Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Zapomenutá rozhledna na Neštětické hoře

Zapomenutá rozhledna na Neštětické hoře

V České republice je v současné době něco kolem 250 rozhleden, většina z nich je známých, krásných, velmi turisticky frekventovaných a také s parádním výhledem. Já bych vám však chtěl představit rozhlednu úplně jinou, doslova zapomenutou. Pokud čekáte nějakou nádhernou stavbu, budete zklamáni, protože tato rozhledna je sice architektonicky zajímavá ale do krásy jí chybí hodně, protože je léta silně zanedbaná. Pokud čekáte parádní výhled do krajiny, tak budete také zklamáni, protože vrchol je značně zarostlý stromy a výhled je velmi omezený. Také to vlastně ani není klasická rozhledna ale spíše památník. Tak taková je Neštětická hora – přesto však rozhodně stojí za vidění a návštěvu, protože je velmi zajímavá, má bohatou historii a také je tu krásný klid, protože stojí tak trochu stranou od známých a turisticky frekventovaných míst.

Neštětickou horu najde na turistické mapě zde:

 

Dříve ale Neštětická hora tak neznámá nebyla, z dávných dob se o ní dokonce dochovala pověst o zázračné Zlaté studánce. Podle této pověsti byla v lesích pod Neštětickou horou malá, nenápadná a zarostlá studánka. Křoví a vrbičky rostoucí kolem studánky se ale třpytily ryzím zlatem. Z proutků pak pasáčci pletli košíky, které ale vlastně byly z ryzího zlata. Kolem se také občas pásly slepice z vesnice Malý Chvojínek, v jejichž žaludcích se pak také sem tam nacházelo zlato. Kde je studánka dnes se již neví, nicméně pověst má reálný základ, protože kdysi se tu opravdu dolovalo zlato. Dokladem důlní činnosti je takzvaná Kubova jáma, která se nachází nedaleko vrcholu. Je ale obtížně přístupná, protože okolí je velmi zarostlé.

Chvojínek a Neštětická horaChvojínek a Neštětická hora - Celkový pohled na Neštětickou horu a kostelík ve Chvojínku od silnice do Neveklova.

V roce 1627 pak došlo na Neveklovsku k velkému selskému povstání proti Pavlu Michnovi z Vacínova, který zdejší sedláky silně utiskoval. Panské vojsko ale mělo značnou převahu a povstání bylo tvrdě potlačeno. Poslední zbytky sedláckého povstaleckého vojska pak bylo dopadeno a definitivně rozprášeno právě na Neštětické hoře. Když se pak blížilo třistaleté výročí potlačení povstání, tak se začalo uvažovat o stavbě dřevěné rozhledny. Nakonec však byla postavena rozhledna zděná, realizovaná stavitelem Maříkem, který se pak také stal majitelem rozhledny a to docela zajímavým způsobem. Výbor pro výstavbu rozhledny se totiž záhy rozpadl a stavitel tak nikdy za stavbu nedostal zaplaceno. Slavnostní otevření rozhledny/památníku pak proběhlo právě v roce třistaletého výročí potlačení selského povstání a to 18. srpna 1927. Přestože od dob povstání utekly tři staletí, tak se slavnostní otevření rozhledny setkalo s obrovským zájmem veřejnosti a otevření rozhledny se zúčastnilo neuvěřitelných 20.000 lidí. Postupem času však bohužel lidé zapomínali a rozhledna postupně pomalu ale jistě chátrala a také zarůstala. Dnes vypadá opravdu žalostně, ale přesto se na ni stále dá pohodlně a bezpečně vystoupat – stavitel Mařík totiž odvedl opravdu dobrou práci. Nyní však již probíhají přípravné projekty na obnovu rozhledny. Z rozhledny již nebylo nic vidět a tak se v prvé řadě uvažovalo o prořezání vrcholu Neštětické hory, proti čemuž se ale postavili ochranáři. Pak však zasáhla vichřice a z rozhledny je tak nyní alespoň omezený výhled na sever. Obec Neveklov nyní zakoupila pozemek pod rozhlednou a pracuje na plánech obnovy. Problém se stromy se plánuje vyřešit dřevěnou nadstavbou, která by podstatně zvýšila výšku celé stavby. V turistickém infocentru v Neveklově je nyní již k dispozici pamětní razítko rozhledny a také turistická známka KČT č. 1048. Budeme tedy místním držet palce, aby se rekonstrukce památné rozhledny vydařila.

Krátký videoklip s výhledem z Neštětické hory:

Neštětickou horu najdeme u silnice z Neveklova do Benešova, se svojí výškou 536 metrů jde o nejvyšší kopec na Benešovsku. Dostanete se sem snadno, buď autobusem do zastávky Neštětice anebo autem – přímo naproti zastávce je dostatečně velký prostor k zaparkování i několika automobilů. Odsud vystoupáte na vrchol k rozhledně po žluté turistické značce – je to zhruba jeden kilometr a převýšení jen asi 140 metrů. Samotná rozhledna je celoročně volně přístupná a také dostatečně bezpečná, dávejte pozor jen na vyhlídkovém ochozu, kde rozpadlé zábradlí nahradilo pouhé pletivo. Když už tu budete, doporučuji také navštívit nedalekou obec Chvojínek, kde je krásný kostelík Sv. Václava ze 13. století. Výlet případně můžete spojit i s návštěvou nedalekého a velmi známého zámku Konopiště.

Pro příznivce geocachingu je zde také tematická cache: GCYC4F - Neštětická hora

Galerie k článku Zapomenutá rozhledna na Neštětické hoře

Chvojínek a Neštětická hora | fotografie
Chvojínek a Neštětická hora
Zastávka Neštětice | fotografie
Zastávka Neštětice
Parkoviště pod rozhlednou | fotografie
Parkoviště pod rozhlednou
Dále po žluté | fotografie
Dále po žluté
První výhled | fotografie
První výhled
Občasné průhledy | fotografie
Občasné průhledy
Cesta pod vrcholem | fotografie
Cesta pod vrcholem
Rozhledna na Neštětické hoře | fotografie
Rozhledna na Neštětické hoře
Pamětní deska | fotografie
Pamětní deska
Vstupní část rozhledny | fotografie
Vstupní část rozhledny
Na vrcholové plošině | fotografie
Na vrcholové plošině
Výhled na severozápad | fotografie
Výhled na severozápad
Výhled na severovýchod | fotografie
Výhled na severovýchod
Dvojice modřínů | fotografie
Dvojice modřínů
Rozcestník | fotografie
Rozcestník
Chvojínek | fotografie
Chvojínek


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
172091921
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Johanka
Dnes jsme se byly s kamarádkou podívat na rozhledně na Neštětické hoře, zcela nechápu, proč obec Neveklov s opravou rozhledny nic nedělá, na rozhlednu Špulka chodíme celkem často, náklady na její výstavbu ( tedy pokud se nepletu ) byly cca 8 mil, oprava této krásné rozhledny by podle mého laického pohledu nestála ani desetinu... :-) J.
Michal Kupsa
No, nějaká snaha tam byla, dokonce snad existoval i projekt, ale bylo to nějaké komplikované, tak to uvázlo na mrtvém bodě. :-(
Rudolf
A jěště jedna aktualita-nově postavená a otevřená rozhledna ŠPULKA na Benešovsku na vrchu Březák u Lbosína poblíž Divišova.
Slavnostní otevření zítra v sobotu v 10.00.
Nezbývá než doufat,že meteorologové se spletli v předpovědi počasí:-):-)
Michal Kupsa
A přesně o tom pojednává článek na titulní straně. :-)
Rudolf
Škoda,že rozhledna je celkem v zuboženém stavu, snad se dočkáme její rekonstrukce,vzhledem k historii by si to určitě zasloužila.
Jinak moc prima seriál,super jsou hlavně Vltavské vyhlídky,o kterých jsem neměl ani potuchy,zatím jsme absolvovali Smetanovu vyhlídku minulý týden v neděli. Víc jsme nestihli,protože pak jsme zajeli do blízkých Štěchovic a vyrazili na vrchol kopce s přečerpávací elektrárnou-též dobrý tip na výlet.
Jinak co se týče rozhleden-vzhledem k tomu,že jsem z Benešovska,tak syn doporučuje rozhlednu Veselý vrch u Mokrska, kde narozdíl ode mne byl a byl nadšený,takže tam plánujem v nejbližší době vyrazit a spojit to např. s rozhlednou Na Pepři nebo s tou u Osečan.
Taže díky za inspiraci jen doufám,že najdem čas to všechno navštívit.
Michal Kupsa
To ano, Neštětická hora by se rekonstrukci opravdu zasloužila. Pokud jde o Vltavské vyhlídky, tak opravdu doporučuji a některé jsou ještě mnohem hezčí, než ta Smetanova. No a Veselý vrch u Mokrska znám, to mám tady kousek, tu také časem zpracuji do článku.
Děkuji za návštěvu i komentář a zdravím.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace