Domů » Články » Recenze » Canon EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM - uživatelská recenze

Canon EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM - uživatelská recenze

Širokoúhlé objektivy nebyly už historicky nikdy úplně levné a proto celá řada, zejména amatérských fotografů, s koupí takovéto součásti výbavy dost často a dlouho váhala. Situace se ale nyní velmi výrazně změnila, protože Canon nedávno představil žhavou novinku v podobě širokoúhlého objektivu EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM, který toto dlouholeté cenové pravidlo dost významně prolomil a nasadil cenu opravdu až překvapivě nízko. Proto jsem se na tento objektiv zaměřil a sepsal jsem o něm své postřehy do tohoto článku.

Objektiv Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STMObjektiv Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

Mechanické provedení

Tlak na konečnou prodejní cenu je v provedení objektivu jasně znát, protože je kompletně celoplastový a to včetně upínacího bajonetu. Přesto objektiv působí dostatečně robustně a ovládací prvky nemají žádné vůle – skvělá ukázka toho, že i "plasťák" může být solidně vyrobený. Chod prstence pro zoomování je hladký, prstenec pro ruční zaostřování pak lze v této kategorii bez nadsázky označit za přímo luxusní – jeho chod je opravdu mimořádně jemný. Stupnice zaostřené vzdálenosti sice chybí, ale upřímně řečeno u širokoúhlého objektivu tohoto ohniska už opravdu ani není potřeba. Příjemná je kompaktní velikost a nízká hmotnost - rozměry jsou jen 75x72 milimetrů a váží pouhých 240 gramů. Přední příruba objektivu se při zoomování vysouvá jen nepatrně, ale hlavně se neotáčí ani při zaostřování, takže použití polarizačního filtru je zcela bezproblémové. Filtrový závit má průměr 67 milimetrů, což je taky super, protože pokud tento objektiv budete používat například v kombinaci se základním zoomem EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS STM, tak značně ušetříte na filtrech, protože filtrový závit obou objektivů je stejný. Canon nepodcenil ani vybavení a objektiv je vybaven nejen nejnovějším ostřícím systémem STM ale dokonce i optickou stabilizací obrazu IS. V balení objektivu nenajdeme sluneční clonu, což ale vzhledem k ceně není až takové překvapení.

Objektiv na těle Canon EOS 70DObjektiv na těle Canon EOS 70D

Kvalita fotografií

Kvalitou fotografií jsem byl příjemně překvapen – je sice jasné, že tento objektiv nelze porovnávat se špičkovými a mnohem dražšími skly slavné série "L", přesto jsou ale jeho výsledky opravdu velmi dobré a pro amatérské fotografy, ktrým je primárně určen, více než dostačující. Ostrost je slušná a hlavně velmi vyrovnaná až téměř do rohů, pro nejlepší výsledky ale platí totéž, co pro skoro všechny objektivy – chcete-li získat maximum, tak si trošku přicloňte. Optimálních výsledků pak dosahuje někde v rozmezí clonových čísel přibližně f/8 až f/11. Pokud ale nebudete chtít tisknout větší výtisky – například jen pro fotografie na webové stránky či galerie, pak se nemusíte bát ani nižších clonových čísel.

OdleskyOdlesky - Největší odlesky, jaké se mi povedlo "vyrobit" (ohnisko 10mm f/22).

Pokud jde o chromatickou aberaci, tak tady se objektiv choval trošku zvláštně – tam, kde bych ji čekal, tak tam se neobjevila a naopak se občas vyskytla tam, kde bych ji nečekal - většinou ale jen v okrajích fotografií. Nicméně výsledek považuji zhruba za mírně nadprůměrný až průměrný, navíc se dnes již lze aberace poměrně snadno zbavit v grafickém editoru. Vinětaci jsem ani příliš nezkoumal, protože při prohlížení běžných fotografií jsem si jí nevšiml, a i kdyby ano, tak ji lze dnes již korigovat přímo nastavením v menu fotoaparátu. Výsledky snímků v protisvětle bych pak hodnotil jako nadprůměrné, ztráty kontrastu nebo závoje jsem si ani nevšiml a se sluncem v přímém záběru se sice sem tam nějaký odlesk objevil, ale to se občas objeví snad u každého širokáče. Podobné je to se sférickým zkreslením, které se sice zejména na nejkratším ohnisku objevuje ale opět nic zásadního – u krajinářské fotografie si toho ani nevšimnete a v případě rovných linií u fotografií architektury jen někdy (záleží hodně na motivu) ale i toto lze již dnes snadno korigovat vhodnou úpravou při zpracování fotografie.

Ještě nesmím zapomenout na technické specifikace – optická soustava je složena ze 14 čoček v 11 skupinách. Maximální úhel záběru je cca 107° diagonálně. Zajímavá je i minimální zaostřitelná vzdálenost, která je 22 centimetrů od roviny čipu, takže od přední čočky je to ještě o hodně méně a objektiv tak lze využít i na širokoúhlé makrofotografie. Clona objektivu je sedmilamelová.

Superširokoúhlé makroSuperširokoúhlé makro - Makrofotografie ohniskem 10mm. :-)

Cena a závěr

To, co je na tomto objektivu asi vůbec nejzajímavější, je jeho prodejní cena. Ani alternativní výrobci jako je Sigma, Tokina nebo Tamron zatím nejen neprolomili, ale ani se příliš nepřiblížili k hranici 10.000,- Kč. O to překvapivější je fakt, že Canon u tohoto skla nasadil prodejní cenu 6.990,- Kč (červen 2014). Nyní bude velmi zajímavé sledovat, jak na tuto cenu budou reagovat právě další konkurenční výrobci, protože toto je skutečný cenový průlom.

LetadloLetadlo - Průhled ze dvora jednoho pražského domu.

Fakt, že je objektiv EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM až překvapivě levný ale ještě rozhodně neznamená, že je špatný. Je tomu právě naopak. Sice trošku zamrzí plastový bajonet, nebo chybějící sluneční clona, kterou je nutno dokoupit zvlášť, ale vzhledem k prodejní ceně jsou to opravdu malicherné nedostatky. Podobné je to s optickou kvalitou – je samozřejmě jasné, že tohle není to nejlepší sklo, které kdy Canon vyrobil, nicméně musím opět přihlédnout k prodejní ceně a v tomto kontextu poměru ceny a kvality, bych optický výkon hodnotil jako velmi dobrý. Třešinkou na dortu je pak vybavení objektivu moderním ostřícím systémem STM a hlavně optickou stabilizací. Prostě a jednoduše dobrý objektiv za skvělou cenu.

Pokud jste tedy majiteli digitální zrcadlovky Canon s čipem formátu APS-C, jako jsou modely EOS 1200D, EOS 100D, EOS 700D, EOS 70D, EOS 7D (případně jejich starší verze), pak vám tento objektiv mohu opravdu vřele doporučit. Dokonce si dovolím tvrdit, že uživatelé konkurenčních značek vám budou nyní i závidět, protože tak lacino ke slušnému (a navíc originálnímu!) širokáči hned tak nepřijdou.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Co říkáte na nový a hlavně dostupný širokoúhlý objektiv od Canonu?

Celkem hlasovalo 674 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Canon EOS 70D a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu RAW by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1514131416
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
František
Díky za radu a za fajné recenze.
Michal Kupsa
Rádo se stalo, zdravím a přeji dobré světlo. :-)
František
Rád bych k Canon EOS 70D pořídil "širokáč". Jde mi především o focení rodiny. 3 malé holky se do záběru skládají težko :-). Recenze a cena Canon EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM jsou velmi dobré, přesto se bojím malé světelnosti. Váhám, jestli není lepší připlatit. Tokina AT-X 11-20mm f/2,8 Pro DX je sice úpně jiná cenová kategorie, ale předpokládám, že toho objektiv nafotí hodně. Kdyby ten Canon neměl tak skvělé recenze, tak by mě nenapadlo, že za tuhle cenu může být vůbec použitelný. Mám si připlatit za Tokinu, nebo budu s Canonem stejně spokojený?
Michal Kupsa
Já osobně bych rozhodně šel do Canonu, protože za tu cenu opravdu nemá chybu, navíc je taky o dost menší a lehčí. Světelnost je sice nižší, ale zato má zase stabilizaci, která tento nedostatek více než vyvažuje.
Jiří
Zkoušel jsem ho přímo na Eos 70D, protože ho vlastním a můžu říct že USM tam velmi chybí!! a plastový bajonet a světelnost taky nic moc. raději je lepší si připlatit.:-(
Michal Kupsa
Asi jak komu, zrovna u širokáče mě osobně nechybí ani světelnost a už vůbec ne USM.
Jan
Díky za všechny informace, Michale, takové jsem sháněl, a ta cena je hodně průlomová! To je dobře, můžeme zkoušet s \\\\\\"levným\\\\\\" šaškem dělat dražší divadlo a to je fajn výzva, těším se na něj!:-)
Jan
Michal Kupsa
Díky, taky myslím, že je to průlom.
Ahoj a dobré světlo. :-)
Vladimír
Díky za přínosnou recenzi! Pouze jednu věc jsem k tomuto objektivu nezjistil, a to je jeho použitelnost pro IR fotografii (tj. vytváří hotspot, či ne?)
Michal Kupsa
Tak tohle jsem bohužel nezkoušel, protože nemám na čem. Nicméně bych se toho nebál, se současnými nástroji se tento efekt dá případně poměrně účinně odstranit.
Suky
Děkuji za recenzi. Před pár dny jsem zakoupil a za cenu 7000,- je to paráda.
Uvažoval jsem o 10-22, ale za ušetřené peníze jsem šel do polarizáku, clony a puzdra. Objektiv používám s 70D. Vřele doporučuji.
Michal Kupsa
Za tu cenu je to opravdu bezkonkurenční a odpovídá tomu i situace na trhu, v hodně obchodech jsou vyprodané. :-)
Olda
Díky Michale za výborný tip. Vlastním Sigmu 10-20/4-5,6 HSM EX, ale po pořízení canonu 70D se mi zdá, nějak nestíhá. Kresba není nic moc. Navív v protisvětle dělá nepříjemný a těžko odstranitelný reflex. Doporučil bys mi výměnu za tento canon? Použití krajina, západy a východy, prostě takové ty kýčovky :-)
Michal Kupsa
Výhoda tohoto objektivu je hlavně v jeho ceně ale nejsem si úplně jist, jestli je celkově lepší, jak zmíněná Sigma - což je i o tom, že ta Sigma se dělala v několika verzích.
Zdeněk
Dobrý den Michale,

prostřednictvím známého jsem se dostal na Vaši rešerši objektivu Canon EF-S 10÷18, f/4,5÷5,6 IS a potažmo na Vaši Web stránku. Delší dobu toužím po širokoúhlém objektivu pro Canon 600D. Zvažoval jsem Tokinu 11÷16, f/2,8 či Canon 10÷22, f/3,5÷4,5, USM.

Nebudu zastírat, že cena hraje u mne nezanedbatelnou roli. Vaše pozitivní rešerše významnou měrou ovlivnila moje rozhodování pro tuto novinku od Canonů.

Jako negativum spatřuji plastový bajonetový úchyt (obavy z opotřebení) a absenci sluneční clony. Vzhledem k hmotnosti objektivu se zároveň domnívám, že i skla jsou nahrazena plastem! Je tomu tak? V této otázce, bych Vám byl vděčný za odpověď.

S pozdravem a přáním Dobrého světla

Zdeněk Šorm
Michal Kupsa
Negativum v podobě plastového bajonetu a chybějící clony je již zmíněna v článku, nicméně vzhledem k ceně se to dalo očekávat a spíše by mě překvapilo, kdyby tomu tak nebylo.

Pokud jde o plastové čočky, tak se přiznám, že přesné složení optické soustavy tohoto objektivu s ohledem na použitý materiál neznám a domnívám se, že to neví nikdo minimálně v ČR. Nicméně myslím, že je to naprosto nepodstatný detail - vzhledem ke kvalitě současných optických plastů. Naopak bych spíš řekl, že to má své výhody ale to by bylo na dlouhou debatu, takže bych se omezil na to, že nemá smysl to řešit. :-)

Zdravím a přeji dobré světlo.
Rado
Dobrý deň,
ďakujem za skvelú recenziu. Hladal som takto široké sklo a je výborné že práve materský Canon ho zaradil do portfólia. Neviem či je možné Vás poprosiť o ukážku fotky interiéru pri ohnisku 10 a 18 teda na koncoch objketívu nakoľko to chcem práve na fotenie interiérov. Bude to dostatočné pokrytie celej izby z jedného rohu miestnosti? Ďakujem veľmi pekne vopred.
Michal Kupsa
No, ono záleží taky na velikosti místnosti a poměru jejích stran. Nicméně širší úhel záběru už má jen rybí oko, takže tohle by vám opravdu mělo stačit. :-)
Roman Bláha
díky za jednu z prvních recenzí. mám také 70D o to víc mě zajímá schopnost tohoto objektivu natáčet video. mám nyní tamron 24-70 a tohle by se mi strašně líbilo jako základní sklo na pokrytí širokého ohniska. měl bych to na focení rodiny (děti) a pak hlavně na točení videa. proto dotaz - jak se chová při videu? moc díky za info...
Michal Kupsa
Pro použití na video je objektiv přímo ideální díky osazení ostřícím motorkem STM, takže na video vřele doporučuji - ostření je tiché a rychlé.
Petr
Díky za recenzi. Bohužel se však vyhýbá jednomu podstatnému tématu, širokáč není jen na statické krajinky a architekturu, ale také třeba na sport a tam už si to s touhle světelností, která je mizerná i oproti konkurenci, moc představit nedokážu.
Michal Kupsa
No nevím, jednak mi rozdíl f/4,5-5,6 oproti nejčastější hodnotě někde kolem f/3,5-4,5 nepřijde zase až tak zásadní, abych to označil za "mizerné" a za druhé vzhledem ke skoro poloviční ceně už vůbec ne - logicky lze těžko očekávat, že širokáč za tyto peníze bude mít f/2,8. Už tak je to malý zázrak, že je vůbec něco takového za tuto cenu vůbec k dispozici. Nemluvě o bonusu v podobě optické stabilizace.
Lukas
Tak uvažoval jsem o Tokině 11-16 či Canonu 10-22, ale toto sklo vypadá velmi dobře a ušetřené peníze se hodí na filtříky ...:cool:
Michal Kupsa
Přesně tak, za tu cenu bych mu taky dal přednost. :-)
Petr Koritina
Tak to je tedy pecka. Tohle za cenu atakující levné základní zoomy...
Michal Kupsa
Jo, taky myslím, že je to pecka - hlavně za tu cenu. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace