Domů » Články » Recenze » AF-S Nikkor 300mm f/4 VR - uživatelská recenze

AF-S Nikkor 300mm f/4 VR - uživatelská recenze

Ohnisková vzdálenost 300mm je mezi teleobjektivy asi vůbec nejoblíbenější, zejména pak u fotografů, kteří se věnují fotografování ptáků a zvířat obecně ve volné přírodě. Mezi levnými amatérskými zoomy a špičkovými, vysoce světelnými profesionálními objektivy se nachází střední třída, které zpravidla kralují objektivy s pevnou světelností f/4. Nejinak tomu je i u Nikonu, kde dlouhá léta dominoval objektiv AF-S 300mm f/4, který sice rozhodně nebyl špatný, ale přeci jen už se jeho nástupce poměrně dlouho očekával a to především s ohledem na chybějící stabilizátor. Čekání se ale vyplatilo, nový model AF-S 300mm f/4E PF ED VR je opravdu velmi zajímavou novinkou a o hned v několika ohledech. V následující uživatelské recenzi se tedy na něj podíváme podrobněji, včetně možnosti stažení ukázkových fotografií v plném rozlišení tak, jak jsem je pořídil fotoaparátem Nikon D600.

Nový FX objektiv AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VRNový FX objektiv AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR - parametry: 16 čoček v 10 skupinách, rozsah clony f/4 až f/32, počet lamel clony: 9, minimální zaostření 1,4 metru od roviny čipu, filtrový závit 77mm, rozměry cca 89×148 milimetrů a hmotnost 755 gramů.
Ve skutečnosti je objektiv ještě o něco menší než na tomto obrázku.

Mechanické provedení a vlastnosti objektivu

Je to právě celkové provedení, které na objektivu zaujme jako úplně první věc, která vás napadne, když vezmete objektiv poprvé do ruky, protože objektiv vyniká mimořádně kompaktními rozměry. Vnějšími rozměry je totiž jen nepatrně větší, než například základní zoom AF-S 24-70mm f/2,8 G ED a jeho hmotnost je dokonce o skoro 150 gramů nižší. To je vzhledem k ohniskové vzdálenosti a světelnosti opravdu až skoro neuvěřitelné. Tyto parametry jsou dány neobvyklou optickou konstrukcí, která využívá speciální fázový Fresnelův optický člen, který je v názvu objektivu označen písmeny PF. Nebudu vás unavovat podrobným technickým popisem, zkráceně se prostě jedná o sice již dlouho známý, ale zřídkakdy využívaný princip optické soustavy, který umožňuje výrazně snížit rozměry i hmotnost celého objektivu. Je to svým způsobem unikát, protože pokud vím, tak objektivů využívající tento optický prvek se zatím na trhu objevilo jen pár a daly by se spočítat na prstech (možná i jedné ruky) a tohle možná bude úplně první, který by mohl dosáhnout výraznější počet vyrobených a prodaných kusů.

MTF křivky objektivu AF-S Nikkor 300mm f/4 VR Optická soustava objektivu AF-S Nikkor 300mm f/4 VR Sluneční clona Nikon HB-73 Měkké pouzdro Nikon CL-M3

Jinak je objektiv po stránce mechanického provedení už zavedenou klasikou, design je velmi hezký a je také dostatečně robustní. Ostřící prstenec je dostatečně široký a má krásně plynulý chod. Ostřením objektiv samozřejmě nemění své rozměry. Za zmínku stojí také velké zlaté písmeno N na těle objektivu, které nám říká, že optické prvky objektivu byly opatřeny těmi nejnovějšími a nejúčinnějšími antireflexními vrstvami, jaké má v současné době Nikon k dispozici, tedy Nano Crystal Coat. Samozřejmě nechybí ani gumové těsnění u bajonetu, které brání pronikání vlhkosti a prachu do fotoaparátu i do objektivu. S ohledem na mechanické provedení a vlastnosti objektivu opravdu nemám nejmenších výhrad a naopak oceňuji kompaktní mimořádně rozměry i dobré držení při samotném praktickém fotografování.

Pražský holubPražský holub - Tak jsem si hrál se zajímavým objektivem na Karlově mostě.

Praktické použití a optické vlastnosti

Objektiv jsem používal na těle Nikon D600, ze kterého jsou i ukázkové fotografie v plném rozlišení na konci článku. Automatické zaostřování fungovalo bezproblémově, i když samozřejmě v rámci možností ostřícího systému fotoaparátu. V součinnosti s tělem Nikon D7100 pak automatické zaostřování fungovalo ještě lépe, což je ale dáno lepším AF modulem v těle. Stejně tak jsem byl spokojen s výkonem stabilizátoru obrazu. Samozřejmě nedisponuji vybavením pro vyhodnocení jeho účinnosti, nicméně můj subjektivní dojem byl ten, že se jeho výkon opět posunul o malý kousek dopředu. V tomto ohledu tedy maximální spokojenost a vůbec bych se nebál použití tohoto objektivu i pro nějaké náročnější a akčnější fotografování.

Také po optické stránce je znát, že si Nikon dal na novém objektivu záležet. Zprvu jsem se trošku bál, jaké budou výsledky, protože tato optická konstrukce s Fresnelovým optickým členem je opravdu docela neobvyklá, ale nakonec se ukázalo, že optika už přeci jen pokročila a výsledky byly opravdu skvělé. Ostrost snímků je výborná a to prakticky bez ohledu na zaclonění. Stejně tak je tomu s bokehem, kdy devítilamelová clona dělá své a bokeh je velmi pěkný. Podobné je to i s nežádoucími reflexy, na jejichž minimalizaci se zase mají pozitivní vliv antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat. Vzhledem k celkové kvalitě fotografií bych se tedy vůbec nebál ani použití tohoto objektivu s telekonvertory. Novější fotoaparáty by pak měly bez problémů fungovat i s x2,0 telekonvertorem, se kterým bude výsledná světelnost objektivu f/8. Výsledky můžete posoudit sami na konci článku, kde najdete možnost stažení ukázkových fotografií v plném rozlišení, které jsem pořídil fotoaparátem Nikon D600.

Na Karlově mostěNa Karlově mostě - Nová zámková móda už dosáhla i na Karlův most.

Příslušenství, cena a závěr

K objektivu je samozřejmě k dispozici také celá řada příslušenství. Součástí balení objektivu je krom přední a zadní krytky také sluneční clona a velmi pěkná a praktická polstrovaná brašna. Dále je možné k objektivu pořídit také stativovou nohu Nikon RT-1, která je společná také pro objektiv AF-S 70-200mm f/4 VR. Tato stativová noha však již není součástí balení a je nutno ji dokoupit zvlášť. To je na jednu stranu mrzuté, navíc když není zrovna levná, ale na druhou stranu je zase otázka, jak moc je vlastně vůbec potřeba, vzhledem k rozměrům a hmotnosti objektivu. Bez problému jej lze nechat na stativu jen upevněný na těle, takže stativovou nohu asi bude opravdu potřebovat jen minimum fotografů – snad pouze v případě použití telekonvertorů, které samozřejmě celkovou délku objektivu prodlouží a tím i výrazněji posunou těžiště směrem dopředu od fotoaparátu. Tím by mohlo dojít ke špatnému vyvážení, problémy se stabilitou hlavy a případně by mohlo hrozit i přepadnutí fotoaparátu s objektivem i stativem směrem dopředu.

Stativová noha Nikon RT-1Stativová noha Nikon RT-1 - k dispozici je i stativová noha, jako volitelné příslušenství.

Dalším zásadním kritériem je také cena a tady už zase tak moc nadšen nejsem. Aktuální (02/2015) prodejní cena v běžných českých obchodech je totiž přibližně kolem 52.000,- Kč včetně DPH. Je sice pravda, že objektiv je nejen velmi kvalitní, ale také praktický – zejména díky svým kompaktním rozměrům, ale na druhou stranu je pravda, že prodejní cenu jsem přeci jen čekal aspoň o pár tisícovek nižší. Je třeba ale také brát v úvahu současnou ne zcela příznivou situaci ohledně kurzu amerického dolaru, která se celkově neblaze podepisuje na cenách veškeré fototechniky na našem trhu. Můžeme však doufat, že se nepříznivý kurz časem změní a že časem půjde cena nejen tohoto objektivu směrem dolů.

Cenový vývoj objektivu můžete sledovat třeba u prodejce Megapixel.cz

Žluťák z MokrovratŽluťák z Mokrovrat - Krásnej "žluťák" z farmy ve vesnici s poetickým jménem Mokrovraty.

V závěrečném shrnutí tedy musím zopakovat, že se opravdu jedná po všech stránkách o dosti zdařilý objektiv, který vřele doporučuji všem fotografům, zejména pro fotografování zvířat, i když své uplatnění si jistě najde i v jiných oborech. Vzhledem k malým rozměrům a nízké hmotnosti se také jistě bude hodit těm, kdo více cestují, nebo si svoji výbavičku poctivě nosí na zádech. Stejně dobře jej mohu doporučit bez ohledu na to, zda používáte fotoaparát formátu Nikon FX nebo DX a vzhledem k výkonu bych se rozhodně nebál ani použití telekonvertorů. Prodejní cena je sice vyšší, ale kvalita a provedení vám to jistě vynahradí. Případně také můžete vyčkat na další vývoj kurzů měn, kdy snad půjde cena časem dolů. Trošku mrzutá je absence stativové nohy v základním balení, ale s tím bych si hlavu opravdu lámal pouze v případě častějšího použití telekonvertoru, protože jinak lze bez problému objektiv použít na stativu uchycený jen za tělo fotoaparátu. Pokud tento objektiv hodláte používat v kombinaci s objektivem AF-S 70-200mm f/4 VR (ani k němu není noha v ceně), tak vám stačí jedna noha pro oba objektivy dohromady.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový objektiv AF-S Nikkor 300mm f/4 VR ?

Celkem hlasovalo 214 lidí

Aktuální vývoj ceny objektivu AF-S 300mm f/4E PF ED VR na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D600 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG a NEF (RAW), tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
217151412
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
predak
V anketě chybí odpověď "líbí se mi, využil bych ho ale nemám na něj", 90% čtenářů nemůže hlasovat :-)
Michal Kupsa
No, zase tak zlé to nebude, navíc tohle prostě není tuctový teleobjektiv. :-)
Miroslav Havelka
Michale, super, vypadá moc dobře, ale ta cena, jeětě budu muset počkat nějaký čas.
Michal Kupsa
Taky se mi moc líbí, cena jistě dřív nebo později trošku spadne dolů, zejmén a by tomu pomohlo, kdyby se aspoň trošku změnily devizové kurzy - ty nám teď moc nepřejí ....
Miloslav Kokeš
Zdravím Michale, díky za zajímavý článek. Nikon mi teď dělá docela radost - stále nějaké novinky. Třístovka je krásná, ale někde jsem zaslechl nějaké šumy ohledně nové připravované 135mm f/1,8. Tu bych asi využil víc, nejsou nějaké zprávy? Díky Miloš :-)
Michal Kupsa
Díky Miloši. Jinak o možném objektivu 135/1,8 se na NikonRumors a spol mluví už dlouho, ale jestli se skutečně chystá, tak to opravdu netuším a těžko se to dá odhadnout, protože mě osobně přijde, že nyní je přelomová doba, kdy se může, ale taky nemusí objevit cokoliv. :-)
Karel Gregor
Diky za prijemne pocteni. Objetiv vypada sqele a MTF krivky jeste lepe:-) Pujdu do nej
Michal Kupsa
Díky, taky se mi tento objektiv moc líbí. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace