Domů » Články » Recenze » Leatherman SKELETOOL - uživatelská recenze

Leatherman SKELETOOL - uživatelská recenze

Značka Leatherman je doslova vyhlášená především výrobou praktických skládacích nožů s množstvím dalších přidaných nástrojů, kterým se dnes už většinou vlastně ani nože neříká a častěji se používá výraz multitool, právě kvůli spoustě dalších nástrojů. Tyto multitooly jsou velmi praktické, malé, mimořádně robustní a proto také velmi oblíbené. Pro někoho už jsou ale klasické koncepce Leathermanu až příliš robustní a tím i docela těžké. Výrobce proto přišel s novou řadou označenou jako SKELETOOL, která se vyznačuje především zcela novým, moderním designem a také odlehčeným provedením. Toto odlehčení však rozhodně není na úkor celkové robustnosti, na kterou jsme byli u tohoto výrobce už po léta zvyklí.

Leatherman SKELETOOLLeatherman SKELETOOL - robustní sedminástrojový, díky otvorům odlehčený multiool, vážící pouhých 142 gramů.

Pokud jste už nějaký ten nůž, nebo chcete-li raději multitool, od značky Leatherman někdy viděli, tak asi máte v paměti zafixovaný jejich klasický design. U nového multitoolu SKELETOOL je ale najednou všechno jinak - celkový vzhled je úplně jiný a výrazně modernější. K dispozici je také několik barevných provedení (na titulním obrázku je barevné provedení označené výrobcem jako "Columbia blue"). Oproti klasice, o které jsem psal nedávno, v podobě multitoolu Leatherman SIGNAL, je to prostě něco úplně jiného. Přes radikální změnu designu ale nedošlo ani na sebemenší kompromis v provedení. Leatherman SKELETOOL je v duchu firemních tradic kompletně celokovový a nenajdete na něm ani kousíček plastu, či jakéhokoli jiného podřadného materiálu. Asi bych tady mohl chvíli básnit o technických specifikacích a výrobních postupech použitých kovů, ale myslím, že je to zbytečné, protože většině běžných lidí to stejně moc neřekne a navíc tohle je totiž přesně takový ten typ dokonalého provedení, že i úplnému laikovi stačí, když vezme nůž do ruky a je mu to jasné i bez dlouhých řečí. Pro šťouraly přeci jen dodám aspoň toliko, že jde o kombinaci uhlíkové oceli, klasické nerezové oceli a hliníkové vložky.

Firemní produktové fotografie odlehčeného multitoolu Leatherman SKELETOOL:

Leatherman SKELETOOL Leatherman SKELETOOL Leatherman SKELETOOL Leatherman SKELETOOL

Přestože má multitool Leatherman SKELETOOL zcela nový design, základní koncepce zůstala u léty prověřeného základu, tedy že rozložením získáte klasické kleště, tedy něco na způsob toho, čemu se u nás odjakživa říká "kombinačky". Skládají se z jemné špičky s vroubkováním, ideální například na práci s ohýbáním drátů a podobně. Následuje rozšířená ozubená část, ideální pro utahování matic či jiných otočných prvků. Nejblíže středu je pak štípací část, rozdělená ještě zvlášť pro měkké a tvrdé dráty. Tato část je sice na pohled malá, ale pro štípání drátů je přesto dostatečná a to i v případě drátů silných několik milimetrů.

Tyto kleště se někomu mohou zdát poměrně malé, ale svůj účel plní bez problémů. Hlavním účelem jsou běžné situace při pobytu v přírodě či outdoorových aktivitách. Bez problémů s nimi přecvaknete i ocelový drát, hliníkový či měděný pak i docela dost silný. Stejně dobře s nimi vytáhnete menší hřebíky ze dřeva, upravíte prázdnou plechovku třeba na pohotovostní vařič a jemná špička se skvěle hodí třeba na ohýbání elektrikářských drátů. Vše má samozřejmě své limity a stovku hřebík z dubové fošny tím asi nevytáhnete, ale to asi ani nikdo neočekává. Prostě je potřeba při použití trochu přemýšlet - s Leatherman SKELETOOL se toho dá dělat sice mnohem víc, než to na první pohled vypadá, ale zase nic se nemá přehánět.

Leatherman SKELETOOLLeatherman SKELETOOL - popisky všech sedmi praktických nástrojů, které na tomto multitoolu můžete využít.

Dalším praktickým nástrojem, který na multitoolu najdeme je šroubovák, který v základním balení obsahuje dva výměnné bity. Každý z těchto bitů má ale na každém svém konci jedno zakončení, takže jsou to sice bity dva, ale se čtveřicí nástrojů. První má na každé straně jednu velikost pro křížové šrouby a vruty, druhý pro klasické ploché. Jeden bit je důmyslně uložen v rukojeti a druhý je usazen v držáku samotného šroubováku, kde jej lze velmi snadno otočit či vyměnit za ten druhý, přičemž nechybí ani aretační pojistka proti vypadení - samozřejmě také robustní a kovová. Samotný bit je samozřejmě z kvalitní oceli a pokud by se někomu spíše hodil jiný typ, nebo jich potřeboval více, pro nějaké specifické účely, pak není problém si od výrobce dokoupit klidně i celou sadu mnoha dalších, včetně různých hvězdiček a podobných méně obvyklých zakončení.

Na boku multitoolu je pružinka, kterou lze celý multitool zaháknout třeba za opasek či kapsu u kalhot. Tohle je přitom jedna z těch velmi mála věcí, která se mi na Leatherman SKELETOOL moc nelíbí. Pružinka je sice také kovová, masivní a s poměrně velkou přítlačnou silou, ale přesto toto řešení nepovažuji za zrovna ideální. Ať už ji zacvaknete za kapsu či opasek, tak sice celkem slušně drží, ale ne natolik, abych se nemusel obávat ztráty a to zejména při delším pobytu v přírodě či náročnějších aktivitách. Přitom to není o tom, že by pružinka nebyla kvalitní, ale spíše je to už principiálně ne zcela dobrý nápad a já osobně si myslím, že by bylo lepší, kdyby tam raději nebyla vůbec, protože ztratit kvůli tomu celý multitool by byla opravdu veliká škoda.

Leatherman SKELETOOL- Ukázkové produktové video demonstrující možnosti praktického použití některých částí tohoto nože.

Pro běžné nošení na oděvu či batohu je podle mě daleko lepší karabina, která je také součástí multitoolu. Velmi rychle a pohotově tak můžete celek přicvaknout na nějaké poutko či očko na batohu či kalhotách. Jako úplně ideální se mi osvědčilo používat očka na protažení opasku, která jsou snad na každých kalhotách. Multitool není zase tak těžký, aby vám poutko utrhnul a můžete ho tak velmi pohotově a rychle zavěsit, aniž byste si lámali hlavou s nějakým pouzdrem a to ještě navíc na pravou či levou stranu kalhot, podle toho, kterou ruku máte zrovna volnou. Tato karabina je ještě navíc multifunkční a zároveň ji můžete použít jako otvírák lahví. Pokud ale přeci jen dáváte přednost nošení v pouzdře, tak si jej opět můžete dokoupit.

Webové stránky výrobce v češtině: Leatherman CZ
Registrace produktů Leatherman: Registrace produktů CZ

Leatherman SKELETOOL Leatherman SKELETOOL - detail šroubováku Leatherman SKELETOOL & Leatherman SIGNAL Leatherman SKELETOOL & Leatherman SIGNAL

Asi nejpodstatnějším a nejčasteji používaným nástrojem je pak samozřejmě samotný nůž. Ten je vyroben ze špičkové nožířské uhlíkové oceli 420HC s vysokou pevností a současně odolností proti opotřebení. Ostří nože je zčásti tradičně rovné a zčásti s vybroušenými výstupky, které jsou ideální zejména v případě potřeba opracování, či přeřezání odolnějších a houžavnatých materiálů, jako je třeba lano. Pro odlehčení je ostří nože děrované, což je navíc kromě samotného odlehčení jednak designově velmi zajímavé, ale i prakticky využitelné, například při potřebě ohnutí drátu, zachycení hlavičky hřebíku a podobně. Větší z otvorů navíc dává oporu palci, takže nůž lze snadno a rychle otevřít jednou rukou. Podobně prakticky je uzpůsobena i kovová pojistka nože, takže jej lze stejně snadno jednou rukou i zavřít. Prostě další z mnoha drobností, které ale potěší a je na nich vidět, že vývoj nože dělal někdo, kdo u toho nejen opravdu přemýšlel, ale kdo ho skutečně používá.

Hlavní výhody Leatherman SKELETOOL:

- mimořádně odolné provedení
- vysoká kvalita všech použitých materiálů
- do detailu promyšlené provedení
- dostatek nástrojů
- hezký a moderní design
- 25 let záruka + možnost registrace

Hlavní nevýhody Leatherman SKELETOOL:

- pružinka na opasek
- drobnější oproti starším modelům
- vyšší cena

Leatherman SKELETOOL je skutečně kvalitní nástroj v duchu nejlepších tradic této slavné značky a to navíc nejen v pěkném novém designu, ale také zmenšený a odlehčený, takže je skutečně ideální i na každodenní nošení a to nejen pro chlapy, ale klidně i v kabelce moderní praktické ženy. Celkem tedy obsahuje 7 nástrojů + 4 rozměry šroubováku a to celé v mimořádně kvalitním provedení, na které výrobce navíc poskytuje hned 25 let (!!) záruky. Na stránkách výrobce můžete najít také nějaké to příslušenství a můžete si zde svůj multitool i zaregistrovat podle výrobního čísla (třeba pro případ ztráty či krádeže). Na druhou stranu si výrobce samozřejmě nechá za vysokou kvalitu také příslušně zaplatit a nebudeme si nic nalhávat, Leatherman SKELETOOL prostě není laciný, což ale ani není co divit. Aktuální (08/2018) prodejní cena je někde nad hranicí 2.000,- Kč včetně DPH, což je sice zdánlivě celkem dost, ale podle mého mínění to kvalitě tohoto produktu opravdu odpovídá.

Tak toliko o multitoolu Leatherman SKELETOOL a příště třeba zase něco jiného. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí multifunkční nůž Leatherman SKELETOOL ?

Celkem hlasovalo 71 lidí

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
215111511
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
predak
Jenom malá poznámka k přínosné recenzi. Materiál 420HC je nerezová ocel (13% chromu), výraz uhlíková ocel se používá pro materiály s obsahem legur do cca 2%.
Michal Kupsa
Díky za doplnění, nejsem materiálový expert, ale vycházel jsem z informací na netu, že se jedná o nerezovou ocel se zvýšeným obsahem uhlíku. Běžnému člověku to asi moc neřekne, ale pravda je, že ze stejného materiálu mám i jiný nůž několik let a zatím jsem ho nemusel ostřit.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace