Domů » Články » Recenze » Ricoh Theta S / SC - uživatelská recenze

Ricoh Theta S / SC - uživatelská recenze

O speciálním fotoaparátu pro fotografování 360° fotografií, nebo chcete-li "virtuálních prohlídek" jsem již psal v minulém článku, tedy v recenzi modelu Ricoh Theta M15, již skoro před dvěma lety. V té době to byl na trhu víceméně jediný rozumně použitelný fotoaparát tohoto typu. Od té doby se leccos změnilo, i když – jak se to vezme. Na trhu už je sice více konkurence a podobné fotoaparáty nabízí hned několik výrobců - od méně známých, či spíše známých v jiných oborech (například v mobilních telefonech), až po velké tradiční výrobce fotoaparátů, jako je například Nikon. Vždy to však má nějaké to "ale" - od ne zcela vhodné konstrukce, až třeba po to, že zrovna Nikon se z nějakého záhadného důvodu rozhodl, že svůj fotoaparát nebude v ČR oficiálně prodávat – což byl ale donedávna i případ fotoaparátu Ricoh Theta M15. Dnes je situace naštěsí jiná .... :-)

Ricoh Theta S / SCRicoh Theta S / SC - barevné varianty, model S pouze v černé, model SC ve čtyřech barvách.

Ricoh Theta - jak to vůbec celé funguje a taky trocha té historie

Názvů pro tento druh fotografování je hned několik – sférická fotografie, 360° fotografie, sférické panorama, virtuální prohlídka a případně ještě několik dalších variant, například takzvané "planetky" podle dalšího specifického využití. Nicméně to není nic až tak extra nového a v podstatě jde pořád o to samé – tedy v podstatě panorama, jen ne to klasické, kde skládáte několik fotografií v řadě vedle sebe, ale skládáte fotografie fotografované všemi směry, až pokryjete vše, co z daného bodu vidíte. Teoreticky lze takovou fotografii pořídit jakýmkoli fotoaparátem i objektivem, jen je to velmi pracné – jak s ohledem na fotografování, tak s ohledem na složení fotografií dohromady (většinou nutno ve speciálním fotoeditoru).

Fotografové postupně pomalu přicházeli na to, že čím širší úhel záběru použitého objektivu, tím je to snazší. Dostali se až k tomu, že při použití cirkulárního rybího oka s úhlem záběru stačily už pouhé dva snímky. Postupem času na to reagovali i výrobci a tak se objevily první specializované digitální fotoaparáty, vybavené právě dvěma rybími oky a dvěma snímacími čipy, se kterými bylo možné takovou fotografii pořídit na jedno zmáčknutí spouště stejně, jako běžnou fotografii. Firmware fotoaparátu přitom následně automaticky složí obě poloviny dohromady a je hotovo. Jedním z prvních takovýchto specializovaných fotoaparátů byl právě Ricoh Theta a jeho nástupce Ricoh Theta M15 – přičemž rozdíl mezi oběma verzemi byl minimální a hlavním nedostatkem bylo především velmi nízké rozlišení a tím pádem i nevalná kvalita výsledných fotografií. Více v již zmíněné recenzi, kterou jsem napsal před dvěma lety: Ricoh Theta M15 – uživatelská recenze.

Fotografie z fotoaparátu Ricoh Theta S (tato je zpracovaná, originál najdete na konci článku v přílohách):

Hotová praktická ukázka virtuální prohlídky - tentýž snímek (lze otáčet i ručně myší):

Maková hora, Czech republic. - Spherical Image - RICOH THETA
 

V případě nejnovějších verzí Ricoh Theta S a Ricoh Theta SC (verze SC je nejnovější, ale rozdíl mezi oběma verzemi je minimální – v podstatě jen to, že SC nemá HDMI konektor) je však již vše jinak. Především jde o rozlišení, které je výrazně vyšší. Fotoaparát má z principu věci dva objektivy a také dva snímací čipy. Firmware přístroje pak vše složí do jediné "panoramatické" fotografie s rozlišením cca 14,5 megapixelu, tedy konkrétně 5376x2688 pixelů. Rozsah citlivosti čipů je v rozsahu ISO 100 až ISO 1600 a snímky se ukládají ve formátu JPG do pevné interní paměti o velikosti 8GB.

Přístroj ale také umí natáčet video a to dokonce ve Full-HD rozlišení a to 30 snímky za vteřinu v maximální délce 25 minut nepřetržitě. Fotoaparáty Theta mají plnou podpru například ze strany Youtube, takže videa tam lze nahrát a to i tak, že s nimi lze za chodu otáčet – viz ukázky níže. Theta má ale plnou oficiální podporu například i ze strany Google Street View, takže své virtuální prohlídky zajímavých míst můžete nahrávat i tam, takže je pak další uživatelé uvidí i přímo v oblíbených Google mapách. Theta se ale kamarádí se sociálními sítěmi obecně a virtuální prohlídky lze například prohlížet i na Facebooku.

Produktové fotografie 360° fotoaparátů Ricoh Theta S a Ricoh Theta SC:

Ricoh Theta S Ricoh Theta SC Ricoh Theta SC - shora a zespodu (verze S má navíc i HDMI konektor) Ricoh Theta S - dálkové ovládání z telefonu

Z praktických vlastností ještě uvedu, že objektivy mají velmi slušnou světelnost f/2,0 a nezaostřují, jsou totiž napevno – u takto širokého ohniska je prostě hloubka ostrosti tak velká, že i bez zaostřování je ostré vše od 10cm až po nekonečno. Theta nemá displej, takže fotografovat či točit video lze sice bez problému z ruky, ale pokud potřebujete detailnější nastavení, pak je lepší použít chytrý telefon s Androidem a aplikací Ricoh Theta S (pro iOS existuje aplikace samozřejmě také - Ricoh Theta S). Aplikace se přes Wi-Fi spojí s přístrojem, který tak lze lépe a navíc bezdrátově ovládat. K dispozici je běžná paleta režimů, jako u běžných fotoaparátů – od plné automatiky, až po plný manuál, kde lze nastavovat i dlouhé expozice. Nastavit lze ale samozřejmě i vyvážení bílé a další běžné detaily. Přístroj umí i timelpase, nebo zajímavý režim priority ISO, kdy nastavíte ISO, a automatika dopočítá expoziční čas. Naopak úplně chybí priorita clony, protože clona je prostě napevno. :-)

Ukázka videa nahraného na Youtube v podobě, v jaké s ním lze i za chodu otáčet myší:

Ukázka takzvané "planetky", vytvořené v telefonu pomocí aplikace Theta+ video:

Kromě již zmíněné aplikace do mobilních telefonů a tabletů, pomocí kterých se Theta ovládá, je tu i řada dalších. Některé jsou přímo od společnosti Ricoh, jiné jsou naopak od alternativních tvůrců a lze s nimi dělat všechno možné – od ovládání, až po úpravy a zpracování pořízených fotografií či videí. Zde musím také pochválit výrobce, který se o firemní aplikace stará a pravidelně je aktualizuje a vylepšuje. Krom toho všeho existuje také aplikace pro stolní počítače a také speciální webová stránka, kde najdete nejen veškeré informace (bohužel ne v češtině) a kam můžete svá videa a fotografie nahrávat. Funguje to podobně jako třeba Youtube, jen je prostředí upravené na 360° videa a fotografie.

Specializované webové stránky celého projektu najdete zde: Ricoh Theta

Dalších několik ukázek praktických a také kreativních fotografií - takzvané "planetky":

Na Kocábě Mám rád les ! PF 2017 V legendární lanovce

Technická kvalita fotografií

V žádné recenzi nesmí chybět posouzení celkové kvality fotografií. V tomto případě je to ale poměrně dost obtížné, protože tohle není běžný fotoaparát, kde by bylo možné technickou kvalitu snímků hodnotit podle obvyklých kritérií. Čistě technicky vzato se v podstatě jedná o klasický kompaktní fotoaparát, ve kterém je prostě všechno jen tak trochu jinak a hlavně určeno ke zcela jiným účelům. Pro virtuální prohlídky a fotografie na webu je kvalita celkově v pohodě dostatečná, chybí snad jen možnost fotografovat do formátu RAW pro lepší možnost zpracování. Barevnost i dynamický rozsah fotografií jsou velmi dobré. Je ale potřeba dávat velký pozor na odlesky – z principu věci totiž nelze použít žádnou sluneční clonu. Antireflexní vrstvy jsou ale kvalitní a nežádoucích odlesků je naprosté minimum. Theta i za slunečného dne zpravidla "vyrobí" jen jeden, ale zato velmi výrazný, většinou červený odlesk. Ten je ale téměř vždy velmi malý, takže jej lze snadno vyretušovat. Na ukázku výstupu jsem na konec článku přidal zkušební fotografii interiéru kostela v plném rozlišení a při všech dostupných citlivostech ISO. Lze si tak udělat představu o výstupu za horších světelných podmínek a také o dynamickém rozsahu fotografií.

Ricoh Theta SRicoh Theta S - ukázková testovací fotografie (na konci článku ke stažení v plném rozlišení při všech dostupných citlivostech ISO).

Praktické použití, cena a závěr

Při praktickém nasazení v terénu se mi Theta opravdu velmi osvědčila a to hned z několika důvodů. V prvé řadě je to provedení jako takové, protože fotoaparát je skvěle ergonomický, malý a také lehký – verze S váží jen 125 gramů a verze SC dokonce pouhých 102 gramů. Dá se tak snadno nosit všude s sebou v kapse a použití je velmi rychlé a pohotové. Je však potřeba dávat při manipulaci vždy velký pozor, protože vzhledem ke konstrukci se dvěma objektivy, tak když vám Theta spadne, tak prakticky vždy na čočku jednoho z objektivů. Na nošení je proto dobré použít originální pouzdro, které je zahrnuto v ceně, případně lze ještě lépe použít (tak jako to dělám já) tvrdé pouzdro na brýle, kam Theta skvěle sedne. :-)

Ergonomie je u Thety ale důležitá i z jiného důvodu – velkou výhodou je totiž to, že Theta je velmi tenká a oba objektivy jsou tak velmi blízko u sebe. Díky tomu jsou pak fotky i videa daleko lépe "slepené" dohromady, než je tomu u některých konkurenčních aparátů. Co se mi naopak moc nelíbí, tak to je vestavěná Wi-Fi jednotka pro spojení s chytrým telefonem. Funguje sice skvěle, včetně slušné přenosové rychlosti, ale výkon (a tím i dosah) by přeci jen mohl být o něco vyšší – i když tohle do jisté míry záleží také na kvalitě Wi-Fi jednotky v použitém telefonu. V otevřeném terénu a na pár metrů není nejmenší problém, ale pokud potřebujete jít dál a aspoň trošku se schovat za roh, abyste nebyli na fotce, tak to už občas trochu problém je – ale snadno se vyřeší tím, že se člověk schová a vystrčí z úkrytu jen ruku s telefonem, kterou pak lze snadno vyretušovat.

Ricoh Theta S - obsah balení Ricoh Hard Case TH-2 Ricoh - poutko na zavěšení Ricoh Soft Case TS-1 (dělá se i v černé)

Pokud jde o samotnou kvalitu výsledných fotografií, tak je opravdu výrazně lepší, než u první generace. Výstup je opravdu velmi slušný na to, k čemu je přístroj určen, nicméně za vhodných podmínek a nastavení si dovedu představit, že by kvalita výstupu dostačovala i pro tisk fotografií menších formátů. Prostřednictvím aplikace vidíte na displeji mobilního telefonu také živý náhled, což usnadňuje správné nastavení fotoaparátu. V menu sice chybí čeština, ale nastavení je tak intuitivní a jednoduché, že nebude chybět ani těm, co neumí anglicky ani slovo. Na fotografování se mě osobně asi nejvíc osvědčil režim priority ISO, zejména při snímání statických scén. Za dobrých světelných podmínek se ale lze bez problému spolehnout i na plnou automatiku a to v klidu i při focení napřímo, bez a nastavování z mobilního telefonu. Za špatných světelných podmínek je naopak skvělý manuální režim s možností nastavení expozice až 60 vteřin.

Hlavní výhody fotoaparátu Ricoh Theta S / SC:

- promyšlená ergonomie, která má pozitivní vliv i na kvalitu fotografií
- velmi kvalitní apliace pro ovládání z mobilního telefonu
- malý, lehký a velmi pohotový přístroj
- solidní kvalita fotografií
- veškeré ovládání (i všech aplikací) je mimořádně intuitivní
- až neuvěřitelná šířka možností praktického i kreativního využití
- praktický obal zahrnut v ceně

Hlavní nevýhody fotoaparátu Ricoh Theta S / SC:

- snímky pouze ve formátu JPG
- chybí čeština

Aktuální (03/2017) prodejní cena fotoaparátu Ricoh Theta S se pohybuje někde těsně pod hranicí 10.000,- Kč včetně DPH. Novější, i když téměř stejná verze Ricoh Theta SC pak aktuálně stojí zhruba 7.800,- Kč včetně DPH. To se může zdát relativně dost peněz, ale je potřeba brát v úvahu především to, že tohle není masový fotoaparát, který by se prodával jako "housky na krámu". Za vynaložené peníze získáte opravdu hodně zajímavý přístroj, se kterým opravdu není nuda – dá se velmi dobře využít nejen jako pracovní nástroj (virtuální prohlídky objektů, Street View a podobně), ale doslova se s ním vyblbnete při kreativním fotografování – vytváření "planetek" a jiných neobvyklých pohledů na svět kolem nás. Při posuzování obvyklého celkového poměru ceny a výkonu je to pak hlavně spíše o tom, zda vás "to" chytne nebo ne.

Tak a to je asi vše o tomto velmi neobvyklém fotoaparátu. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí speciální 360° fotoaparát RICOH Theta S / SC ?

Celkem hlasovalo 150 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Ricoh Theta S nebo SC. Snímky jsou zcela bez úprav tak, jak byly uloženy ve fotoaparátu. Kvalitním zpracováním ve fotoeditoru by bylo možné dosáhnout i podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
17810157
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jiří
Dobrý den, pokud vynecháme video má theta V nějaký podstatný přínos proti SC? Chci pouze fotit a to pár snímku za den (do 50) a podle parametrů nevidím pro sebe přínos. Děkuji Jirka
Michal Kupsa
Dobrý den, pokud to chcete opravdu jen na focení, tak je SC opravdu výhodnější.
JP77
Dobrý den, chtěl bych vědět, jestli existuje editor pro PC pro windows, kde by šlo fotky z thety otáčet pro dorovnání horizontu kdy nebyl stativ dost rovně. Pro mobil jsem našel jen theta converter, ale radši bych v PC.
Michal Kupsa
Dobrý den, o ničem podobném bohužel nevím, ale výrobce originální aplikaci Theta stále vylepšuje, takže se snad dočkáme i této funkce. Už jsem to i na Ricoh psal, ale raději napíšu ještě jednou .... :-)
JP77
No uvidím možná už zítra jak to funguje. Rozumím že objektivy i čip dávají obraz víc než 180°, ale zatím to chápu tak, že obraz za 180° se nemůže použít, že by to způsobilo větší škodu, než mezera několik cm až do nekonečna. Kdyby se použil záběr o malinko víc než 180° a slepý úhel by končil třeba ve vzdálenosti 2 m, potom člověk 2 m daleko by byl bezchybně vyfocenej, ale ve vzdálenosti 1 km by už celý barák byl dvakrát vedle sebe, protože záběry se protínají. proto hádám, že se bere jen 180° protože tak v každé vzdálenosti je chyba jen 2 až 5 cm podle typu foťáku. Máznutý přechod to samosřejmě zamaskuje.
No je to jen moje teorie :-)
Jirka
Michal Kupsa
No, ne tak úplně - třeba na kinoflm se dělalo kdysi rybí oko s úhlem záběru 220°. :-)
JP77
Nikon jsem našel v českým e-shopu zatím bez ceny, vypadá hezky, ale objektivy má daleko od sebe. Viděl jsem i video porovnání mezery u ricoh thety a samsungu. U samsungu s větší mezerou mezi objektivy u blízkého člověka mu kus obličeje chyběl, to byla viditelná vada. spoj obrazu u obou není ostrý, takže u thety s bližšími objektivy už to nebylo znát. snad to chápu správně, že ta nenafocená mezera je až do nekonečna, akorát že na vzdálených věcech se to jen tak nepozná, maximálně že v souhvězdí na obloze bude chybět některá hvězda.
Thetu SC jsem si objednal :-)
Jirka
Michal Kupsa
Jak u kterýho, většinou ale chybí fakt jen kousek a jen blízko - ono to většinou má záběr lehce přes 180°.
JP77
Díky za info. Super že nechybí samospoušť, jsem zvyklý od mobilů a foťáků, že vždy úplně nesmyslně nějaká drobnost chybí, zdá se jako by to byla povinnost výrobců, nebo dohoda kvůli konkurenceschopnosti, nebo nevim jaký je důvod, ale že to pravidlo existuje, vymyslí se dobrý foťák v nějaké kategorii za 15000 a pak se nějaká drobnost smázne, aby bylo něco, co tam chybí pro univerzálnost.
Ještě by mě zajímalo, jestli je něco lepšího asi tak do 20000, zajímá mě jen focení pro virtuální prohlídky a taky použití do google mapy. u samsung koule jsem nenašel skoro žádný údaje, objektivy jsou asi dál od sebe a že potřebuje mobil aspoň galaxy S6, takže theta je možná univerzálnější, nevim.
Michal Kupsa
O ničem lepším nevím, cokoli ostatního má ten zásadní problém, že má čočky dost daleko od sebe. Snad možná jen Nikon KeyMission 360, který se ale u nás neprodává. Neviděl jsem to, ale vzhledem k značce by tam mohla být výrazně lepší optika ....
JP77
má to samospoušť? to bych bral jako moc důležitý na focení street view kde nedosáhne mobil, stisknout a utéct.
Michal Kupsa
Jo, jasně, má to i samospoušť. :-)
Libor Sedlák
Ahoj kdyby někdo. Ke zájem, tak jednu ricoh theta m15 prodávám za 3000,-Kč. Je v perfektním stavu.
Michal Kupsa
OK - poptám se po známých a kdyžtak dám vědět.
Miroslav Jakubcik
Krásny deň,prosím,môžeš napísať všetky rozdiely medzi S a SC?Neviem sa rozhodnúť a v dvoch veľkých obchodoch mi len prečítali pár riadkov z heuréky a boli počudovaní,že to majú v ponuke.Líšia sa dĺžkou videa a možnosťou streamovania?Ďakujem
Michal Kupsa
Dobrý den, zkrátím to - podle mě se peníze navíc za verzi S nevyplatí, je to opravdu jen o tom videu a taky verze S má navíc HDMI konektor, jinak je vše stejné.
Radek Klimeš
Krásná recenze- teď již konečně vím, proč nás všechny svoláváš na ohních do kroužku a jak to vše funguje. Zajímavý fotoaparát, který je jak koukám pro takové zvídavé lidičky jako jsi Ty úplně stvořený . Jakoby jsi stále provozoval zorbing v kouli)
Ani jsem si nevšiml- to má i blesk? Protože jak píšeš kresby jsou hezké .
Michal Kupsa
Ne, blesk to nemá - ale má to slušnou světelnost objektivu, takže v pohodě. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace