Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Kolem Výrovky za barokními mosty

Kolem Výrovky za barokními mosty

Přiznám se dobrovolně, že mám takovou zvláštní úchylku – tak, jako si někteří z nás před spaním čtou knížky, nebo časopisy, tak já si velmi často čtu mapy. Prostě jen tak listuji mapami a zkoumám, co je kde zajímavého, kam by to stálo zato zajet si na vandr, nebo jen tak na výlet. Dělám to tak už roky, pořád mě to baví a dokážu tím trávit celé hodiny. Občas si pak najdu nějaký cíl cesty sám, občas mě na něj někdo upozorní a někdy je to tak nějak od každého trošku – což je i případ údolí říčky Výrovky. Podle map i podle informací od kamarádů bylo jasné, že tohle údolíčko je opravdu zajímavé a tak už bylo jen otázkou času, kdy se vydám na průzkum. Vandrem to sice zatím nevyšlo, ale vyskytl se mi náhodně jeden nečekaný volný den a tak jsem vyrazil aspoň na jednodenní předběžný průzkum terénu, který nakonec předčil očekávání.

Údolí Výrovky u Zásmuk s prvním ze zdejších krásných barokních kamenných mostů:

 

Jako výchozí bod jsem si vybral město Zásmuky, a to z velmi prostého důvodu – je tam velmi dobré spojení, protože Zásmuky leží nejen na řece Výrovce, ale současně taky na hlavní silnici do Kutné Hory. Nakonec jsem ale do samotných Zásmuk stejně úplně nedojel, protože jsem vystoupil o zastávku dřív na okraji města, protože jsem z okna autobusu uviděl fakt krásnou kapličku. Tato kaplička byla za obcí Doubravčany, což bylo asi kilometr zpátky pěšky po hlavní silnici, ale rozhodně to stálo za to, protože tak pěkná kaplička se opravdu nevidí každý den. Teprve odsud jsem to švihnul přes pole k samotné říčce Výrovce, jejíž údolí bylo mým hlavním cílem. I když je otázka, kam jsem to vlastně jel, protože na některých mapách se uvádí název toku různě - většinou Výrovka, na jiných mapách ale Vavřinec (eventuálně Vavřinecký potok), či Kouřimka ale někdy taky Plaňanka. V tom aby se čert vyznal a i jinak velmi kvalitní mapový portál Mapy.cz v tom má nepořádek, protože v některých místech je v mapě napsáno Výrovka, ale stačí mapu trošku oddálit a jméno se v témže bodě najednou změní na Vavřinec. No, já zůstanu u té Výrovky, protože to zní romanticky a taky proto, že se mi toto jméno prostě líbí. :-)

Krásná kaplička u Doubravčan se solitérními stromy:

Kaplička u Doubravčan. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
 

Po chvíli cesty přes pole a podél říčky jsem se ocitl u prvního z dvojice barokních kamenných mostů, které na Výrovce můžeme najít. Tento první, blíže k Zásmukům, leží v místě, kterému se zde říká Vlčí důl. Most je opravdu parádní a velmi dobře zachovalý. S troškou fantazie by se dalo říct, že takový Karlův most v malém vydání a bez soch. Tedy jedna socha (svatý Jan Nepomucký) tu původně byla, ale dnes již díky vandalům bohužel není (v roce 1970 byla shozena do vody, dnes je uložena na radnici v Zásmukách). Vlastně celé to místo je moc hezké, stranou od civilizace a nejsou tu ani chaty, či jiné výdobytky civilizace. Snad jen, že most je trochu zarostlý okolní vegetací, takže na focení to není úplně ideální.

Je zde ale také umístěna nová "ponorná socha", kterou vytvořil výtvarník Zdeněk Hůla, na památku původní, časem svržené a poškozené sochy. Nové dílo symbolizuje původního světce a je umístěna přímo ve vodě, v proudu řeky Výrovky. No, dílo je to jistě zajímavé, ale přiznám se, že postavu světce jsem v tom prostě neviděl. No, aspoň jsem poseděl, podumal a vyrazil dál po proudu říčky. Cestou jsem míjel několik menších skal a také jeden docela pěkný flek, kde by se dal udělat oheň a přespat. Pokouším se zapamatovat si místo a pokračuji dál, tentokrát již kousek dál od řeky k dalším zajímavým cílům.

Kamenný barokní mostKamenný barokní most - ve Vlčím dole překračuje říčku Výrovku, pochází někdy z přelomu 17. a 18. století.

Kousek nad řekou jsem u lesní cesty navštívil strašidelnou staletou lípu, ke které se vážou pověsti o oběšenci a strašidlech. Lípa je opravdu zvláštní, ale já již pokračuji dál k železniční trati do Zásmuk, kde však již vlaky bohužel dojezdily. Smutně jsem se porozhlédnul po zarezlých kolejích a vyrazil zase zpět k řece, podél níž jsem došel k druhému kamennému baroknímu mostu u Toušic. I tento kamenný most je velmi hezky zachovalý a je taky o dost větší, než ten první. Opět hezké místo s pěkným výhledem na peřeje Výrovky, ale taky trošku zarostlé, takže focení zase nic moc, ale zážitek hezký. Ještě zajímavější zážitek mě ale čekal o kousek dál za obcí, kde jsem narazil na fakt velký rybník, který se však při povodni v roce 2013 protrhnul a nyní je na suchu. Nevěřil bych, jak rychle takové místo dokáže zarůst a dnes je dno rybníka v podstatě již vrbovým hájem. :-)

Od prázdného rybníka jsem si ještě odskočil na nedaleký kopec Stará Kouřim, kde je moc hezká naučná stezka s několika zajímavostmi. Velmi zajímavé je především Libušino jezírko, které údajně nikdy nevysychá, ale po letošním suchu bylo přeci jen bez vody. O kousek dál, téměř přímo na vrcholku kopce je pak moc hezká Kaple svatého Víta. Ideální místo na odpočinek s krásným výhledem do krajiny a na město Kouřim. O kousek dál jsem pak ještě sešel k Lechově kameni, místu opředeném pověstmi a odkud jsou neméně hezké výhledy. Opravdu velmi zajímavé místo, výrazný a osamocený balvan vypadá, jako by spadnul z nebe. No a odsud už je to jen kousek na nádraží v Kouřimi, kam jsem si došel na vláček na zpáteční cestu.

Celá trasa ze Zásmuk do Kouřimi i s mnoha odbočkami a odskoky za zajímavostmi měla jen něco málo přes 10 kilometrů. Dá se tedy velmi dobře absolvovat jako pohodový jednodenní výlet a to v podstatě kdykoli – zejména díky celkem slušným cestám a kvalitnímu spojení jak do Zásmuk, tak i do Kouřimi. Přímo v Kouřimi pak můžete navštívit i jeden z mnoha zaručených středů Evropy, ale o tom už jsem psal dříve v jiném článku: Střed Evropy ? A který ??

Více ve fotogalerii pod článkem. Tak zase někdy ahoj na cestě.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Kolem Výrovky za barokními mosty

Kaplička u Doubravčan | fotografie
Kaplička u Doubravčan
Doježděno | fotografie
Doježděno
Cesta k Výrovce | fotografie
Cesta k Výrovce
Barokní kamenný most | fotografie
Barokní kamenný most
Oblouk mostovky | fotografie
Oblouk mostovky
Kamenný barokní most ve Vlčím dole | fotografie
Kamenný barokní most ve Vlčím dole
Výrovka | fotografie
Výrovka
Ohniště u řeky | fotografie
Ohniště u řeky
Strašidelná lípa | fotografie
Strašidelná lípa
Opuštěné koleje | fotografie
Opuštěné koleje
Druhý barokní most | fotografie
Druhý barokní most
Výrovka pod mostem | fotografie
Výrovka pod mostem
Výrovka | fotografie
Výrovka
Rybník Strašík | fotografie
Rybník Strašík
Ještě jednou přes Výrovku | fotografie
Ještě jednou přes Výrovku
Libušino jezírko | fotografie
Libušino jezírko
Stará Kouřim | fotografie
Stará Kouřim
Lechův kámen | fotografie
Lechův kámen
Kouřim | fotografie
Kouřim
Kouřimská lokálka | fotografie
Kouřimská lokálka


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
4312818
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Lorenzo
Také rád čtu mapy a okolí Zásmuk mě také velmi přitahuje. Nejraději mám františkánský klášter v Zásmukách, kde bývá v neděli po 2. srpnu slavnost Panny Marie Andělské - Porcuinkule, což je připomínka, kdy sv. František dostal jako podíl čili porci; kostel Panny Marie Andělské v Assisi od benediktinů.
Michal Kupsa
Zajímavá historie, díky za tip a zdravím. :-)
Zdenek / fly2free
Velka nostalgie - tyto místa byla místami našich prvnich jednodenních \\\\\\"výprav\\\\\\", jak jsme to pod vlivem JF nazývali. Hned mi vytanuly vzpomínky, jak údolím Výrovky - btw. což je mylné označení této řeky, vyrážime v sobotním ránu s bagly a s gulášovkou v pytlíku, na celodenní dobrodružství. No už to bude bezmála 50 let :-), to ještě Strašík býval rybník :-) a my jsme tam měli ukrytou pramičku.
Nicméně, jako fanatický Kouřimák si nemohu odpustit drobnou opravu : minimalně od Toušic do Skalice to není žádná Výrovka, ale Kouřimka :-) :-) Ale vážně - moc pěkný článek, rádi čteme Tvůj web
Michal Kupsa
Díky za doplnění, v těch názvech je fakt pěknej zmatek. Prý na to pojmenování toků existují i nějaká oficiální pravidla, ale čert aby se v tom vyznal. Dokonce i Berounka je podle jistých úvah vlastně špatně pojmenovaná. Asi si to budu muset od někoho nechat vyložit. :-)
Zdravím do Kouřimi, máte tam fakt krásně. :-)
Honza
Inspirující :)
Michal Kupsa
Díky ! :-)
Colorado Jerry
Krásná říčka a hezké město Kouřim. Mám na to místo mnoho vzpomínek z mladí. Jak na Kouřim, tak na Doubravník. Bezva fotky, Pupál
Michal Kupsa
Jo, jo - i samotná Kouřim stojí za návštěvu, krásné město. :-)
Ivan
Ahoj, já se čtením mapy bavím od mládí a asi mě to nikdy neomrzí. Bezvadně to rozvíjí představivost o krajině a všichni, co se mnou chodí si to pak užívají. Dík za inspiraci.
Michal Kupsa
Jo, tak to jsme na tom stejně, i když teď už to nejčastěji šudlám na tabletu. :-)
tomy.22
Opět super počteníčko a fotky. Kéž by bylo tolik času si všechno co jsem od tebe četl, projít.
Michal Kupsa
Díky, jinak já to taky stíhám jen s odřenejma ušima. ;-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace