Domů » Články » Recenze » Přichází nové Zoner Photo Studio 18

Přichází nové Zoner Photo Studio 18

Nebudu vám nic nalhávat – nejsem žádným expertem na software pro zpracování a úpravu fotografií, ale jako každý současný fotograf se bez něj prostě neobejdu, i kdybych snad chtěl. :-) Přesto si ale dovolím tuto krátkou upoutávku na nové Zoner Photo Studio 18, protože je to právě tento fotoeditor, který již několik let výhradně používám a také proto, že právě v této nejnovější verzi přicházejí o něco radikálnější změny, než jak jsme byli zvyklí například při přechodu z verze 16 na verzi 17. Nejnovější změny se totiž týkají jak funkcí, tak i designu, stejně jako licenční politiky, nebo podpory nejnovějších Windows 10.

Jak a proč jsem se vlastně dostal k používání Zoner Photo Studio ?

Tohle je můj první článek na toto téma, takže si napřed dovolím malý úvod o tom, jak a proč jsem vlastně začal Zoner Photo Studio používat. Jako většina kolegů fotografů jsem v úplných počátcích začínal s různými programy, které byly součástí balení fotoaparátů. Velmi rychle se však ukázalo, že tudy cesta nevede a že jako "hlavní program" je potřeba něco sofistikovanějšího a tak jsem přešel na asi vůbec nejznámější program Adobe Photoshop, který jsem pár let víceméně úspěšně používal. Nakonec mě ale odradila vyšší uživatelská náročnost a hlavně cenová politika, protože licence jsou skutečně nehorázně drahé. Hledal jsem proto něco, co by bylo cenově dostupné, přitom však kvalitní a hlavně uživatelsky přívětivé.

Zoner Photo Studio 18Zoner Photo Studio 18 - nová verze oblíbeného programu prošla jak změnou designu, tak i změnou ovládání.

Po vyzkoušení několika různých alternativ jsem nakonec trvale zakotvil u Zoner Photo Studia (tehdy tuším někde u verze 13), a to hned z několika důvodů. Jednak se ukázalo, že tento program už umí opravdu vše (na rozdíl od úplně prvních verzí v samých začátcích), co může amatérský, či poloprofesionální fotograf potřebovat – a umí to dobře. Druhým důvodem byla uživatelská přívětivost, která staví především na tom, že se jedná o český software, tedy nikoli pouze do češtiny překládaný, což se (tedy aspoň podle mě) výrazně podepsalo právě na jeho srozumitelnosti. Třetím důvodem pak byla cenová politika – cena Zoner Photo Studia je totiž na rozdíl od více než desetkrát (!) dražšího Adobe Photoshopu skutečně dostupná i běžným českým fotografům. Nemluvě pak o tom, že má člověk dobrý pocit, že koupí podpořil domácí firmu.

Novinky v nejnovější verzi Zoner Photo Studio 18

Jak už jsem jednou říkal, nejsem expert na software, a proto nečekejte expertní analýzu, ale spíše pohled běžného uživatele, tedy prostě čtení pro lamy mě podobné. :-) První, co mě na nové verzi 18 zaujalo, je už samotný první krok, tedy instalace a hlavně licenční podmínky. K samotné instalaci snad jen toliko, že je jen jeden instalační soubor, kterému je jedno, zda máte 32 nebo 64 bitový systém, ono si to prostě už nějak přechroustá samo. Zajímavější ale je, že Zoner Photo Studio 18 je jedním z prvních podobných programů na světě, který má oficiální podporu použití s nejnovějším operačním systémem Windows 10. Úplně nejzajímavější je však licenční ujednání – nyní není licence vázána na konkrétní počítač, ale na konkrétního uživatele. Co to znamená v praxi? Že se při instalaci musíte (ale pouze při instalaci, pak už ne) přihlásit ke svému Zoner účtu, případně pokud jej nemáte, tak si ho musíte vytvořit. Výhoda je zřejmá – pokud vlastníte více počítačů, tak si tento program můžete za jedny peníze nainstalovat na všechny, bez důvodu připlácení za multilicenci.
Zde hlasitě tleskám, protože sám patřím k těm, co aktivně používají rovnou tři počítače …. ;-)

Příhlášení k Zoner účtu (nebo jeho vytvoření). Praktický průvodce prvním spuštěním. Možnosti sdílení přímo z prostředí programu. Dvoubarevné ikonky programu v části Editor.

Po instalaci, prvním spuštění a přihlášení k Zoner účtu se automaticky spustí praktický průvodce prvním spuštěním, který vám v rychlosti zobrazí upozornění na nejzásadnější změny v nové verzi programu. Člověk to ale obratem zapomene, takže by bylo super, kdyby šel znovu spustit - zatím jsem však nepřišel na to, jak. :-) Nicméně tedy aspoň pár prvních a nejzásadnějších postřehů, které jsem zaznamenal. Jako první mě zaujalo zejména to, že dřívějších pět modulů Import, Správce, Prohlížeč, Editor a RAW nyní nahradila pouhá trojice ve složení Správce, Vyvolat a Editor, které najdeme na obvyklém místě vpravo nahoře. Ovládání a přechody jsou tím značně jednodušší a intuitivnější. Za podrobnější zmínku pak stojí zejména modul Vyvolat, který je zcela nový a je zaměřen hlavně na nedestruktivní úpravy fotografií, takže vlastně z částečně přebírá funkci dřívějšího modulu RAW, avšak nová verze pracuje bez ohledu na formát snímku.

Další změnou, které jsem si všimnul téměř okamžitě, je design ikonek jednotlivých funkcí. Z dřívější verze jsem byl zvyklý, že ikonky nejpodstatnějších funkcí byly barevné, kdežto ve verzi 18 jsou všechny ikonky pouze dvoubarevné, údajně pro zjednodušení a lepší přehlednost. No nevím, možná je to jen otázka zvyku, ale mě osobně se tato novinka vůbec nelíbí – byl jsem na barvy zvyklý a jejich absence je pro mě komplikací a program mi díky tomu přijde méně přehledný, což je přesný opak deklarovaného záměru. Co vy, raději dvojbarevné, nebo barevné ikonky?

Zoner Photo Studio 18 - nový design menu. Zoner Photo Studio 18 - trojice modulů. Zoner Photo Studio 18 - celá škála nových efektů. Zoner Photo Benchmark 18.1

Novinkou je také Prohlížeč, který nyní funguje také jako samostatná aplikace, například pro rychlé prohlížení fotografií z Průzkumníka Windows. Tady v Zoneru zapracovali a Prohlížeč je, stejně jako celé Zoner Photo Studio, opravdu o poznání rychlejší. Rychlost však samozřejmě bude záviset i na kvalitě počítače, kterou prověří funkce Zoner Photo Benchmark, kde však chybí podrobnější vysvětlení naměřených výsledků. Velmi rychlé jsou také například úpravy pomocí funkce Efekty (lehce připomínající Instagram), kterých je nyní k dispozici opravdu velmi slušná paleta. Pokročilejší uživatelé nad tím asi mávnou rukou, nicméně začátečníkům může přijít vhod rychlá editace bez hlubších znalostí.

Zajímavou novinkou je také možnost sdílet fotografie přímo z prostředí programu. Nechybí obvyklá paleta sociálních sítí, firemní alba Zonerama, ale třeba i sdílení e-mailem (dočasné album na Zoneramě, odesílá se pouze odkaz na něj), nebo funkce odeslání pohlednice – myšleno skutečné papírové pohlednice. :-) Až trošku nečekanou novinkou je také možnost vytváření videa, které je vlastně prezentací složenou z vybraných fotografií, kde nechybí možnost vložení různých přechodových efektů a podobně. Video se ukládá do formátu MP4 ve Full-HD rozlišení a nechybí ani možnost výsledek doplnit o zvukovou stopu, kterou vytvoříte přiložením souboru ve formátu MP3, WAV a nebo AAC. Fandové timelapse ale budou zklamáni, funkce (zatím) umožňuje nejkratší dobu zobrazení snímku po dobu dvou vteřin. Ale co není, může časem být ….

Jedna fotka je prý často víc, jak tisíc slov. Podobné je to s videem - zde produktová prezentace:

V rychlosti snad ještě zmíním několik více či méně drobných detailů. Například absenci horní lišty, která byla skryta, aby zbylo více místa na fotografie. Pokud jste na ni však zvyklí, lze ji ručně vyvolat a zobrazit, stejně jako si můžete vytvořit uživatelskou lištu. Zmínit také musím, že Zoner Photo Studio 18 již nefunguje pod operačním systémem Windows XP. Naopak nově podporuje práci na displejích s velmi vysokým rozlišením. Stejně tak byla vylepšena funkce pro práci s geolokací, tedy přidáváním a zobrazováním GPS souřadnic u fotografií. Příjemné je také nové filtrování katalogizovaných fotografií přes strom klíčových slov, které lze navíc pouhým přetažením přidávat k dalším snímkům. Vylepšena byla také čím dál oblíbenější funkce úpravy světel a stínů.

Osobní dojem, cena a závěr

Ve svém výčtu novinek a nových funkcí jsem jistě na řadu věcí zapomněl – přeci jen jsem ještě neměl možnost program opravdu důkladně prověřit, nicméně již teď, po pár dnech používání, si dovolím krátké osobní shrnutí. Opravdu dost mě nakrklo pouze dvoubarevné provedení ikonek v Editoru, ale možná si na to časem zvyknu. Na druhou stranu musím konstatovat, že nové Zoner Photo Studio 18 udělalo zase opravdu značný krok kupředu po všech stránkách. Modernější koncepce ovládání (tak trochu souznějící se současným nejnovějším operačním systémem Windows 10), rychlost, zjednodušení a samozřejmě také nové funkce, to vše je velkým plusem. Pokud jste tedy váhali s přechodem mezi verzemi 16 a 17, tak si dovolím tvrdit, že mezi verzemi 17 a 18 není nad čím váhat - zejména s ohledem na stále příznivou cenovou politiku jak nových licencí, tak i cen upgradů mezi jednotlivými verzemi. Konkrétní ceny jsou zde:

Zoner Photo Studio 18 (plná krabicová verze, s tištěnou knížečkou a 8GB flashkou): 1.848,- Kč
Zoner Photo Studio 18 (plná verze - elektronická licence): 1.499,- Kč
Zoner Photo Studio 18 (upgrade z verze 17): 799,- Kč

Na závěr ještě dvojice důležitých a praktických odkazů na stránkách společnosti Zoner:

Děkuji za pozornost a případné dotazy prosím pište do komentářů pod článkem.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nové Zoner Photo Studio 18 ?

Celkem hlasovalo 173 lidí


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1420101721
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jaromír
Ahoj Michale, dnes jsi mě potěšil, ušetřil jsi mi peníze:-).
Asi před měsícem jsem si zakoupil krabicovou verzi ZPS 18 a nainstaloval do svého dýchavičného compu. Před týdnem jsem zakoupil nový výkonější počítač (příležitost - bezúročný úvěr) a nainstaloval do něj ZPS 18, vložil licenční klíč a přečetl jsem si hlášku, že již tento klíč byl použit. Nutno podotknout, že jsem při přihlašování uvedl jinou emailovou adresu než při první registraci. Už jsem se smířil s tím, že si budu muset přikoupit rozšíření pro domácnost, tuším něco okolo 500.- Kč. Po přečtení tvého článku už jen stačilo odhlásit se a přihlásit na původně zaregistrovaný email. Takže velký dík Michale, za sebe a možná i za někoho dalšího, kdo se do podobné situace dostane. Jaromír
Michal Kupsa
Rádo se stalo, licence je teď prostě vázaná na účet, tedy na e-mail. Pokud ten starý e-mail už nepoužíváš, tak i to by mělo jít změnit a přehlásit to na ten nový.
Petr
Dobrý den, zatím používám ZPS 17, ale myslím, že co se týká mého dotazu to bude podobné s ZPS 18. Chci se zeptat, jestli je v editoru někde možné, aby se mi zobrazily vedle sebe upravená a původní fotka? Myslím celkové úpravy, nejen částečné, které lze zobrazit "tlačítkem s lupou". Mám takový dojem, že ve starších verzích tato možnost byla, ale tady ji nemůžu najít. Děkuji za odpověď.
Michal Kupsa
Přiznám se, že jsem to taky nenašel, ale já to ani nikdy nepoužíval, takže fakt nevím.
Vojtěch Rozehnal
Dobrý den, je možné nějak získat předchozí projekt, který byl omylem zavřen?
Michal Kupsa
Bohužel ne - je to jako každý jiný SW, co se neuloží, to není.
Jiří Karásek
Na tohle jsem čekal. Nezávislá recenze od někoho, o kom si myslím, že ví, o čem mluví. Díky Kapso, upgrade ze 17 je jasnej.
Michal Kupsa
Díky, mohu fakt jen doporučit, snad jen na to ovládání ve stylu Windows 10 je třeba si chvilku zvyknout. :-)
Tomáš Hruš
Máte pravdu, je to tam, mýlil jsem se.
Michal Kupsa
To se stane, ovládání je trošku jiné a taky jsem pár věcí chvíli hledal. :-)
Tomáš Hruš
Nějak se mi v ZPS18 nepodařilo se dostat přes menu do prohlížeče. Pak jsem si naštěstí vzpomněl, že to mělo v dřívějších verzích klávesovou zkratku F3 -- to funguje. Kdo to ale neví, má smůlu, do prohlížeče se z prostředí ZPS18 nedostane.

Prohlížeč jsem tradičně používal pro promítání fotek na dataprojektoru, šlo tam nastavit prolínání (i spousta dalších efektů, ale ty byly pro mě celkem na nic), při kterém podle mě projekce vypadá líp, než když se fotky neprolínají. Žádné takové nastavení jsem v novém prohlížeči nenašel, což mě mrzí.

Nedestruktivní úpravy jsou pěkný nápad, jen si na to budu muset asi trochy zvykat, stále ještě občas používám i IrfanView a pak jsem někdy trochu zmatený :)
Michal Kupsa
Bohužel teď nejsem u PC, na kterém mám ZPS 18 nainstalované, ale příští týden na to kouknu. Prezentace fotek na promítání tam ale určitě spustit lze, jen si už z hlavy nepamatuju jak. :-)
David
Ahoj Michale, díky za tradičně výbornou recenzi. ZPS používám asi sedm let a aktuální verze se myslím velmi povedla. Nejvíce si za těch pár chvilek, co jsem ZPS 18 používal cením nového modulu Vyvolat. Oproti původnímu Editoru a hlavně RAW modulu je o mnoho rychlejší a intuitivnější. ZPS se tím dost přiblížil Adobe Photoshop Lightroom (proč to má tak dlouhý název?), což je nejen vzhledem k cenové politice Adobe velmi zajímavé (na druhou stranu cca 320 Kč měsíčně za špičkový SW není zase tak moc). Ještě mi chybí pár drobností (např. maskování zaostření jako v Lightroom), ale jinak oproti předchozí verzi "nebe a dudy".
Michal Kupsa
No nevím, 320,- měsíčně jsou skoro 4 tisíce ročně a to je podle mě fakt dost a oproti ZPS docela hodně velký rozdíl. Jinak souhlas, nové ZPS 18 je opravdu hodně povedené.
Tomáš Blažek
Ahoj, moc díky za recenzi ještě by mě zajímalo uzda tu 18 unese můj počítač:) a jaká je její rychlost oproti photoshopu - když mohu porovnoat PS CS6 a Zoner 16, který mám, tak v Zoneru je mnohem rychlejší a jednodušší prohlížení fotek, ale jejich zpracování už zvládá rychleji a (podle mého) o něco lépe photoshop. Zoneru moc fandím! zdraví Tomáš
Michal Kupsa
Zkus tu demoverzi zdarma a uvidíš, ta 18 je fakt o poznání rychlejší, i když to samozřejmě hodně závisí i na konkrétní konfiguraci PC.
Daniel
Ahoj,

pěkná recenze.No možná dobrej nápad zkusit demo...jen je trapný se registrovat i na demoverzi....to mi připadá tak trochu divný...no divný...zase způsob jak získat mail, kam bude chodit reklama za reklamou.

D.
Michal Kupsa
Ono to chce reistraci i na pouhý demo? To jsem nevěděl, díky za doplnění.
Jaroslav Hlávka
Ahoj Michale,
díky za zajímavou recenzi, pěkně jsi mě namotivoval :-) ZPS používám již řadu let a jsem rád, že v dnešní době mohu podpořit českou firmu! Nejvíce mě z novinek zaujalo možnost vytvářet video, dále že úpravy v editoru jsou přirozenější. A vypadá to, že nějak přepracovali jádro programu, pokud jsou úpravy mnohem rychlejší , což je fajn. Asi stáhnu zkušební verzi a pak možná provedu upgrade z ZPS 17. Možnost na více PC to musím zavolat na podporu Zoner, zda to lze, že by mi to ve firmě nainstalovali a přes moji licenci by to mohlo být používáno, no to by byl luxus! Měj se fajn ať se daří i na lovu keší ;-)
Michal Kupsa
Ahoj a díky, pokud jde o to video, tak mi navíc připadá, že to je teprve začátek. Mě se tohle taky moc líbí, protože taky občas dělám video prezentace složené z fotek. No, zkus to a uvidíš, držím palce. :-)
Hickos
Díky za recenzi. Včera mi také došla nabídka na novou verzi, bohužel mi jako cenu upgradu na webu nabídli cenu plné elektronické verze, budu to muset prověřit. Kupuji ZPS od verze cca 9 a naprostá spokojenost - kromě verze 17, kde mi zrušili možnost umístění pásu s náhledy dle mého rozhodnutí (prý to uživatele mátlo - pro mně naprosto nepochopitelné rozhodnutí), takže nadále jedu ve verzi 16 - budu si muset stáhnout ten 30denní trial a pokud tuto chybu ;-);-D opravili, půjdu asi taky do 18 - pro mé využití super program!
Michal Kupsa
Tak to je krásná ukázka toho, jak to každý používáme jinak a jsme zvyklí na jiné věci - já si třeba té změny umístění pásu ani nevšimnul. :-) Pro sichr si asi fakt napřed zkus ten trial, protože u 18 je těch změn v designu a ovládání mnohem víc. Jinak s tou cenou je to taky divný - dej pak kdyžtak prosím vědět, jak to dopadlo.
Grizzly
Ještě v těch možnostech klasifikace chybí možnost - líbí, ale nemůžu si to dovolit. Opravdu se mi to docela líbí, ale z mého inv.důchodu si to dovolit nemůžu. Už dost je na tom, že mi internet platí moje dcera (kvůli vnoučatům a vzdálenosti), ale minulý rok mi kamarád doporučil program zdarma se kterým jsem docela spokojený. Navíc třeba letos nebylo ze zdravotních důvodů ani co fotit, bohužel...
Michal Kupsa
No, ono tam těch možností chybí víc, ale žádná anketa nepobere všechno. :-(
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace