Domů » Články » Recenze » Leatherman SIGNAL - uživatelská recenze

Leatherman SIGNAL - uživatelská recenze

Značka Leatherman je pro mnohé doslova legendou, takový ten kousek staré dobré, poctivé kovové práce. Jinak by se taky dalo říct, že Leatherman jsou hlavně hračky pro chlapy. Podobnou legendou, jako jsou třeba pro někoho zapalovače Zippo, tak pro jiného (nebo velmi často pro toho samého) jsou nože Leatherman. I když nože – to už dnes vlastně taky není ten správný výraz, protože dnes už se častěji a taky přesněji používá modernější výraz multitool. Já jsem ale ze staré školy a tak raději zůstanu u výrazu nůž. V nabídce toho sice má Leatherman víc, než jen nože, ale právě ty jsou pro něj to nejtypičtější a tak jsem pro vás do tohoto článku vybral právě jeden z nejnovějších modelů nožů – Leatherman Signal. Je to taková ta správná klasika, pro tuto značku charakteristická, která se může hodit nejen trampům, ale třeba i skautům, geocacherům, bushcrafterům, rybářům či outdoorákům, ale klidně si dovedu představit, že si své místo najde i v nejedné kabelce praktické ženy.

Leatherman SIGNALLeatherman SIGNAL - nový outdoorový speciál (tzv. multitool) vybavený devatenácti různými specializovanými nástroji.

Pokud by ale někdo přeci jen nevěděl, o co jde, tak snad jen něco málo krátce z historie firmy – Leatherman je americký výrobce nožů. Firma jako taková sice není nijak extra stará, založena byla v Portlandu, stát Oregon, v roce 1983, ale velmi rychle si získala pověst mimořádně solidního a originálního výrobce. Typickým znakem většiny nožů je, že jsou celokovové, přes malé rozměry velmi robustní a hlavně vtipně skládací. Neskládají se jako běžné zavírací nože, ale jde vlastně spíše o kleště, v jejichž rukojetích je uložen nůž a k tomu podle konkrétního modelu více či méně dalších užitečných nástrojů.

V neposlední řadě je pak typickým rysem použití špičkových materiálů i precizní dílenské zpracování. Díky tomu se na nože Leatherman můžete vždy spolehnout a při práci s nimi se opravdu nemusíte bát, že byste je hrubším zacházením poškodili. Jsou prostě stavěné na to, aby hodně vydržely, a skutečně taky hodně vydrží. I slavný švýcarský nožík známého seriálového hrdiny McGyvera působí oproti nožům Leatherman spíše úsměvně. :-)

Firemní produktové fotografie jednoho z nejnovějších nožů - Leatherman Signal:

Leatherman SIGNAL Leatherman SIGNAL Leatherman SIGNAL Leatherman SIGNAL

Nůž Leatherman Signal jsem si do tohoto článku vybral proto, že je v celé - a dosti široké nabídce tohoto výrobce někde zhruba uprostřed, nebo maličko nad středem, takže je na ukázku ideální. Nůž je o poznání menší, než podle obrázků vypadá a v pohodě se dá nosit v kapse. Má ale i pružinu pro zaháknutí na opasek či okraj kapsy a má také vestavěnou karabinu, pro zavěšení třeba na poutko batohu. Takže i přes relativně malé rozměry jsou tu hned tři způsoby, jak jej nosit.

Již na první dotek, když nůž vezmete poprvé do ruky, tak je i bez jakéhokoli vysvětlení jasné, že v ruce nedržíte žádnou lacinou hračku ze stánku - opravdu až tak solidně působí i v reálu. Při podrobnějším zkoumání se prvotní dojem jen potvrdí a po chvíli se člověku ani nechce věřit, co všechno tento nůž "umí". Tady by se ale opravdu namísto slova nůž spíš lépe hodil ten modernější výraz multitool, protože to daleko lépe vystihuje situaci - Leatherman Signal totiž obsahuje celkem 19 nástrojů. Přiznám se, že i já jsem zpočátku skoro nechápal, jak to všechno do tak kompaktního nástroje dostali a dokonce se přiznám i k tomu, že na některé věci bych bez vysvětlení a návodu snad ani hned tak nepřišel. :-)

Leatherman SIGNALLeatherman SIGNAL - popis všech jednotlivých devatenácti částí nože (multitoolu).

Když jsem se tak na ten výčet jednotlivých nástrojů poprvé koukal, některé na mě působily až trošku úsměvně, ale když jsem pak jednotlivé díly poctivě zkoušel v terénu, tak se ukázalo, že opravdu všechny jsou vymyšlené a konstruované především na praktické použití a nikoli jen tak na parádu, či pro vytvoření marketingových, "papírových" parametrů.

Je prostě vidět, že při návrhu i výrobě tohoto nástroje někdo opravdu hodně přemýšlel hlavou. Nejde jen o to, že nástroje dělají to, co dělat mají, nebo o to, že nůž je ostrý, či kleště pevné – jde také o to, že ani po delším a razantnějším použití se nikde nic neviklá, samo neotvírá ani nic podobného. Samotné praktické použití se pak takto v psaném textu vysvětluje a popisuje trošku složitě, proto jsem raději zvolil metodu vložení ukázkového videa. Video není dlouhé, přesto asi lépe a názorněji popisuje možné použití v praxi. Svým způsobem je toto video i pohodlnější, jak návod k použití. :-)

Ukázkové video demonstrující možnosti praktického použití některých částí vybavení nože:

V závěrečném shrnutí musím konstatovat, že nůž, či chcete-li multitool Leatherman Signal je v tomto ohledu asi nejpraktičtější věc, kterou jsem kdy při svých pobytech v přírodě použil. Už mockrát mi nůž pomohl a kamarádi kolikrát i dost koukali, co že to všechno u sebe vlastně nosím v této jediné věcičce. Pokud vás nůž zaujal a chcete se dozvědět ještě víc, či prozkoumat kompletní nabídku, pak vám mohu doporučit webové stránky, kde se přehledně a v češtině dozvíte vše potřebné, dotažené dokonce až do takových detailů, jako jsou použité materiály, návody k použití, či doporučená údržba a příslušenství.

Webové stránky výrobce v češtině: Leatherman CZ

Důležitým aspektem při hodnocení je samozřejmě také cena a tady si nebudeme nic nalhávat, Leatherman Signal rozhodně není levný a ani se lacině netváří. Jde prostě o prvotřídní nástroj, který také něco stojí – aktuální (01/2017) prodejní cena u solidního prodejce (pozor na napodobeniny!) je většinou někde těsně pod hranicí 4.000,- Kč včetně DPH. Za tuto cenu však dostanete nekompromisní výrobek, kterému věří i sám výrobce – dává na něj totiž nevídanou záruku 25 let, včetně možnosti registrace. Asi to není věc pro každého, ale kdo chce a skutečně využije opravdovou kvalitu, tak tomu se jistě vyplatí. Stejně dobře si Leatherman Signal dovedu představit jako hezký dárek při významnější příležitosti.

Tak toliko o nožích Leatherman a příště třeba zase něco jiného. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí multifunkční nůž Leatherman SIGNAL ?

Celkem hlasovalo 217 lidí


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
11174710
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
A.M.
Mozna ze mas pravdu ,pouzivam je jako noze a z hlediska odolnosti nezklamaly .Na druhou stranu znicit se da vsechno.Nic takoveho se mi za poslednich 50 let neprihodilo.:-(
Michal Kupsa
To je jasný, zničit se dá všechno a kvalitní je obojí, prostě každýmu sedne něco jinýho. :-)
Anton Maryska
jiste dalsi pokrok ve vyvoji ,kdysi jsem od deti Dostal Leathermana k narozeninam,moc mne nenadchl.Tezky, neprakticky i kdyz pefektne zpracovany, ve starych modelech se musi vzdy vyklopit jedno zelizko aby se clovek Dostal k tomu co potrebuje.Osobne uprednostnuji "svycaraky" od victorinoxu ktere splnuji moje potreby jak v civilu tak v prirode.Jsou kvalitne zpracovane a obsahuji vsechno.Na tech uplne nejvetsich schazi akorat sekacka na travu ale to by se zase nedaly nosit v kapse.;-);-)
Michal Kupsa
Švýcaráky jsou taky super, ale jsou zase mnohem méně odolné. :-)
Kub4
No ten udělátor č. 19 má v originále popis:

Diamond-coated Sharpener
A stainless steel rod coated with premium synthetic diamond particles which create a rough surface that can be used to sharpen hard steel blades with much more precision than wood/metal files.
Michal Kupsa
Aha - už rozumím, tak to asi mají nepřesně přeložené (obrázek je z Leatherman CZ). :-)
Kub4
Diamantové škrtátko? Podle leatherman.com je to sharpener na ostření čepelí... což by dávalo i větší smysl :)
Michal Kupsa
Pozor - ono je tam obojí, jak škrtátko, tak brousek. :-)
Káma
Někdy před 20ti lety jsem si pořídil Latherman Super Tool a nebyl na tu dobu zrovna levný. Avšak nedám na něj dopustit. Mnohokráte mne dostal ze svízelných situacích na vandrech světem. Je pravdou, že to není mnohoúčelový nůž, který by plně nahradil některé nářadí, ale jako nouzovka pro všechny možné situace je k nezaplacení.
Michal Kupsa
Přesně tak - jako nouzovka, kterou člověk nosí denně v kapse je to ideální. :-)
Jose
Ahoj, no nevím - přijde mi to jako jedno z mnoha naprosto zbytečných udělátek, který jsou všechno a nebo nic. Jako nůž mám svůj klasickej 18 let starej Opinel/Made in France a jinak jsem nikdy nic takovýho podobnýho nepotřboval. Jako kladivo se dá použít cokoliv, namísto pilky větve prostě nalámu, ocílku nosím od M.Hyblera a zbytek není potřebný. A do Cadillacu mám nářadí v brašně - vše, co je potřeba včetně kleští - a to zase netahám do lesa. Takže hezký, dobrá frajeřinka, ale asi zastávám heslo, že v jednoduchosti je krása. Není potřeba zbytečných věcí ;-)
Michal Kupsa
Každému holt vyhovuje něco jiného a co je pro jednoho zbytečnost, to může být pro jiného užitečné a proto je skvělé, že je dnes na trhu tak široká nabídka. Taky zastávám heslo, že v jednoduchosti je krása a proto rád nosím jednu věc a ne několik. :-)
loupeznicek
Miso zdravim, ani jsem nevedel, ze tahas takovou vecicku s sebou na vypravy. Jak je to s multitoolem pri kontrole na letisti? Koukaj na to divne a maji snahu Ti to vzit a hodit do kose nebo Te pousti s Leathermanem na palubu letadla?
Priste, az zase nekam spolu pojedeme, tak to nezapomen vzit, kdyz tak se pokusime v letadle neco odsroubovat a vzit si na pamatku :-)
Michal Kupsa
Na palubu to vůbec nehrozí, musíš to dát do báglu co jde do podpalubí, tam to projde bez problému. :-)
Příště beru s sebou - a kam letos jedem? ;-)
uzel
PEKNY,ALE DRAHY.
Michal Kupsa
Holt je to už dneska fakt legenda. :-)
Tomáš
Leatherman wawe sebou tahám už nějakých 15 let a nedám na něj dopustit. Pomohl už mnohokrát. Vzpomínám si jak jsme jednou byly na prohlídce pevnosti Dobrošov. Zaujala nás tam jedna stará cedulka. Jen tak mimochodem jsem prohodil před průvodkyní prohodil, že se mě líbí. A ta neopatrně řekla, že pokud sebou běžně tahám šroubovák, tak ať si jí vezmu. To neměla říkat. :D

Jinak ta cedulka tam po této úsměvné příhodě zůstala.

https://images.megaupload.cz/IMG_20170125_145611.jpg
Michal Kupsa
Leatherman Wave je stará dobrá klasika a storry z Dobrošova je super. :-)
Exod
Rozdíly jsou, mezi Surge a současným SuperToolem je zásadní rozdíl - buď klasické provedení s otvíráním nástrojů po rozevření kleští (SuperTool), a nebo zmiňovaný "onehand", kdy se nástroje otevírají bez otevření kleští. Na Signalu mi vadí takové ty pičičandy jako píšťalka, křesadlo, k čemu může být diamantové škrtátko vůbec netuším.
Na Surge mě nadchla možnost výměny nástrojů - možnost použití pilek do přímočaré pily s upnutím Bosch. SuperTool je v tomhle směru neměnný a třeba k použití bitů potřebuješ spešl adaptér.
Michal Kupsa
Jasněže rozdíly jsou - ale právě proto dělají víc a různě vybavených modelů, aby si našel každý to, co mu vyhovuje. :-)
Exod
Ještě jedno upozornění. Kleště, které jsou "one hand", otevíratelné jednou rukou (Wave, Surge, Charge atd.) se vám můžou stát velkým problémem v zemích, kde jsou zakázány otevírací nože typu flipper, assisted opening atd. - pokuta, zabavení a podobně.
Michal Kupsa
To je pravda, i když záměna s flipperem je spíš od úředníka z neznalosti, kdo chce psa bíti .... :-)
Exod
Ahoj, abych pravdu řekl, nelíbí se mi ani trochu. Bohužel se tím Leatherman připojil k výrobcům různých "bushcraft", "edc", "survival" udělátek, které většinou jsou úplně na velké kulové. Připomíná mi to proslavený nástroj https://www.snapdeal.com/product/accedre-11-in-1-multipurpose/1753535541.

Leatherman už nosím od doby, co se tady začal prodávat. Do letošních Vánoc jsem měl klasický první SuperTool (tehdy snad pět tisíc?) a teď jsem si naježil černý Surge (na německém Amazonu jsem ušetřil skoro tisícovku, pro inspiraci). Ale tohle... nikdy.
Michal Kupsa
Tak tomu opravdu nerozumím - vždyť mezi Signal, Surge a SuperTool je jen minimální rozdíl, všechno je to principielně to samé, ze stejného materiálu a od stejného výrobce. Rozdíl je pouze v tom, jaké nástroje to obsahuje.
mpik
Myslím, že za tu cenu bych nakoupil nářadí do celé dílny. Uznávám, že tyhle udělátory umí hodně, ale rozměry to limitují. Pilka je sice ostrá, ale 10cm tlustou větev s ní asi neuříznu, na to je krátká. Maticovým klíčem na takovéto věcičce se většinou nikam nedostanu a musím si vzít klasický. atd.
Tahle věcička by se mi líbila, kdybych ji někde dostal zadarmo. Profík si to nekoupí, ten potřebuje profi nářadí (s profi rozměry). A pro amatéra je to silně předražené, dovedu si představit jediný nesporný účel, chlubit se tím.
Michal Kupsa
Jasněže profík si to nekoupí, ale na běžný denní nošení je to super, už mi to pomohlo mockrát a je to fakt skoro nezničitelný.
Ráďa
Mám neblahý dojem, že v kabelce mé manželky by tento nádtroj, se svým bezmála čtvrt kilogramem hmotnosti, připomínal spíš zapomenutou "titěrnost"...:-)

Michal Kupsa
Tak záleží na tom, co všechno dalšího tam ještě nosí. :-D
Slávek
Před více než 15 roky jsem dostal model Wave darem od dodavatele. Je to jeden z nejhodnotnějších dárků co jsem kdy dostal. Super věcička, s kterou jsem třeba upravoval (pilníkem) balkon v 15 patře paneláku, nebo s kterou jsem řezal desky na skříňku v bytě. O částem použití venku ani nemluvě. Nůž je stále jako nový a přežil i dodavatele, který už dávno neexistuje.
Michal Kupsa
Jo, jo - Wave je asi ještě větší a drsnější klasika, jak tenhle Signal. :-)
Aleš
Zmínka o dámské kabelce je hezká, ale má to dvě ALE, 1)už tak je ženy mají těžší víc, než je brašna údržbáře, jenom na ně nalepit certifikát zbraně, 2)a z ramene většinou mizí jako první, pokuď je účelem zájmu kabelka ramenní, ne tělní :-), nicméně hybridní nůž je to pěkný, na ty letité si z prodejen matně vzpomínám.
Michal Kupsa
Tak asi jak který - třeba ta moje nožík běžně nosí, ale zase nenosí kompletní barvy-laky. :-)
Fery
Rozhodně se moc líbí. Pokud je opravdu tak kvalitní a s registrovanou zárukou na čtvrtstoletí, tak je to paráda. Já už bych ho moc nevyužil, takže jsem v anketě nehlasoval. Ale podíval jsem se rád na pěknou a užitečnou věc.
Michal Kupsa
Jo, je to fakt držák, zrovna mi píše kámoš, že podobnej intenzivně používá 21 let a v pohodě. :-)
Čarodějnice
Pěkný článek a Supr "kulička". Přemýšlím k čemu si ji budu přát :-).
Moc mi pobavila zmínka o dámské kabelce :-)
Michal Kupsa
No co, ta moje nosí v kabelce klasickou rybičku. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace