Domů » Články » Recenze » Ricoh Theta M15 - uživatelská recenze

Ricoh Theta M15 - uživatelská recenze

V této uživatelské recenzi jsem si pro vás tentokrát vybral opravdu mimořádně zajímavý fotoaparát. Dokonce nejen zajímavý, ale také opravdu výjimečný. Myslíte si, že jste už ve fototechnice viděli vše a že už vás nemá co překvapit? No, možná vás právě Ricoh Theta M15 vyvede z omylu, protože je celkem dost pravděpodobné, že tohle jste opravdu ještě neviděli. Tento fotoaparát je totiž dokonce až tak neobvyklý, že je otázkou, zda se vlastně ještě vůbec jedná o fotoaparát – tedy v tom obvyklém smyslu slova. On totiž navíc Ricoh Theta M15 ani moc jako fotoaparát nevypadá, tedy vlastně skoro vůbec. :-)

Ricoh Theta M15Ricoh Theta M15 - aktuálně dostupná barevná provedení fotoaparátu.

Obecné seznámení s fotoaparátem Ricoh Theta M15

Velikostí ani tvarem Ricoh Theta M15 fotoaparát opravdu nepřipomíná ani náhodou a to ani v případě, že máte hodně bujnou fantazii, byť třeba i podpořenou lahvinkou něčeho dobrého. Na první pohled by si člověk řekl, že "to" vypadá spíš jako diktafon. Ono je to vlastně celkem logické, protože pokud se už rozhodnete fotografovat z ruky, tak se fotoaparát také v ruce drží podobně jako diktafon. A čím že je vlastně tak výjimečný? No jednoduše tím, že dokáže vyfotografovat úplně všechno v okruhu plných 360° všemi směry. Když to takto člověk slyší poprvé, tak si logicky řekne, zda opravdu všechno a opravdu všemi směry? A odpověď je opravdu ano! Dokonce vyfotí i maličký kousek sebe sama, jinak by to ani nemohlo být těch inzerovaných 360°. A jak je to vlastně možné? Poměrně jednoduše, je to totiž v podstatě kompletně dvojitý fotoaparát, který disponuje nejen dvěma snímacími čipy a také dvěma objektivy, které jsou oba typu cirkulární rybí oko a snímají vše, všemi směry v úhlu o maličko větším, než 180°. Snímky z obou fotoaparátů se pak v přístroji automaticky spojí v panorama, které pokrývá vše okolo 360° všemi směry.

Ricoh Theta M15Ricoh Theta M15 - konstrukční řešení optické soustavy pro úhel záběru 360°.

Nyní však nastává zcela zásadní otázka, k čemu je to celé vlastně dobré? Z fotoaparátu lze samozřejmě vytáhnout téměř klasickou panoramatickou fotografii, ale nepředpokládám, že by tohle někdo opravdu chtěl a že by si takovou fotku třeba tisknul na papír. Celý vtip spočívá hlavně v tom, že z takové fotografie máte vlastně takzvanou "virtuální prohlídku", která je však samozřejmě určena k prohlížení pouze na internetu. Celé panorama se zabalí do jakési "koule", ve které se jakoby pohybujete a můžete se tak z místa fotografování podívat zcela libovolným směrem. Je to vlastně taková "fotografie na druhou", protože díky tomu získáte velmi přesný přehled o tom, jak to na fotografovaném místě skutečně vypadá, skoro jako byste tam opravdu stáli. Abyste si takto mohli výsledné fotografie prohlížet, tak je k tomu samozřejmě za potřebí speciální prohlížeč - ale na druhou stranu je taková virtuální prohlídka opravdu velmi efektní a to zejména v případě, kdy vám skutečně jde o zachycení celého prostředí. Dříve se říkalo, že jedna fotografie často vydá za mnoho slov, v tomto případě by se dalo říct, že taková virtuální prohlídka zase vydá za několik běžných fotografií najednou.

Ukázka virtuální prohlídky Drtinovy rozhledny:

Drtinova rozhledna #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
 

A jak to celé vlastně funguje? No, ono totiž nejde jen o samotný fotoaparát, pro dokonalé využití je k tomu potřeba ještě několik dalších věcí, které ale jsou už buď zdarma, nebo je máme stejně tak jako tak. V prvé řadě je to chytrý telefon či tablet s operačním systémem Android nebo Apple iOS. Tedy naprosto nezbytně nutný není, ale s ním je to mnohem lepší. Do telefonu či tabletu si pak stáhnete aplikaci Ricoh Theta, s jejíž pomocí pak toto zařízení spárujete přes Wi-Fi s fotoaparátem. Díky tomu pak můžete fotoaparát na dálku ovládat, fotografovat a provádět jeho nastavení. Hotovou fotografii pak můžete do telefonu či tabletu importovat a prohlížet. Samozřejmě nechybí ani možnost sdílení na sociálních sítích, či export fotografie na speciální webové stránky Ricoh Theta, kde si pak můžete založit vlastní galerii virtuálních prohlídek. Pro prohlížení v klasickém počítači je pak k dispozici další aplikace, která zároveň slouží například pro aktualizaci firmwaru fotoaparátu.

Mechanické provedení a základní ovládání

Stejně jako celý fotoaparát, tak i jeho celkové mechanické provedení je, mírně řečeno, neobvyklé. Tělo je plastové, ale s kovovým rámečkem a vyrábí se celkem ve čtyřech barevných provedeních. Plast je ale celkem kvalitní a v kombinaci s kovem jako celek působí dostatečně robustně. Snad jediné co zamrzí, tak je plastový závit pro připevnění na stativ. Na druhou stranu to zase není žádný velký problém, protože fotoaparát je opravdu malý a lehký, takže žádné větší namáhání toho závitu opravdu nehrozí. Větším problémem je, že díky unikátní koncepci se dvěma objektivy, z nichž je každý vypouklé rybí oko, tak prakticky nelze fotoaparát nijak bezpečně odložit, protože hrozí poškrábání čoček některého z objektivů. Přístroj lze rozumně pouze postavit na výšku, což je praktické například při fotografování bez stativu s dálkovým ovládáním. V takovém případě je ale potřeba dávat pozor, aby vám fotoaparát třeba neshodil vítr, nebo aby vám třeba někdo nezavadil o roh stolu, kdy by se fotoaparát převrhnul a opět dopadl na čočku objektivu. Z toho důvodu je při fotografování opravdu lepší použít stativ, přičemž většinou bohatě stačí malý kapesní ministativ. Výrobce ale naštěstí na riziko poškrábání čoček myslel a v ceně fotoaparátu je také praktické měkké pouzdro, do kterého lze přístroj bezpečně uložit a pak už ho lze klidně třeba nosit v kapse.

Ricoh Theta M15Ricoh Theta M15 - popis ovládacích prvků fotoaparátu.

Provedení fotoaparátu s ohledem na jeho ovládání je celkově řešeno jako maximálně jednoduché, až bych skoro řekl minimalistické. To je v prvé řadě dáno tím, že přístroj má integrovanou jak baterii, tak paměť pro ukládání snímků. Nejde tedy nikde nic otevřít ani vyndat, vše je prostě uvnitř. Na fotoaparátu tak najdeme pouze tři kontrolky (zapnuto, spoušť a připojení Wi-Fi) a stejně tak pouze tři tlačítka v podobě spouště, hlavního vypínače a vypínače pro Wi-Fi. Na spodní straně pak kromě již zmíněného závitu pro stativ ještě USB konektor a to je prostě všechno. Fotografové zvyklí na aparáty s hromadou tlačítek a voličů tak asi budou hodně překvapeni, nicméně v praxi to k základnímu ovládání opravdu bohatě stačí a nic víc snad ani není potřeba. Pokud jde o ergonomii (pokud tedy vůbec lze u takto podivného aparátu vůbec o nějaké ergonomii hovořit :-) ), tak ta je opět velmi jednoduchá a praktická, všechny tři :-) ovládací prvky jsou snadno a hlavně logicky dostupné. Nicméně i u takto jednoduchého řešení je vidět, že u konstrukce někdo přemýšlel hlavou a jako celek je fotoaparát elegantní, až lehce srandovní, přitom však maximálně prakticky řešený.

Ricoh Theta M15 - pohled z profilu Ricoh Theta M15 - detail bílé varianty Ricoh Theta M15 - pohled shora na dvojici objektivů Ricoh Theta M15 - spodní strana fotoaparátu

Praktické fotografování, funkce a obrazová kvalita

Úvodem této kapitoly asi nebude od věci si napřed shrnout základní technické parametry, tedy aspoň ty známé. :-) Výrobce je totiž na některé údaje dost skoupý, což je ale vlastně celkem vtipné a zapadá to do celkově zábavného konceptu. Až to trošku připomíná některé automobily mimořádných značek, kde se v manuálu dočtete, že výkon motoru je dostatečný a spotřeba přiměřená. :-) V tomto duchu třeba výrobce neuvádí parametry objektivů, dozvíte se pouze toliko, že jde o cirkulární rybí oka s úhlem záběru o něco větším, než 180°a že minimální zaostření je od 10cm. Kapacitu vestavěné baterie se pro jistotu nedozvíte vůbec a výrobce se omezil na prosté konstatování, že stačí na pořízení cca 200 fotografií. Známá je ale už třeba vestavěná paměť, která má kapacitu 4GB, což je vzhledem k rozlišení fotografií bohatě dostatečné (vejít by se jich tam mělo hodně přes tisíc). Dvojice snímacích čipů má dohromady (výsledná fotografie se složí z obou čipů dohromady automaticky) rozlišení 6,4 megapixelu a ukládají se pouze ve formátu JPEG. K dispozici je pak citlivost v rozmezí ISO 100 až 1600. Rozsah expozičních časů je pak 1/8000 až 1/7,5 vteřiny. Jinak se snad sluší ještě uvést rozměry fotoaparátu, které jsou 42x129x23mm a celková hmotnost je pak pouhých 95 gramů.

Virtuální prohlídka mého krmítka i se zvědavou červenkou:

Červenka obecná (Erithacus rubecula) #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
 

To však zdaleka nejsou všechny dostupné funkce a parametry. Detailní nastavení se ale neprovádí pomocí ovladačů, ale pomocí nastavení aplikace, kterou si stáhnete do svého chytrého telefonu či tabletu a nastavujete již zde. V prvé řadě je k dispozici nastavení vyvážení bílé barvy, kde můžete volit mezi automatikou a několika obvyklými přednastavenými hodnotami. Dále je k dispozici kompenzace expozice v rozsahu +/- 2 EV v krocích po 0,3 EV. Dále pak můžete volit mezi třemi expozičními režimy. Prvním z nich je klasická plná automatika, dále pak režim s prioritou expozičního času a nakonec pak režim s prioritou citlivosti ISO. Nechybí ani možnost natáčení videa, což je u takového typu fotoaparátu obzvlášť vtipné (videosekvence se ukládají ve formátu MOV v rozlišení Full-HD). Stejně jako celé ovládání fotoaparátu, tak i ovládání aplikace je velmi jednoduché a intuitivní. Myslím, že v tomto ohledu s tím nebude mít snad nikdo problém, protože jednodušší to už snad ani být nemůže. Jinak hotové fotografie můžete přímo z chytrého zařízení odeslat na speciální webovou stránku s prohlížečem, ale lepší je samozřejmě fotografie napřed přetáhnout do počítače, aspoň trošku zpracovat a teprve pak, pomocí aplikace pro počítač nahrát na web. Jak v aplikaci pro chytré zařízení, tak i pro počítač lze samozřejmě fotografie také prohlížet, včetně posouvání myší. Z webu výrobce je pak možné generovat HTML kód, pomocí kterého pak můžete prohlížení nasdílet třeba do svých vlastních webových stránek.

Ukázka surového videa z Youtube (lze upravit v editoru do "srozumitelnější" podoby):

Při samotném praktickém fotografování jsem nezaznamenal žádné problémy, vše je jednoduché, jednoznačné a velmi prosté. Přesto bych však podotknul několik detailů. Ovládání z mobilu přes Wi-Fi šlape na jedničku a i dosah je celkem slušný, takže pokud nechcete být na fotce, tak není problém se schovat někam za strom, nebo i za roh. Pokud je ale potřeba se schovat někam dál, kam Wi-Fi nedosáhne, tak mi poměrně výrazně chybí samospoušť, která by se opravdu občas hodila. Na druhou stranu ji snad vývojáři časem do aplikace dodělají, protože výrobce zatím pravidelně aktualizuje jak všechny aplikace (Android, iOS, PC), tak i samotný firmware fotoaparátu. Možná ještě více mi ale chybí možnost použít delších časů závěrky, což by se hodilo při slabším osvětlení a fotografování statických objektů. Dalším postřehem je, že při fotografování za slunečného dne je lepší nemířit objektivem přímo do slunce, ale natočit fotoaparát bokem ke slunci. Jinak je občas lehce viditelný spoj mezi snímky z obou snímačů. To je ale asi tak všechno, jinak vše šlape bez problému a něco se možná ještě zlepší novými verzemi firmwaru i softwaru.

Úvodní stránka aplikace Aplikace - připojení k Wi-Fi fotoaparátu Úvodní stránka aplikace - připojeno Obrazovka nastavení aplikace

Obrazovka nastavení fotoaparátu Prohlížení v aplikaci Galerie v aplikaci Notifikace v aplikaci

Pokud jde o samotnou obrazovou kvalitu, tak ta je jedním slovem mizerná. Teď si asi říkáte, že je to asi překlep, nebo že jsem se rovnou zbláznil. :-) Ale myslím to vážně, pokud bych měl obrazový výstup porovnat s běžnými zařízeními, tak kvalita odpovídá podprůměrnému kompaktnímu fotoaparátu a možná i leckterý mobil dosahuje lepších výsledků. Tady to ale přesto až tak moc nevadí, protože u takového přístroje nelze kvalitu poměřovat obvyklým porovnáním. Vtip je totiž v tom, že fotografie z tohoto fotoaparátu nejsou určené k tisku fotografií a ani k velkému zvětšení, ale "pouze" k prohlížení v relativně malém okénku prohlížeče, na což většinou stačí i tato jinak opravdu slabá kvalita snímků. Samozřejmě také hodně záleží na fotografované scéně, ale obecně je v tomto ohledu asi nejlepší používat režim priority citlivosti ISO a snažit se pokud možno fotit na co nejnižší citlivost, protože slabá kvalita se projeví hlavně při vyšších citlivostech ISO. Zde také někdo může namítnout, že "virtuální prohlídku" lze nafotit také třeba zrcadlovkou a to v nesrovnatelně vyšší kvalitě. To je jistě pravda, nicméně je třeba podotknout, že na to je ale zapotřebí podstatně dražší vybavení, dále je poměrně dost pracné fotky z běžného fotoaparátu slepit do finální podoby (nemluvě o potřebě speciálního softwaru) a hlavně takto nelze fotografovat pohyblivé objekty, protože pak by jednotlivé fotografie nešly slepit dohromady.

Příslušenství, cena a závěr

V závěru ještě musím podotknout, že přes uvedené výhrady je tento fotoaparát poměrně úspěšný a tento model je již druhou generací. Zajímavou novinkou je také fakt, že Galerie Google a také server Youtube nyní podporují prohlížení těchto speciálních panoramat a Ricoh Theta M15 dokonce uvádí přímo jako podporovaný fotoaparát. Fotoaparátů s přímou podporou těchto serverů samozřejmě není mnoho a v současné době je lze doslova spočítat na prstech jedné ruky. Lze tedy očekávat, že tato zajímavá hračka má před sebou ještě zajímavou budoucnost a snad se časem dočkáme i další vylepšení generace.

Pokud jde o příslušenství, tak toho moc není, protože vlastně ani není moc potřeba. Přesto se ale ještě jednou zmíním o tom, že v ceně přístroje dostanete také pěkné měkké pouzdro, které je opravdu důležité pro ochranu frontálních čoček obou objektivů. Velmi bych také doporučil pořídit si k Ricoh Theta M15 také miniaturní, kapesní stativ, kvůli lepším a bezpečnějším možnostem umístění fotoaparátu v terénu. Nemusíte se bát, přístroj skutečně fotí 360° všemi směry, ale malý stativek nebývá na fotkách nijak extra rušivý (ale ano, opravdu tam vidět je). :-) Zajímavým příslušenstvím ale může být také očko do stativového závitu, díky kterému můžete fotoaparát třeba zavěsit někam do míst, kam byste se jinak se stativem nedostali. Stačí na to i tenký provázek, nebo i rybářský vlasec (který na fotkách asi nebude ani vidět), protože fotoaparát je velmi lehký, takže je to i bezpečné. Už jsem viděl i snímky z tohoto fotoaparátu zavěšeného pod dálkově ovládaným dronem.

Pro představu o rozměrech Obal v ceně fotoaparátu Doporučuji pořídit ministativ Očko na zavěšení

Neméně podstatným kritériem je ale také samotný prodej fotoaparátu – a právě tady narážíme na asi vůbec největší problém. Fotoaparát Ricoh Theta M15 se totiž v České republice, z nějakých záhadných důvodů, bohužel oficiálně vůbec neprodává, což je asi i důvod, proč o něm většina potenciálních zájemců ani nikdy neslyšela. Fotoaparát tak lze koupit pouze v zahraničí, například v těchto výrobcem doporučovaných obchodech:

Oficiální prodej fotoaparátu Ricoh Theta M15 v zahraničních obchodech

Tento fakt má také neblahý důsledek v tom, že k tomuto fotoaparátu prostě vůbec neexistuje český návod a stejně tak byste marně hledali češtinu v podporovaných jazycích aplikace pro chytrá zařízení, nebo v softwaru pro klasické počítače. Ovládání je sice tak jednoduché, že ta čeština opravdu nutná není, tohle pochopí snad každý – i ten, kdo neumí anglicky ani slovo, ale přeci jen je to škoda. Navíc si myslím, že fotografických hračičků je u nás docela dost a že by si tento unikátní fotoaparát jistě u nás našel celkem slušný počet zájemců o koupi. Nemluvě o tom, že takový fotoaparát by se jistě hodil například i realitním makléřům, kteří by takto velmi snadno mohli vytvořit virtuální prohlídky nemovitostí v jejich nabídce prodejů. No, třeba se některý z českých distributorů přeci jen ještě najde a dočkáme se i oficiální nabídky také tady u nás.

Pokud jde o samotnou prodejní cenu, tak je to jednoduché – v USA je Ricoh Theta M15 (pozor na záměnu s Ricoh Theta bez dovětku M15, protože to je již stará verze tohoto fotoaparátu, která se ještě občas v nějakém obchodě objeví a není levnější než nová vylepšená verze) k dostání za 300,- USD, zatímco v Evropě, například v Německu, je k mání za 300,- EUR (aktuální ceny k 05/2015). Je tedy jasné, že se spíše vyplatí nákup v zámoří. Na druhou stranu ale nákup v Německu je jistější třeba v tom ohledu, že je to prostě blíž a v případě potřeby snadněji uplatníte záruku.

Výše prodejní ceny se v tomto případě posuzuje docela těžko, protože pro někoho jde o pouhou hračku, bez většího významu, kdežto jiný může být (tak jako já :-) ) nadšen novým pohledem na možnosti současné fotografie a to i s ohledem na možné praktické využití. Kromě již zmíněných prodejů realit mohou být takto snadno vytvořené virtuální prohlídky zajímavé například pro novináře, například jako doplněk do článků o zajímavých místech anebo třeba pro kreativní fotografy či "hračičky", kteří rádi objeví tento "nový rozměr" fotografie jako takové. Pokud se tedy chcete věnovat virtuálním prohlídkám s plnou vážností, tak vám asi přeci jen doporučím realizovat se spíše pomocí zrcadlovky s následným skládáním snímků. Pokud si ale rádi hrajete a chcete virtuální prohlídku snadno a rychle, tak vám mohu Ricoh Theta M15 jen doporučit, protože krom praktického využití si s ním taky užijete spoustu legrace a zcela nových pohledů na věc.

Michal Kupsa

P.S. – Závěrem musím ještě vyjádřit velké poděkování kamarádu Miloši Syslovi, alias Sirovi, skvělému trampskému muzikantovi (viz článek o jeho dvou CD, která vydal ze svým, bohužel již zesnulým bratrem) a současně také vydavateli zajímavého magazínu Tišnoviny.cz a to za to, že mě na tento fotoaparát upozornil. Přiznám se totiž, že jsem o jeho existenci neměl ani tušení a to přesto, že se fototechnice aktivně věnuji už 15 let.

Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí neobvyklý fotoaparát RICOH Theta M15 ?

Celkem hlasovalo 153 lidí


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
621471
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Black
Zajímavá hračka.
Michal Kupsa
Jo, jen pozor - oproti článku se dnes už prodávají verze S a nebo nejnovější SC a ty jsou mnohem kvalitnější po stránce kvality fotek. Jinak je to skoro stejné - a taky se už prodávají v ČR.
Rado
Video na nahrane Youtube mizernú kvalitu ale fotky v režime HDR sú celkom v pohode.
Michal Kupsa
Nová verze Theta S je o dost lepší, ale video jsem pravda zase tak moc nezkoumal. :-)
Rado
Pekná recenzia, ja mám novšiu Theta S a som veľmi spokojný. Aj keď tá kvalita fakt nie je nič moc. Ale na prezentáciu na webe a po úprave vo Photoshope prijateľná :-)
Michal Kupsa
Taky už mám novější Theta S, oproti M15 je to ale stejně dost posun k lepšímu ve kvalitě. :-)
Bohouš Urban
Zkus HTC RE, myslím, že je lepší.
Michal Kupsa
To určitě není, už jen proto, že je určena pro něco úplně jiného a taky dělá úplně jiný typ fotografií. To je jak pomyslná jabka a hrušky. ;-)
Jaroslav Hora
Michale dobrej článek, už jsem chtěl koupit první verzi, ale furt byly jiný výdaje a nápady. Nyní si asi přispěl ke koupi... ;)))
Michal Kupsa
Díky. Jinak já o první verzi ani nevěděl, tohle jsem objevil až nedávno. :-)
Zdeněk Charvát (DrakMrak)
No pokud se to shodne s požíračem kódu na groundspeaku tak by to určitě bylo fajn. :-)
Rozhodně je to zajímavé zařízení... :cool:
Michal Kupsa
No tak vyzkoušíme a uvidíme, snad to půjde. ;-)
Zdeněk Charvát (DrakMrak)
Moc pěkná blbůstka :)
Dík za článek a dovolím si ho nasdílet i kačerům na náš FB :)
Cena není úplně za pusu takže uvidíme ale je to zajímavý námět na zpestření fotografování... :cool:
Michal Kupsa
Jasně, nebudeme si nic namlouvat, je to v podstatě blbůstka, ale zase fakt vtipná. :-D
Jinak díky za sdílení a pro geocachery si dovoluji jen doplnit, že okno s virtuální prohlídkou lze například nasdílet přímo do listingu cache pomocí vygenerovaného HTML kódu. Teda aspoň by to mělo jít, jdu to zkusit .... ;-)
Dan
Diky za clanek. Vycerpavajici. Ja jsem pred casem nasel nejnizsi cenu okolo 400$. Takze vidim, ze se da poridit i levneji. No, ikdyz je to porad pomerne dost. Alespon pro me tedy. Zase na druhou stranu si s tim clovek asi fakt zablbne ;)
Michal Kupsa
No, ono paradoxně v některých obchodech mají ještě tu starší verzi (bez označení M15) a to právě za 400$. Nová verze s označením M15 stála původně taky 400$ ale nedávno to skoro ve všech obchodech zlevnili o stovku, což už je přijatelnější.
Jinak poměrně drahý je to i pro mě, ale jak si sám napsal, tak se s tím člověk fakt docela dost vyblbne. :-) Už mám vymyšlených pár nápadů, co všechno by s tím šlo ještě dělat, teď jen najích chvilku na realizaci. ;-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace