Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Rozhledna Žernovník

Rozhledna Žernovník

Tak nějak odjakživa jsem měl vždycky moc rád Hornosvrateckou vrchovinu, tak trošku zapomenutou krajinu severně a severo-severozápadně od Brna, zejména její nejjižnější okraj v okolí městyse Černá Hora, který najdeme na silnici E43 asi 25 kilometrů přesně na sever od Brna. Je to nádherná a členitá krajina se spoustou zajímavostí, která je navíc tak nějak trošku stranou hlavních turistických oblastí a proto tu pořád panuje také velmi poklidná atmosféra pravého venkova. Když jsem se dozvěděl, že tu vyrostla zbrusu nová rozhledna u obce Žernovník, tak jsem neváhal ani chvilku a při první příležitosti jsem se vydal k prohlídce této nové dominanty okolní krajiny.

Rozhledna ŽernovníkRozhledna Žernovník - najdeme ji kousek od vrcholu kopce Skalky.

K samotné rozhledně se dostanete velmi snadno, po již zmíněné silnici I. třídy číslo 43 se snadno autem i autobusem dostanete do městyse Černá Hora, odkud jsou to do Žernovníku už jen asi 3 kilometry. Využít můžete opět autobus, auto (záchytné parkoviště je přímo v obci Žernovník) anebo se z Černé Hory můžete vydat pěšky po červené turistické značce, která však bohužel vede většinu trasy po silnici. Rozhlednu pak najdete těsně za obcí, kousek před vrcholem kopce Skalky, kterému se ale také říká Na Skalkách a nachází se v nadmořské výšce 453 metrů nad mořem.

Rozhlednu v Žernovníku najdete zde:

 

Rozhledna byla postavena na místě starého vodojemu a vede k ní nově upravená přístupová cesta, určená pouze pro pěší a cyklisty. Rozhledna je vysoká 15,5 metru a tvoří ji velmi hezká konstrukce s šestibokým základem. Jako hlavní stavební materiál bylo použito modřínové dřevo, schody jsou dubové a celek je vyztužen ocelovými prvky a spojníky. Na vrchol rozhledny vede celkem 63 schodů a je tvořen prostornou a zastřešenou vyhlídkovou plošinou. Dlužno také dodat, že rozhledna nemá otevírací hodiny, protože je celoročně volně přístupná kdykoliv. Zejména v zimním období však nezapomeňte na teplé oblečení, protože tu často a hodně fouká studený vítr.

Video s rozhlednou a výhledem do krajiny:

Rozhledna byla slavnostně otevřena 10. srpna 2014 při příležitosti zdejší tradiční Svatovavřinecké pouti. Vystavěna byla mimo jiné jako podpora Mikroregionu Černohorsko a navazuje jak na okolní turistické trasy, tak i na nově budované cyklotrasy, které vás dokonale provedou okolím. Samotný výhled z rozhledny je doslova parádní všemi směry, užijete si především výhled na Svrateckou hornatinu, Drahanskou vrchovinu, Hořický hřbet a za dobrých podmínek můžete dohlédnout třeba až na Pálavu. Doporučuji si však vzít i dalekohled, protože z rozhledny můžete spatřit relativně blízko i několik dalších zajímavostí a památek. Především je odsud dobře vidět zámek v Černé Hoře ale také zřícenina hradu Boskovice a velmi hezký je i pohled na dvojici kopců Malý a Velký Chlum. Na Malém Chlumu pak můžete spatřit další rozhlednu, o které jsem již psal v článku Malý Chlum aneb Moravský Říp.

V okolí Žernovníku pak můžete navštívit i řadu dalších turistických zajímavostí. Přímo na návsi obce Žernovník najdete hezký smírčí kámen a za obcí v lese pak můžete obdivovat pozůstatky takzvané Hitlerovy dálnice, o jejíž dostavbě si již řadu let uvažuje, jako o rychlostní silnici R43. Za zmínku ale stojí také zámek a pivovar v nedaleké Černé Hoře, zámek v Rájci-Jestřebí a zříceninu Boskovického hradu. Na úpatí Velkého Chlumu pak najdete jedno z nejkrásnějších děl amatérského sochaře Stanislava Rolínka. Pokud vás jeho dílo zaujalo, pak můžete popojet do nedalekého Kunštátu, kde najdete další zámek, rozhlednu Milenka (Burianova rozhledna) a také nádhernou Jeskyni Blanických rytířů, která je kompletně ručně vysekaná. Uvnitř jeskyně pak najdete sochy spících Blanických rytířů, vytvořené právě sochařem Stanislavem Rolínkem.

Zapomenout nesmím ani na příznivce geocachingu – přímo u rozhledny najdete velmi pěkně a stylově vyvedenou kešku: GC59FTV – Rozhledna Žernovník.

Michal Kupsa

Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

!! Pokud mě chcete trošku podpořit, sdílejte prosím článek na některé ze sociálních sítí, děkuji !!

Galerie k článku Rozhledna Žernovník

Rozhledna Žernovník | fotografie
Rozhledna Žernovník
Přístupová cesta | fotografie
Přístupová cesta
Vyhlídková plošina | fotografie
Vyhlídková plošina
Výhled z rozhledny | fotografie
Výhled z rozhledny
Výhled na obec Žernovník | fotografie
Výhled na obec Žernovník
Malý a Velký Chlum | fotografie
Malý a Velký Chlum
Výhled na severovýchod | fotografie
Výhled na severovýchod
Schránka pro geocaching | fotografie
Schránka pro geocaching


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1761368
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Marta
Ahoj, už jsem na rozhledně byla 2x, ale ani jednou mi nepřálo počasí (mlha, déšť) a tak doufám, že až se tam vypravím příště, tak budu mít štěstí na takové krásné počasí a výhled.
A znáš Vyhlídku ptáčníka Velena na Čihátkách ve Velenově? Taky hezká.
Pěkný den :-)
Michal Kupsa
Ahoj, tak to přeji příště lepší počasí a tu vyhlídku bohužel neznám. :-)
tomy.22
Jak je již u tebe zvykem. Pěkná pozvánka na pěkné místo. A navíc se to pěkně čte. ;-)
Michal Kupsa
Díky, snad brzy sesmolím další díl. :-)
šaman
Moc pěkně napsaný článek o velice podařená stavbě na hezkém místě.
Michal Kupsa
Díky, to jsem moc rád, že líbí. Brzy bude další! :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace