Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Drahoušek - parádní rozhledna u Osečan

Drahoušek - parádní rozhledna u Osečan

V minulém článku jsem psal o rozhledně na Neštětické hoře, která je ale zajímavá spíš historicky a obecně turisticky, než že by tam byl nějaký extra krásný výhled. Pokud jste tedy byli zklamáni, tak vám to tentokrát vynahradím – chtěl bych vás pozvat na rozhlednu Drahoušek. Tato rozhledna mimo jiné vyniká právě překrásným výhledem, který na Neštětické hoře chybí a navíc od ní není až tak daleko (vzdušnou čarou jen 12 kilometrů), takže se dá výlet na obě místa klidně spojit dohromady. Navíc odsud můžete spatřit mnoho míst, na které z Neštětické hory vidět nebylo, přestože jsou také poblíž.

Rozhledna Drahoušek u Osečan na turistické mapě:

 

Rozhledna Drahoušek patří k nejnovějším moderním konstrukcím, plánování její výstavby začalo někdy v roce 2001. Zvažovaly se různé varianty provedení, designu i realizace a také způsobu financování. Nakonec byl vybrán dnes častý, oblíbený a také velmi praktický způsob realizace v podobě multifunkční věže. Stanoviště je totiž výhodným bodem pro umístění anténního systému pro mobilní telefony a stavbu tak nakonec financoval mobilní operátor T-Mobile, který je také jejím majitelem. Nicméně na stavbu přispěla i konkurenční firma Telefonica O2, která tu také provozuje své technické zázemí. No, je vidět, že když je to opravdu potřeba, tak jde konkurenční boj stranou a i největší rivalové se dokáží domluvit, což je v tomto případě rozhodně ku prospěchu věci. Provozovatelem rozhledny ale není ani jeden z mobilních operátorů ale obec Osečany. Po dokončení, předání a kolaudaci stavby došlo na slavnostní otevření dne 20.3.2004 a to za značného zájmu veřejnosti.

Podlaha pro silné náturyPodlaha pro silné nátury - Podlaha vyhlídkové plošiny je ale jen pro silnější nátury, protože je celá tvořena průhledným roštem, což mnohým nedělá úplně dobře.

Ale zpět k samotné rozhledně, jistě si říkáte, proč se jmenuje zrovna Drahoušek. Je to prosté, věž je pojmenována podle stejnojmenného kopce, na kterém stojí. Stavba je to mohutná a robustní, přesto však svým designem pěkně zapadá do krajiny. Celková výška rozhledny je 48 metrů, vyhlídková plošina je ale ve 32 metrech, rozdíl pak zabírají mobilní technologie a anténní systémy. Jádro rozhledny tvoří betonový tubus o průměru 2,6 metru, kolem kterého je obtočeno ocelové schodiště. Pro dosažení vyhlídkové plošiny, která je stylově obložená dřevem, musíte zdolat celkem 167 schodů. Schodiště a hlavně samotná vyhlídková plošina, jsou realizovány pomocí ocelových roštů, takže pokud máte strach z výšek, tak se moc nekoukejte pod nohy, protože by se vám mohla zatočit hlava. I pro otrlé je to zvláštní pocit, když pod nohama vidíte tak velký výškový rozdíl.

Krátký videoklip s výhledem z rozhledny:

Samotná vyhlídková plošina je až překvapivě velká a prostorná. Hlavně ale nabízí opravdu luxusní výhled, protože významně převyšuje okolní stromy a tak je výhled naprosto nerušený a to v plném okruhu 360° kolem. V nejbližším okolí jsou krásně vidět Osečany, Sedlčany a další obce. Ve vzdálenějších oblastech pak uvidíte třeba nový Klášter Naší Paní nad Vltavou, vrcholky Jistebnické vrchoviny, celý hřeben Brd a za dobrých podmínek dokonce i šumavský Boubín.

Závěrem ještě zbývá dodat informace o cestě k rozhledně. Vydejte se do Sedlčan a odsud do nedaleké obce Osečany a dále pokračujte po úzké asfaltové silničce směrem na Prosenickou Lhotu (tady buďte prosím opatrní, silnička je opravdu hodně úzká s několika nepřehlednými zatáčkami). Rozhlednu uvidíte již z dálky a nahoře na kopci nepřehlédněte po pravé straně odbočku na malé parkoviště k rozhledně. Odsud se dejte po červené turistické značce, je to skoro po rovině a jen nějakých 350 metrů. Cesta je kvalitní a pohodlná, snadno tam projedete na kole, s kočárkem nebo i s invalidním vozíkem. Správce rozhledny pan Stárek tu má také malou prodejnu, kde si můžete koupit nějaký suvenýr (třeba stylovou turistickou známku KČT č. 938), nebo se občerstvit – je tu elektřina, takže k dispozici jsou i chlazené nápoje a zmrzlina.

Pokud by vám krátká procházka k rozhledně nestačila, pak vřele doporučuji vydat se od parkoviště po červené turistické značce na opačnou stranu, do 4km vzdálených Křečovic. Tato malá nenápadná víska je totiž opravdu velmi zajímavá. Za prvé tu můžete navštívit malé muzeum v rodném domku světoznámého hudebního skladatele Josefa Suka, který má na kraji obce i pomník a také hrobku na malém hřbitůvku u zdejšího kostela. Za druhé pak vězte, že právě v Křečovicích se natáčela známá komedie Vesničko má středisková a znalci jistě snadno identifikují z filmu známá místa. O tom detailněji ale zase někdy příště.

Pro příznivce geocachingu je na rozhledně také tematická cache: GCMF7D - Drahoušek

Otevírací doba rozhledny:

Duben – červen:Soboty, neděle a svátky od 10 do 17 hodin.
Červenec – srpen:Denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin.
Září – říjen:Soboty, neděle a svátky od 10 do 17 hodin.

Individuální prohlídky pak po dohodě se správcem panem Stárkem, tel.: 728 456 105

Galerie k článku Drahoušek - parádní rozhledna u Osečan

Pohodlná cesta na rozhlednu | fotografie
Pohodlná cesta na rozhlednu
Skřítek pod rozhlednou | fotografie
Skřítek pod rozhlednou
Rozhledna Drahoušek | fotografie
Rozhledna Drahoušek
Rozhledna od jihu | fotografie
Rozhledna od jihu
Konstrukce schodiště a vyhlídky | fotografie
Konstrukce schodiště a vyhlídky
Podlaha pro silné nátury | fotografie
Podlaha pro silné nátury
Zajímavý výhled směrem dolů | fotografie
Zajímavý výhled směrem dolů
Pohled na přístupovou cestu | fotografie
Pohled na přístupovou cestu
Výhled na sever | fotografie
Výhled na sever
Výhled na východ | fotografie
Výhled na východ


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
136131214
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jarda Mrázek
Díky za tip na další rozhlednovou expedici.:-)
Michal Kupsa
Díky, brzy bude další díl, nejpozději do konce týdne. ;-)
tomy.22
Jako vždy. Moc pěkně napsané.Díky. Jen mít čas a kouknout se na všechny tebou prezentovaná místa. Ale ono to jednou vyjde a jsem na 100% přesvědčen, že s doporučenými místy budu naprosto spokojen. ;-)
Michal Kupsa
Díky, místa vybírám pečlivě, takže mohu všechna opravdu jen vřele doporučit. Ahoj a ať se daří. :-)
EvaB
Nádhera - už vím, kam nejezdit :) :)
Michal Kupsa
No, jestli máš strach z výšek, tak ty roštový podlahy asi fakt nebudou nic pro tebe .... ;-)
Renča Filipová
Díky za parádní tip na prázdninový výlet ;-)
Michal Kupsa
Rádo se stalo, brzy bude další ! :-)
Jan Špína
Pěkné Michale, děkuju za inspiraci na výlet :-)
Michal Kupsa
Díky, to jsem moc rád, že se líbí a už makám na další. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace