Domů » Články » Recenze » Čelovka LED Lenser MH10 - uživatelská recenze

Čelovka LED Lenser MH10 - uživatelská recenze

Tady, na mém webu občas najdete i nějakou tu recenzi vybavení na vandry, pro geocaching, prostě pro pobyt v přírodě obecně. V tomto ohledu jde zejména o stále velmi populární čelovky. V minulých dílech jsem psal hlavně o čelovkách, které bych zařadil spíše do nižší a střední třídy. Tentokrát se pro změnu podíváme na čelovku, která výkonem, odolností, zárukou ale také cenou spadá zhruba někam do kategorie vyšší střední třídy - zde pro jistotu rovnou dodávám, že byť je to čelovka docela hodně nadupadá a také výkonná, tak o třídu nejvyšší stále ještě zdaleka nejde, tu si nechám třeba zase někdy na příště. :-)

Čelovka Led Lenser MH6Čelovka Led Lenser MH6 - jednoduchá, praktická a přitom dostatečně odolná konstrukce čelovky ve střídmém, ale hezkém designu.

Ergonomie a mechanické provedení

Design čelovky Led Lenser MH10 je vyveden v obvyklém firemním provedení a designovým stylem i barevně se v podstatě příliš neliší například od modelu Led Lenser MH6 o kterém jsem psal minule, přestože jde v případě MH6 o model výrazně levnější. Barevné provedení víceméně pouze v černé a odstínech šedé sice může na někoho působit až příliš konzervativně, či přímo nudně, ale pravda je, že zásadní výhodou je, že na takovém tmavém provedení není vidět ušpinění. Osobně mám navíc rád právě spíše takové věci, které nejsou příliš nápadné. Na druhou stranu je ale také stejně tak pravda, že nevýhodou může být, že pokud čelovku někde v přírodě ztratíte, tak se vám díky svému nenápadnému zbarvení bude asi docela těžko hledat a to zejména potmě nebo za šera. Jako obvykle je to prostě něco za něco a navíc se asi stejně každému líbí něco jiného.

Čelovka Led Lenser MH10 - pohled na čelovku zepředu. Čelovka Led Lenser MH10 - pohled na čelovku ze strany. Čelovka Led Lenser MH10 - pohled na čelovku zprava. Čelovka Led Lenser MH10 - pohled na čelovku zprava.

Když vezmete čelovku Led Lenser MH10 poprvé do ruky, tak prvním dojmem je, že provedení je solidní a použité materiály kvalitní. To mohu potvrdit i z praxe, protože čelovku mám již delší čas a ani delší intenzivnější používání v drsnějších podmínkách (zimní vandry a podobně) se nijak negativně neprojevilo. V podstatě vypadá pořád jako nová, popruh se nevytahal ani na mojí velké hlavě, kabel není zteřelý, ovladače nejsou vychozené, no prostě opravdu v tomto ohledu nemohu mít ani jedinou výtku.

Ale zase abych nepřechválil, tak z hlediska provedení a hlavně ergonomie mi trochu vadí provedení bateriové komory, která je umístěna vzadu na hlavě. Je sice super, že je bateriovou komoru lze sundat a v případě potřeby i rozebrat, ale na druhou stranu její tvar není zrovna praktický a občas se mi stávalo, že jsem o něj nechtěně zavadil. V tomto ohledu mi jako tvarově daleko lepší přišlo provedení bateriové komory čelovky Led Lenser H7R.2, o které jsem již také psal a která na hlavě sedí o poznání lépe. Na druhou stranu je toto provedení odolnější a čelovku lze rozebrat, vyndat akumulátor a případně jej vyměnit.

Dostatečně robustní je také přední část čelovky, tedy vyklápění reflektoru, stejně jako otočné ovládání zoomu světelného paprsku. Ani tato část čelovky po delším používání nenese v podstatě žádné známky opotřebení a při aspoň trošku rozumném zacházení si myslím, že vydrží bez problémů po mnoho let. Snad jen obruba pro ovládání zoomu reflektoru by mohla mít trošku drsnější výstupky. Zoom jde poměrně ztuha a ani časem se příliš nevychodil, což je sice super kvůli možnému nechtěnému pootočení, ale zase otočit zoomem třeba mokrou rukou už chce docela dost přitlačit, ale to je už spíše detail. Přímo perfektní je pak ale ovládání jedním tlačítkem podobně, jako na většině čelovek této značky - dá se na to velmi rychle zvyknout, je to jednoduché, prosté a funkční. Celkově bych tedy mechanické provedení hodnotil jako jednoduché, odolné, snadno ovladatelné a odpovídající dané cenové kategorii této čelovky, i když se samozřejmě nějaká ta drobnost jako vždycky najde.

Může se hodit, aneb praktické odkazy:
Oficiální stránka výrobce s informacemi k čelovce LED Lenser MH10
Stránka pro ověření pravosti + registrace produktu

Funkce, vybavení a použití v praxi

Z hlediska funkcí a vybavení si nemohu pomoct, ale na těchto novějších čelovkách jako takových, se tedy aspoň mě osobně asi ze všeho nejvíc líbí to, že nepoužívají klasické tužkové baterie, ale moderní a hlavně výkonné Li-ion akumulátory. Čelovku tak lze přímo nabíjet obyčejnou nabíječkou s micro USB konektorem, jako na většině současných mobilních telefonech a dalších běžných elektronických zařízeních. Stejně dnes máme skoro všichni nějakou tu nabíječku vždycky někde po ruce, takže stačí občas místo telefonu připojit čelovku a je to. Skeptici sice asi namítnou, že tužkové baterie lze v případě nouze sehnat v podstatě kdekoliv, ale takové situace jsou dnes už opravdu spíše výjimečné a navíc akumulátor v čelovce Led Lenser MH10 má takový výkon, že ho hned tak nevybijete - zejména pak při uvážlivém nastavení světelného výkonu. Kdyby ale přeci jen bylo nejhůř, můžete také čelovku nabít z běžné power banky, kterou s sebou stejně většina lidí dnes na delší cesty nosí tak jako tak.

Všechny moje dosavadní články o čelovkách najdete zde: Uživatelské recenze čelovek

K nejpodstatnějším parametrům každé čelovky ale patří její výkon, který je v tomto případě velmi slušný. Nejvyšší výkon čelovky Led Lenser MH10 je totiž 600 lumenů, což je opravdu hodně slušný výkon. Tedy ne že by nebyly čelovky s ještě větším výkonem, to samozřejmě jsou, ale ono i těch 600 je hodně, protože běžné čelovky střední třídy si v pohodě vystačí s výkonem zhruba polovičním. Když pak zoom reflektoru zaostříte na úzký kužel do jednoho bodu, pak dosvítíte až neskutečně daleko. Výrobce uvádí dosvit až 150 metrů, ale v závislosti na konkrétních podmínkách to bývá i o dost víc. Osobně mi maximální výkon přijde už natolik silný, že jej používám spíše jen zcela výjimečně. V naprosté většině případů jsem si vystačil s výkonem nižším, přičemž se samozřejmě také snižuje spotřeba čelovky a prodlužuje výdrž, tedy celková doba svícení na jedno nabití akumulátoru. K dispozici jsou tři režimy, u kterých výrobce udává následující hodnoty, kterým nemám problém uvěřit:

1. Maximální výkon 600 lumenů - dosvit cca 150 metrů, doba svícení až 10 hodin.
2. Střední výkon 250 lumenů - dosvit cca 100 metrů, doba svícení až 15 hodin.
3. Úsporný režim 10 lumenů - dosvit cca 20 metrů, doba svícení až 120 hodin.

V praxi to funguje tak, že při zapnutí jede čelovka na plný výkon. Pokud zapnete a obratem krátce zmáčknete vypínač ještě jednou, tak se čelovka přepne na střední výkon. Pokud zapnete a obratem dvakrát krátce zmáčknete vypínač, pak se čelovka přepne na úsporný režim. Dalším stiskem se pak čelovka vypne. Pořadí režimů lze i uživatelsky přehodit na opačné pořadí a k dispozici je i transportní zámek, aby se vám čelovka samovolně nezapnula třeba v případě, že ji máte jen tak hozenou v batohu. Tento zámek se mi v praxi velmi osvědčil, stejně tak jako přehozené pořadí výkonu, protože často jsem si vystačil i jen s úsporným režimem, maximálně se středním a maximální jsem si nechal nakonec, protože ten používám úplně nejmíň. Sice se občas hodí, ale třeba ve společnosti více lidí se mu vyhýbám, protože když takto třeba někomu nechtěně posvítíte do očí, tak je to velmi nepříjemné. Když je to ale potřeba a opravdu si potřebujete posvítit někam do dáli, pak je výkon opravdu doslova úžasný. Používám jej třeba při fotografování místo blesku, když si potřebuji na noční fotografii přisvítit specifickou část scény a podobně - barevná teplota světla čelovky je totiž shodná s barevnou teplotou fotografického blesku.

Čelovka Led Lenser MH10 - prodejní balení. Čelovka Led Lenser MH10 - kompletní čelovka. Čelovka Led Lenser MH10 - s vyjmutým Li-ion akumulátorem. Čelovka Led Lenser MH10 - Micro USB konektor pro nabíjení.

Na zadní straně čelovky je také malá červená LED dioda, která současně slouží také jako kontrolka při nabíjení. Svítí ale velmi slabě, což je super, pokud třeba potmě někam jdete a někdo s touto kontrolkou jde před vámi. Slabé červené světlo je viditelné pro dobrou představu o tom, jak daleko před vámi dotyčná osoba jde, aby třeba nedošlo ke srážce. Na druhou stranu, pokud by tato červená LED dioda měla sloužit třeba jako bezpečnostní poziční světlo při chůzi po silnici, nebo při jízdě na kole, pak je její výkon bohužel zcela nedostatečný a silnější dioda s regulovatelným jasem by byla skutečně mnohem vhodnější.

Příslušenství, cena a závěr

Závěrem nesmím opomenout ještě několik dalších informací, zejména ještě jednou o odolnosti, kterou výrobce udává v rámci normy IPX4, kterou mohu opět jen potvrdit. Čelovce totiž opravdu v průběhu testování nevadil ani silný déšť, opakované zapadení přes noc sněhem při zimním táboření a ani pády z běžných výšek. Nic z toho nemělo na čelovku LED Lenser MH10 prakticky žádný vliv a stále bez problémů funguje. Navíc je vidět, že výrobce si v tomto ohledu opravdu hodně věří, protože dává na tuto čelovku plnou záruku po dobu skutečně nevídaných sedmi let! Tento údaj beru také jedno z nejvýznamnějších plusů. Pokud chcete, můžete si navíc svoji čelovku i zaregistrovat přímo na stránkách výrobce podle jejího výrobního čísla.

Hlavní výhody čelovky LED Lenser MH10:

- dobíjecí baterie pomocí micro USB (stejné, jako většina telefonů)
- hodně vysoký světelný výkon
- jednoduché ovládání
- mimořádně dlouhá výdrž
- odolné provedení
- 7 let záruka (!!)

Hlavní nevýhody čelovky LED Lenser MH10:

- tvar bateriové komory není zrovna praktický
- chybí výraznější zadní červené světlo
- vyšší cena

Čelovka Led Lenser MH10 je také velmi pěkně balená a součástí ceny je také pouzdro na opasek, USB kablík a také dvojice nasazovacích barevných filtrů, konkrétně červený a zelený (nasazují se pomocí gumové krytky přímo na reflektor). Aktuální (04/2018) prodejní cena se pohybuje někde mezi 2.000,- až 2.500,- Kč včetně DPH. To se sice může zdát jako cena vyšší, nicméně za tuto cenu získáte skutečně výkonnou, praktickou, ale také velmi odolnou čelovku, navíc s bonusem v podobě sedmileté záruky, kterou vám v ČR opravdu běžně skoro nikdo nedá - takže za mě osobně doporučuji.

Toliko o další čelovce a příště třeba zase něco jiného. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí značková čelovka LED Lenser MH10 ?

Celkem hlasovalo 80 lidí

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
819182210
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
ruská vlaštovka
Ohledně toho snižování výkonu:
Když se MH-10 dostala na trh, měla natvrdo nastaven ten jejich Energy saving mode, který se chová přesně tak, jak tu popisujete - po cca dvou minutách se během několika vteřin postupně sníží světelný výkon odhadem minimálně tak o třetinu, po nějaké delší době svícení to podle grafu v návodu ubere ještě víc (tak dlouho jsem ji nikdy zapnutou neměl). Šetří se akumulátor a oči už prý jsou zvyklé :-P.
Protože se tahle fíčura zřejmě nesetkala s úplně kladným přijetím a uživatelé to spíše považovali za vadu, u novějších výrobků tohoto typu MH-10 už byl přidán i konstatní mód, kdy čelovka svítí trvale nastaveným světelným tokem bez jeho snižování. Ostatně oba tyto módy už byly třeba u ruční M7 před skoro deseti lety, takže nic nového pod sluncem.
V mém návodu (zakoupeno 12/2019 u Alzáka) se o možnosti volby módů píše, resp. je to jasně patrné na obrázcích. Přitom ale v původním návodu, který je bohužel stále ke stažení na českých stránkách výrobce, tahle funkce chybí. Zjevně tedy došlo k SW rozšíření a na webu to zapomněli opravit, není o tom zmínka ani v popisu výrobku. Kdoví, zda o tom vůbec vědí :-O. Programování zůstalo stejné, tedy první dva programy jsou v úsporném režimu (Energy saving mode) a liší se jen pořadím stupňů intenzity světla. Až třetí (nový) je ten režim konstantní (Constant current mode), do něj se lze dostat podržením tlačítka po dobu 16 vteřin (třikrát zabliká). POZOR, v tomto konstantním režimu NENÍ k dispozici ta nejvyšší úroveň svítivosti, pravděpodobně z důvodu chlazení (kontrolní systém teplotní regulace svítilny by nejspíš stejně za chvíli snížil výkon). Tzn. máte k dispozici jen 400 a 10 lumenů, zato ale natvrdo. Oba úsporné i ten konstatní režim mají v návodu nově piktogram, který jasně ukazuje, o co jde. No a pokud chcete svítilnu "zamknout", musíte v této verzi SW podržet to tlačítko 19 vteřin a svítilna pak 4x velmi rychle zabliká - stejný efekt se objeví, když chcete "zamknutou" svítilnu aktivovat bez odemčení.
P.S. Pokud to v článku nebylo, tak sedmiletou záruku získáte až po registraci výrobku na stránkách českého zastoupení.
Michal Kupsa
Díky za doplnění, článek je dva roky starý, takže se asi opravdu pár věcí změnilo. :-)
Honza
Právě oficiální distributor mi sdělil níže uvedené. Tak nevím, kam se obrátit. Každopádně díky za informaci.
Michal Kupsa
Tak to zkuste ještě jednou, jiné čelovky to nedělají, to je fakt divné. :-(
Honza
Dobrý den,
vlastním MH10 a čelovka vždy 64 po zapnutí o něco pohasne. V servisu mi sdělili, že je to normální, že jde o automatickou adaptaci na okolní světlo. Mně se to nezdá. Děje se to vždycky, kdekoli, při jakékoli teplotě, při jakémkoli stavu nabití, při jakémkoli osvětlení a při všech třech nastavení intenzity.
Při nejslabším režimu pohasne natolik, že se při tom už nedá skoro ani číst. Při vyšších režimech je plný výkon k dispozici jen tu minutu a pak se sníží. Máte stejnou zkušenost? Díky za odpověď.
Michal Kupsa
Dobrý den,
tak to je určitě chyba, nic takového jsem nezaznamenal.
Doporučuji obrátit se přímo na oficiální zastoupení: https://www.ledlenser.cz/extra/kontakty/
Vladimír Cr
Super článek a postřehy, jenom jsem nikde nenašel (snad jsem to nepřehlédl, jinak prý cca 6 hodin) jak dlouho trvá nabíjení do plné kapacity v praxi.
Michal Kupsa
Přiznám se, že to jsem nezkoušel a ani se mi to nikdy nepovedlo úplně vybít. Nicméně záleží i na nabíječce, protože 2A je o poznání rychlejší, jak 1A. Ale pravda, i s tou 2A se to nabíjí docela dlouho. Já to ale prostě nechávám raději přes na tu pomalejší - je to šetrnější k baterii.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace