Domů » Články » Recenze » Canon PiXMA iX6850 - uživatelská recenze

Canon PiXMA iX6850 - uživatelská recenze

Je to tomu již skoro rok, co Canon představil novou kolekci tiskáren, která se pak v průběhu roku 2014 postupně objevila na trhu. Přiznám se hned v úvodu, že rozhodně nejsem žádným expertem na tiskárny ani na tiskové technologie a proto je také logické, že mě tisková zpráva o nové generaci tiskáren nechala celkem v klidu. Až s odstupem času jsem si pak ale uvědomil, že jsem přehlédnul jednu velmi zajímavou perličku, která je velmi zajímavá i pro nás, kteří žijí fotografováním a fotografií jako takovou. Tou pomyslnou perličkou je právě tiskárna Canon PiXMA iX6850. No a co že je to na této tiskárně tak zajímavého? Je to velmi prosté – tato tiskárna umožňuje tisk kvalitních fotografií a to až do formátu A3+. Na tom by ale samo o sobě nebylo nic až tak extra zajímavého, protože fototiskárny formátu A3+ jsou na trhu již opravdu hodně dlouho, ale v tomto případě je kvalitní tisk doplněn také velmi příznivou cenou, čímž se tiskárna stává velmi atraktivní i pro běžné fotoamatéry, i když kvalitou tisku vyhoví i náročnějším uživatelům.

Canon PiXMA iX6850Canon PiXMA iX6850 - design tiskárny se zavřenými přihrádkami a zásobníky je opravdu mimořádně elegantní.

Parametry a provedení tiskárny

Jak jsem již řekl v úvodu, tak opravdu nejsem žádným expertem na tiskové technologie a tak je možná slovo recenze v titulku trochu nadnesené, ale i tak se pokusím vám tuto zajímavou tiskárnu představit a to z pohledu běžného uživatele, tedy fotografa. Canon sice tuto tiskárnu neuvádí, jako vysloveně fotografickou, přesto však tisk fotografií zvládá s naprostým přehledem. Napřed se ale podívejme na samotnou tiskárnu, která je díky formátu A3+ poměrně velká – rozměry jsou 159x584x310mm a tomu odpovídá i hmotnost 8,1 kg. Tiskárna má velmi hezký černý design, který odpovídá designovému modelu celé řady tiskáren PiXMA. Na stole vypadá opravdu hezky a díky vyklápěcím a výsuvným podavačům nezabírá zase tolik místa, jak by se napřed zdálo. Snad z ní jen občas budete muset setřít prach, který je na lesklém povrchu docela viditelný. Efektní vzhled vám to ale jistě vynahradí. :-)

Krátké produktové video o tiskárně Canon PiXMA iX6850:

Nyní však již něco málo technický parametrů – tiskárna používá inkoustový tisk s velikostí kapky 1pl, což umožňuje rozlišení tisku až 9600x2400 DPI. Inkousty jsou odebírány z pěti samostatných kazet, z nichž je jedna čistě černá, pro tisk textových dokumentů a zbývající čtyři pak slouží pro tisk barevných fotografií nebo grafiky. Zásobník papíru pak pobere materiál v rozměrech od obvyklé pohlednice 10x15cm, až po formát A3+, což je rozměr cca 48x33cm. Zajímavostí také je, že tiskárna je vybavena vestavěnou Wi-Fi jednotkou, která umožňuje například spárování s chytrým telefonem nebo tabletem a následný přímý tisk z těchto zařízení. Jinak je tiskárna poměrně jednoduchá, na jejím povrchu najdeme pouze 3 tlačítka a jinak nic, žádný displej, čtečku karet, prostě nic a v podstatě veškeré ovládání se provádí z počítače. Strohé vybavení (chybí i oboustranný tisk, nebo potisk CD) však není nijak na škodu, podle mě jsou to stejně spíše zbytečnosti, které pouze natahují cenu. V případě potřeby oboustranného tisku si můžu papír ručně otočit a potisk CD? Ani si nevzpomínám, kdy jsem naposledy vůbec vzal nějaké CD do ruky – dnešní flashky je celkem úspěšně vytlačují. :-)

Tiskárna dobře sedí na stole, při tisku nemá tendenci sebou trhat a také tiskne velmi potichu. Tisk je také docela rychlý, fotku formátu A3 v nejvyšší dostupné kvalitě na nejlepší papír vytiskne zhruba za 3 minuty. Menší fotky, nebo kancelářské dokumenty však samozřejmě tiskne mnohem rychleji. Připojit ji můžete klasicky přes USB kabel, nebo do sítě LAN anebo ji připojit přes integrovanou Wi-Fi do sítě nebo k tabletu či telefonu. To je velmi praktické, pokud nechcete zapínat počítač a potřebujete vytisknout třeba webovou stránku, e-mail nebo nějaký dokument. Z telefonu nebo tabletu ale samozřejmě můžete tisknout i fotografie.

Aplikace pro Android (existuje ale samozřejmě i pro iOS):

PiXMA Printing SolutionsPiXMA Printing Solutions - aplikace pro připojení tiskárny k tabletu nebo telefonu.

Kvalita tisku, ovladače a tiskové náklady

Jedním z nejpodstatnějších kritérií je samozřejmě kvalita samotného tisku, což je tak trošku problém, protože jsem prostě nepřišel na to, jak informaci o tiskové kvalitě přenést do článku na webu. :-) Navíc jde samozřejmě také o to, jak technicky kvalitní jsou fotografie samotné, jaký použijete papír a podobně. Shrnu to tedy do stručného konstatování, že fotografie jsou prostě vynikající a bez problémů snesou srovnání s fotografiemi z minilabů, fotolaboratoří či jiných fototiskáren. Ostatně pokud by vás to opravdu detailně zajímalo, tak jednu sadu větších fotografií vytištěných právě na této tiskárně brzy veřejně vystavím, takže se na ně případně budete moci sami zajít podívat a posoudit kvalitu výtisků na vlastní oči, což je asi ta nejlepší zkušenost. Informace o této výstavě najdete brzy v aktualitách zde na mém webu.

Jak jsem již podotkl v úvodu, tak tiskárna toho sice teoreticky moc neumí, ale to hlavní, co by umět měla, tak to zvládá dokonale a to platí i pro ovladače tiskárny. Samotná instalace a připojení k počítači jsou natolik snadné operace, že je snad ani nemá smysl popisovat. Podstatnější jsou ale ovladače, kterými pak před samotným tiskem nastavujete jednotlivé parametry tiskárny – a právě tyto ovladače jsou mimořádně zdařilé. Samozřejmostí již dnes je, že jsou kompletně česky a přestože umožňují velmi detailní nastavení, tak nastavení bez problémů zvládne i opravdový laik. Definovat si můžete typ fotopapíru, kvalitu tisku, bezokrajový tisk, orientaci a spoustu dalších detailů. Nechybí samozřejmě ani možnost náhledu tisku na obrazovce před samotným začátkem tisku, takže si můžete snadno zkontrolovat, zda je vše správně nastaveno a pokud ne, můžete se vrátit zpět do menu.

Canon PiXMA iX6850 - tisk fotografie Canon PiXMA iX6850 s vysunutými podavači Canon PiXMA iX6850 - tisk z tabletu Inkousty Canon v provedení XL

Ovladač tiskárny - první záložka Ovladač tiskárny - druhá záložka Ovladač tiskárny - třetí záložka Ovladač tiskárny - záložka s nástroji pro údržbu

Zásadním kritériem jsou také náklady na tisk fotografií. Tady se ale opět pouštím na tenký led, protože cena za vytištění fotografie se určuje velmi obtížně a nepřesně. Cenu totiž ovlivňuje hned několik faktorů, z nichž některé jsou navíc proměnlivé. Prvním faktorem je samozřejmě použitý fotopapír – na trhu je k dispozici celá řada fotografickým papírů, které se liší gramáží (tloušťkou), povrchem (od zcela matných, přes polomatné až po extrémně lesklé) a liší se samozřejmě také prodejní cenou. Druhým podstatným faktorem je samotná fotografie, světlejší fotografie například zasněžené krajiny vyjde logicky o poznání levněji, než třeba temný noční snímek, protože na ten se prostě spotřebuje o dost více inkoustu. Třetím faktorem je to, jak a kde nakupujete, protože větší balení fotopapírů vyjde levněji, než menší balení a stejně tak se najdou i rozdíly mezi cenami u jednotlivých prodejců. Inkousty do tiskáren se také vyrábějí ve standardním provedení, ale také v provedení XL, které díky většímu objemu opět vyjdou levněji. Menší rozdíl v ceně tisku také lze zaznamenat, když tisknete jednou za čas jednu fotku, nebo když tisknete na jeden zátah celou sérii více fotografií. Velmi zhruba se dá ale říct, že při tisku jedné fotografie formátu A4 na obyčejnější fotopapír, jako je například Canon GP-501, se celkem v pohodě vejdete i pod hranici 30,- Kč. Pokud sáhnete po špičkovém profesionálním papíru, jakým je například Canon PT-101 Pro Platinum, tak se dostanete někam k cca 45,- Kč. To už jste sice zhruba na ceně, jaké si účtují minilaby, ale věřte, že profesionální fotopapír, jakým je Canon PT-101, je úplně jiná liga, než papíry, které se běžně používají v minilabech. Pokud budete chtít tiskárnu využít na maximum a sáhnete po formátu A3/A3+, tak počítejte zhruba s dvojnásobnou cenou oproti tomu, co jsem psal pro formát A4.

Pokud si nevíte rady s výběrem typu tiskárny jako takové, zkuste si přečíst tento článek:
Laserová vs inkoustová tiskárna

Cena a závěr

Fototiskárny formátu A3+ byly donedávna poměrně drahé, jejich ceny se pohybovaly někde kolem 15.000,- Kč včetně DPH, nebo i více a tím byly pro běžného fotografa více či méně nezajímavé a vyplatily se tak spíše jen poloprofesionálům. Tiskárna Canon PiXMA iX6850 je však aktuálně (01/2015) v prodeji za cenu cca 5.200,- Kč včetně DPH, což je již úplně někde jinde. Pokud tedy vezmu v úvahu obvyklý poměr cena/kvalita, tak mohu tuto tiskárnu jen doporučit. Dělá přesně to, co dělat má, dělá to velmi kvalitně, snadno, srozumitelně i pro laika a navíc za velmi přívětivou cenu. Běžnému uživateli v podobě fotografa tak může skvěle sloužit nejen jako fototiskárna, na které si vytiskne nejen malé fotky do alba, ale i velké A3+ použitelné i na výstavu, ale současně spolehlivě poslouží i jako běžná domácí tiskárna pro tisk dokumentů na obyčejný kancelářský papír.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Pozvánka na výstavu fotografií vytištěných touto tiskárnou:

Výstava fotografií z Irska v rámci projektu "Země plné pohádek".

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí fototiskárna Canon PiXMA iX-6850 ?

Celkem hlasovalo 228 lidí


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
151116194
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Marek L.
Dobry deň. Chcem sa opýtať či je možmné do recenzovanej tlačiarne kupit samoresetujuce cartridge, které se dají plnit. 1 cartridge by tak vyšla za inkoust na 40 centov.
ďakujem krásne
Michal Kupsa
Tak to bohužel netuším, tohle jsem opravdu nezkoušel. :-(
Petr Růžička
Dobrý den,
chci se zeptat na otázku, kterou mi na žádné prodejně nejsou schopni zodpovědět, tj. zda tato tiskárna má v nabídce TISK možnost převedení na rastr 600 DPI a ve VLASTNOSTECH v nabídce \\\\\\"tisk fotografií\\\\\\" kategorii EFEKTY s podmožností \\\\\\"monochromatické efekty\\\\\\", např. \\\\\\"sepiová, modrá, zelená atd.\\\\\\" a volbu \\\\\\"vybrat barvu\\\\\\" ve škále od 1 do 120. To měly běžně všechny tiskárny a multifunkční zařízení PIXMA pro formát A4 s obdobnými parametry rozlišení. Dnes se ale již nedají sehnat. Se zadním podavačem se již nevyrábějí a pro tisk větších gramáží papíru jsou pro mé účely nepoužitelné, protože papír se v nich otáčí na malém průměru o 180 stupňů a zasekává se.
Děkuji za odpověď Petr Růžička
Michal Kupsa
Přiznám se rovnou, že nevím, tiskárnu již nemám k dispozici. Zkusil bych ale novou firemní podporu:
http://www.canon.cz/support/consumer_products/contact_support/
Honza
Děkuji za odpověď, mě spíš jde o rozměr délkový (A3 - 420mm) zda umí i delší, např.1500mm. U některých tiskáren lze nastavit vlastní rozměr. U této tiskárny bych potřeboval vědět na jaký největší vlastní rozměr jde nastavit.

předem děkuji
H.
Michal Kupsa
Délkový rozměr by měl být teoreticky téměř neomezený (snad jen množstvím dat, kterými je konkrétní počítač schopen tiskárnu průběžně krmit), podstatná je šířka. Detailně jsem to ale bohužel nezkoumal a tiskárnu už nemám k dispozici.
Honza
Hezký den,
mám dotaz zda tiskárna umí tisknout na papír o šířce 297mm delší než je formát A3 ?
Pokud ANO, tak kolik umožní ovladač nastavit. Některé A3 tiskárny toto umožňují.

děkuji za odpovědi.
H.
Michal Kupsa
Tiskárna zvládá i formát A3+ (je popsáno v článku), takže maximální šířku 322,2 milimetru.
Robert Ladislav PECH
Pekny den kolego,
velmi pekne dekuji za krasnou, pragmaticky uzivatelskou recenzi. Rozhoduje se mezi Epsonem, ale ceny okolo 300€ je pro velke tiskove serie, spise pro podnikatele v oboru barevneho tisku. Vyhodu tam maji uzivani inkoustu z 1l flasek a tim je cena vytisku mala. Ale vychazim z me nebohe dlouho tisknouci Pixmy iP jeste jen s ovladaci XP. Spokojenost nadmiru. Tedy vzhledem k cene okolo 180€ je rozhodnuto.Jeste si zjistim zda je pro toto zarizeni mozne CCIS, ktere by zlevnilo provoz markantne. Takze do ni jdu, jiz jsem dal pozadavek na IT prodejnu. Jednoduchost a absence marketingovym samanum, je velka vyhoda. Stejne jako u fotaku neni az tak rozhodujici co v sobe fotak ma, ale jake ruce, oko a vnimani fotónových odrazu reality v sobe fotogrf ma. Diky za Vasi skvostou recenzi. Prosim vezte, ze je to jen jeden subjektivni nazor jednoho malého stareho muze z Bratislavy a nesouhlasne vyjadreni, jen utuzi a vylepsi poznatky o teto Canon Color Faktory :-)) Robert Ladislav
Michal Kupsa
Díky za důvěru, ty velké tiskárny od Epsonu jsou taky super, ale souhlas - pokud se na tom netiskne opravdu ve velkém, tak se to běžnému fotografovi asi nevyplatí.
Jakub Jelinek
Dobrý den,

už je to skoro rok od napsání článku chci se Vás zeptat jesli tiskárnu stále používáte a jaký máte názor na kvalitou produktu s odstupem času.

Děkuji
Michal Kupsa
Dobrý den, já tu tiskárnu nepoužívám, ale asi začnu, protože moje staričká tiskárna ještě z úplně první série PiXMA už pomalu začíná dosluhovat .... :-)
Anna
Moc děkuji za recenzi. Náhodou jste nezkoušel tisknout i na křídový papír? Děkuji za odpověď
Michal Kupsa
Bohužel, tisknul jsem pouze na fotopapíry.
Pepa Panel
Dobrý den.Jaký je Váš názor na tiskárny Epson.L 300,L350 a
L800:Nemůžu se rozhodnout jestli Canon nebo Epson.
Zkuste poradid.Děkuji.
Michal Kupsa
Přiznám se, že tyto tiskárny jsem ještě neměl možnost vyzkoušet, ale pokud vím, tak tam je to spíše naopak s tiskovými náklady - tedy dražší tiskárna, ale zase levnější provoz.
Jan Špína
Krásná recenze. Ma stara tiskarna dosluhuje a koukam po nove.
Michal Kupsa
Díky a fakt doporučuju, stojí pár korun a udělá dobrou službu jak v podobě fototiskárny, tak i na tisk běžných dokumentů.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace