Domů » Články » Recenze » Čelovka LED Lenser MH6 - uživatelská recenze

Čelovka LED Lenser MH6 - uživatelská recenze

Je tomu už dva roky, co jsem napsal svůj vůbec první článek o čelovce, tenkrát to bylo o modelu LED Lenser SEO 5 a musím říct, že mě velmi příjemně překvapil ohlas na tento článek. Zmíněná čelovka je sice ještě stále v prodeji, ale mezitím se objevily další nové modely a tak jsem si řekl, že napíšu zase něco aktuálnějšího. Pro nejnovější článek jsem si vybral čelovku LED Lenser MH6, kterou lze asi považovat za nástupce staršího modelu LED Lenser SEO 5. Nová verze je v mnoha ohledech vylepšená a přitom si zachovala ze starší verze to nejlepší, tedy to, že je malá, lehká, kompaktní a snadno ovladatelná. Praktické je také to, že je to řešení all-in-one, tedy vše v jediné jednotce, kterou tak lze snadno strčit do kapsy.

Čelovka Led Lenser MH6Čelovka Led Lenser MH6 - nový design vypadá docela dost dobře a je i velmi praktický (není vidět zašpinění). ;-)

Úvod a mechanické provedení

Nová verze čelovky LED Lenser MH6 je předchozí verzi LED Lenser SEO 5 velmi podobná, v podstatě se dá říct, že je na pohled (tedy kromě barvy) úplně stejná. Barevné provedení je ale opravdu hodně odlišné. Zatímco starší verze byly napřed dostupné pouze v kombinaci jasně bílé v kombinaci se světle šedou, postupně doplněné o modrou a červenou variantu, tak nová čelovka je barevně laděná vysloveně do tmava. Jak samotná svítilna, tak i popruh kolem hlavy jsou provedeny v kombinaci šedé a tmavě šedé s drobnými zelenými prvky. Takto popsáno to zní trošku divně, ale v reálu to vypadá opravdu dost dobře a hlavně je to velmi praktické. Na tmavém provedení totiž opravdu není vidět ušpinění a člověk tak nemusí moc řešit, co se špinavým popruhem. Pokud ale přeci jen dojde na věc, jde popruh celkem snadno úplně sundat a vyprat.

Samotná čelovka je samozřejmě celoplastová, z tmavého, místy téměř černého plastu. Použité materiály působí dostatečně kvalitním a hlavně robustním dojmem. Odolnost čelovky odpovídá standardu mezinárodní normy IPX6 a výrobce k tomu uvádí, že čelovka bez problému odolá dešti i sněhu, stejně jako pádu z výšky, což se mi i v praxi nejednou potvrdilo. :-) Je také příjemně lehoučká – celá čelovka i s baterií váží pouhých 93 gramů, což jsem pro jistotu i zkontroloval na kuchyňské váze a údaj výrobce seděl s přesností na gram. Již zmíněný odnímatelný popruh kolem hlavy je navíc také reflexní, což je vlastnost, která také není k zahození – například při použití na kole, nebo při chůzi po krajnici silnice.

Produktové fotografie nové čelovky Led Lenser MH6:

Čelovka LED Lenser MH6 Čelovka LED Lenser MH6 Čelovka LED Lenser MH6 - Li-Ion akumulátor Čelovka LED Lenser MH6 - prodejní balení

Po mechanické stránce bych celkově řekl, že je čelovka LED Lenser MH6 přímo skvělá – je malá, lehká a přitom dostatečně odolná. Popruh je kvalitní, materiál příjemný na dotek, pevný a dostatečně široký pro pohodlné nošení a to v případě potřeby i po delší dobu. Po této stránce opravdu nemám této čelovce co vytknout, je prostě promyšlená a odpovídající dané kategorii. Snad jen ta barva se asi nemusí líbit každému (i když třeba mě ano) a daň za tmavou barvu, na které není vidět špína, může být horší hledání čelovky, pokud vám někde spadne, nebo ji ztratíte. :-)

Může se hodit, aneb praktické odkazy:
Oficiální stránka výrobce s informacemi k čelovce LED Lenser MH6

Stránka pro ověření pravosti + registrace produktu

Funkce, vybavení a použití v praxi

Pokud jde o vlastnosti a technické parametry čelovky, tak i zde došlo k několika velmi podstatným vylepšením. Já osobně za nejpodstatnější z nich považuji to, že čelovka je nyní standardně dodávána s dobíjecím Li-ion akumulátorem, který navíc lze nabíjet jakoukoli běžnou nabíječkou s micro USB konektorem, což je dnes běžný standart u naprosté většiny mobilních telefonů a dalších elektronických přístrojů. V dnešní době tak má většina lidí nějakou takovou nabíječku takřka vždy po ruce, takže před výletem či vandrem stačí prostě čelovku nabít a je to. V případě nouze lze ale akumulátor vyjmout a nahradit třemi mikrotužkovými AAA bateriemi (případně i naopak). Tohle řešení se mi opravdu moc líbí a osobně si už snad ani nedovedu představit, že bych měl jinou čelovku, než vybavenou takovýmto akumulátorem s micro USB nabíjením.

Fotografie důležitých prvků čelovky Led Lenser MH6:

Čelovka LED Lenser MH6 - krabička Čelovka LED Lenser MH6 - velikost v porovnání s dlaní. Čelovka LED Lenser MH6 - otevřený kryt pro nabíjení. Čelovka LED Lenser MH6 - Li-Ion akumulátor a bateriová komora, kam lze dát i 3x AAA baterii.

Hlavní reflektor čelovky LED Lenser MH6 je vybaven jedinou, avšak (na svoji třídu) velmi výkonnou LED diodou s obvyklým, neutrálně bílým světlem. Výrobcem udávaný maximální výkon je 200 lumenů, což v praxi znamená dosvit až 120 metrů. Pokud budete výkon svítilny používat uvážlivě, můžete dosáhnout na výdrž baterie až 20 hodin. Při praktickém použití jsem došel k závěru, že nemám jediný důvod údajům výrobce nevěřit – výkon je i okem o něco vyšší, než u předchůdce LED Lenser SEO 5 s výkonem "jen" 180 lumenů. Stejně tak se osvědčila výdrž i dosvit. Je sice jasné, že se tato čelovka svým výkonem nemůže měřit s vyššími a také podstatně dražšími modely, ale pro běžné použití je více než dostatečná a jako bonus malá a lehká.

Vedlejší LED dioda pak svítí červeným světlem, což se může hodit například v případech, kdy nechceme oslňovat, nebo být příliš vidět, eventuálně třeba jako koncové světlo při chůzi nebo i jízdě na kole a podobně. Veškeré ovládání čelovky, včetně přepínání obou reflektorů, plynulého nastavení intenzity světla a uložení do paměti, blikání, zámku pro přepravu a podobně je velmi vtipně realizováno jedním jediným tlačítkem (technologie Smart Light Technology). Vše je jen o počtu stisknutí, případně o délce stisku a není to ani zdaleka tak složité, jak se to na první pohled zdá. Dá se to rychle naučit i zapamatovat. Podrobný popis je v manuálu, který je ve formátu PDF ke stažení na konci článku. Manuál je k předchozí čelovce LED Lenser SEO 5, protože k LED Lenser MH6 ještě českou verzi nemám, což ale nevadí, protože ovládání je stejné.

Nechybí ani u této značky obvyklé „zaostřování“ pomocí reflektorové čočky Advanced Focus System, které se provádí obvyklým otáčením příruby reflektoru, čímž se rozšiřuje, nebo naopak zužuje rozptyl světla do stran.

Všechny moje dosavadní články o čelovkách najdete zde: Uživatelské recenze čelovek

Cena a závěr

Čelovka LED Lenser MH6 rozhodně nepatří k nejlevnějším na trhu, spíše naopak – patří k těm mírně dražším (aktuální prodejní cena v červnu 2017 se v běžných obchodech pohybuje někde okolo 1.500,- Kč včetně DPH). Vyšší cena je ale v tomto případě opodstatněná, protože čelovka nabízí výrazně více, než srovnatelné, nebo levnější konkurenční modely. Čelovka je malá, lehká a skladná, přímo ideální na běžné použití, kdy se vám nechce tahat či vůbec pořizovat sice výkonnější, ale větší, těžší a hlavně ještě o dost dražší modely. LED Lenser MH6 je podle mě velmi dobře vyvážený kompromis, mezi všemi požadavky, které lze na bežnou čelovku mít a když ji budete podrobněji zkoumat, jistě sami dojdete k tomu, že při jejím návrhu někdo opravdu "přemýšlel hlavou" a to včetně využití praktických požadavků a postřehů uživatelů.

Hlavní výhody čelovky LED Lenser MH6:

- dobíjecí baterie pomocí micro USB (stejné, jako většina telefonů)
- dostatečný světelný výkon
- jednoduché ovládání
- malá, lehká a přitom odolná
- 7 let záruka (!!)
- v nouzi lze použít i 3xAAA baterii

Hlavní nevýhody čelovky LED Lenser MH6:

- pro nabíjení je nutno otevřít bateriový prostor
- otevírání prostoru baterie by šlo řešit i lépe
- mírně vyšší cena

Snad jedinou nevýhodou (krom již zmíněné mírně vyšší ceny), na kterou jsem v průběhu testování přišel je fakt, že pro nabíjení akumulátoru je nutné čelovku otevřít a toto otvírání může být pro méně šikovné prsty trošku obtížnější. Nejednomu uživateli by možná lépe vyhovoval napevno vestavěný akumulátor, který by se nabíjel jen přes nějakou minikrytku USB konektoru. Na druhou stranu by tím ale člověk přišel o možnost akumulátor vyjmout, vyměnit za jiný, nebo v případě potřeby nahradit třemi AAA články. Každopádně ať tak nebo tak, vše více než vyvažuje další z velkých, řekl bych skoro až nevídaných bonusů, kterým je v tomto případě sedmiletá (!!) záruka - to se opravdu nevidí každý den a nejen u čelovek.

Na příště již pro vás pro změnu chystám recenzi jednoho z vyšších modelů.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí značková čelovka LED Lenser MH6 ?

Celkem hlasovalo 138 lidí

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
221318313
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
JK
Je nutné dát pozor na dobíjení akumulátoru svítilny z powerbanky. Mám powerbanku s funkcí vypnutí při nečinnosti a baterie svítilny nedokáže udržet powerbanku zapnutou (na rozdíl od telefonu, BT komunikátoru, navigace).
Powerbanka má dva výstupy a řešení je nabíjet s akumulátorem svítilny současně ještě jiné zařízení (třeba telefon). Pak se akumulátor normálně nabije.

U outdoor čelovky mi to přijde nesmírně hloupé.
Michal Kupsa
Díky za postřeh, ale asi spíš problém konkrétní databanky, já jsem tento problém nezaznamenal.
Miro
Akurat mi dorazila. Vyzera zaujimavo a dufam ze mi na moje ucely posluzi. Akurat kolega ma upozornil, ze za tu cenu som mohol mat celovku s 3x silnejsim akumulatorom a 600 lumenmi namiesto 200 lumenov.
https://www.kronium.cz/nabijeci-celovka-fenix-hl32r/prod_1972.html
Michal Kupsa
Tahle má zase velmi výrazně delší záruku, zoomování světla atd .... jako se vším, všechno má něco.
Petr
Od vánoc jsem šťastný majitel čelovky LED Lenser MH6. A chtěl bych Vás požádat o radu. Jelikož bych chtěl připevnit čelovku pomocí držáku na cyklistickou přilbu, potřebuji k tomu sundat popruh / čelenku, jenže i přes veškerou snahu se mi to nepodařilo. Můžu požádat o nápovědu, nebo popis jak si s tím poradím? Děkuji.
Michal Kupsa
Pravda, jde to dost blbě a ještě hůř se to vysvětluje - prostě je potřeba tu koncovku pootočit o 90° a protáhnout jako na délku.
Pavel
Takže asi tak po půl roce používání mohu napsat následující. Čelovka perfektně vystihuje poměr cena/výkon. Já bych dokonce řekl, že není drahá (jsou i výrazně dražší) a výkonově úplně stačí. Před touto jsem léta používal Petzl MIO XP. To byl na svoji dobu super stroj. Což potvrzuji. Pak jsem začal pátrat po jeho nástupci (kvůli různě přerušeným kabelům a kontaktům). Mám sklony k tomu, kupovat si to nejlepší a nejdražší (mnohdy naprosto zbytečně). A u této čelovky se to potvrdilo. Šel jsem do obchodu a byl jsem rozhodnutý dát za čelovku okolo 5tis. Obsluhovala mě mladá rázná prodavačka a nakonec mi řekla: co blázníte! Já mám na rybách tuhle a neměnila bych za žádnou jinou. A tak jsem jí vzal. A - spokojenost. Je tam přesně to, že není vždy nejlepší, resp. nejvhodnější to nejdražší. Tady mám čelovku se slušným dosvitem, hlavně lehounkou, all in one (už žádné tahání batery packu za hlavou na strapu). Takže co ještě chtít vlastně víc?
Za mě super!!!:-)
Michal Kupsa
Taky mám nejraději vše v jednom - baterie vzadu sice znamená větší výkon i výdrž, ale je to prostě komplikace. :-)
Jakub
Zdravím, děkuji za článek. Právě vybírám čelovku, která mi bude pomáhat jak při rybaření, tak třeba i při nočním běhu. Koukal jsem také na tento článek:http://rungo.idnes.cz/jak-vybrat-celovku-0ny-/runtech.aspx?c=A151007_222159_behani_Pil. A stále uvažuji, kterou tedy zvolit. Co si myslíte o této: https://www.rybashop24.com/celovky-svitilny/celovka-petzl-tikka-plus.html?
Michal Kupsa
Petzl je bezpochyby špičková značka, s tou také neuděláte chybu.
JF
Většinou tyhle "nestranné" recenze beru s rezervou, ale onehdá jsi se s tím SEO 5 trefil zrovna do doby, kdy jsem čelovku potřeboval novou a koupil na základě recenze právě ji. A nelituju.
Michal Kupsa
Já to už dneska beru trochu jinak - recenzi beru spíš víc jako doporučení, ale samozřejmě za předpokladu, že opravdu dojdu k závěru, že je daný produkt kvaliní. Pokud ne, tak to výrobcům vracím s komentářem, že sorry jako, ale o tom psát nebudu. Tož toliko k té nestrannosti. :-)
mire454
Na základě tvé recenze jsem si koupil mobil Asus. A dobře jsem udělal.
Teď potřebuju novou čelovku. Takže 1500 a jdu objednávat.
Co tam máš dál?
Michal Kupsa
Heh, tak to jsem rád, že to k něčemu je. Tak já zase najdu něco zajímavýho. :-)
predak
Mezi klady bych ještě uvedl stupeň krytí IPX6 (jestli se tomu dá věřit, sedmička by měla přežít i pod vodou). Je možné, že výše uvedená odolnost bude klesat s počtem otevření krytu na baterii.
Michal Kupsa
V textu článku je to uvedeno :-) jinak ty dvířka, respektive hlavně to těsnění je docela masivní, takže opotřebení bych se až tak nebál, snad jedině po letech intenzivního a nešetrného používání.
Marian Gavlák
Ahoj, díky za recenzi. Líbí se mi, že popisuješ vlastní zkušenosti. Střídal jsem čelovky dost často a nebyl spokojen. Pak jsem před časem narazil na tvou recenzi lenseru pětky a koupil si ji. A byl jsem konečně spokojen, mně jsi tedy velmi pomohl. Tahle šestka bude mou další, oceňuju možnost vybitý akumulátor nahradit v nouzi mikrotužkami. No a světelný výkon a uživatelský komfort měla už pětka téměř dokonalý. Za mě palec nahoru a díky!
Michal Kupsa
Ahoj, díky za podporu, to jsem rád, že se článek líbí. :-)
Jose
No, recenze dobrá, ale jinak myslím, že i klasická čelovka Petzl Tikkina postačí Samozřejmě tohle je už vyšší dívčí, ale v případě ztráty zabolí víc, než levnější verze. Líbí se mi možnost dát akumulátor a nebo baterky.;-)
Michal Kupsa
Jasně, Petzl je taky velmi dobrá značka. :-)
Pavel
Já to naopak velmi vítám :-)
Michal Kupsa
Díky, holt to každý vidí jinak a máme možnost volby. :-)
František
Až si budu chtít pořídit čelovku podívám se na trhu co je pro mne zajímavého, není třeba mě takto nabízet. Děkuji nechci.
Michal Kupsa
Já nic nenabízím ani neprodávám, když tě to nezajímá, nikdo tě nenutí to číst. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace