Domů » Články » Recenze » Zoner Photo Studio X - nové funkce i licence

Zoner Photo Studio X - nové funkce i licence

Zoner Photo Studio sice již dlouho existuje hned v několika jazykových mutacích, ale oblíbené je především mezi českými fotografy zejména proto, že jde o český (přesněji moravský – brněnský ;-) ) software, tedy v češtině vytvářený a nikoli překládaný z angličtiny, díky čemuž je možná pro našince ještě lépe srozumitelný. Skalní fandové tohoto fotoeditoru se pak každoročně těší na září, kdy pravidelně, každý rok přichází nová verze. Dlouhá léta byly jednotlivé verze očíslované, až po loňskou verzi s pořadovým číslem 18 (o které jsem psal zde: Zoner Photo Studio 18). Letos je tomu však jinak a nejnovější verze je pojmenována Zoner Photo Studio X. Tato změna pak napovídá, že tentokrát nejde jen o nějaká vylepšení verze předchozí, ale že spousta věcí je tentokrát prostě úplně jinak – a to nejen s ohledem na nové funkce, ale i s ohledem na doprovodné služby a v neposlední řadě i zcela odlišné licenční podmínky.

Zoner Photo Studio XZoner Photo Studio X - nové logo i nový slogan pro nejnovější verzi oblíbeného programu pro editaci a správu fotografií.

Nové funkce, aneb plnohodnotné vrsty jsou konečně zde!

Největší změny v designu a ovládání programu se asi uskutečnily v předloňské a hlavně loňské verzi, takže kdo si na to za tu dobu už zvyknul, tak asi nebude mít problém ani s verzí nejnovější, protože na tomto poli jsou změny minimální, až zanedbatelné. O to větší jsou změny ve funkcích, kde tou nejhlavnější je bezesporu (konečně) zavedení plnohodnotných vrstev. Každou vrstvu lze upravovat zvlášť, lze je v podstatě neomezeně vrstvit na sebe a po finální úpravě je sloučit do jedné. Nechybí ani masky, prolínání, krytí a podobné obvyklé vychytávky. Soubory s vrstvami se pak ukládají do nového nativního formátu, označeného .ZPS u kterého se ale i do budoucna dá očekávat, že ho otevře zase jen Zoner Photo Studio.

Vrstvy - menu pro vytvoření nové vrstvy. Skupiny - menu sdružování fotek do skupin. GPS - menu pro zobrazení a úpravu podrobných informací o poloze. Vytvořit - rozhraní pro doplňkové služby.

Další novou a velmi příjemnou vychytávkou je sdružení ořezu, otáčení a srovnání linií do jedné funkce s možností definice poměru stran. Praktická práce s tímto nástrojem je velmi příjemná a hlavně jednoduchá, velkou pomocí je pak také mřížka v obraze, za jejíž linky lze "tahat" a obraz srovnat. Fakt super. Podobně nadšen jsem také z vylepšení funkce přechodových filtrů s velmi detailním a přitom intuitivním nastavením – to je opravdu skvělá hračka a nemusí jít jen o zesvětlování, ztmavování či obarvení, ale třeba o rozmazání, nebo přidání zamlženého oparu. Prostě skvělá hračka. :-)

Bez zajímavosti ale nejsou ani vylepšené možnosti práce s geolokací, tedy s informací o GPS souřadnicích. Polohu při fotografování lze jako dřív zobrazit, případně přidat k fotografiím, které tuto informaci postrádají, ale nastavení i zobrazení je nyní daleko detailnější a podstatně lépe s touto informací pracuje. Další novinkou pak je možnost seskupovat fotografie do skupin právě podle lokace GPS, ale třeba i pro potřeby vytváření panoramat, či složení HDR. Hodně zajímavou funkcí je také "Odstranění oparu", která se také jeví jako velmi užitečná, pro omezení závoje a nízkého kontrastu středních tónů. Zapomenout pak nesmím ani na výrazné rozšíření webových služeb, kdy v programu můžete využívat nejen známou a osvědčenou Zoneramu, ale nyní třeba i Goodle Disk, One Drive a spárovat lze třeba i Facebookový účet a další služby.

Nové funkce a možnosti Zoner Photo Studia X jsou přehledně shrnuty také ve firemním produktovém videu:

Rozšíření doplňkových služeb o výrobu fotoproduktů

V prvém horním rohu Zoner Photo Studia X pak kromě obvyklých položek Správce, Vyvolat a Editor přibyla také zcela nová položka Vytvořit. S pomocí tohoto nástroje můžete nejen vytvářet videa a fotografické koláže, ale také tiskové sestavy, kalendáře, fotoobrazy a fotoknihy a rovnou si je i objednat do výroby. Jediný program vám tak postačí k celému procesu života fotografií, od jejich správy, katalogizace a editace v počítači, až po objednání výroby konkrétních produktů. Za sebe musím říct, že se už teď těším, až to vyzkouším, protože právě tahle komplexnost se mi opravdu moc líbí.

Zcela nové jsou také licenční podmínky pro Zoner Photo Studio X

Ale abych zase úplně nepřechválil, tak jedna nová věc se mi už tak úplně moc nelíbí – a tou je naprostá změna licenčních podmínek pro použití Zoner Photo Studia X a zřejmě i všech jeho nadcházejících verzí. Dosud tomu bylo tak, že jste si každou novou verzi prostě koupili a byla vaše, ať už jako klasická stará dobrá krabicová varianta, nebo elektronická licence, spárovaná s vašim Zoner účtem. Nyní tomu však bude tak, že tato nejnovější verze X už nebude mít žádného klasického nástupce, ale bude se upgradovat a vylepšovat průběžně podle potřeby, výsledků programátorů a aktuálního vývoje. Licence pak bude fungovat tak, že uživatel nebude platit za licenci na konkrétní verzi, ale bude platit za použití programu jako takového pravidelně, každoročně. Na jednu stranu super, ti kdo každý rok kupovali novou verzi, tak ti ušetří, protože poplatek bude nižší, než kolik se platilo za nové verze. Na druhou stranu ale ti, kteří byli zvyklí pořizovat upgrade až třeba jednou za dva, nebo tři roky, tak ti budou mít smůlu a budou muset platit průběžně pořád, jinak jim "to prostě nepojede".

Zoner Photo Studio XZoner Photo Studio X - možná definitivně poslední klasická krabicová verze tohoto oblíbeného fotoeditoru.

Tato praxe je u řady jiných programů běžná, ale spíše u ryze profesionálních nástrojů. Zoner Photo Studio je však pořád spíše zaměřené na kategorii fotografů amatérů, od úplných začátečníků až po poloprofesionální fotografy. V ryze profesionálním sektoru však stále dominují programy jiné, typicky Adobe Photoshop, kde je tento postup celkem logický a opodstatněný. Mezi amatérskými fotografy se však obávám, že toto řešení poměrně tvrdě narazí a naznačují to i první ohlasy a výsledky anket. No, uvidíme, čas ukáže, nicméně i já sám jsem před lety přestal používat Adobe Photoshop a přešel k Zoner Photo Studiu mimo jiné i právě proto, že se mi nelíbily licenční podmínky Adobe a nyní jsem v tomto ohledu vlastně tam, kde jsem byl .... :-(

Před samotným závěrem si ještě dovolím shrnout základní výhody i nevýhody:

Hlavní výhody programu Zoner Photo Studio X:

- komplexnost použití od organizace a archivace, přes editaci až po tisk
- uživatelsky velmi přívětivé a 100% české prostředí
- nové a velmi užitečné nástroje
- pravidelné inovace a vylepšování
- spolehlivost a rychlost
- český produkt

Hlavní nevýhody programu Zoner Photo Studio X:

- nová licenční politika není pro každého
- není a v dohledné době nebude verze pro Mac OS

Cena a závěr

Zoner Photo Studio X je moderní, přehledný a uživatelsky mimořádně přívětivý nástroj, který jsem si i já osobně velmi oblíbil a roky jej skoro denně používám. Velkou hodnotou je také komplexnost celého programu, kdy můžete tento program použít také k archivaci, třídění a katalogizaci svých fotografií, ale i výrobě konkrétních tištěných fotografií, knih, pohlednic, kalendářů a podobně. V kategorii fotoeditorů určených širší fotografické veřejnosti (tedy spíše více či méně pokročilým amatérům) byste asi jen těžko hledali lepší a i já vám ho mohu zcela upřímně jen doporučit. Pouze uživatelé Mac OS mají smůlu, protože pro "Jablíčkáře" zatím není a asi ani nebude k dispozici. Otázkou je také cena, která je sice oproti každoročním upgradům sice o poznání nižší, ale přesto se jistě najde dost těch, kterým se asi nebude chtít platit každoroční poplatek za použití.

Ceny za použití Zoner Photo Studia:

roční předplatné činí: 1.188,- Kč (odpovídá 99,- Kč měsíčně).
pro majitele lincence na ZPS verze 18: 708,- Kč (odpovídá 59,- Kč měsíčně), garantováno na dva roky dopředu.

Více informací o cenách + možnost stažení zkušební verze zde: Zoner Photo Studio X

Tak a příště třeba zase z jiného soudku.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nové Zoner Photo Studio X ?

Celkem hlasovalo 276 lidí

Pokud mě chcete trošku podpořit, sdílejte prosím článek na některé ze sociálních sítí, děkuji!



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
31772120
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Josef
Co se týká samotné ankety na program Zoner, tak mi tam schází možnost : Líbí se mi a již ho používám. :-) :-D
Zároveň se tak dozvíme kolik uživatelů nebo čtenářů Vašich stránek Michale tento program užívá.
Michal Kupsa
Přidám do dalšího článku. :-)
runer
Řešení je a jmenuje se Affinity Photo.
Michal Kupsa
To je taky dobrý SW, ale není o moc levnější. :-(
pidalin
Tyhle předplatný a roční licence a podobně se teď šířej jako mor a mam obavy že to spoustu lidí (včetně mě) donutí znova používat cracknutej soft jako kdysi. Pirátství za poslední roky prakticky vymyzelo (nebo bylo hodně potlačený), ale s tim jak soft přechází na roční licence, tak spousta lidí bude muset zase crackovat. Přece neni možný kupovat každej rok znova veškerou softwarovou výbavu co člověk používá, to si jako fakt dělaj všichni srandu. Nechápu proč bych měl pro nekomerční domácí použití platit roční licenci, to je fakt směšný. Vzhledem k tomu že cracknout zoner je otázka 2 minut hledání by si ta firma opravdu měla dobře rozmyslet tenhle svuj přístup, protože to zvládne i totální BFU. Kdyby ta trvalá licence stála 2 litry, nebo třeba 2 a půl tak to neřešim, ale platit ročně 1200 jenom za program na úpravu fotek je fakt šílenství při našich českejch platech. Mam strach aby něco podobnýho neudělal Microsoft s Windows, to by najednou podíl Linuxu raketově vyskočil vzhůru. :-D
Michal Kupsa
No, co k tomu říct - v podstatě souhlas. :-)
Tomáš
Jak jsem již psal licence u studia X mi nevadí. Ale chápu, že některým ano. Pro ně je možná jak jsem včera koukal dobrá zpráva, že Z18 dostal novou aktualizaci. Tím je jasný, že jeho podpora s nástupem X neskončila. ;-)
Michal Kupsa
Je to těžký - s tou licencí to prostě jinak vidí někdo, kdo to používá denně a úplně jinak lidé, co to použijí třeba jen jednou, či dvakrát za měsíc. Podle mě si tím Zoner moc nepomůže - sice se zvednou pravidlené platby, ale zase přijde o hodně uživatelů, kterým se to prostě nevyplatí a ani vyplatit nemůže. :-(
Jinak aktualizace zatím super, je vidět, že to stále ladí, což je dobře. :-)
Vladimír Jirka
Ke své práci potřebuji každý snímek dovybavit textem. Funkce prohlížeče měla až do verze 17 volbu záhlaví či zápatí s možností určit velikost písma, barvu písma i pozadí. Od verze 18 je tam jenom záhlaví s jediným typem písma na které aby si člověk bral lupu. také šlo tento text přímo v prohlížeči editovat. To nyní nejde a považuji to za velký krok nazpět a asi zůstanu u té verze 17, kterou mám ještě bez těch nových licenčních podmínek. Oželím jak vrstvy, tak opar ve fotkách, ale čitelné textové informace jsou pro mne cennější! ;-D Teď už ani nefunguje spojení s Mapy.cz pro určení souřadnic snímku.
Michal Kupsa
Přiznám se, že s textem v prohlížeči jsem nikdy nepracoval, takže to nemohu úplně posoudit. Se souřadnicemi z Mapy.cz máte ale pravdu - nicméně to bude zřejmě chyba, protože při zobrazení Mapy.cz normálně fungují. Info o chybě jsem již odelal výrobci, snad to v další aktualizaci opraví. Díky za upozornění a zdravím.
Aleš
Co dodat? Nic, vše bylo napsané nahoře autorem i dole v reakcích.

Tak dlouho sem čekal na vrstvy, tak dlouho sem je o ně otravoval, až se ucho utrhlo a díky lichvářské licenci nebudu mít opět nic, takže žádná změna se v něčem šťourat, jejich problém. Oni jedním nespokojencem nezbohatnou, já zase nebudu podporovat nenažrance, ať si tomu každý říká jak chce. Mít jisté platby neznamená více a poctivější práce, spíš jistý příjem jenom toho, kdo takovou licenci okopíroval od Photoshopu.

Výrobce může namítnout, že lidé nechtějí platit, ale problémem je, že licence byly a i teď nově jsou stejné jak pro člověka, co otevře program párkrát do měsíce (a kupuje ho ze zdaněných peněz a nemůže si ho dát do nákladů, ani nijak odečíst) nebo pro toho, co se fotografií živí a Zoner ani nezavírá (snižuje si s ním daňový základ a ještě mu vrátí DPH, je-li plátcem), což se v tomhle nepoměru příjmů, výdajů a odpočtů pořád neřeší a proč, když to systému vyhovuje.

Abych licenci jenom nehanil, líbí se mi komentář napsaný níže, cituji: "...chci být svobodný vlastník, ne závislý uživatel..." a názor autora článku: "...kdyby to bylo tak, že když člověk přestane platit, tak mu jen stopnou upgrady, tak bych proti tomu taky neměl ani půl slova...", ano, zaplatit jednou program a aktualizace udělat placené, samozřejmě s možností výběru, kterou bych chtěl, ale má to svoje velké ALE, aktualizace na sebe můžou navazovat nebo nezřídka ta další v řadě může obsahovat aktualizaci předešlou nebo v nějaké aktualizaci může být zámek zablokování Zoneramy (nebo jak se to jmenuje), prostě cokoliv, co opět lidi na*ere a je to zase zpět!

Ne, buď se firma časem srovná nebo se přizpůsobí zákazníci, obávám se v to druhé ve stejné politice antivirů, ty sou taky nájemní a i free a nikdo neprská, no, spíš si zvykli.

Jinak klasicky, stále pěkné www pane Kupsa
Michal Kupsa
Díky Aleši, uvidíme, jak to dopadne. Vidím to podobně - takové licenční podmínky jsou vhodné pro profíky, či grafická studia, ale nikoli pro běžné amatérské uživatele, kterým bylo ZPS vždy primárně určeno a kteří program skutečně v mnoha případech použijí jen párkrát do roka. Ještě bych snad s přivřeným okem pochopil něco jako udržovací poplatek v řádu několika stokorun, ale tohle je i podle mě fakt moc - a myslím, že je to moc i pro většinu uživatelů ZPS. Taky to může dopadnou dle pořekadla: Kdo chce moc, nemá nic. ;-)
J. Wolf
Díky Kapso. Tvůj článek mi pomohl k rozhodnutí, posunu se ze 17-ky na 18-ku :-)
Michal Kupsa
Rádo se stalo, jen si nejsem jistej, jestli je 18 ještě v prodeji. :-)
Tomáš Blažek
Dobré a cenné informace, děkuji!
Michal Kupsa
Rádo se stalo, díky a zdravím.
Jan Hudeček
Nevím, jestli to pomůže v rozhodování- přikládám reakci na mé připomínky k nové verzi Zoneru:

Vážený pane Hudečku,
licence určené pro koncové uživatele, včetně licencí s rozšířením pro domácnost jsou poskytovány výhradně jako termínované, a to bez výjimky. Chápu, že tato změna zásadně ovlivňuje rozhodování uživatelů, nicméně jsme přesvědčeni, že není změna k horšímu.

Všichni stávající uživatelé mohou získat podle stáří své dosavadní licence licenci novou z výraznou slevou až 40 % (ta platí pro uživatele verze 18), což je méně než byla cena dosavadního jednogeneračního upgrade. Tuto cenu jim garantujeme po dobu dvou let. Samozřejmě, že i do budoucna připravujeme pro stále uživatele slevový program. Garance dvou let znamená, že po Vás nebudeme chtít nekřesťanské předplatné, ale nebude tomu tak ani po dvou letech garance, jen si prostě teď nemůžeme dovolit z jistotou říci, zda-li zachováme tyto slevy nebo cena bude nižší či o něco málo vyšší.
Navíc si nezakupujete upgrade , ale novou verzi se slevou, takže o starší verzi nepřijdete a budete se k ní kdykoli moci vrátit, pokud nebudete chtít prodloužit ZPS X.
Perpetuální, tedy trvalé licence poskytujeme, a to pouze pro organizace a za příplatek. Trvalé licence je možné vystavit pouze na dvě a více licencí a uživateli, který program nakoupí na IČO (je tedy organizací).
Díky předplacené licenci budete mít vždy nejnovější verzi Zoner Photo Studia, do kterého budou přibývat vylepšení častěji než tomu bylo doposud. Také získáte bezplatnou technickou podporu po celou dobu trvání předplatného a jako uživateli aktuální verze s aktivním předplatným se vám vždy ozveme rychleji, abychom vám se ZPS pomohli.
Speciálně pro platící uživatele chystáme výukové materiály, takže se program naučíte využívat naplno a zpracování fotek tak pro vás bude ještě jednodušší
Ráda bych upozornila na jeden fakt, na který uživatelé v tuto chvíli při požadavku časově neomezené licence zapomínají. Součástí licence je pouze rok údržby licence, tedy veškeré aktualizace a opravy, které nelze od sebe rozdělit a jsou v rámci kontinuálního vývoje kumulativní. Pokud tedy po roce zjistíte, že Facebook změnil rozhraní nebo nefungují mapy, není opravného prostředku. Jedině koupě nové verze. Tak je to u dnes u starých trvalých verzí od verze 17 níž také. Akorát to nastane o rok dříve, neboť dříve jsme opravy poskytovali dva roky zpět.
S přátelským pozdravem,
Soňa Štěpánková
technická a zákaznická podpora
Michal Kupsa
Díky za doplnění. :-)
Tomáš
Tak Xko jsem si již zakoupil před přečtením této recenze. Škoda, usnadnila by mi rozhodování. Ninější licence mě také moc nenadchla, ale na druhou stránku to zas není tolik, aby mě odradila. Zatím se seznamuji, po ZPS 18 jsou tam přeci jen nějaké změny, ze mě k lepšímu a tak jsem spokojený.
Michal Kupsa
Ono je to holt asi jak pro koho - pro uživatele, kteří ZPS používají často a pravidelně je to super a vyjde to i levněji. Horší je to pro ty, kteří ZPS používají méně často ....
Jan Hudeček
Zatím jsem Zoner používal k plné spokojenosti od jeho počátků s upgradem po dvou letech. V posledních letech jsem upgradoval i rodinou verzi, protože jej začaly používat i dospívající děti a manželka. Novou verzí jsem byl nadšen- ale jen do přečtení nových, pro většinu uživatelů (běžných amatérů a poloprofesionálů) nevyhovujících podmínek.Firma díky své oblíbenosti a rozšíření u většiny amatérských fotografů asi došla k závěru, že je na úrovni Photoshopu a tak převezme i jeho lic. podmínky.To se však může vymstít odlivem uživatelů či obejítí podmínek a získání plné verze bez placení hacknutím. Mnozí běžní uživatelé si v pohodě vystačí při úpravě s poslední verzí a novou budou ignorovat- myslím, že pár "skalních" firmu nevytrhne a ta brzy skončí.....:-(
Michal Kupsa
Bohužel musím souhlasit a jak jsem již psal v článku, tak licenční metoda formou předplatného je vhodná pro ryze profesionální nástroje typu Photoshop, ale zcela nevhodná pro amatérské a poloprofesionální uživatele. Mimo jiné i kvůli licenčním podmínkám jsem přestal používat Photoshop a přešel na ZPS, teď budu tam, kde jsem byl .... :-(
Slávek
Dobrý den. Díky za vaše recenze, pane Kupso. Zoner používám několik let. Protože můj "hlavní" počítač je MAC, kvůli Zonerovi si stále držím i Della, do kterého jsem investoval abych ho kapacitně přizpůsobil. Program používám cca 8x v roce (nepočítám drobné úpravy jednotlivých fotografií). Je mi jasné, že pokud Zoner nezmění podmínky, na mém Dellu ZPS X nikdy nebude a s "18" si vystačím hodně dlouho. V principu - chci být svobodný vlastník, ne závislý uživatel. A nabídka nižší ceny pro majitele licence ZPS 18? Ta je garantována (pokud jsem četl správně) jen na dva roky! Novým přístupem Zoneru k nám amatérům a drobným uživatelům jsem hodně rozčarován.
Michal Kupsa
Ano, snížená cena je garantována na dva roky. Jinak se mi to také moc nelíbí, ale uvidíme časem ....
Zdeněk
Dobrý den. Pokud jste důchodci a máte vykopávku PC i vykopávku Win XP, pak se Vám program nenainstaluje, což je i anoncováno v popisu nové verze ZPS X. Už jsem měl problémy se spuštěním UPG z 15 na verzi 17, kde mi pomohla pracovnice firmy a prográmek 17 běží. Kupujte po sedmdesátce nový PC, s vyšší řadou Win a ještě plaťte skoro 1000 Kč a to jako důchodce...
Tak bohužel, ani se nepodívám, co zkušební verze umí :-(
Michal Kupsa
Dobrý den, to je samozřejmě také pravda, ale tak je tomu i u ostatních SW, nejen u Zoner Photo Studia.
Martin Víta
Jako hlavní program používám LR a Zoner mám jen na některé úpravy (různé rámečky, skládání fotek 4 vedle sebe v jedné, apod.). Doposud jsem kupoval jednou za dva až tři roky upgrade nebo plnou verzi v akcích na konci roku, obvykle cca 600 Kč. To je ročně cca 300 Kč, předplatné je výrazně víc, a když přestanu platit, tak program nebudu mít vůbec. A to patřím k lidem, který nemají problém přiměřené za software zaplatit. A to je tu konkurence jako Paint shop pro, PS Elements, a další. Myslím, že by Zoner měl předplatné přehodnotit.
Michal Kupsa
Jo, předpisová ukázka uživatele, pro kterého je nové licencování opravdu hodně nevýhodné. :-(
Jaroslav Hlávka
Tento styl nového licencování už hraničí s vydíráním... Zoner používám mnoho let a vždy velice rád podpořím českou firmu. Všude jsem ho vždy doporučoval teď před ním varuji :-( Tyto foto softwary už jsou dnes na takové úrovni, že běžnému uživateli by stačil upgrade jednou za 3 roky.
Roční paušál za program fajn, ale v případě že uznám danou verzi pro mne dostatečnou, přestanu platit a oni mi program vypnou...
Ať udělají možnost po rozhodnutí, že přestávám platit nechat mi stávající verzi.
Koupil jsem si v srpnu verzi 18 a asi hodně dlouho u ní zůstanu. Pak pokud to nezmění se podívám po konkurenčním softwaru, ač mě to po x letech se zonerem bude opravdu mrzet.
Vyzývám všchny uživatele tohoto programu k bojkotu nové verze, třeba jim v Brně v Zoneru dojde, že vymysleli nesmysl.
Michal Kupsa
Přesně tak, souhlas, kdyby to bylo tak, že když člověk přestane platit, tak mu jen stopnou upgrady, tak bych proti tomu taky neměl ani půl slova, takto se mi to ale taky moc nelíbí - i když, jak pro koho.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace