí komentáře. On má totiž každý jiné požadavky a co je pro jednoho významné zlepšní, to může být pro jiného skoro zandbatelné. Obecně tam posun k lepšímu samozřejmě je, ale na druhou stranu to pořád nemůže konkurovat FX fotoaparátům.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Radek
Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď.
Dnes jsem provedl výměnu a potom porovnal fotky.
Z mého pohledu to stojí za to.
Fotky jsou mnohem lepší, i manželka poznala rozdíl :-D;-)
Michal Kupsa
Vítejte do klubu, můj Nikon D7200 je již na cestě. :-D
Radek
Dobrý den, zajímal by mne Váš názor.
Myslíte si, že mezi D7100 a D7200 je tak velký rozdíl v obrazové kvalitě, aby stálo za to přejít na vyšší verzi ?
děkuji za odpověď.
Michal Kupsa
No, to Vám asi moc neporadím, protože někomu to za to stojí a někomu zase ne, je to prostě velmi individuální, protože každý má na fotoaparát jiné požadavky a to nejen s ohledem na obrazovou kvalitu. Už jsem se setkal s lidmi, kteří upgradovat nechtějí ani omylem, drží se stávající D7100 a spíše čekají až na další model. Ale na druhou stranu už vím i o pár lidech (včetně mě), kteří výměnu provedli.
Peter
Nikkor 16-85 bol v dobe svojho vzniku slušný objektív, ale to mali snímače 12 Mpx. :-) A to mal tiež svoje chyby, napr. posun farieb to teplých odtieňov. To, že ho Nikon dodnes nevie nahradiť niečím adekvátnym na 24 Mpx snímače je skôr na zaplakanie.
Michal Kupsa
To si opravdu nemyslím - ne že by nemohl být lepší, to by jistě mohl, ale pořád patří k tomu nejlepšímu, co je na trhu k dispozici. Používám ho od té doby, co existuje, měl jsem jich několik a o žádné posuny barev jsem opravdu nezaznamenal.
Zdeněk Rusz
Dobrý den, velmi uvažuji o přechodu z D300 na D7200, a to hlavně pro dobrou kresbu s vyšším isem. Chci se Vás zeptat na Váš názor. Mám objektiv Sigma 18-50 2,8 EX macro HSM, máte s tímto objektivem a D7200 nějaké zkušenosti? Jak kreslí? Ještě jeden dotaz, má tělo D7200 ostříci motor pro starší objektivy? Děkuji ZR
Michal Kupsa
Dobrý den, oproti Nikon D300 je to jistě znatelný posun kupředu. S uvedenou Sigmou ale bohužel větší zkušenosti nemám. Pokud jde o ten motor pro starší objektivy, tak ten Nikon D7200 samozřejmě má.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Jan Sluka
Prosím Vás o informaci, zda u 7200 lze stejně jako např. u D90 multifunkčním voličem vybárat jednotlivé body z 51-bodové ostřící matice. ZKoušel jsem foťák v prodejně, podle předem staženého návodu jsem se snažil načíst a připravit si správná nastavení v menu, ale nepodařilo se mi dosahnout situace, kdy v hledáčku vidím všech 51 bodů a palcem na mutlifunkčním voliči vybírám jeden, kam chci aby bylo zaostřeno.
Děkuji
JS
Michal Kupsa
Ta možnost tu samozřejmě je, takže volit ručně konkrétní ostřící bod lze. Jen nejsou vidět ty ostatní, vždy jen ten aktivní, tedy ten vybraný.
Radek Duban
Pane Kupsa, mě by zajímalo srovnání tohoto Nikon D7200 s FF Nikon D750 co se týče obrazové kvality. Má přechod na FF významný kvalitativní posun vpřed? Byl byste ochoten udělat porovnání s názornými ukázkami?
Děkuji za odpověď
Radek D.
Michal Kupsa
Kvalitativní posun tam samozřejmě stále je, ale jestli to stojí za to, tak to už je hodně individuální. Porovnání v dohledné době ale nechystám (snad časem), mám tu teď toho víc. :-)
Pro někoho může ale být zajímavou možností i kombinace obou formátů, viz:

http://www.michalkupsa.cz/blog/kombinace-formatu-nikon-dx-a-fx-38.html
Jiří Bezovský
Přešel jsem na D7200 se staršího Canonu (kompletní upgrade výbavy) a je to opravdu fantastický rozdíl. Co lze získat třeba ze stínů, to je až neuvěřitelné. S čím bych ale nesouhlasil je hodnocení objektivy 16-85. Měl jsem půjčené dva kusy a naprosto neobstál, seťák 18-140 nebyl v ničem horší, spíš naopak lepší. Ani jeden mi nepřišel pro daný chip dost kvalitní a nakonec jsem skončil u kombinace Sigma A 24-105 f/4 a Tokina AT-X 11-20mm f/2,8 Pro DX. Ty univerzální objektivy prostě už na ten chip nestačí. Doplnil jsem to kombinací teleobjektivů Nikon 70-200 f/4 a Nikon 300mm f/4,0 E AF-S PF ED VR s telekonvertorem 1,4 a nemá to chybu. Výbava je lehoučká a opticky skvělá.
Michal Kupsa
Každému prostě vyhovuje něco jiného, já bych třeba zase rozhodně nechtěl nic od Tokiny.
Lupíno
Dík za článek. 7200 je super,ale asi ještě zůstanu u 7100 naprostá spokojenost! jen pořád hledám vhodné sklo,uvítal bych radu. Mě se osvědčil levný objektiv Tamron SP 17-50mm f/2,8 XR Di II VC, s ním se mi daří nejlepší fotky !24 Mpx snímač už si jistě u obou zaslouží lepší sklo ale jaké ? (-:
Michal Kupsa
To je těžké, každému vyhovuje něco jiného. Já osobně jsem opravdu spokojen s Nikon 16-85, který bych nevyměnil za žádný jiný ze současných podobných objektivů.
Tomas
Diky za recenzi. Precetl jsem jich docela hodne, ale ohledne "vylepseni" stavoveho displeje se dozvidam az ze zkusenosti majitelu na wildlife foru a ted tady.
Na moji D90 jsem za stavovy displej hodne rad (zadni LCD pri foceni nepouzivam). Uvazuji o prechodu na D7200, mimo jine kvuli limitujicimu ISO na me D90.
Stavovy displej pouzivam hodne pro zmenu zaostrovacich bodu a zmenu ostreni AF-S AF-C, zmeny BW a zmeny sekvencniho snimani atd. Nedovedu si predstavit toto provadet pres zadni LCD displej.
Nataceni videa a vestavene wi-fi zcela ozelim. Dulezite je pro me pouzitelne ISO a spolehlivy autofokus. Prevazne fotim wildlife a v lese. Podvedome se spise priklanim k D7100, ale D7200 ma zase novejsi EXPEED 4 a Multicam. Jen ten stavovy displej - bohuzel. Skoda.
Michal Kupsa
Ono je to těžké, pro toho, kdo to hodně používal, je to spíše nepříjemné, na druhou stranu fotografové se slabším zrakem, tak těm to jistě pomůže.
landov
Mam D7200, z recenziou suhlasim. S cim mam problem je N16-85. Mal som ho na D7100, ale predal - bol som krajne nespokojny:
-FF na jednom konci, BF na druhom
-s vyssou clonou klesala ostrost, "super" vlastnost na krajinky

U objektivu za tolko € som bol velmi sklamany. Mozno zly kus, bol aj 2x na reklamacii, ale bohuzial.
Michal Kupsa
Mě už prošly rukama nejméně 4 kusy a zatím vždy spokojenost a ať si říká kdo chce co chce, neměnil bych ani za nic. Jinak s vyšší clonou jde ostrost dolů prakticky vždycky, ale na druhou stranu jsem nikdy neměl potřebu clonit na víc, jak f/11 - u DX formátu k tomu ani není mnoho důvodů ....
Tom
Ještě doplním svou poznámku k objektivu 16-85.
Opticky je na tom podle mnoha testů +- stejně jako 18-105. Osobně mám stejnou zkušenost, svůj 18-105 jsem kdysi vybíral ze tří kusů kde byly i na D90 dost velké rozdíly. Jedinou výhodou 16-85 je lepší provedení a vyšší rychlost. Oboje je obdobné s objektivem 18-70, který býval ten lepší seťák kdysi dříve. Dva milimetry na širším ohnisku také můžou hrát pro někoho významnou roli.
Po své zkušenosti bych ale od seťáku očekával rozhodně něco více než nabízí 16-85. Lepší světelnost, ještě vyšší rychlost ostření.
Michal Kupsa
Vyšší světelnost by znamenala buď větší rozměry, nebo menší rozsah zoomu, navíc aby to mělo smysl, tak by to muselo být f/2,8 a to už bysme zase byli někde jinde.
Tom
Ahoj, mám už téměř dva roky D7100 a upgrade na D7200 mě vůbec neláká. Ano, z D7000 nebo D90 je to zásadní posun hlavně díky rychlosti a spolehlivosti AF, ale oproti D7100 jsou rozdíly zanedbatelné (pokud vás na D7100 ve větší míře neomezuje buffer). Osobně jsem čekal mnohem více nového, ne jen kosmetické změny D7100. Ať už jde o rychlost snímání, vylepšení ergonomie, doplnění pamětí U1 a U2 o další, atd.

PS: Petře, při přechodu z D90 na D7100 jsem zažil ještě výrazně větší posun v kvalitě obrazu než u přechodu z D70 na D80 kdysi dávno. Při přechodu z D90 je zaručen "wow efekt" snad u všeho - úchop, ergonomie, kvalita snímků, AF, atd.
Michal Kupsa
No, tohle je už hodně individuální, mě třeba ze jmenovaného nechybí nic, ale zase bych bral třeba integrovanou GPS. :-)
Petr
Diky za recenzi. Jestli se rozhoupu a prejdu z D90 na D7200, tak me asi rozdil polozi na zadek :D
Michal Kupsa
Tak to asi fakt jo .... :-)
Standa
Díky za recenzi,mohu s ní souhlasit :)
Jen takovej můj postřeh k N16-85.
Je to poměrně kvalitní obj,měl jsem ho k D7100,nicméně jsem čekal od toho ne zrovna levného obj více po optické stránce.
Myslím,že 24mpx je pro tento obj už moc.
Michal Kupsa
No, ono 24 Mpix je už přeci jen docela dost a nelze čekat, že to objektiv jako je 16-85 vykreslí úplně do detailu na pixel. Přesto si myslím, že je velmi dobrý a pro Nikon D7200 ideální, nicméně pro ještě vyšší požadavky je to už spíše na pevná skla.
predak
Recenzovaný fotoaparát mám 14 dní a s výše uvedeným hodnocením se mohu jenom ztotožnit.Přecházel jsem na něj ale z D300, takže co se týče kvality fotografií (ne provedení těla) je to obrovský skok. Pomocný stavový displej mi vyhovuje protože blbě vidím a je na něm to, co potřebuji (hlavně ISO). Překvapivě jsem nadšenej z vysokého rozlišení snímače, (nikdy jsem nebyl příznivcem zbytečně vysokého rozlišení) ale fot. to zvládá a pokud to zvládne i objektiv tak makro a tele-fotky jsou naprosto luxusní (přidal bych foto ale nevím jak). Dokonalé je také ostření, umí to ostřit téměř v úplné tmě.
Foťák mohu jenom doporučit
Michal Kupsa
Mohu jen souhlasit, s Nikonem D300 jsem taky fotil docela dlouho. :-)
tomy.22
Moc pěkná recenze. Dozvěděl jsem se z ní vše co potřebuji. Díky.
Michal Kupsa
Díky a rádo se stalo. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace