Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Výšlap k vodopádům Čestínského potoka

Výšlap k vodopádům Čestínského potoka

Minulý článek Kolem Výrovky za barokními mosty měl až překvapivě velký ohlas, tak jsem neodolal a opět vyrazil do míst, kde vlastně vůbec nic není, ale přesto, nebo možná právě proto, je tam hezky a hlavně úžasný klid. Stejně jako minule jsem vytáhl jeden ze svých tipů, kterých mám v zásobě desítky, a který jsem našel při své obvyklé zábavě v podobě listování mapami. Chvíli jsem sice váhal, který z tipů vybrat, ale nakonec vyhrálo údolí Čestínského potoka a to asi proto, že prostě mám rád údolí řek, říček i potok a taky proto, že jsem si chtěl okolí prostě omrknout pro případný celovíkendový klasický vandr.

Údolí Čestínského potokaÚdolí Čestínského potoka - ve spodní části se údolí otevírá a je docela rozlehlé.

Přímo ideálním výchozím bodem je samotný Čestín – obec se zajímavou historií. Samotný císař Rudolf II. kdysi Čestínu udělil statut města, dnes však jde spíše o zapadákov (pro mě rozhodně v dobrém smyslu slova) s necelými dvěma stovkami obyvatel. Tomu odpovídá i nepříliš dobré spojení s okolním světem a najít vhodný spoj byl pro mě trošku logistický problém. No, musel jsem vstávat hodně brzy a cesta rozhodně nebyla krátká, ale nelitoval jsem, i cestou bylo na co koukat. Když jsem pak konečně dorazil do Čestína, tak se ihned ukázalo, že tady jsem tady správně. Nestačil jsem se doma nasnídat a tak jsem hned úvodem vkročil do místního obchůdku, abych něco posnídal. Velmi milá paní v prodejně mi sama nabídla svoji lžičku, abych si zakoupený jogurt mohl zbaštit. Prostě ta správná venkovská pohoda, jakou mám tak rád.

Po příjemné snídani jsem se vydal prozkoumat místní pamětihodnosti a jako první upoutal moji pozornost kostel Svatého Petra a Pavla stojící přímo naproti obchodu. Zaujal mě svým, v těchto končinách méně obvyklým architektonickým slohem a také barvou fasády. Byl však uzavřen a dovnitř jsem bohužel nemohl ani nakouknout a tak jsem jej pouze obešel ze všech stran. Nicméně před kostelem byla aspoň hezky provedená naučná tabule s historií obce, kterou jsem si s chutí přečetl. Pak už jsem pokračoval k zámku, stojícímu hned vedle. Ten mě ale příliš nezaujal – původně prý šlo o rozsáhlou pětikřídlou stavbu, ale dnes je větší část stržena, zbytek evidentně mnohokrát přestavěn a samozřejmě je také nepřístupný. Tak jsem se už raději příliš nezdržoval a rovnou vyrazil do samotného údolí Čestínského potoka.

Interiér kapličky Panny Marie z roku 1919 u Koutského mlýna, toho času s Velikonoční výzdobou:

Kaplička u Koutského mlýna. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
 

Mezi Čestínem a samotným údolím mě ještě zaujal statek Dolní Dvůr, kde jsem procházel mezi mnoha velkými ohradami se stády koní různých plemen. Rozhodně bylo na co koukat a než bych se nadál, tak jsem se již ocitnul na začátku údolí. Krom spousty koní nikde ani noha a údolím pohodlná polní cesta, co chtít víc. Už od pohledu bylo patrné, že tady žádné davy turistů nechodí ani v letní sezóně a já si v klidu užíval krásnou procházku údolím, kde vlastně ani nic není – ale to zdejší "nic" je opravdu takové hezké, pohodové, klidné, prostě lepší "nic" než ta, jaká bývají jinde …. :-)

Údolí bylo chvíli úzké, lesnaté a chvíli zase široké s rozlehlými loukami, cestou jen jeden malý dětský tábor, asi dvě chalupy, jedna nenápadná studánka i jeden trampský kempík, jinak jen já, údolí a cesta, kterou ani nebylo příliš potřeba sledovat, protože údolí vede člověka tak nějak samo. Na další zajímavosti jsem narazil až po několika kilometrech u Koutského mlýna. Mlýn samotný mě až tak nezaujal, ale o to hezčí byla hned vedle krásná a vzorně udržovaná kaplička Panny Marie z roku 1919. Neméně zajímavé jsou pak nedaleké vodopády na Čestínském potoce, které jsou až překvapivě velké a hezké, tohle bych tu tedy opravdu nečekal. Dokonce ani nemají žádné jméno, říká se jim prostě jen Vodopády u Koutského mlýna.

Čestín na turistické mapě vpravo nahoře, samotné údolí vede doleva dolů po modré turistické značce:

 

O kousek dál jsem pak přímo u cesty narazil na studánku "V údolí", která sice nevypadala na pohled nijak extra krásně, ale voda v ní byla přímo vynikající a na osvěžení přišla velmi vhod. Dále je už pak údolí hůře průchodné, cesta těsně před soutokem se Sázavou proto vede dále od vody a v samotném závěru vás přivede přímo k vlakové zastávce Kácov, odkud se už slavným "Posázavským Pacifikem" snadno dostanete zase zpátky někam do civilizace.

Celá trasa údolím Čestínského potoka z Čestína až na vlak v Kácově měří zhruba 10 kilometrů a je velmi nenáročná. Bez problémů ji zvládnou i méně zdatní jedinci, nebo malé děti. Údolí lze bez problémů projet i na kole, ale osobně si myslím, že by to snad byla snad i škoda tudy jen prolétnout na kole. Cestou není žádný obchod ani hospoda, jen dvě studánky. Rozhodně ale doporučuji si dobře naplánovat spojení z výchozího i cílového bodu, protože když chcete spatřit tak krásné "nic", jaké je právě v údolí Čestínského potoka, tak prostě musíte počítat i s tím, že cesta nebude úplně snadná. I když i ta cesta je vlastně někdy cílem. Nicméně například i z Prahy a okolí lze celou cestu bez problému zvládnout za jeden den i bez auta, jako bonus si pak k tomu ještě pořádně užijete cestu vlakem podél Sázavy, což také stojí za to. ;-)

Může se hodit:

Celá trasa na turistické mapě portálu Mapy.cz: Trasa Čestín - Kácov
Webové stránky obce Čestín: www.cestin.cz

Dodatek pro geocachery - cestou si nenechte ujít lehkou multinku: GC1CG7T

Tak ahoj zase někdy někde v lese.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Výšlap k vodopádům Čestínského potoka

Čestínský kostel | fotografie
Čestínský kostel
Zámek Čestín | fotografie
Zámek Čestín
Křížek za vsí | fotografie
Křížek za vsí
Pod Čestínem | fotografie
Pod Čestínem
Koňský ranč | fotografie
Koňský ranč
Směrovka KČT | fotografie
Směrovka KČT
Čestínský potok | fotografie
Čestínský potok
Cesta kolem Čestínského potoka | fotografie
Cesta kolem Čestínského potoka
Údolí žab | fotografie
Údolí žab
Lávka přes Čestínský potok | fotografie
Lávka přes Čestínský potok
Údolí Čestínského potoka | fotografie
Údolí Čestínského potoka
Bezejmenná studánka | fotografie
Bezejmenná studánka
Kaplička u Koutského mlýna | fotografie
Kaplička u Koutského mlýna
Roubenka | fotografie
Roubenka
Železitý pramen ? | fotografie
Železitý pramen ?
Vodopád Čestínského potoka | fotografie
Vodopád Čestínského potoka
Vodopády Čestínského potoka | fotografie
Vodopády Čestínského potoka
Poslední ohlédnutí | fotografie
Poslední ohlédnutí
Cesta asfaltová | fotografie
Cesta asfaltová
Studánka V údolí | fotografie
Studánka V údolí
Neprůchozí část údolí | fotografie
Neprůchozí část údolí
Závěr Čestínského údolí | fotografie
Závěr Čestínského údolí
V Kácově u vlaku | fotografie
V Kácově u vlaku
Posázavský Pacifik | fotografie
Posázavský Pacifik


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
718518
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Zdeněk Lipský
Snímky pěkné, některé faktické údaje je však třeba korigovat. Čestín je městys, statut znovu udělen v roce 2006. Má podstatně více než uváděných 200 obyvatel (cca 800). Vodopády u Koutského Mlýna nejsou pravými vodopády, je to kaskáda na skále, a navíc umělá. Je to vlastně umělý výtok z bývalého rybníka, který už neexistuje. To však nic nemění na tom, že je to pěkné místo.
Michal Kupsa
No, o statusu města či městyse se nepřu, počet obyvatel se uvádí všude jiný (třeba Wikipedie uvádí k letošnímu roku 434), ale jinak máte pravdu, vodopády dle učebnicové definice to nejsou a je tam hezky. :-)
radek
Celkem nevím co mi ten článek má dát?s tím že za každým slovem je není to moc zajímavý,nezaujala mi studánka ani mlýn?co tě tedy zaujalo na cestě?asi možná ten vlak na cestě zpět.
Michal Kupsa
Stačí číst pozorně - třeba studánka není zrovna hezká, ale voda výborná.
Kdo chce, tak si to v tom najde .... :-)
Zuzka
Děkuji za krásné fotečky a popis cesty, kterou jsem před lety absolvovala s manželem,4 letým dítkem jedním ročním v krosně...rozvodněný potok, kopřivy do výše hlavy, cestu jsme občas hledali, bylo to v červenci, ale prostě to "nic" nemá chybu a vzpomínáme stále na "akční" výšlap :-) Nad Čestín jezdíme už do chaloupky přes 10 let a už přes 2 roky natrvalo. Neměnila bych a spojení se světem se prostě vždycky nějak zařídí :-D:-D
Michal Kupsa
Rádo se stalo :-) taky se mi to tam moc líbí, to "nic" je tam prostě lepší jak jinde. :-)
Ahoj a ať se daří.
Mates
Ahoj,
dnes jsem se vrátil z cesty, která se shodovala s touto od Koutského mlýna. Kaplička byla moc pěkná. Studánka neodtékala, tak jsem radši netestoval vodu. V okolí vede naučná stezka, která je také moc pěkná na projití. Okruh na tři hodinky a vede od vlaku k vlaku.
Michal Kupsa
Okruh je taky pěknej, ale Čestínskej potok je spíš zajímavější od mlýna výš proti proudu.
Myška
Moc hezké. A musím potvrdit, že je tam opravdu "nic", ale krásné "nic". Jezdím tam na tábory už 20 let a moc se mi tam líbí. ;-)Dřív to tu dokonce bylo ještě hezčí, než přišla v roce (myslím) 2007 vichřice a pokácela většinu místního lesa.:-(
Michal Kupsa
To věřím, doteď je vidět, že tam muselo popadat hodně stromů.
Díky a ahoj.
Míša
Jsou to krásný fotky a určitě je to způsobené i místem a okolní přírodou:-). To takhle vyrážíte na vadry sám, jestli se můžu zeptat? Já na to nikdy nesebrala odvahu, i když bych moc chtěla.
Michal Kupsa
Jakou odvahu? Stačí chtít, tady přeci není žádný Divoký západ. ;-)
Jinak někdy sám, jindy s kamarády, jak kdy a jak kam. :-)
Štefan Pittner
Krásné a zaujímavé
Michal Kupsa
Díky ! :-)
Hanka
Moc krásné putování.Příjemné místo. Já jsem byla na jarních toulkách u Vltavy,přesněji v místě na Šefrovně v Předním Chlumu - to je to místo,odkud pocházejí moji předci,klid a pohoda a ticho...prostě místo,kde cítí člověk ještě pokoru.Moc děkuji za příspěvek a přeji mnoho dalších krásných výletů. Hanka
Michal Kupsa
Přední Chlum? Tam to znám, nádherný místo a ty výhledy .... prostě super! :-)
Díky a zdravím.
Jaromira Šedová
Krásné,pohodové dny.Jen tak dál.
Zdraví Vás farma Dolní Dvůr -Helvíkovice 1 u Žamberka.
Š.
Michal Kupsa
Díky a taky zdravím. :-)
vyoranavrana
:-)
moc hezký díky
Michal Kupsa
Já děkuji. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace