Domů » Články » Recenze » Canon EF 50mm f/1,8 STM - uživatelská recenze

Canon EF 50mm f/1,8 STM - uživatelská recenze

Představovat "pevnou padesátku" je vlastně velmi těžké, protože to už je tak klasická klasika, že tenhle objektiv a jeho základní výhody a vlastnosti znají už snad všichni. Přesto se stále objevují nové a nové verze, takže je evidentně stále co vylepšovat a zdokonalovat. Nedávno se dočkali i fotografové využívající značku Canon, protože na trh přišla nová verze tohoto oblíbeného objektivu právě od tohoto výrobce.

Nový Canon EF 50mm f/1,8 STMNový Canon EF 50mm f/1,8 STM - základní parametry: optickou soustavu tvoří 6 čoček v 5 skupinách, počet lamel clony: 7, minimální zaostření 35cm od roviny čipu, filtrový závit 49mm, rozměry cca 69x39 milimetrů a hmotnost 159 gramů.

Canon opět jasně ukázal, že je stále co vylepšovat i tam, kde by se mohlo zdát, že už není kam pokročit a že už je vše objeveno. Nový objektiv opravdu stojí za pozornost i v případě začínajících fotografů, protože právě pevná padesátka patří do téměř povinné výbavy každého fotografa, který to s tímto oborem myslí aspoň trošku vážně. Málokterý jiný objektiv totiž přináší tolik muziky, za tak málo peněz, jako je tomu právě u pevného ohniska 50mm – objektivy těchto parametrů totiž většinou patří k tomu úplně nejlevnějšímu, co je na trhu k dispozici a to napříč všemi značkami a výrobci. Není to ale prakticky nikdy na úkor kvality, jak se o tom přesvědčíme i v tomto případě.

Mechanické provedení a vlastnosti objektivu

Jak jsem již řekl v úvodu, tak "pevná padesátka" se světelností f/1,8 je odedávna velmi oblíbená, takže je dnes už těžko říct, kolik verzí již Canon od dob založení firmy vyvinul a hlavně kolik se jich prodalo – to by jistě bylo hodně zajímavé číslo. Každopádně jakmile vezmete nejnovější verzi do ruky, tak doslova na první dotek a pohled zaznamenáte to nejpodstatnější z hlediska mechanického provedení. Objektiv je totiž na rozdíl od svého předchůdce o poznání solidněji provedený a hlavně se dočkal kovového bajonetu, což beru jako opravdu velké plus.

Canon EF 50mm f/1,8 STM Canon EF 50mm f/1,8 STM s nasazenou sluneční clonou Canon EF 50mm f/1,8 STM - kovový bajonet Canon EF 50mm f/1,8 STM - optická soustava objektivu

Canon EF 50mm f/1,8 STM - MTF křivky Sluneční clona Canon ES-68 Krytka objektivu Canon E-49 Canon EF 50mm f/1,8 STM - prodejní balení

Lepší mechanické provedení a kovový bajonet však rozhodně nejsou jedinými vylepšeními, jen ta ostatní už nejsou tolik vidět na pohled, ale odhalíte je až při samotném praktickém fotografování. Z "neviditelných" vylepšení je určitě tím nejdůležitějším fakt, že výrobce tento nový objektiv vybavil zaostřovacím systémem STM. Oproti předchozí verzi je to opravdu zase krok kupředu, protože ostření je rychlejší, přesnější, tišší a mimo jiné také spotřebovává méně energie z baterie fotoaparátu. S tím souvisí i to, že díky novému systému automatického zaostřování STM objektiv také mnohem lépe funguje nejen při fotografování, ale i při natáčení videa.

Dalším vylepšením, které na pohled neuvidíte, je fakt, že nový objektiv umožňuje zaostření již na vzdálenost 35 centimetrů. Toho můžete skvěle využít k fotografování menších objektů, i když na vyslovenou makrofotografii to ještě není. K objektivu ale můžete jako příslušenství použít mezikroužky Canon EF-12 II. nebo Canon EF-25 II. a to už je použitelné na opravdovou makrofotografii. Nová pevná padesátka Canon EF 50mm f/1,8 STM je tedy z hlediska mechanického provedení, vybavení a použitých technologií oproti svému předchůdci opravdu důkladně vylepšená.

Canon EF 50mm f/1,8 STMCanon EF 50mm f/1,8 STM - při zaostření na minimální vzdálenost se objektiv docela dost vysouvá, v praxi to ale příliš nevadí.

Praktické použití a optické vlastnosti

Popsaná vylepšení se projevila i v praktickém nasazení – byť je oproti svému předchůdci o něco menší, tak lepší provedení působí solidněji, lépe se drží a také ostřící prstenec je dostatečně dobře ovladatelný. Také nové automatické ostření funguje opravdu skvěle, takže potřebu ostřit ručně asi nepocítíte příliš často, tedy pokud vůbec. Poněkud překvapivým ale bylo zjištění, že objektiv se při zaostření na nejkratší možnou vzdálenost docela dost vysouvá, nicméně v praxi to ničemu nevadí, zejména pokud máte nasazenou sluneční clonu. Spíš to prostě jen vypadá trošku divně. :-) Sluneční clona bohužel stále není součástí dodávky, ale jinak i ona byla vylepšena - doplněno bylo aretovací tlačítko proti nechtěnému uvolnění.

Canon EF 50mm f/1,8 STMCanon EF 50mm f/1,8 STM - ukázka bokehu při vzdálenějším pozadí a cloně f/1,8.

Nejvíc nás však budou zajímat optické vlastnosti tohoto objektivu, i když žádné velké překvapení nečekejte. Díky tomu, že se pevné padesátky (byť v různých obměnách) vyrábí již velmi dlouho, tak jsou za ty roky již velmi dobře "vychytané". Dalším plusem je pak také to, že optická soustava takového objektivu je poměrně jednoduchá, což je vždy výhoda. Vezmu to ale pěkně postupně. V prvé řadě pak ještě musím zdůraznit, že objektiv je typu EF, to znamená, že je vhodný jak pro levnější amatérské zrcadlovky s čipem APS-C, tak i pro profesionální přístroje s Full-Frame čipem. Abych tento objektiv pořádně proklepnul, tak jsem pro potřeby tohoto článku sáhnul právě po velmi kvalitním, Full-Frame fotoaparátu Canon EOS 6D.

Při praktickém nasazení tohoto objektivu se pak ukázalo, že kreslí opravdu velmi dobře. Ostrost je opravdu výborná – a to prakticky v celém rozsahu clonových čísel, i když rozdíly samozřejmě najít lze. Nejlepších výsledků pak dosahuje někde v rozmezí od f/5,6 až f/8 ale bát se opravdu nemusíte ani "plné díry", tedy f/1,8. Ještě lepších výsledků pak samozřejmě dosáhnete, pokud použijete fotoaparát s čipem formátu APS-C, protože odpadnou okrajové části, kde se případné drobné nedostatky projeví nejvíc. O trošku slabší je to s vinětací, protože objektiv na f/1,8 až cca f/2,8 opravdu vinětuje (což se ale dalo čekat), ale nemusíte si s tím příliš lámat hlavu, protože pokud by už náhodou byla vinětace opravdu rušivá, tak ji dnes již lze velmi snadno odstranit. Naopak přímo skvělé jsou výsledky s ohledem na chromatickou aberaci, která je vskutku nepatrná, a hlavně – je nepatrná v celém rozsahu clonových čísel. Podobně je na tom i bokeh, který je díky sedmilamelové cloně velmi příjemný a tak je objektiv opravdu ideální pro hrátky s hloubkou ostrosti - (nejen) pro začátečníky přímo ideální. Výsledky tedy byly celkově vynikající a skutečně nemám vůči objektivu Canon EF 50mm f/1,8 STM ani sebemenší výhrady.

Tam nad Bílou skálouTam nad Bílou skálou - Až budete kamarádi u táborového ohně zpívat své smutné písně, které jsem tak ráda zpívala s vámi, vzpomeňte prosím na mne jíž láska k výšinám strhla do propasti! Tam nad Bílou skálou mezi hvězdami jež se budou třpytit nad dohasínajícím ohněm, bude má duše shlížeti na vás a první až ranní sluneční paprsek vás probudí ze sna věřte, že přišla jsem vás uvítat v krásný nový den.
II/IX 1935 - Památce kamarádky Inky věnují bardi 27.klub O.S.

Cena a závěr

Jak je z celého článku patrné, tak novou verzí tohoto oblíbeného objektivu jsem byl opravdu nadšen. Velká změna je především v mechanickém provedení, protože předchozí verze byla fakt hodně plastová a ten rozdíl je opravdu zásadní. Také optické výsledky jsou výborné a neméně dobrá je i prodejní cena – objektiv Canon EF 50mm f/1,8 STM se totiž aktuálně (08/2015) prodává za cenu zhruba 3.600,- Kč včetně DPH, což je opravdu skvělá zpráva. Pokud budete chtít i sluneční clonu, tak je samozřejmě nutno připočítat ještě nějakou tu stokorunu, ale pořád to rozhodně stojí za to a pořád lze cenu označit za skvělou. Objektiv bez problémů vyhoví po všech stránkách i náročným profesionálům, ale ještě důležitější je, že díky velmi nízké ceně si ho mohou dovolit i začínající amatérští fotografové, pro které bude díky vysoké světelnosti ideálním nástrojem pro fotografování za nízké hladiny osvětlení a hlavně pro hrátky s hloubkou ostrosti. Zejména z těchto důvodů tedy mohu tento objektiv s klidným svědomím jen vřele doporučit.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Doplnění - ihned po vydání tohoto článku mě oslovil jeden kamarád, který mě v dobrém slova smyslu "nakopnul" k úvaze o těch počtech, kolik objektivů tohoto typu již Canon vyrobil. Přesné číslo samozřejmě asi nezjistíme, ale přibližně se to dá odvodit. Canon v současné době celkem vyrobil zhruba 100 milionů všech objektivů s bajonetem EF (dále do historie asi nemá cenu jít, to bychom se nedopočítali). Pokud budeme trvat na verzi 50mm a světelnosti f/1,8 (samozřejmě existují i modely s jinou světelností), tak je recenzovaný objektiv třetí generací, přičemž generace předchozí, byla celé roky nejprodávanějším typem objektivu Canon. Pokud tedy vezmeme v úvahu celkovou nabídku objektivů Canon, k tomu fakt, že celkem bylo všech dohromady vyrobeno 100 milionů, dále pak odhadneme úsek, po jakou dobu byla tahle "padesátka" nejoblíbenější, tak hrubým odhadem dojdeme k tomu, že doposud Canon vyrobil zhruba 15 milionů objektivů tohoto typu, tedy s bajonetem EF, ohniskovou vzdáleností 50mm a světelností f/1,8. To už je opravdu úctyhodné číslo a pro zajímavost ještě dodám, že v dobách největší obliby, se tohoto objektivu jen v ČR prodávalo kolem tří tisíc kusů ročně.

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový objektiv Canon EF 50mm f/1,8 STM ?

Celkem hlasovalo 400 lidí

Aktuální vývoj ceny objektivu Canon EF 50mm f/1,8 STM na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Canon EOS 6D a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG a RAW, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu RAW by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
14129199
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Ondra Hnilica
Dobrý den, děkuji moc za recenzi. Chci se zeptat, zde nevíte jestli má Cannon v plánu vydat novou verzi objektivu, případně kdy a jestli se na ní nevyplatí počkat. Děkuji moc za info.

Hezký den
Michal Kupsa
Dobrý den, podle mě se čekat nevyplatí - je to pořád ještě relativně novinka, takže si nemyslím, že by byla v dohledné době nějaká nová verze. Navíc je ten objektiv opravdu dobrý, takže vylepšovat ani netřeba.
Ivo Dudek
Dobrý den. Dalo se nějako pocitově poznat jestli rychlost ostření tohoto STM je srovnatelná s USM na Canonu EF 50/1,4? Dík
Michal Kupsa
Přímo jsem to nesrovnával, Canon EF 50/1,4 jsem navíc bohužel docela dlouho neměl v ruce. Osobně si ale myslím, že to bude podobné, protože mezi UST a STM není zase tak velký rozdíl. Dá se to ale vyzkoušet, věřím, že když zajdete do nějakého většího obchodu, že Vás to nechají na místě zkusit.
Pjenkys
No a hlavně původní padesátka nemá USM :-)
Michal Kupsa
Jasněže nemá, právě proto píšu, že STM u nové verze je velké plus. ;-)
Ruprecht
Recenze pěkná,ale ta chvála na STM ostření je jak opsaná z reklamních materiálů. Aktuálně používám několik objketivů s STM i USM ostřením a kromě videa, kde má STM na vrch, zas tak moc zásadních rozdílů (výhod) nevidím....nemluvě o nějakém kroku kupředu...ale to je subjektivní názor. Každopádně dobrá práce!
Michal Kupsa
Tak to já tedy ano - USM a STM ostření (kromě tichosti u již zmíněného videa) je oproti staršímu klasickému systému taky rychlejší, má menší spotřebu energie z baterií (třeba na cestách to může být docela znatelný rozdíl) a taky je spolehlivější z dlouhodobějšího hlediska, protože je tam méně mechanických dílů, které by se mohly opotřebit či polámat. Nemluvě pak o možnosti ručního ostření bez nutnosti přepínání AF/MF.
Jinak díky za přízeň, zdravím a přeji dobré světlo.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace