Domů » Články » Fotografování » Záchrana fotografií z paměťové karty

Záchrana fotografií z paměťové karty

Už jste někdy museli řešit záchranu vašich fotografií ze smazané nebo dokonce naformátované karty?
Možná se vám bude hodit následující tip.

Ne nadarmo se říká, že na každého jednou dojde. :-) No a teď došlo i na mě. Celá léta jsem byl v práci s daty poměrně pečlivý a opatrný a tak jsem za léta své fotografické praxe nemusel nikdy řešit obnovu nebo záchranu ztracených dat nebo fotografií. Své fotografie pečlivě ukládám na samostatný datový pevný disk, který ještě obratem zálohuji na totožný záložní disk. To celé pak ještě pravidelně zálohuji na přenosný disk, který pak odnáším mimo bydliště pro případ havárie. Po absolvování celé procedury teprve smažu (naformátuji) paměťovou kartu. Přesto se mi zrovna stalo, že jsem si omylem smazal kartu, kde jsem měl ještě pár fotek, které jsem neměl uložené. Samozřejmě jsem věděl, že existují různé programy na záchranu dat, ale nikdy jsem to prakticky nezkoušel a tak jsem do toho šel s úplně čistou hlavou a když už jsem to absolvoval, tak jsem si řekl, že by se moje postřehy mohly hodit i dalším fotografům.

Napřed jsem si řekl, že musím najít vhodný program. Nasypal jsem proto pár klíčových slov do vyhledávače a začal zkoumat nalezené výsledky. Hned v úvodu jsem narazil na program Recuva, který vypadal slibně. Když jsem pak zjistil, že autorem programu je vyhlášená společnost Piriform, tak bylo jasné, že to je ono (pro méně znalé dodám, že Piriform je autorem oblíbených a léty prověřených programů pro údržbu počítačů, jako jsou třeba Ccleaner nebo Defraggler). Ještě lepší bylo zjištění, že program je bezplatný a dokonce v češtině, takže už opravdu nebylo co řešit. Stažení a instalace programu bylo otázkou minut, ne-li dokonce vteřin. Tak jsem tedy omylem naformátovanou kartu zasunul do čtečky a spustil program Recuva. Uvítalo mě jednoduché uvítací okno, kde bylo naznačeno, co se bude dít.

Úvodní okno programu RecuvaÚvodní okno programu Recuva

V uvítacím okně jsem tedy po přečtení odkliknul „Další“ a přešel k dalšímu oknu, kde je možné zvolit typ hledaných ztracených souborů. Zatrhnul jsem tedy možnost „Obrázky“ a pokračoval dál do dalšího okna.

Volba typu hledaných souborůVolba typu hledaných souborů

V dalším okně byla možnost zvolit umístění, kde by se měly ztracené soubory nacházet. Tady jsem chvilku váhal mezi volbou „Na paměťové kartě“ a mezi volbou specifického přímého umístění. Nakonec jsem ale zůstal u možnosti „Na paměťové kartě“ – říkal jsem si, že když se program tváří, že je to tak snadné, tak mu to nebudu zjednodušovat, abych zkusil, co umí.

Volba předpokládaného umístěníVolba předpokládaného umístění

V dalším okně jsem už byl pouze upozorněn, že program Recuva je připraven na hledání, tak jsem tedy kliknul na „Start“ a byl zvědav, co se bude dít.

Ke startu připravit a jedem !Ke startu připravit a jedem !

Během chviličky (přesněji řečeno za 15 vteřin – úplně přesně 14,59) mi program našel ztracené, respektive smazané fotografie, včetně jejich náhledů.

Úspěšně nalezené souboryÚspěšně nalezené soubory

Pak už stačilo jen označit fotografie, které jsem chtěl obnovit a určit složku, do které se mají přenést (obnovovat v původním umístění se nedoporučuje) a bylo hotovo. Musím uznat, že jsem byl jednoduchostí a rychlostí celého procesu opravdu velmi mile překvapen. Hlavní přednost spatřuji hlavně v tom, že je to opravdu tak jednoduché, že se toho nemusí bát ani ti fotografové, kteří se jinak s počítači moc nekamarádí. Celý proces od nalezení programu, jeho instalace, spuštění, nalezení a obnovení dat, netrval déle jak 5 minut. Přičemž znovu zdůrazňuji, že jsem tohle nikdy nedělal a že karta nebyla jen smazaná ale i naformátovaná. Pokud se vám tedy někdy „povede“ něco podobného a omylem přijdete o svá data, tak mohu jen doporučit.

Program si můžete zdarma stáhnout na webu firmy Piriform.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7610171
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Libor
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli je možná obnova dat z naformátované a 1x přepsané SD karty? Předem děkuji za info. S pozdravem Libor Pečený
Michal Kupsa
Dobrý den, naformátované nevadí, ale jakmile je to přepsané, tak už to nejde. Ale někdy jde zachránit část, například pokud 100 fotek přepíšu 20 fotkama, tak by jich 80 teoreticky mělo jít zachránit.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace