Domů » Články » Tramping » Lužnice pěším vandrem

Lužnice pěším vandrem

Když se řekne Lužnice, tak si každý tak nějak automaticky představí vodáka na kánoi, případně mu v paměti vyskočí nějaká ta vodácká písnička, nebo příhoda ze sjíždění této řeky. Není se čemu divit, Lužnice je totiž tradiční českou vodáckou řekou. Když jsem takhle jednou navečer listoval doma v mapách, tak jsem zjistil, že Lužnice by mohla být zajímavá i vandrem a vůbec mi přišla tak nějak trampsky zapomenutá. Navíc pro mě zajímavá, protože do těchto míst jsem vandrem nikdy moc nejezdil. Zapsal jsem si tedy několik variant pěší trasy do svých poznámek s tím, že jednou přijde ten čas. Vhodný okamžik pak přišel asi po roce, kdy přišel kamarád Fenik s tím, že bychom mohli dát zase nějakej ten vandr, ale z osobních důvodů ideálně někde na Táborsku. Hned jsem si vzpomněl na uloženou trasu, slovo dalo slovo a už jsem balil své zánovní toulavé tele …. :-)

Zřícenina hradu DobroniceZřícenina hradu Dobronice - výhled na zříceninu Dobronice u Bechyně je od řeky opravdu parádní.

Když jsem se tak balil na tento vandr, tak jsem si v duchu říkal, že je to takto uprostřed léta přímo ideální cíl pořádnýho vejšlapu. Venku vedro jak kráva, takže v údolí řeky by mohlo být přeci jen o poznání líp, nemluvě pak o tom, že na takto frekventované řece, navíc na vrcholu vodácké sezóny, se dala očekávat nejedna občerstvovna v podobě vodácké hospody či aspoň stánku s pivem. Tato úvaha se následně ukázala jako správná, protože když jsme vyráželi, tak bylo vedro přímo příšerný. Na začátku vandru jsme si kvůli focení úspěšně počíhali na slavnou Křižíkovu elektrickou „Elinku“, tedy historický elektrický motorový vůz a už jsme se hrnuli dolů k řece, do stínu a k vodě …. a taky samozřejmě na to pivo …. :-)

Asi úplně první věcí, která mě zaujala poté, co jsme vyrazili z Bechyně podél řeky byla, že je tu místy až překvapivě malý pěší provoz. Uprostřed prázdnin, u takto vyhlášené řeky, navíc mezi dvěma většími městy, jsem čekal spíš nával a širokou cestu. Příjemně překvapen jsem ale nakonec byl pravým opakem – v mnoha úsecích řeky vede jen úzká pěšinka, na které viditelně není žádný extra velký provoz, a taky pěších jsme tu potkali jen málo. No, Lužnice je přeci jen asi spíš pro ty vodáky. Ani na vodě ale nebylo nijak extra narváno – vodáků jsme sice na hladině viděli hafo, rozhodně ale míň, než jsem čekal. V těchto úvahách jsme se zatím pěkně prošli a dorazili k Dobronicím u Bechyně, kde nešlo odolat příjemnému vodáckému kempu s pivem, smažákem a taky přímo parádním výhledem na zdejší hradní zříceninu.

Stádlecký řetězový mostStádlecký řetězový most - cestou podél Lužnice přecházíme taky přes tento technický skvost.

Od Dobronic je to už jen pár kilometrů příjemné procházky podél vody ke slavnému Stádleckému řetězovému mostu. Na tento technický skvost jsem se opravdu hodně těšil a rozhodně mě nezklamal, spíše naopak. Po jeho kompletní rekonstrukci je to opravdu skvělá podívaná a strávili jsme tu jeho obdivováním a fotografováním opravdu hodnou chvíli. Nicméně pak nás opět přemohla žízeň a další pěkná a poklidná vodácká občerstvovna, kde jsme si navíc zajímavě pokecali s jejím novým majitelem. Bylo tedy už pozdní odpoledne, když jsme se zase vydali na pokračování našeho vandru podél řeky Lužnice.

V poklidném tempu jsme pokračovali podél řeky až pod zříceninu hradu Příběnice, kde je výletní restaurace, kde jsme si chtěli dát ještě závěrečné pivo. Byla tam ale nějaká firemní akce a tak narváno, že jsme šli raději dál. Hned o kousíček dál jsme narazili na parádní vysutou lávku v kolmé skále nad řekou a o další kousek dál na parádní flíček s ohništěm a výhledem nejen na řeku, ale i na zmíněnou skálu s vysutou lávkou. U nezbytných špekáčků a kafe večer utekl jak voda v Lužnici a tak jsme si v klidu rozestlali tak, jak to mám nejraději – tedy jen tak, pod širákem. V noci mě ale vzbudily silné blesky na obzoru a tak jsem dumal, co teď, když nemám nic postaveno. Nakonec jsem si ale řekl, že když jsem ve svém oblíbeném US obalu na spacák jen letos dvakrát zapadl sněhem, tak musí vydržet i nějakou tu bouřku. Asi o hodinu později se přihnala fakt pořádná průtrž mračen, a přestože jsem ležel jen tak, pod širákem na karimatce a na spacáku měl jen ten US obal, tak jsem do rána vydržel v naprostém suchu. Ten obal je fakt ještě mnohem lepší, než jsem si původně myslel …. :-)

Závěrem vandru ještě (propocená) virtuální prohlídka lávky přes Lužnici u Harrachovky:

Lávka u Harrachovky. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
 

Ráno už zase pěkně svítilo slunce naplno a tak jsme se rychle nasnídali a vyrazili dál. Už jsme neměli žádnou vodu, objevili jsme sice obratem pěknou studánku, bohužel však úplně bez vody. Následujících pár kilometrů pak bylo docela náročných, protože zase bylo vedro, po tom včerejším slejváku vlhkost jako v tropickém skleníku a voda žádná. Stačilo ujít jen kousek cesty a byl jsem kompletně propocenej tak, jak snad ještě nikdy v životě. Útrapy nám ale vynahradil velmi zajímavý tunel pro pěší, který na turistické značce vybudoval Klub českých turistů ještě někdy před válkou. O kousek dál jsme pak mlsně koukali na chataře, co se na protějším břehu do syta nelejvali a taky jsme potkali dalších pár vodáků. I tento závěrečný úsek cesty byl ale moc hezký, jen pěšinka kolem vody a na našem břehu jsme nepotkali ani jednoho člověka. Prostě pohodička .... :-)

Nakonec jsme se ale přeci jen celkem v klidu doplazili blíže k Táboru, kde jsme narazili na známou hospodu Harrachovka, která už měla kupodivu otevřeno a tak jsme byli spaseni zase několika orosenými kousky. :-D

Nakonec to byl fakt parádní vandr (díky Feniku) a trasa lepší a zajímavější, než jsem si původně myslel.

Tak ahoj zase někdy příště.

Kapsa, T.O. Mňouci + Sa-Jó.

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Lužnice pěším vandrem

Křižíkova Elinka | fotografie
Křižíkova Elinka
Nový hřbitov v Bechyni | fotografie
Nový hřbitov v Bechyni
Nad Lužnicí | fotografie
Nad Lužnicí
Lužnice | fotografie
Lužnice
Zřícenina hradu Dobronice | fotografie
Zřícenina hradu Dobronice
Dobronice | fotografie
Dobronice
Na cestě | fotografie
Na cestě
Dobronický kostel | fotografie
Dobronický kostel
Stádlecký řetězový most | fotografie
Stádlecký řetězový most
Trampské zátiší | fotografie
Trampské zátiší
Podvečerní Lužnice | fotografie
Podvečerní Lužnice
Kaplička u Lužnice | fotografie
Kaplička u Lužnice
Country hospoda Bečice | fotografie
Country hospoda Bečice
Lužnice večerní | fotografie
Lužnice večerní
Lávka nad Lužnicí | fotografie
Lávka nad Lužnicí
Příběnice | fotografie
Příběnice
Poslední slunce | fotografie
Poslední slunce
Čas na špekáčky | fotografie
Čas na špekáčky
Ráno po průtrži mračen | fotografie
Ráno po průtrži mračen
Snídaně u Lužnice | fotografie
Snídaně u Lužnice
Stezka podél Lužnice | fotografie
Stezka podél Lužnice
Studánka u Příběnic | fotografie
Studánka u Příběnic
Rozvodněné přítoky | fotografie
Rozvodněné přítoky
Fenik fotí tunel | fotografie
Fenik fotí tunel
Tunel KČT | fotografie
Tunel KČT
Jako na jaře | fotografie
Jako na jaře
Lávka u Harrachovky | fotografie
Lávka u Harrachovky
Benešův mlýn | fotografie
Benešův mlýn


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
20210219
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jiří Euler
Jako majitel zrcadlovky Nikon ještě s potěšením konstatuji, že jste fotil Nikonem a tím vybočil ze záplavy Canonů...
Michal Kupsa
No, v poslední době se to začíná otáčet. ;-)
Jiří Euler
Pane Kupso, trochu Vám závidím. Byl jsem sice na vojně přímo v Táboře, řeku sjel ze Suchdolu do Bechyně, na pivo chodil na na původní dřevěnou Harrachovku (bohužel už zbořenou), ale pěšky se mi to dosud, jako Vám, nepovedlo a už asi ani nepovede. Díky za článek i hezké fotky.
S pozdravem J. E. z Brna.
Michal Kupsa
Moc díky za podporu - a původem jsem taky z Brna - Jundrova. :-)
Jose
No ne - to musel bejt parádní vandr. Taky zvažuju žďárák US Army - všichni na něj pějou chválu, tak asi zakoupím jeden.:-)
Michal Kupsa
Mohu jen doporučit, používám již delší čas a nedám na něj dopustit, viz třeba zde:

http://www.michalkupsa.cz/blog/lednovy-vandr-s-rysakem-193.html

Jinak ale pozor na originál, už se dělají i kopie tohoto obalu.
Mech
Až budu opět na vandru,tak někdy musím vyzkoušet tortillu s paštikou :-) pěkné fotky.
Michal Kupsa
Tortilla se dobře balí jak do telete, tak hlavně do usárny. :-)
Jack
Už jsem to takto šel 2 x, jenom opačným směrem. Bezva. Kdo spěchá, nechá se to i na kole.;-D
Michal Kupsa
Jo, na kole by to asi taky šlo, ale pěšky je pěšky. :-)
Zdenek / fly2free
Bezva povídání s pěknými fotkami U fotky Příběnic lávky pod Přiběnicemi jsem i slzu uronil :-).... vzpominka na dětství a pravidelné prázdniny pod příběnickým hradem u Vosmíků :-) vodáci,večerní táboráky, za odměnu salám s cibulí nebo červená či žlutá limonada ze sklípku paní Helenky Vosmíkové.Jo Tatranka tehdy byla jiná Tatranka :-)
Díky Kapso za trochu nostalgie
Michal Kupsa
Rádo se stalo, ahoj třeba někdy v lese ! :-)
Suchý Staňa
Děkuji, super fotky, povídání taky pěkné. Zdraví Tě Jundrov.:-):-)
Michal Kupsa
Díky Staňo a zdravím do rodnýho Jóbska ! :-)
Vilda Dvořák
Paráda Kapso! * čtyři roky jsem studoval v Táboře (1968-72) & toulal se tehdy hlavně tímto krajem * bezva sem si při tvých úžasných fotkách i tato "mladá léta" připomněl.
Michal Kupsa
To jsem se zrovna narodil, když jsi se tam toulal. :-)
Jaroslav Polanský
I cesta je cíl.Ale tohle je pohodička.Byl jsem tam několikrát ale ne na vandr.Opravdu zajímavý kousek přírody.Někdy ale podél řeky nudné části.
Michal Kupsa
Přesně tak, cesta je cíl, pro mě teda skoro vždycky. :-)
Jeff the Czech National Hobo King
Ahoj a díky za sdílení zážitků z vandru. Kdysi (1972) jsem slouzil v Bechyni. Toulat se po okolí bylo to nejlepší,co se dalo dělat na vycházkách. Je tam opravdu krásně! Ta Křižíkova elektrická dráha je světový unikát, ikdyž se nedá "hobovat" v tom pravém slova smyslu.
Michal Kupsa
Ahoj, ta Elinka je fakt parádní, jestli jsi na vláčky, tak pár jich mám třeba taky zde:
http://www.michalkupsa.cz/galerie/vlaky-14/
juska
Díky za super fotečky a námět kam vyrazit na čundr.
Michal Kupsa
Rádo se stalo, můžu jen doporučit. :-)
Black
Pěkné fotky.Další místo na vandr. Dík za nápad.
Michal Kupsa
Díky, mohu jen doporučit, taková pohodička, na víkend akorát. :-)
Tomáš
Super reportáž a super fotky. Tiše závidím. ;-)
Michal Kupsa
Díky a mohu jen doporučit - super a dobře dostupný. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace