Domů » Články » Recenze » Canon EOS 250D – uživatelská recenze

Canon EOS 250D – uživatelská recenze

Současnou nejnižší modelovou řadu digitálních zrcadlovek značky Canon sám výrobce označuje jako určenou pro začátečníky a aktuálně (10/2019) se skládá ze čtyř modelů, seřazeno od nejnižších po nejvyšší: Canon EOS 2000D, Canon EOS 4000D, Canon EOS 250D a Canon EOS 800D. To, že je celá tato řada nejnižší, tedy nejlevnější, neznamená jen samé nevýhody, ale překvapivě má oproti dražším modelům i několik po měrně zásadních výhod – a není to jen nižší cena. V následujícím článku si představíme druhý nejvyšší model této řady a sice Canon EOS 250D, který může být velmi zajímavou volbou a to nejen pro začínající fotografy, protože výstupní kvalita fotografií je bez problémů dostatečná i pro náročnější praktické použití.

Canon EOS 250DCanon EOS 250D - firemní produktová fotografie fotoaparátu ve všech třech dostupných barevných variantách.

Design, mechanické provedení a ovládání

Po mechanické stránce vychází nový Canon EOS 250D ze svého předchůdce, kterým byl model Canon EOS 200D a se kterým má, jak už to tak dneska často bývá, shodné rozměry a v podstatě i design a hmotnost. Jediný drobný rozdíl je v tom, že novinka je nepatrně lehčí a také že na horní straně fotoaparátu chybí samostatné tlačítko pro ovládání bezdrátového připojení. Fotoaparát je v prodeji v tradičním klasickém černém provedení, ale také ve stříbrné a málo obvyklé bílé barvě. Jak je v této kategorii obvyklé, je tělo fotoaparátu v podstatě kompletně plastové, ale použité plasty jsou kvalitní a na dotek příjemné. Nejvíce namáhané části, jako je bajonet pro uchycení objektivu, sáňky pro externí blesk, stativový závit na spodní straně fotoaparátu a také očka pro uchycení popruhu jsou ale kovové. Rozměrově i váhově jde o velmi malou a lehkou zrcadlovku.

Firemní produktové fotografie nové zrcadlovky Canon EOS 250D:

Canon EOS 250D - černá varianta Canon EOS 250D - stříbrná varianta Canon EOS 250D - bílá varianta Canon EOS 250D - vyklopený vestavěný blesk

Canon EOS 250D - černá se sundaným objektivem Canon EOS 250D - zadní stěna Canon EOS 250D - otočený LCD dopředu pro selfie Canon EOS 250D - vyklopený LCD

Příznivci bezzrcadlovek budou samozřejmě namítat, že současné bezzrcadlovky jsou ještě menší a budou mít pravdu (i když jak kdy a i o tom by se dalo diskutovat), ale pravdou také je, že většina bezzrcadlovek této třídy (tedy s čipem formátu APS-C) si může nechat o ergonomii, jakou disponuje Canon EOS 250D nechat jen zdát. Je to prostě něco za něco – pokud preferujete za každou cenu minimální rozměry, byla by asi bezzrcadlovka lepší volbou, ale pokud je pro vás důležitější komfortní a bezpečné držení, tak mají zrcadlovky stále ještě většinou výrazně navrch. To platí i v tomto případě, protože přes (na zrcadlovku) malé rozměry má Canon EOS 250D přímo skvělou ergonomii, dobře se drží i ovládá, a to i uživatelům s větší rukou.

Ergonomie jako celek vychází z designu v podstatě všech zrcadlovek značky Canon, který je léty prověřený a osvědčený. Rozdělení a rozmístění ovládacích prvků má řád i logiku, a i pro fotografy, pro které to bude první zrcadlovka, bude snadné si na ovládání zvyknout. Skvělý je polohovatelný LCD monitor na otočném kloubu (nepříliš obvyklý v této cenové kategorii), který lze natočit do téměř libovolné polohy a lze otočit i dopředu, což potěší milovníky stále populárních selfíček. Rozměry se podařilo zmenšit i díky slotu pro paměťovou kartu, který je umístěn na spodní straně fotoaparátu pod dvířky, která jsou společná i pro baterii. Také očnice hledáčku je příjemně velká a slušně stíní i při fotografování na prudkém denním světle. Jediné, co mi s ohledem na ergonomii a ovládání vysloveně vadí, je provedení hlavního vypínače fotoaparátu, které mi přijde nepraktické a například se mi stávalo, že když jsem fotoaparát vkládal nebo vytahoval z brašny, tak jsem nechtěně změnil jeho polohu. Z mého pohledu je to tradiční (drobná) nevýhoda všech zrcadlovek Canon, ale na druhou stranu je to možná jen otázka zvyku.

Hlavní technické parametry digitální zrcadlovky Canon EOS 250D:

Snímací čipAPS-C CMOS 24 Mpix
Poměr stran3:2
BajonetCanon EF-S
Obrazový procesorDIGIC 8
Rozsah citlivosti ISOISO 100 - 25.500 (uživatelsky 51.200)
Stabilizace čipuNe
Automatické zaostřování9 bodů / Dual Pixel CMOS AF 3975 bodů
Rychlost sériového snímání5 snímků za vteřinu
LCD monitorDotykový, 3" (8 cm), cca 1 Mpix
HledáčekOptický, 0,87x, pokrytí 95%
Video4K - 30p / Full-HD - 60p
Bezdrátové rozhraníWi-Fi + Bluetooth
Drátové rozhraníUSB, HDMI, Mikrofon, Dálkové ovládání
Paměťové karty1 x SD/SDHC/SDXC
Vestavěný bleskAno
Odolnost proti stékající vodě a prachuNe
RozměryCca 122 x 93 x 70 mm
Hmotnost450 gramů včetně baterie a karty

Stránka výrobce s podrobnou specifikací a detailními informacemi: Canon EOS 250D na webu Canon CZ

S ovládáním a ergonomií ale souvisí i menu fotoaparátu, které je u Canonu celé roky v podstatě neměnné, což ale rozhodně neznamená, že je špatné – spíše je tomu naopak. Osobně řadím Canon ke značkám, které mají design a logiku ovládacího menu nejlépe vyřešenou a nejsnadněji pochopitelnou i pro začínající fotografy. Menu je přehledné, logické a barevně odlišené podle jednotlivých témat. Skvělá je pak i kontextová nápověda, kdy u každé položky menu dole vyskočí okno se stručným vysvětlením dané funkce. Pro začátečníky je skvělé také grafické zobrazení obrazovky s pokyny, které mnohdy dobře napoví. Displej je navíc dotykový, takže kdo místo čudlíků raději používá dotykovou obrazovku, tak bude také spokojen.

Čip, obrazová kvalita a funkce

Snímací čipem je obvyklý senzor typu CMOS, formátu APS-C s rozlišením 24 Mpix, který je navíc vybaven systémem automatického čištění, což v této cenové relaci také není úplně obvyklé. Citlivost čipu lze nastavit v rozmezí ISO 100 až ISO 25.600 a uživatelsky lze povolit i ISO 51.200, což ale již nedoporučuji, protože se v podstatě jedná již jen o "papírovou" nebo "marketingovou" hodnotu. Citlivost ISO má navíc samostatný čudlík na horní straně fotoaparátu, což je také super. V případě potřeby lze přenechat volbu citlivosti na automatice, která funguje až překvapivě dobře. Hlavní jsou ale samozřejmě samotné praktické výsledky. Pro ukázku kvality výstupu jsem použil obvyklou zkušení noční scénu, kde jsem pořídil sérii fotografií při všech dostupných citlivostech ISO. V ukázkách jsou jak zmenšené fotografie pro web, tak i 100% výřezy – v obou případech jsou fotografie zcela bez úprav. Pokud si je chcete prohlédnout v plném rozlišení, najdete je ke stažení na konci článku. Totéž platí i pro ostatní ukázky – jsou pouze zmenšené, ale jinak zcela bez úprav. Z výsledků je patrné, že kvalita samotných fotografií je velmi vysoká a snese srovnání i s mnohem dražšími modely. Pro jistotu ještě dodávám, že v případě, že by byly fotografie pořízeny ve formátu RAW a pečlivě zpracovány, dalo by se dosáhnout ještě výrazně lepších výsledků. Vysoká kvalita fotografií je tak jednou z nejsilnějších stránek digitální zrcadlovky Canon EOS 250D. Kvalitní je také záznam videa, a to až ve 4K rozlišení, ale osobně si myslím, že drtivá většina uživatelů si pořád ještě bohatě vystačí s Full-HD.

Firemní produktové fotografie nové zrcadlovky Canon EOS 250D:

Canon EOS 250D - horní strana fotoaparátu Canon EOS 250D - levá strana fotoaparátu Canon EOS 250D - pravá strana fotoaparátu Canon EOS 250D - spodní strana fotoaparátu

Velmi důležité je také automatické zaostřování. Pokud budete fotografovat přes hledáček, je k dispozici 9 ostřících bodů, přičemž středový je zdvojený, křížový. 9 bodů se sice v dnešní době může zdát málo, ale pro běžné fotografování je to většinou v pohodě dostatečné - zejména pro statické scény. Pokud ale budete v tomto ohledu náročnější, bude lepší, pokud sáhnete po fotografování v živém náhledu přes LCD monitor, kde je k dispozici ostřící systém Dual Pixel AF, kde automatika pracuje se 143 ostřícími body, nebo manuálně s 3975 body. Nechybí ani automatické rozpoznávání a zaostřování na obličej i oko fotografované osoby, i sledování objektu. Systém sice není tak rychlý a dokonalý jako u dražších modelů, ale přesto je to na fotoaparát této cenové kategorie velmi slušná výbava. Rychlost a přesnost ostření, stejně jako kvalita fotografií, přitom samozřejmě záleží také na použitém objektivu. V základu rozhodně doporučuji sáhnout po nejnovějším základním objektivu Canon EF-S 18-55mm f/4-5,6 IS STM, který je vybaven výkonným optickým stabilizátorem a také velmi rychlým, tichým a přesným motorkem ostření STM. Navíc je i o něco menší než o generaci starší objektiv podobných parametrů. Totéž ale platí i pro volbu případných dalších objektivů – tedy ideálně volit jejich nejnovější verze, vybavené stabilizací a krokovým motorkem (označení IS a STM).

Testovací noční scéna - ukázky běžných snímků pořízených digitální zrcadlovkou Canon EOS 250D:

Testovací noční scéna - ISO 100 Testovací noční scéna - ISO 200 Testovací noční scéna - ISO 400 Testovací noční scéna - ISO 800

Testovací noční scéna - ISO 1600 Testovací noční scéna - ISO 3200 Testovací noční scéna - ISO 6400 Testovací noční scéna - ISO 12800

Testovací noční scéna - ISO 25600

Canon EOS 250D - s externím bleskem Canon Speedlite EL-100 Výkonná baterie Canon LP-E17

Jinak je fotoaparát Canon EOS 250D vybaven obvyklou nabídkou funkcí a snímacích režimů, od plné automatiky, přes oblíbenou předvolbu clony nebo času až po plně manuální režim. Začínající fotografové také jistě ocení celou řadu přednastavených režimů, pro fotografování krajiny, portrétů, sportu a podobně. Dále je pak možné zvolit některý z Kreativních filtrů, od černobílé fotografie, přes HDR až po efekt miniatury. Celkově pak lze říct, že v rámci dané kategorie je fotoaparát velmi dobře vybaven, poskytuje vysokou kvalitu pořízených fotografií a svojí výbavou neomezuje ani náročnější uživatele.

Další moje recenze fotoaparátů, objektivů i tiskáren značky Canon: Recenze techniky Canon na webu MichalKupsa.cz

Příslušenství, cena a závěr

Pokud jde o příslušenství, tak hlavní je nabídka objektivů a tady dále není co rozebírat, protože větší nabídku, jak Canon nemá dnes asi nikdo a vybere si doslova každý. Osobně bych zmínil například širokoúhlý objektiv EF-S Canon 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM skvělý na interiéry či krajinu, který je cenově v podstatě bezkonkurenční a přitom malý a lehký. V případě, že potřebujete základní pevné ohnisko s vysokou světelností, pak stojí za úvahu také Canon EF 50mm f/1,8 STM, který také vyniká příznivou cenou a nízkou hmotností, i malými rozměry. Podobných zajímavých objektivů by se samozřejmě našlo mnohem víc. Nemluvě pak o dalším příslušenství, jako jsou externí blesky, fotografické filtry, paměťové karty a podobně. Další příslušenství pak lze připojit pomocí konektorů po stranách fotoaparátu. Na pravé straně je to mini-HDMI a Micro-USB konektor, kde ale musím zmínit další nedostatek, kterým je fakt, že baterii fotoaparátu nelze nabíjet přes tento USB konektor. Na opačné straně pak najdeme dvojici konektorů pro připojení externího mikrofonu a kabelové spouště, tady zase stojí za zmínku, že při využití některého z těchto konektorů nebudete současně moci využít vyklápění LCD naplno, protože vám tam budou tyto kabely zavazet.

Ukázkové fotografie z běžné fotografické praxe zcela bez úprav:

Dalším příslušenstvím jsou pak mobilní telefony a tablety, protože fotoaparátu samozřejmě nechybí ani bezdrátová konektivita, a to jak Bluetooth, tak i Wi-Fi. Pomocí originální aplikace Canon je spárování přístrojů doslova hračka a otevírá vám další možnosti využití, od přenášení či okamžitého sdílení fotografií, až po dálkové ovládání a podobně. Aplikace se stále vyvíjí a aktualizuje, takže možnosti se vylepšují a rozšiřují. Jako firemní příslušenství pak musím zmínit i fakt, že pokud chcete vidět své fotografie i skutečné, tedy na papíře, tak má Canon rozsáhlou nabídku specializovaných fototiskáren, které vám vaše fotografie vytisknou ve stejné kvalitě, jako minilaby a přitom je současně můžete využít i pro běžný tisk například kancelářských dokumentů.

Hlavní výhody digitální zrcadlovky Canon EOS 250D:

- Velmi vysoká kvalita fotografií
- Vybavení nejmodernějšími technologiemi
- Bohatá nabídka funkcí
- Skvělá ergonomie i ovládání
- Velká výdrž baterie
- Vynikající poměr ceny a výkonu
- Nízká hmotnost a malé rozměry
- Velmi bohatá nabídka možného příslušenství

Hlavní nevýhody digitální zrcadlovky Canon EOS 250D:

- Provedení hlavního vypínače
- LCD se při vyklopení může překrývat s konektory
- Nelze nabíjet přes USB

Aktuální (11/2019) prodejní cena digitální zrcadlovky Canon EOS 250D v běžných obchodech a v setu se základním objektivem Canon EF-S 18-55mm f/4-5,6 IS STM je 16.990, - Kč včetně DPH. Za tuto cenu získáte malou a velmi lehkou, přitom však plnohodnotnou digitální zrcadlovku se špičkovou kvalitou fotografií a velmi dobrou výbavou i snadným ovládáním, ideální nejen pro začátečníky, ale třeba i na cestování do vzdálenějších končin, kde s sebou nechcete vláčet velkou, těžkou a drahou výbavu. Přestože se "papírově" jedná o začátečnický model, je poměr ceny a výkonu opravdu mimořádný.

Tak to jsou moje zkušenosti s digitální zrcadlovkou Canon EOS 250D

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nová zrcadlovka Canon EOS 250D?

Celkem hlasovalo 225 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Canon EOS 250D a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG tak, jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
88931
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Imrich
Dobrý deň.
Mal by som dve otázky.
Dobre si myslím, že tento fotoaparát od Sony DSRL-A300 je omnoho
lepší?
Budem môcť používať objektív zo Sony bez ďalších pomôcok v plnom rozsahu na opísaný Canon EOS 250D.
Michal Kupsa
Dobrý den,
zas tak velký rozdíl to nebude a objektivy ze Sony na Canonu použít nelze.
Petr
Dobrý den,
prosím, máte zkušenosti s časosběrnými záběry a fotografováním noční oblohy? Můžete alespoň stručně ohodnotit schopnosti v těchto dvou bodech? Děkuji předem a také děkuji za recenzi! Moc dobrá. :-)
Petr Mácha
Michal Kupsa
Dobrý den,
nebudu machrovat a dělat chytrého, přiznávám, že už je to několik let, co jsem psal tenhle článek a od té doby jsem tento fotoaparát neměl v ruce, takže prostě nevím a asi jsem s ním tohle ani nezkoušel. V této kategorii nejlevnějších zrcadlovek mi ale z toho hlediska vycházel velmi dobře konkurenční Nikon D3500:
https://www.michalkupsa.cz/blog/nikon-d3500-uzivatelska-recenze-310.html
Jiří Doležel
:-):-):-):-)
Michal Kupsa
:-):-):-):-)
Monika
Dobrý den, mám Canon EOS 250 D, bude prosím na něj pasovat objektiv Tamron AF 70-300 mm f/4,0-5,6 Di LD Macro ?
Chtěla bych si to pořidit starší, tak ať mi pasuje. Díky moc.
V.
Michal Kupsa
Fungovat by měl, ale při koupi staršího to stejně doporučuji raději vyzkoušet.
Jarda
Zítra dorazí a fakt se těším :D
Michal Kupsa
Držím palce a přeji dobré světlo! :-)
Patrik
Tak a je doma ;-D
Michal Kupsa
Super, tož dobré světlo! :-)
Pavel
Dnes jsem zakoupil a již se moc těším na krásné fotografie. Děkuji za recenzi. Vidím, že jsem udělal dobře. Hezký den.:-)
Michal Kupsa
Díky, zdravím a přeji dobré světlo. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace