Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Malý Chlum aneb Moravský Říp

Malý Chlum aneb Moravský Říp

Malému Chlumu se dříve přezdívalo také Moravský Říp a rozhodně stojí za návštěvu. Najdete tu pěknou dřevěnou rozhlednu, sice malou, ale zato s opravdu nádherným výhledem. Nedaleko, na úpatí sousedního Velkého Chlumu pak můžete obdivovat krásné vlastenecké sousoší od místního sochařského génia Stanislava Rolínka.

Rozhlednu na Malém Chlumu najdete zde:

 

Dva výrazné a osamocené kopce Malý a Velký Chlum najdete velmi snadno vpravo od silnice č.43 přibližně 3 kilometry severně od Černé Hory. Už jen samo pojmenování obou kopců je zajímavé - díky jejich tvaru a poloze dochází k optickému klamu a tak je ve skutečnosti Malý Chlum o přibližně 25 metrů nad mořem vyšší, než Velký Chlum. Oba Chlumy jsou dominantou celého okolí a tak není divu, že jejich historie sahá daleko do minulosti. Díky své poloze a dalekému výhledy byly celé věky využívány k výstavbě opevněných hradisek, která sloužila jako vojenská nebo správní centra oblasti. Halštatské hradiště objevil na Malém Chlumu badatel Jan Knies už v roce 1882 a datováno bylo do pozdní doby bronzové. Malému Chlumu se také říkalo Holý vrch, protože byl opravdu odedávna holý a výhled z něj byl vyhlášený. V dobách První republiky tu stávala vojenská pozorovatelna a to až do roku 1940. Průběžně se tu také těžil pískovec, což dokládá zbytek velkého lomu v horní části. Po roce 2000 iniciovalo sdružení obcí Svitava výstavbu rozhledny, kterou podpořil také Jihomoravský kraj. Necelých deset metrů vysoká, dřevěná vyhlídková stavba pak byla slavnostně otevřena 20.srpna 2005. Někteří místní se po hospodách s oblibou pošklebují, že to ani není rozhledna, že je to prý jen větší posed. No, něco na tom je ale nicméně to nic nemění na faktu, že výhled je odsud opravdu parádní. Vrchol je totiž dodnes holý a tak opravdu stačí jen těch několik málo metrů k tomu, aby se návštěvníku naskytnul ničím nerušení 360° výhled po celém okolí. Navštívil jsem většinu rozhleden v této oblasti a musím konstatovat, že ta na Malém Chlumu je opravdu asi nejmenší (na vyhlídkovou plošinu nevedou ani schody ale pouhý žebřík) ale krásou výhledu jednoznačně patří k nejkrásnějším a její návštěvu opravdu vřele doporučuji.

Rozhledna Malý ChlumRozhledna Malý Chlum

Až se nabažíte výhledu z Malého Chlumu, tak doporučuji si ještě zajít na krátkou procházku k úpatí Velkého Chlumu, kde najdete další místní zajímavost, tentokrát sochařskou. Příběh bořitovského rodáka Stanislava Rolínka je na Moravě poměrně dobře známý, proslul zejména vytvořením 14,5 metru vysoké sochy prezidenta Masaryka, která byla ve své době největší sochou ve střední Evropě, kterou vytvořil podle podobizny na poštovní známce a kterou bohužel následně zlikvidovali nacisté v roce 1942 a to i přes originální maskování obestavěním chatou. Málo se už ale ví, že po okolních lesích vytvořil řadu dalších soch a plastik. Venkovský samorost Rolínek tak na úpatí Velkého Chlumu hasičskou sekerkou a půlkou nůžek na stříhání ovcí vytvořil krásné sousoší husitských osobností v nadživotní velikosti. Pospolu tu tak dodnes stojí Jan Hus, Jan Žižka a Prokop Holý. Sousoší pak bylo v roce 1996 restaurováno panem Lietgebem a dodnes je ve skvělé kondici, přestože je z měkkého pískovce.

Video s výhledem z rozhledny na Malém Chlumu:

Na závěr ještě popis trasy. Je to velmi jednoduché a přístupových cest je hned několik. Jednak můžete vyrazit do Bořitova u Černé Hory, kam je celkem dobré autobusové spojení a odsud se postupně vydat k sousoší a rozhledně. Další možností je autobusová zastávka Lysice - Perná u hlavní silnice č.43, odkud dále po červené turistické značce. Tuto variantu ale příliš nedoporučuji, protože autobusů tu příliš nestaví a průchod na značku je nejasný, kvůli oploceným soukromým pozemkům. Nejlepší variantou podle mě je dojet do obce Huť svaté Antonie. Dostanete se sem také autobusem (stanice se jmenuje Obora - Hutě) nebo autem, které u zastávky bez problémů odstavíte. Dále pokračujte jen pár set metrů po červené turistické značce k rozcestí “Pod Malým Chlumem”, kde se červená značka kříží se zelenou. Doprava je to pak po červené přibližně jen asi kilometr na vrchol Malého Chlumu a k rozhledně. Stejnou cestou se pak můžete vrátit nazpět a udělat si druhou odbočku na druhou stranu po zelené k husitskému sousoší. Odsud pak zase zpět k rozcestníku a na autobus či k autu. Celková délka trasy od autobusu a zpět je necelých 5 kilometrů.

GPS souřadnice rozcestí u Hutě svaté Antonie : 49.4490839N, 16.5916944E

Příznivci geocachingu tu samozřejmě najdou dvě tématické kešky.

Může se hodit :

  • Turistická mapa nebo mapová GPS navigace
  • Svačina a zejména pití
  • Teplé oblečení - i v létě na Malém Chlumu pěkně fouká
  • Pojedete-li busem, zjistěte si spojení předem, moc spojů sem nejezdí
  • Trasa je nenáročná, vhodná i pro malé děti
  • Obě zajímavosti jsou celoročně volně přístupné

Galerie k článku Malý Chlum aneb Moravský Říp

Zastávka autobusu Lysice, Perná | fotografie
Zastávka autobusu Lysice, Perná
Stanoviště autobusů v Huti svaté Antonie | fotografie
Stanoviště autobusů v Huti svaté Antonie
Huť svaté Antonie - rozcestník | fotografie
Huť svaté Antonie - rozcestník
Cesta k rozhledně | fotografie
Cesta k rozhledně
Lom v půli kopce | fotografie
Lom v půli kopce
První výhledy cestou k rozhledně | fotografie
První výhledy cestou k rozhledně
Rozhledna Malý Chlum | fotografie
Rozhledna Malý Chlum
Konstrukce rozhledny | fotografie
Konstrukce rozhledny
Výhled směrem k Huti svaté Antonie | fotografie
Výhled směrem k Huti svaté Antonie
Cesta k sousoší | fotografie
Cesta k sousoší
Hraniční kámen | fotografie
Hraniční kámen
Nápisy na okolních skalách | fotografie
Nápisy na okolních skalách
Sousoší Jana Žižky, Jana Husa a Prokopa... | fotografie
Sousoší Jana Žižky, Jana Husa a Prokopa...
Sousoší - pohled zleva | fotografie
Sousoší - pohled zleva


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
205476
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace