Domů » Články » Recenze » Canon EOS 80D - uživatelská recenze

Canon EOS 80D - uživatelská recenze

Digitální zrcadlovky střední třídy se dlouhodobě těší asi vůbec největší pozornosti jak ze strany fotografů, tak i ze strany médií, či prodejců. Každá novinka v této kategorii je proto ze všech stran ostře sledovaná, zejména když se jedná o fotoaparát jednoho z vůbec nejvýznamnějších výrobců na trhu. Právě takovým přístrojem je Canon EOS 80D, který byl představen teprve nedávno, doslova před několika dny. Již na první pohled je patrné, že velkého zájmu veřejnosti o tuto kategorii si je vědom i výrobce, který si na tomto fotoaparátu dal opravdu záležet. Ale nejen to, tento nový přístroj byl představen současně s novým objektivem Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM, u kterého byl použit nejnovější systém automatického zaostřování s označením Nano USM. Oby tyto nové produkty se mi dostaly do rukou současně, a proto tato moje uživatelská recenze nebude jen o novém fotoaparátu, ale i o novém objektivu a jejich vzájemné kombinaci.

Canon EOS 80DCanon EOS 80D - nová digitální zrcadlovka s novým objektivem EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM.

Mechanické provedení a ovládání

Tělo nového fotoaparátu Canon EOS 80D je vyrobeno z polykarbonátové pryskyřice se skleněnými vlákny. Už teď slyším ty internetové diskuze o tom, jak je to špatně a jak je přece naprosto jasné, že každý pořádný fotoaparát může být jedině kovový. Já osobně se těmto diskuzím jen směji, protože současné plasty a polykarbonáty svými vlastnostmi již dávno překonaly dříve tolik oblíbené hořčíkové slitiny. Dle mého názoru je tedy jen dobře, že je přístroj vyroben z toho nového materiálu a to z mnoha důvodů - proč, to je téma, které by bez problému vydalo na samostatný článek. :-)

Samotné tělo fotoaparátu je téměř k nerozeznání podobné svému předchůdci, tedy modelu Canon EOS 70D a má také úplně stejné rozměry (tedy až na jeden milimetr rozdílu na výšku). Novější fotoaparát je však o 25 gramů lehčí. V podstatě stejná tudíž zůstala i ergonomie – díky dobrému tvarování i gumovým polepům se vzorkem se tělo velmi dobře drží a skvěle padne i do větší ruky. V podstatě stejné zůstalo i rozmístění ovládacích prvků, jediný rozdíl je snad na levé straně fotoaparátu, kde jsou umístěny konektory, kterých je na novém modelu o jeden navíc – přibyl samostatný konektor na sluchátka.

Canon EOS 80D Canon EOS 80D - pohled shora Canon EOS 80D - zadní stěna Canon EOS 80D - výklopný a otočný LCD monitor

Canon EOS 80D - vyklopený vestavěný blesk Canon EOS 80D - pravá strana fotoaparátu Canon EOS 80D - levá strana fotoaparátu Canon EOS 80D - těsnění proti vlhkosti a prachu

Zásadní rozdíl se však skrývá v hledáčku, který v případě nového fotoaparátu Canon EOS 80D konečně disponuje 100% zobrazením fotografované scény (kéž by tomu tak bylo u všech digitálních zrcadlovek). Jiná je samozřejmě také matnice, což mimo jiné souvisí s vyšším počtem zaostřovacích bodů, ale o tom až dále v části o automatickém zaostřování. Nesmím ale zapomenout ani na to, že jako celek je tělo zrcadlovky utěsněné a odolné proti prachu a vlhkosti (systém těsnění viz v produktových fotografiích). Z celkového hlediska se tedy z pohledu mechanického provedení a ovládání příliš nezměnilo, ale já bych k tomu dodal, že je to vlastně dobře, když si každá modelová řada fotoaparátů drží jistou kontinuitu řešení a logiky ovládání. Však to jistě znáte, že málokdo má radost z toho, když musí měnit dlouhodobě osvědčené návyky. :-)

Produktové video zachycující základní nové vlastností zrcadlovky Canon EOS 80D:

Vybavení, funkce a obrazová kvalita

Jednou z nejpodstatnějších vychytávek nové digitální zrcadlovky Canon EOS 80D je její systém automatického zaostřování, složený z 45 zaostřovacích bodů, které jsou všechny křížové. Středový bod je pak dokonce dvojitý křížový a tedy opravdu extrémně citlivý – hodí se zejména pro zaostření problematických nekontrastních objektů, nebo za velmi slabého osvětlení.
27 ostřících bodů je pak funkčních i při použití objektivů nebo kombinace objektivu a telekonvertoru s výslednou světelností f/8. Systém automatického zaostřování by měl fungovat i při hodnotě -3EV, což zhruba odpovídá měsíčnímu svitu.

Kvality nového zaostřovacího systému se mi velmi osvědčily i při praktickém fotografování v terénu a takzvané „papírové“ údaje mohu jen potvrdit. Tohle je opravdu velký krok kupředu nejen oproti předchozímu modelu. Automatické zaostřování je opravdu mimořádně rychlé a velmi spolehlivé i za velmi špatných světelných podmínek – bez problémů jsem zaostřoval při fotografování nočních snímků, nebo dokonce jen za svitu svíček. Současně je ale ostření i velmi rychlé a bez problémů stíhá sledovat i hodně rychle se pohybující objekty. Jako velmi dobré ale musím hodnotit i zaostřování v režimu živého náhledu, nebo při pořizování videa (nový systém Dual Pixel CMOS AF), kde je navíc velmi příjemně a přirozeně plynulé.

Ukázka plynulosti AF při natáčení videa (za špatných světelných podmínek) + timelapse:

Velmi vymakané jsou také časovače. Prvním z nich je klasické intervalové snímání fotografií v plném rozlišení, kde si můžete nastavit interval mezi jednotlivými snímky v rozmezí jedné vteřiny až po 99 hodin, 59 minut a 59 sekund. Ještě zajímavější je ale druhý časovač, pomocí kterého přímo ve fotoaparátu vytvoříte časosběrné video. Nastavíte si interval a počet snímků, fotoaparát vám podle toho předem vypočte výslednou délku filmu a po stisku spouště započne snímání. Po dokončení fotoaparát z nasnímaných fotografií rovnou sám automaticky složí Full-HD video, které uloží na paměťovou kartu.

Velký důraz byl kladen také na konektivitu, tedy bezdrátové ovládání, snímání a sdílení. Digitální zrcadlovka Canon EOS 80D je vybavena jak Wi-Fi modulem, tak technologií NFC. Fotoaparát lze nejlépe ovládat pomocí nové aplikace Canon Camera Connect, s jejíž pomocí můžete z chytrého zařízení spustit nejen fotografování a natáčení videa, ale výsledky také můžete rovnou stáhnout z fotoaparátu. Chybějící vestavěný GPS modul ve fotoaparátu můžete tímto způsobem snadno nahradit spárováním GPS údajů z chytrého zařízení s pořízenými fotografiemi.

Canon EOS 80DCanon EOS 80D - hledáček digitální zrcadlovky s matnicí, oběma displeji a kompletním zobrazením všech jejich možností.

Srdcem digitální zrcadlovky Canon EOS 80D je nejnovější obrazový procesor DiGIC 6 a především obrazový snímač typu CMOS s rozlišením 24 megapixelů. Zde stojí za povšimnutí, že oproti předchozímu modelu Canon EOS 70D sice došlo k navýšení rozlišení o 4 megapixely, ale díky nové technologii konstrukce snímače jsou přesto samotné pixely u novinky větší a to o nezanedbatelných 14%. To je docela podstatná informace, protože zde stále ještě platí, že větší (většinou) znamená lepší, což se nakonec potvrdilo i v tomto případě na výsledné obrazové kvalitě při praktických testech v terénu.

Právě praktické zkušenosti z terénu a příslušené ukázky budou asi to nejdůležitější, co nás bude nejvíc zajímat. Již na první pohled je jasně patrné, že kvalita výstupu se posunula zase o kousek k lepším výsledkům. Z výsledků a ze své mnohaleté zkušenosti mohu usuzovat, že nový Canon EOS 80D sice využívá razantnějšího zpracování výsledného výstupu, ale na druhou stranu to není zase až tak na škodu. Současné algoritmy nejnovějších obrazových procesorů přeci jen zase o něco pokročily a tak jsou výsledky opravdu více než dobré. Skoro se mi až chce říct, že výsledky tohoto APS-C fotoaparátu se začínají blížit výsledkům, jaké měly první digitální zrcadlovky s Full-Frame čipem. Posoudit můžete sami na následující praktické ukázce a 100% výřezech při jednotlivých citlivostech ISO.

Canon EOS 80D - uložení čipu v útrobách fotoaparátu. Canon EOS 80D - možnosti zobrazení živého náhledu. Canon EOS 80D - testovací noční scéna (celkový pohled + označení výřezu). Canon EOS 80D - testovací noční scéna (100% výřez, citlivost ISO 100).

Canon EOS 80D - testovací noční scéna (100% výřez, citlivost ISO 200). Canon EOS 80D - testovací noční scéna (100% výřez, citlivost ISO 400). Canon EOS 80D - testovací noční scéna (100% výřez, citlivost ISO 800). Canon EOS 80D - testovací noční scéna (100% výřez, citlivost ISO 1600).

Canon EOS 80D - testovací noční scéna (100% výřez, citlivost ISO 3200). Canon EOS 80D - testovací noční scéna (100% výřez, citlivost ISO 6400). Canon EOS 80D - testovací noční scéna (100% výřez, citlivost ISO 12800). Canon EOS 80D - testovací noční scéna (100% výřez, citlivost ISO 16000).

Pro doplnění jen dodám, že všechny ukázkové fotografie byly pořízeny v továrním nastavení fotoaparátu, v nejvyšší kvalitě formátu JPG + RAW s vypnutými redukcemi šumu (jejich aktivací by se dalo dosáhnout ještě o něco lepších výsledků) a samozřejmě zcela bez úprav. Pokud byste si chtěli sami zkušební snímky prozkoumat, tak na konci článku najdete v přílohách originální soubory v plném rozlišení volně ke stažení – k testovacím jsem tam přidal i několik běžných snímků. Pokud jde tedy o výstupní obrazovou kvalitu, tak mohu jen konstatovat, že fotoaparát dosahuje opravdu vynikajících výsledků – šumu je zase o něco méně, než u předchozích modelů a také desaturace doprovázející vyšší hodnoty ISO se opět o něco zmenšila. Dovedu si bez problémů představit i plně profesionální použití tohoto fotoaparátu v praxi – i když tady samozřejmě záleží i na tom, v jakém terénu a o jaký druh fotografie by se jednalo.

Nový objektiv Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM

Současně s novou digitální zrcadlovkou byl uveden také zcela nový základní objektiv Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM. Oba produkty pak podle mého názoru tvoří skutečně ideální kombinaci, i když objektiv lze samozřejmě použít i na jiných fotoaparátech. Pasují k sobě ale opravdu ideálně a to jak designem, tak rozsahem, velikostí a samozřejmě i kvalitativně a technologicky. Ale vezměme to pěkně postupně – především si nepopleťte nový objektiv s jeho předchozí verzí Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS, rozsah ohniska je sice stejný, ale pokrok u nové verze je opravdu značný. Na první pohled se sice může zdát, že vylepšení spočívá pouze v novém systému automatického zaostřování, ale při podrobnějším seznámení zjistíte, že mnohem přesnější je spíše konstatování, že jde o zcela nový produkt.

Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USMCanon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM - nový objektiv je ideální volbou právě k digitální zrcadlovce Canon EOS 80D.

Samotný rozsah objektivu 18-135mm snad ani není třeba komentovat, je to prostě takový ten klasický základ, který je ideální pro většinu fotografů na běžné fotografování. Mnohem zajímavější ale je jeho nejnovější vychytávka v podobě ostřícího motorku Nano USM. Objektiv díky němu ostří opravdu neskutečně rychle, dokonale tiše a také velmi přesně. Těžko se to popisuje, ale prostě je to velký rozdíl oproti všem dosavadním zaostřovacím systémům. Ještě znatelnější je ale efekt nové technologie při natáčení videa, kdy je ostření přímo nádherně plynulé a velmi přirozené, jako to známe z profesionálních filmových kamer. Kdo zrcadlovkou natáčí videa, tak bude bezpochyby nadšen.

Přiznám se, že ke všem dosavadním základním objektivům Canon pro formát APS-C jsem měl nějaké ty výhrady, ale v tomto případě opravdu nemohu namítat skoro nic. Objektiv má hezký a kompaktní design, díky svým rozměrům se dobře drží a také chod prstenců pro zoomování i ruční ostření je přímo ukázkový. Také optické vlastnosti jsou velmi dobré, výsledné snímky jsou dostatečně ostré na to, aby uspokojily i náročnější fotografy. Podobné je to i s vinětací a chromatickou aberací, které jsou v rámci dané kategorie také na velmi dobré úrovni. Pochválit musím i antireflexní vrstvy – i při fotografování se sluncem v přímém záběru se většinou žádné nežádoucí reflexy prostě nekonají. Jedinou menší slabinou tak může být snad jen sférické zkreslení, které je ale viditelné pouze u náročnějších fotografií architektury. Hlavu bych si s tím ale nijak extra nelámal, protože existuje hned několik nástrojů na to, abyste si s tímto problémem hravě poradili. Jedinou opravdu vážnější výhradou tak je fakt, že sluneční clona není součástí dodávky objektivu.

Sluneční clona Canon EW-73D (bohužel není součástí dodávky). Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM + Power Zoom Adapter PZ-E1. Canon EOS 80D s Power Zoom Adapter PZ-E1. Canon EOS 80D + volitelný battery grip.

Novým zajímavým příslušenstvím objektivu je Canon Power Zoom Adapter PZ-E1, který lze připojit k objektivu prostřednictvím kontaktů na spodní straně objektivu. Pomocí tohoto adaptéru pak lze objektiv snáze ovládat pomocí páčky, ale hlavně na dálku prostřednictvím Wi-Fi (samozřejmě za předpokladu kompatibilního fotoaparátu a využití chytrého zařízení s aplikací Canon Camera Connect, nebo počítače se softwarem EOS Utility).

Příslušenství, cena a závěr

Na tomto místě by se jistě dala napsat sáhodlouhá pasáž o všech možnostech příslušenství, ale já si to odpustím (od toho jsou jiné články a zdroje) a jako obvykle si neodpustím připomenout, že jednou z největších výhod pořízení si zrcadlovky od tradičního a velkého výrobce jakým je právě Canon, je právě příslušenství – respektive možnosti, rozsah a nabídka. No a nejdůležitějším příslušenstvím jsou bezesporu objektivy. Nový základní objektiv jsem už zmínil, ale dovoluji si upozornit i na velmi zajímavý "širokáč" z dílen Canonu, o kterém jsem již jednou psal a na který doposud žádný konkurenční výrobce nedokázal adekvátně zareagovat, protože poměr ceny a výkonu je v tomto případě bez diskuze naprosto výjimečný, více v článku zde:

Dostupný širokáč Canon EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM

Canon EOS 80DCanon EOS 80D - pentagonální hranol a nový mechanizmus závěrky a její uložení ve fotoaparátu.

Pokud rádi cestujete a oblíbili jste si spíše ještě menší a lehčí řešení, pak si zde dovolím upozornit ještě na dvojici dalších mých článků, které pojednávají o dvou velmi zajímavých objektivech, které by pro vás také mohly být zajímavé v kombinaci s digitální zrcadlovkou Canon EOS 80D. Jde o velmi malé, lehké a přitom levné a současně vysoce kvalitní objektivy s pevným ohniskem, které mohu jen doporučit. Oba články najdete v následujících odkazech:

Canon EF-S 24mm f/2,8 STM

Canon EF 50mm f/1,8 STM

Nabídku a rozsah příslušenství tak lze hodnotit jednoznačně na výbornou, protože v tomto ohledu je Canon bez diskuze současnou jedničkou, protože žádný jiný výrobce nemá ve své nabídce takový rozsah možného příslušenství – a to dokonce včetně pestré nabídky fotografických tiskáren, ze kterých opět mohu vypíchnout jeden model, o kterém jsem již také psal:

Canon PiXMA iX6850

Velmi diskutovaná jistě bude také prodejní cena nové zrcadlovky. Canon EOS 80D v těchto dnech ještě není v prodeji, ale zahájení prodeje se očekává každým dnem a ceny jsou již dnes známé. Za samotné tělo fotoaparátu dáte v okamžiku zahájení prodeje (03/2016) v renomovaném obchodě (například na Alza.cz) něco kolem 30.990,- Kč včetně DPH. V nabídce ale bude i zvýhodněný set s již několikrát zmíněným novým objektivem Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM a který vám jednoznačně doporučuji. Tento set pak bude stát zhruba o 10.000,- Kč vice, jak samotné tělo, což se rozhodně vyplatí, protože za tuto cenu tak kvalitní základní zoom hned tak nepořídíte. Detailní informace o ceně a jejím vývoji najdete úplně na konci článku, kde je historie ceny I vyvedena do grafu na základě informací z portálu Heuréka.cz.

Ukázka několika praktických fotografií zpracovaných pro použití na webu:

Praktická fotografie - u objektivu žádné odlesky ani aberace. Praktická fotografie - ISO 3200. Praktická fotografie - ISO 6400. Praktická fotografie - objektiv vhodný i na méně náročné makro.

No a máme tu samotný závěr. Zde je nutno podotknout, že za vynaloženou sumu získáte opravdu špičkovou digitální zrcadlovku střední třídy, která s přehledem vyhoví jak náročným amatérům, tak i některým profesionálům. Líbí se mi nejen celková kvalita, ale i univerzálnost, protože mě nenapadá žádný z běžných oborů fotografie, na který by tato zrcadlovka byla vysloveně nevhodná. Z mého osobního pohledu pak ideální kompromis mezi cenou, kvalitou, odolností a hmotností zejména pro vážnější práci na cestách jak doma, tak v náročnějších zahraničních podmínkách. Pokud bych měl najít i nějaká negativa, tak pár by se jich najít dalo, i když jsou v podstatě všechna méně podstatná. Zmíním tedy aspoň cenu, kterou lze sice pořád označit za velmi dobrou, nicméně největší konkurent v podobě Nikonu D7200 je přeci jen ještě o fous levnější. Na úplný závěr tedy snad ještě heslovitý výpis hlavních předností i nedostatků:

Hlavní výhody fotoaparátu Canon EOS 80D:

- vynikající kvalita výsledných fotografií
- praktický design s dobrou ergonomií a odolností
- bezkonkurenční rozsah příslušenství
- zásadně vylepšený autofokus
- zásadně vylepšené natáčení videa
- vestavěné Wi-Fi + NFC
- k dispozici nový a velmi kvalitní základní objektiv (konečně) ;-)

Hlavní nevýhody fotoaparátu Canon EOS 80D:

- chybí druhý slot na paměťovou kartu
- největší konkurent přeci jen o fous levnější
- u doporučeného základního objektivu chybí sluneční clona v ceně
- škoda, že chybí vestavěná jednotka GPS (tohle ale lze řešit jinak)

Tak a to je tedy vše, děkuji za pozornost a zase někdy přístě u další zajímavé novinky.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nová digitální zrcadlovka Canon EOS 80D ?

Celkem hlasovalo 392 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Canon EOS 80D a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2119364
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Ota Veverka
Mě tedy hodně vadí že během snímání časosběru nelze měnit ISO. Což je dost velká nevýhoda při fotografování východů slunce. V okamžiku, kdy je ráno ještě tma, musím nastavit nejméně 800 ISO, abych dosáhl na interval 5 vteřin a když se rozední a mohu fotit na 100 ISO, nemám šanci to změnit. Magic Lantern, se kterým to jde, ještě na 80D neexistuje a i kdyby, nerad bych ho instaloval.:-(
Jinak jsem spokojen.
Michal Kupsa
No, holt je to pořád spíš jen doplňková funkce. :-)
Robert Píša
Dobrý den, pořídil jsem si tento fotoaparát a musím napsat,že jsem velice spokojen. Stejně tak chválím recenzi, myslím že je psána objektivně.
Jediné co bych vytkl tomuto modelu je chybějící možnost nastavit sekvenční focení za použití časovače. Nikde jsem tuto možnost nastavení nenašel. Přeji pěkný den všem.
Michal Kupsa
Přiznám se, že tuto funkci jsem nezkoumal, vím jen, že na Nikonech to jde, tam se u samospouště nastaví délka času do spuštění, počet snímků, které se mají exponovat a časový interval mezi snímky.
Martin
Zdravím, add předchozí dotaz. Kompenzace expozice je u canonu 80d možno nastavit krom Q režimu také namáčknutím spouště a následným pootočením zadního roleru. Kompenzaci blesku pak 2x namáčknutím tlačítka blesku. Funguje to vcelku pohodlně. Jako dlouhodobý pžedchozí uživatel jsem s přechodem na jiný systém neměl problém. Koupě nelituji. Přeji hezký den
Michal Kupsa
Díky za doplnění, asi je to jen to jen otázka zvyku. :-)
barbora zahradníková
Za mně zklamání. Roky jsem měla 30D, před třemi lety mi to sopečný prach zničil, tak jsem koupila 60D. Opět super. Protože jsem si chtěla udělat radost, koupila jsem si jako "záložní" 80D. Těžkopádný při nastavení funkcí, abych nastavila režim pohyb, mnoho úkonů, sumování tří snímků vede k neostrosti... zatímco 60D je rychlý při nastavení a pro mě jako amatéra s dostatečným množstvím funkcí, 80D má funkcí pro mě nadměrečně, ale hlavně-nastavení je příliš zdlouhavé, příliš mnoho kroků. Možná je to tím, že ho ještě "nemám v ruce", budu přes vánoce fotit, abych si na něj zvykla, ale připomíná mi to přeelektronizovaná auta, které za řidiče řeší i zapínání bezpečnostních pásů....
Michal Kupsa
Podle mě je to jen nezvyk, 80D má prostě jen víc funkcí. :-)
Jarek
Dobrý den. Konečně recenze na velmi slušné úrovni, v doprovodu důkazního materiálu. Díky za ni i za fotografie. Vlastním pět let EOS 550D a vždy jsem byl nadmíru spokojen. Nyní dokonce v CANONU vydali update firmware, což mě po pěti letech mile překvapilo. Nicméně, když jsem uviděl tohoto nabušenýho krasavce, začal jsem uvažovat o koupi. Vaše recenze byla posledním stupínkem k rozhodnutí. Jdu do něj a už mě nic nezastaví. Přeji všem a autorovi především, hodně fotografických zážitků, šťastné a veselé vánoce a hodně zdraví v Novém roce. :-):-)
Michal Kupsa
Díky a taky přeji jen to NEJ. :-)
Ina
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor, mám teď Canon 600D a pravě buch chtěla ho vyměnit za něco lepšího. Uvažovala jsem o Canon 80D, ale po přečtení různých recenzi začínám pochybovat, nebylo by vhodněji koupit 760D vzhledem k parametru cena/kvalita. Děkuji
Michal Kupsa
To je těžké, protože každý má jiné preference i požadavky. Canon EOS 760D je menší, lehčí a levnější, oproti tomu je EOS 80D podstatně robustěnšjí, odolnější a samozřejmě disponuje i celkově vyšším výkonem. Samotná obrazová kvalita jako taková je ale víceméně stejná.
Jindra
Dobrý den, žádám o pomoc při výběru zrcadlovky. Sedm let fotím na Canon G10, ale rozhodl jsem se pro výměnu, už nestíhá hlavně ve špatných světelných podmínkách. Jedná se mi o běžné focení rodiny, výletů, dovolených apod. Se zrcadlovkou bohužel nemám žádné skutečnosti, tak prosím o pomoc, jedná se mi primárně o kvalitu, rozmýšlím se mezi Nikon D7200 + 18-140 mm VR nebo Canon EOS 80D + 18-135 mm. Velice děkuji za pomoc při výběru.

Jindra
Michal Kupsa
Obě zrcadlovky jsou vynikající a s ani jednou z nich neuděláte chybu. Nicméně bych spíše doporučil Nikon D7200.
Kuro chimenezy
Vlastnim zrkadlovku od nikkon ale chcem presedlat na canon,konkretne 80D.Ked tu citam vase prispevky tak neviem ci fotite alebo len riesite parametre..mam taky poct ze ked s niekto nekupi fotak aspon za 4000e tak sa ani neoplati zacat fotit..80d som mal v rukach a jednoznacne je to super fotak plus optika usm..urobim si radost na vianoce..
Michal Kupsa
Nějak nevím, co jste mi vlastně chcěl sdělit - fotografií na tomto webu už je několik tisíc a v článcích se věnuji i mnohem levnější technice, takže opravdu nechápu ....
Milan Klail
Když jsem si to tady přečetl, tak asi půjdu do 5D Mark IV . Až budete v Praze tak se ozvěte a pomůžete mi ho vybrat. Nebo radši Nikon ? Na D500 jsem byl v Megapixelu na prezentaci, a bylo to super. Zkoušel jsem ho s objektivem Nikon 16/80 suma 82 000. S pozdravem Klail
Michal Kupsa
No, všechny tři zmíněné fotoaparáty jsou z různých kategorií, takže těžko říct. :-)
Petr
Promiňte, 80d mám asi 14 dní, ale tak úplně nadšený zase nejsem. Nejprve: je to opravdu prima foťák a dělá krásné fotky, to pro začátek. Ale ve srovnání s mým předchozím (Canon 50d) trpí několika nedostatky zejména v ovládání a ergonomii. Zmizelo tlačítko kompenzace expozice s bleskem, vůbec tlačítka na pravé horní straně významně zchudla ve své funkčnosti. Kompenzaci expozice již není možné nastavovat s okem u hledáčku, jde to jen přes zadní displej, což připomíná drbání levou nohou za pravým uchem. 80d užívá jiný konektor pro komunikaci než 50d, takže potřebujete novou dálkovou spoušť, časovací spoušť i radiospoušť. Podle mapy systému v manuálu sice existuje konverzní kablík, ovšem od Canonu ho neseženete. Tak si kupte nové za pár tisícovek nebo si to udrátujte sami.
80d provázela velká reklama, že vestavěný blesk lze používat i s jinými speedlighty, kde může komunikovat jako master. Může, ale jen velmi omezeně, což vám už neřekli.
Jsem rád, že 50d jsem dosud neprodal. Vědět o výše zmíněných problémech dříve (v tom příšerném manuálu se to nedočtete) asi bych si 80d nekoupil.
Michal Kupsa
V podstatě mohu jen souhlasit, trend omezení tlačítek a přesun ovládání na LCD mě osobně taky nevyhovuje a o změně konektorů nemluvě. Na druhou stranu těm, pro které je to první tělo, tak těm je to jedno a ovládání přes LCD některým lidem vyhovuje, takže je to těžké.
Pravda - to s tím bleskem je ale ostuda, tohle uměl konkurenční Nikon už před víc jak 10 lety.
Igor
Dobrý den,
mám dotaz k velikosti pixelu u 80D. V recenzi se praví, že je o 14% větší než u 70D.
Ale na stránkách Canonu jsem našel:
Pixel unit:
70D 4,1 um square
80D 3,72 um square
což přibližně odpovídá nárůstu počtů pixelů.
Protože jdu po šumu a počty pixelů mě příliš neberou, tak by mě zajímalo jak to ve skutečnosti je?

Děkuji, Igor
Michal Kupsa
Tuto informaci jsem převzal z některého oficiálního kanálu. Vysvětlovali to tím, že díky nové koncepci zmenšili mezery mezi jednotlivými pixely. Je ale divné, že teď nemohu tuto informaci zpětně dohledat, zkusím ještě hledat ....
Hanka
Davice ano, v uživatelské příručce návod na vytvoření timelapce není ale stáhněte si manuál z netu tam je to popsané krok za krokem.. byla jsem na tom jako Vy. Příručka v knižním vydání se fakt canonu nepovedla:-(
Michal Kupsa
Díky za doplnění, možné to je, tištěný návod jsem zase tolik nezkoumal. :-)
David
Děkuji za moc dobrý článek, pomohl mi v rozhodování a už pár dní jsem hrdým vlastníkem 80D :-)
Nemohu přijít na to, jak vytvořit časosběrné video. V nastavení Menu 4 zapnu a nastavím "interval timer", který ale vytvoří pouze jednotlivé snímky a nikoli video... V tomto návodu na 5DS vidím položku menu "time-lapse movie", která ale u mého 80D chybí:
http://www.photographybay.com/2015/05/21/how-to-shoot-time-lapse-sequences-on-the-canon-eos-5ds-and-5ds-r/
Může to být verzí firmware?
Camera: 1.0.1
Lens: 1.0.6
Díky za odpověď! David
Michal Kupsa
Dobrý den, bohužel si to už nepamatuju a foťák teď nemám k dispozici, ale je to tam opravdu dobře schované v menu. Jestli se nepletu, tak to bylo v nastavení videa, protože výsledkem je video. Naopak v menu fotografování je to sériové snímání, jehož výsledkem jsou jen fotky. Verzí firmware to rozhodně není.
Hanka
První zkušenost z focení tímto fotoaparátem je skvělá. V kombinaci s objektivem Zeiss milvus 2/100 je kvalita obrazu a především detailu jedinečná.Jediné mínus, které jsem zatím objevila je horší ergonometrie pro malou dlaň a krátké prsty mé malé ruky. Co je ale větší problém, nikde nebylo varování, že raw se nedá zpracovávat programem lightroom nižších verzí než 6,5. DPP stahovaný z webu je naprosto nevyhovující
Michal Kupsa
No, pravda, pro malou ručku to moc není. :-)
Podpora Adobe pro nové foťáky bohužel opravdu není nic moc, snad vyjde časem nějaký Plug-in. Jinak ale DPP není špatný, spíš je to otázka zvyku. Já osobně teda ale používám Zoner Photo Studio, viz:
http://www.michalkupsa.cz/blog/prichazi-nove-zoner-photo-studio-18-162.html
Tomáš
zdravím pán Kupsa

veľmi silno uvažujem na kupou 80D.
cca 5 rokov vlastním canon 600D ktorý mi veľmi sadol, tak ako výslednými fotgrafiami, tak ako aj ergonomiou. rád fotím nočnú oblohu, no, tu mi canon na väčšom ISO končí. ISO 800 už je moc (obejktív tamron 17-50 F2.8 stabilizovaná verzia). neveríjm, že obj Samyang 14mm f2.8 by dokázal robiť na tomto tele zázraky.
rád by som vedel, že či ste skúšal fotiť aj nočnú oblohu, aký by bol výsledok, vyzobrazenie hviezd, šum?
dakujem za Vašu odpoved

tomáš
Michal Kupsa
Přiznám se, že noční oblohu jsem fotit nezkoušel.
V tomto ohledu si ale zatím neumím vynachválit Nikon D7200, viz třeba:
http://www.michalkupsa.cz/priloha-144/hvezdy-nad-kanci-loukou-3809.html
Josef
Dobrý den,
díky za kvalitní uživatelskou recenzi na Canon EOS 80D. Potvrdila mé rozhodnutí ho vyměnit za dosud používaný Canon EOS 700D,ke kterému mám objektiv Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS STM. Nevím, zda k novému fotoaparátu vyměnit i nový objektiv a o kolik bude lepší kvalita fotografií pořízená novým objektivem Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM.
Moc ocením váš názor.
Díky
Josef
Michal Kupsa
No, to se nedá takto jednozněčně říct, protože co je pro jednoho obrovský rozdíl, to může být pro jiného rozdíl zanedbatelný. Podle mě to ale zato stojí, i když ani ne tak moc kvůli optické kvalitě, jako spíše kvůli celkově lepšímu AF systému.
Robert Ladislav
Pane Kupsa nikdo Vas nenuti uvazovat o Pentaxu. Je to jen otazka volby. Jako napsat takto, nevim, ale i politicky nazor je nazor. Mej te se. At se Vam dari.
Robert Ladislav Winstoni PECH.:-)
Michal Kupsa
To jsou letité zkušenosti a pravda, je v tom i kousek politiky, i když asi ne tak, jak myslíte. Ale to by bylo na dlouhé vysvětlování, i když důvody mám dost dobré .... :-)
Robert Ladislav
Pekny den a dobre fotony :-))
Uz od Canon 70D si pohravam s myslenkou si poridit zase Canon teto tridy. Vezmu-li, vynikajici recenzi p.Kupsy, ktery briskne popsal opravdu to hlavni a potrebne a stouralske kudrlinky nechal na jine, dekuji mu z to a s uctou se klanim a smekam, tak jsem rad, ze jsem tak neucinil. Zakladni sestava pro moje cestovatelske a jine ucely je fasa (vyhodnarsky pojem pro spica :-) ). K tomu doplnene pebne skla a ma vymalovano. Caanom mne zase jako v minulem stoleti zase jednou potesil :-). Takze konecne neco co otrasa s mym rozhodnutim jit do Pentaxe, ktery mi zatim doted vyhovoval nejlepe. diky zatesnenym objektivum a telum. Nepostrehl jsem zda je zakladni objektiv tez utesneny, ale to je jen vice ci mene diskusni zalezitost, pokud neni ohledem na cenu a uzivani na netesnenych telech, tak se to da preklenout. Jeste jednou dekuji Cloveku p.Kupsovy za vynikajici recenzi, ktera opravdu dokaze fotografum, kteri by chteli povysit na tento level fotoaparatu, tak je slovo do pranice. Pekny den a jeste lepsi fotony :-))) Robert Ladislav
Michal Kupsa
Díky za uznání, přiznám se, že ale netuším, jestli je ten základní objektiv utěsněný. Nicméně o Pentaxu bych tedy rozhodně neuvažoval .... :-)
Martin
Díky za dobrý článek. Kdo je zmíneným největším konkurentem této zrcadlovky?
Michal Kupsa
Díky, jinak podle mě je největším konkurentem Nikon D7200.
Recenze viz zde: http://www.michalkupsa.cz/blog/nikon-d7200-uzivatelska-recenze-129.html
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace