Domů » Články » Recenze » AF-S Nikkor 70-200mm f/4 VR - uživatelská recenze

AF-S Nikkor 70-200mm f/4 VR - uživatelská recenze

O tomto objektivu jsem už jednou psal pro nějaký časopis v době, kdy se objevil na trhu jako novinka, tedy už před více jak čtyřmi lety. Stále se mě na něj ale někdo ptá, a tak jsem si řekl, že o něm napíšu nový článek také pro svůj web. Byla by totiž škoda, kdyby mi tu chyběl, protože se jedná o opravdu hodně zajímavý kousek. Článek navíc není jen opisem toho původního, ale také jsem jej mírně aktualizoval o své nové poznatky s tímto objektivem, který jsem mezitím navíc vyzkoušel na několika různých fotoaparátech. Hned v úvodu se také rovnou přiznám, že mě osobně tento objektiv zaujal natolik, že si nakonec našel své trvalé místo v mém fotobatohu a tohoto rozhodnutí ani s odstupem času rozhodně nelituji. :-)

AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VRAF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR - objektiv má moderní a současně velmi dobře ergonomicky vyřešený design.

Základní technické parametry objektivu: optickou soustavu tvoří celkem 20 čoček (3x čočka z ED skla, 1x čočka z HRI skla) se špičkovými antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat. Počet lamel clony: 9, minimální zaostřitelná vzdálenost je 1 metr od roviny čipu v celém rozsahu zoomu, filtrový závit 67mm, rozměry 178 x 78mm, hmotnost je 850 gramů.

Moje dosavadní uživatelské recenze objektivů najdete zde: Uživatelské recenze objektivů

Design, mechanické provedení a vlastnosti objektivu

Dodnes si vzpomínám, jaké to bylo, když se mi tento objektiv úplně poprvé dostal do ruky, protože jsem se na něj tehdy opravdu hodně těšil. Už jakmile jsem jej vzal prvně do ruky, tak mi bylo hned jasné, že k tomu výrobce přistoupil opravdu zodpovědně. Objektiv je krásně kompaktní, menší než se zdá a přitom evidentně dostatečně robustní. Už dlouho jsem z žádného objektivu neměl tak dobrý pocit už při prvním zevrubném kontaktu. Dalším velmi příjemným zjištěním bylo, že oba prstence – ostřící i zoomovací mají mimořádně jemný a plynulý chod. Ještě lepší bylo zjištění, že ani při změně zaostření a dokonce ani při změně ohniska se nikde nic neotáčí a hlavně ani nevysouvá. Samozřejmostí pak je gumové těsnění na bajonetu, proti vnikání vlhkosti a prachu. Celkově je mechanické provedení objektivu vysloveně příkladné.

AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR - složení optické soustavy. Stativová noha Nikon RT-1 bohužel není zahrnuta v ceně objektivu. Sluneční clona Nikon HB-60 je zahrnuta v ceně objektivu. Měkký obal Nikon CL-1225 je zahrnut v ceně objektivu.

Na boku objektivu najdeme hned čtyři přepínače, které slouží pro detailní nastavení všech funkcí objektivu. První z nich slouží pro přepnutí režimu automatického a ručního zaostřování AF/MF. Další pro zkrácení rozsahu zaostřování při fotografování na větší vzdálenosti a tím i pro výrazně rychlejší reakci autofokusu. Třetí je pro celkové zapnutí a vypnutí stabilizace obrazu a čtvrtý pak přepíná mezi normálním a aktivním režimem stabilizace. Velké zlaté písmeno N u stupnice zaostřené vzdálenosti pak naznačuje, že čočky objektivu jsou vybaveny špičkovými antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat.

Objektiv je také vybaven nejnovější generací optické stabilizace VR, která podle údajů výrobce umožňuje fotografovat z ruky časy delšími až o 5EV oproti stejnému ohnisku bez stabilizace. Za zmínku stojí i informace o tom, že optická soustava objektivu je krom jiného vybavena také jednou, trošku záhadnou novinkou – optickým členem označeným zkratkou HRI. Podle informací výrobce se jedná o speciální provedení čočky, které nahrazuje použití hned několika jiných čoček. Díky tomu je pak celá optická soustava o poznání jednodušší, menší, lehčí a nový HRI prvek ještě navíc částečně kompenzuje aberaci a další nežádoucí vady. Víc jsem toho ale bohužel nezjistil a i obvyklé zdroje informací o této novince víceméně mlčí.

AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VRAF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR - objektiv nasazený na oblíbené digitální zrcadlovce Nikon D7200.

Pro jistotu ještě musím zdůraznit fakt, že objektiv je vhodný jak pro DX, tak i pro FX zrcadlovky Nikon. Zejména uživatele DX zrcadlovek ale potěší informace o tom, že objektiv má filtrový závit 67mm, což je stejný průměr, jako má většina základních zoomů pro DX formát, což v praxi znamená nemalou finanční úsporu především za polarizační filtr.

Praktické použití a optické vlastnosti

Pokud jde o praktické použití objektivu v praxi, tak první postřeh je ten, že je objektiv zdánlivě těžší, než se zdá. Je to ale opravdu jen zdání, protože trošku klamou malé a kompaktní rozměry. Oproti objektivům stejného ohniska, ale se světelností f/2,8 váží tento zhruba jen polovinu. Dalším postřehem je, že objektiv opravdu dobře padne do ruky a všímavější fotografové nepřehlédnou ani značku u bajonetu pro správné nasazení. Ta již není realizována pouhou bílou tečkou, ale vystouplou značkou, takže ji lze nahmatat i poslepu. Drobný to detail, ale potěší nejen při nočním fotografování. :-)

Stejně spokojen jsem byl i s výkonem automatického zaostřování. Objektiv jsem postupem času vyzkoušel hned na několika různých fotoaparátech a vždy ostřil velmi rychle a také přesně. Navíc pokud fotíte na vzdálenost větší jak 3 metry, tak lze pomocí speciálního přepínače omezit rozsah ostření na rozsah až od 3 metrů do nekonečna, čímž se rychlost ještě zvýší a to zejména v případě potřeby ostřit v rychlém sledu na objekty s měnící se vzdáleností od fotografa, kdy si fotoaparát potřebuje přeostřit. Stejně dobrým pomocníkem je i výkonná optická stabilizace obrazu VR. Údaje výrobce sice nelze bez speciálního vybavení exaktně změřit, ale můj subjektivní dojem je, že na základě zkušeností a výsledků z terénu tomu prostě věřím.

Nikon D7200 + AF-S Nikkor 70-200mm f/4 VRNikon D7200 + AF-S Nikkor 70-200mm f/4 VR - ukázka praktické fotografie z terénu (ohnisko 200mm, clona f/8, čas 1/320 a ISO 200).

Nikon D7200 + AF-S Nikkor 70-200mm f/4 VRNikon D7200 + AF-S Nikkor 70-200mm f/4 VR - ukázka praktické fotografie z terénu (ohnisko 160mm, clona f/5,6, čas 1/320 a ISO 400).

Pokud jde o samotnou obrazovou kvalitu, tak začnu třeba u vinětace. Na nejnižší clonu, tzv. "na plnou díru" objektiv samozřejmě trošku vinětuje. Nicméně není to nic zásadního a hodně záleží na konkrétní fotografii, jak moc to je, nebo není vidět. Především už ale má dnes většina fotoaparátů automatickou korekci vinětace (a stejně snadná je redukce v grafickém editoru), takže bych to asi příliš neřešil. Podobné je to i se sférickým zkreslením, které je navíc u tohoto rozsahu ohniska minimální už principu.

Dalším parametrem je bokeh, který je díky devítilamelové cloně opravdu velmi příjemný a nerušivý. Stejně dobrých parametrů objektiv dosahuje i s ohledem na chromatickou aberaci, která se vyskytne opravdu jen výjimečně a když, tak opravdu jen minimální. Díky špičkovým antireflexním vrstvám Nikon Nano Crystal Coat není třeba se bát ani fotografování v protisvětle a to i v silnějším. Asi vůbec nejsilnější stránkou objektivu je pak samotná ostrost fotografií, která je na naprosto špičkové úrovni a to v podstatě bez ohledu na použité ohnisko a clonu. Exaktní laboratorní měření jsem neprováděl, ale subjektivně, dle svých letitých zkušeností bych řekl, že výkon objektivu AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR je v tomto ohledu stejně dobrý, jako mnohem dražší, plně profesionální verze se světelností f/2,8 - AF-S Nikkor 70-200mm f/2,8 G ED VR.

Příslušenství, cena a závěr

Pokud jde o příslušenství, tak v ceně objektivu jsou zahrnuty jako obvykle obě krytky, sluneční clona i měkký obal. Co ale trochu naštve je, že v ceně naopak není zahrnuta stativová noha, kterou si případný zájemce musí zakoupit zvlášť a to za docela hodně vysokou cenu. Na druhou stranu je pravda, že stativová noha není vzhledem k velikosti objektivu nijak extra nutná a v pohodě se dá fungovat i bez ní. Příjemným zjištěním naopak je, že stejná stativová noha Nikon RT-1 je určená i pro objektiv AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR, takže pokud patříte k těm fotografům, kteří využívají oba tyto objektivy, tak vám k oběma stačí pouze jedna tato noha dohromady (velmi praktické - konečně to někoho napadlo). :-)

Dalším příjemným zjištěním je, že objektiv je přes svoji světelnost f/4 kompatibilní se všemi telekonvertory, včetně toho dvojnásobného. Posledních pár generací digitálních zrcadlovek Nikon totiž podporuje automatické zaostřování až do celkové světelnosti f/8. Jedete-li tedy třeba na cesty a potřebujete delší ohnisko při zachování kompaktních rozměrů, pak je dvojnásobný telekonvertor opravdu skvělým řešením.

AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VRAF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR - použití objektivu v kombinaci s telekonvertorem na těle Nikon D7100.

Ale abych zase nepřechválil, tak kromě absence stativové nohy v balení má objektiv ještě jeden nedostatek, kterým je cena. Celková kvalita objektivu je sice skutečně špičková, ale stejně „špičková“ je právě i ta cena, která navíc v průběhu času od uvedení na trh ještě narostla. Na druhou stranu lze ale na obhajobu říct, že skutečná kvalita prostě něco stojí a že na ceně se podepsal také kurz české koruny, který je Českou národní bankou zcela nesmyslně a dlouhodobě držen nepochopitelně nízko. Naštěstí se o tomto problému začalo konečně veřejně nahlas hovořit a snad se nepříznivý kurz již brzy změní. Aktuální (03/2017) prodejní cena tohoto objektivu je však nyní přibližně někde těsně nad hranicí 40.000,- Kč včetně DPH. :-(

Hlavní výhody objektivu AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR:

- skutečně špičková optická kvalita
- vynikající ergonomie i odolnost
- rychlost zaostřování
- výkonná optická stabilizace
- kvalitní antireflexní vrstvy
- malé rozměry

Hlavní nevýhody objektivu AF-S Nikkor 70-200mm f/4 G ED VR:

- stativová noha není zahrnuta v ceně
- vyšší cena

Svého času se na tento objektiv docela dlouho čekalo, protože tato kombinace ohniska světelnosti byla u Nikonu dlouho nedostupná. Když se pak objektiv konečně objevil na trhu, tak to skutečně stálo zato a čekání se vyplatilo. Je to jeden z těch kousků, které se ani s odstupem delšího času nebojím vřele doporučit pro použití na jakékoli zrcadlovce Nikon. Koneckonců si získal i mě natolik, že se stal pevnou součástí mé vlastní fotovýbavy.

Tak a to je asi vše a příště třeba zase něco z jiného soudku. ;-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí objektiv AF-S Nikkor 70-200mm f/4 VR ?

Celkem hlasovalo 183 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny různými fotoaparáty Nikon a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
22135710
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Lenka Metelková
Mám ho druhým rokem a nelituji.Používám ho na D5300 a hlavně na focení psů. Rozhodovala jsem se mezi ním a pro ženu přeci jen poněkud neforemným a těžkým 70-200mm f/2,8. Ale nutno dodat, že investice to byla nezanedbatelná a že cena skel u nás je vysoká, takže jsem opravdu ráda, že jsem trefila to pro mne správné.
Teď bych ještě potřebovala vybrat to správné pevné sklo na focení portrétů (děti). Za případný tip děkuji předem. A díky za recenze. Když vybírám, tak pomáhají.
Michal Kupsa
Dobrý den, ideální volbou na portréty je asi AF-S Nikkor 85mm f/1,8 G. Držím palec a přeji dobré světlo.
Jaroslav Kortus
Testoval jsem jej již po uvedení na trh v roce 2013. A je to jeden z nejlepších objektivů, které Nikon vyrábí.
http://makofoto.cz/nikon/objektivy/nik_70_200f4/Nikkor_70_200_F4VR.htm
Michal Kupsa
Jo, jo - já o něm taky psal již v roce 2013, jenom jinde, tak jsem si udělal i reinkarnaci pro svůj web. :-)
Jinak souhlas, je to naprosto excelentní sklo.
Tomáš Blažek
Díky, zajímavé, užitečné! A skvěle napsáno.
Michal Kupsa
Díky za podporu Tome. :-)
ZDENEK ADA
Mám ho.....vyynikající. "Vyměnil" jsem ho za 70/300 VR2 a v nejmenším toho nelituji. Používám na D7100.To co jsem fotil třístovkou ,teď bez problémů zvládnu výřezem s vyšší kvalitou. Mám z toho skla euforii :-) Recenze je bezvadná a se shoduje s mými poznatky.
Michal Kupsa
Díky za podporu i za postřeh z praxe, zdravím a přeji dobré světlo. :-)
Zizzu
Všechno sedí, mám ho a nemůžu si stěžovat. :-)
Jenom drobnost k recenzi, oprav v odkazu na fotky a hlavních výhodách to nepatřičný DX. :-)
Michal Kupsa
Uffff, díky za upozornění, to mi nějak uteklo. :-)
Hickos
Díky za zajímavou recenzi (a pěkné fotky). Je fajn, když recenze píše někdo, kdo zařízení skutečně používá, a ne od stolu z papírových parametrů. Za recenci Sigmy Art 50-100/1,8 Art se také přimlouvám, pořídil jsem si ji pod stromeček, fotí luxusně a zajímá mně názor odborníka a třeba se dozvím, jak ji využít na maximum :-)
Michal Kupsa
Díky, Sigma 50-100mm f/1,8 Art je již na seznamu plánů. :-)
Martin
Zajímavá recenze. Díky. Sám jsem po něm pokukoval, nicméně, když teď mění 70-200mm 2,8 Tamron a Sigma se chystá v druhé polovině roku, asi ještě počkám. Přeci jen by za ty stejné peníze mohla být ´dva osmička´ a obě firmy opticky i designově zase poskočily. Otázka je, kdo si troufně to srovnávat. Například 50-100mm 1,8 Art u nás nerecenzoval (a hlavně netestoval) snad nikdo a to je to přitom poměrně mimořádné sklo (námět na další recenzi? :-) ) Každopádně hodně úspěchů a podobných recenzí!
Michal Kupsa
No, Sigma bude jistě zajímavá, ale Tamron mě zatím dlouhodobě nepřesvědčil. I tak ale těžko bude za stejné peníze f/2,8 a nemluvě o tom, že pointa je i v rozměrech, protože f/2,8 je prostě jako tahat s sebou kovadlinu. :-)
Jinak Sigma 50-100mm f/1,8 Art je na seznamu. ;-)
Bllemby
Ahoj Michale. A hodila by se na to noha z 70 - 200 2,8?
Michal Kupsa
Ahoj, bohužel ne - na všech verzích f/2,8 je jiná. :-(
wexl
Povedená férová recenze, jen tak dál Michale.
Michal Kupsa
Díky ! :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace