Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Výšlap naučnou stezkou Járy Cimrmana

Výšlap naučnou stezkou Járy Cimrmana

Stezka Járy Cimrmana i s celým svým širokým okolím patří k místům, které mám opravdu moc rád a chodím sem vandrem, nebo i jen tak, na jednodenní procházku už hromadu let a většinou právě v čase vánočním, kdy to mám blíž. Kdysi jsem o této stezce už jeden článek napsal, ale někde se ztratil v propadlišti dějin a já už ani nevím, kde ho hledat, protože už jsem i zapomněl, pro koho a kam jsem ho vlastně psal. Tak jsem se rozhodl, že raději rovnou napíšu nový, čerstvý, s fotkama ze své nedávné vánoční procházky tímto kouzelným krajem a stezkou, která je ideální jak pro trampy, tak i pro cyklisty, turisty, geocachery a v podstatě kohokoli, komu se zrovna nechce sedět doma.

Cestou na Stezce Járy CimrmanaCestou na Stezce Járy Cimrmana - po cestě jsem prošel i vrstvou mraků, což jsem opravdu nečekal. :-)

Historie stezky sahá až do roku 1987, kdy vznikla prvotní myšlenka na odhalení plostiky Velkého Mistra u hájovny kousek pod vrcholem kopce Sýkoř. Po získání tehdy nutných povolení komunistických úřadů byla plostika o rok později skutečně odhalena a to dokonce za přítomnosti samotných herců Divadla Járy Cimrmana. Na udání nějakého bolševického fízla o srocování živlů byla povolení k instalaci odvolána a plostika musela být pro údajné narušování pořádku odstraněna. Naštěstí však zůstala uschována v soukromých rukou a znovu instalována v roce 1989, jako součást plotu soukromého pozemku. V roce 1996 pak (po opravě plotu) byla definitivně umístěna na původní pozici, kde je dodnes.

K plostice pak navíc přibyla samotná Naučná stezka Járy Cimrmana, jejíž trasa ani délka se s léty neměnila, nicméně se mírně pozměnila forma, protože některá zastavení stezky byla časem poškozena a obnovena, nebo vyměněna za jiná. Současná verze stezky vznikla za podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj a na jednotlivých zastaveních najdete něco o historii stezky, divadla, divadelních her a o dalších souvisejících zajímavostech – více nebudu příliš prozrazovat, abyste úplně nepřišli o zážitek a překvapení.

Virtuální prohlídka Studánky Járy Cimrmana:

Studánka Járy Cimrmana - Spherical Image - RICOH THETA
 

Samotná stezka začíná na náměstí v Lomnici a vede až ke zmíněné hájovně. Celková délka trasy je zhruba 5 kilometrů a z větší části vede do kopce, protože Sýkoř je docela velký a vysoký kopec. To je právě jeden z důvodů, proč tuto stezku já osobně chodím zásadně naopak, tedy z kopce a tuto trasu doporučuji i vám. Takto si sice trasu prodloužíte na celkových zhruba 8 kilometrů, ale do kopce takto půjdete opravdu jen kousek a navíc můžete cestou navštívit Studánku Járy Cimrmana, která je mimo samotnou stezku. Ve studánce je navíc velmi chutná voda a leží asi ve čtvrtině celkové trasy, takže si zde můžete nejen osvěžit, ale také nabrat výbornou vodu na zbytek cesty.

Mnou doporučeným výchozím bodem je obec Osiky, kam se dostanete autobusem z Lomnice, nebo z Tišnova, do kterého je zase velmi dobré spojení vlakem. V Osikách se vydejte od autobusu nahoru do kopce po úzké asfaltce (turistické značení zde není). Na kraji lesa nad obcí jsou už zde velmi hezké výhledy do okolní krajiny. Po necelých dvou kilometrech dojdete na křižovatku lesních cest, kde najdete rozcestník turistických tras s pojmenováním místa Sýkořský les. Tady se dejte po žluté turistické trase doleva (této značky se držte až do konce, tedy až do města Lomnice). Po dalším asi kilometru od křižovatky najdete vpravo od lesní cesty již zmíněnou Studánku Járy Cimrmana a jen o pár stovek metrů dál dojdete k Sýkořské hájovně, kde končí (v našem případě ale vlastně začíná :-) ) samotná Naučná stezka Járy Cimrmana, po které dojdete až do Lomnice.

Stezku Járy Cimrmana najdete na turisické mapě zde:

 

Celou trasu Osiky - Lomnice na mapě najdete zde : Stezka Járy Cimrmana z Osik

Pokud by se vám to na výlet zdálo málo, tak trampové si jistě poradí a v mapě si najdou nějakou trasu na celý víkend (doporučuji zejména lesy kolem Sýkoře a dále na sever :-) ). Geocacherům taky nemusím nic moc povídat, těm bude po pohledu do mapy taky asi celkem jasno. Všem ale mohu doporučit prodloužení trasy o zelenou turistickou značku do Veselí a hlavně do kopců nad touto obcí, odkud jsou naprosto luxusní výhledy do krajiny. Pokud se vám ale z Lomnice už nebude chtít nikam dál, tak vězte, že v tomto krásném městečku najdete také spoustu zajímavostí. Především je to nádherná Synagoga na Židovském náměstí, starý židovský hřbitov, zámek (který je ale bohužel stále v dost špatném stavu) a na centrálním Palackého náměstí hezký kostel Navštívení Panny Marie. Na své si přijdou i fandové piva, kteří hned vedle kostela mohou spatřit asi jedinou sochu krále piva Gambrina v celé České republice.

Dodatek pro geocachery - delší verzí trasy vás provede také 1. Kapsovo dálkové wherigo

Tak ahoj zase někdy na vandru, potlachu, či jen tak někde v lese.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Výšlap naučnou stezkou Járy Cimrmana

Nádraží Brno - Řečkovice | fotografie
Nádraží Brno - Řečkovice
Osiky | fotografie
Osiky
Cestou na Sýkoř | fotografie
Cestou na Sýkoř
Jarní počasí | fotografie
Jarní počasí
Studánka Járy Cimrmana | fotografie
Studánka Járy Cimrmana
Plostika Járy Cimrmana | fotografie
Plostika Járy Cimrmana
Sýkořská hájovna | fotografie
Sýkořská hájovna
Sýkořská lípa | fotografie
Sýkořská lípa
Cestou k Synalovu | fotografie
Cestou k Synalovu
Výhled na Alpy | fotografie
Výhled na Alpy
Křížek u Synalova | fotografie
Křížek u Synalova
Výhled nad Synalovem | fotografie
Výhled nad Synalovem
Břízky | fotografie
Břízky
Pohled k Sýkoři | fotografie
Pohled k Sýkoři
Plahočina č.4 | fotografie
Plahočina č.4
Vrstva mraků nad Lomnicí | fotografie
Vrstva mraků nad Lomnicí
Nořím se do mraků | fotografie
Nořím se do mraků
Poslední paprsky slunce | fotografie
Poslední paprsky slunce
Alej na cestě k Lomnici | fotografie
Alej na cestě k Lomnici
Hřbitov v Lomnici | fotografie
Hřbitov v Lomnici
Kaple Svatého Antonína Paduánského | fotografie
Kaple Svatého Antonína Paduánského
Lomnický kostel | fotografie
Lomnický kostel
Socha Gambrina | fotografie
Socha Gambrina
Nohy Járy Cimrmana | fotografie
Nohy Járy Cimrmana


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
222231513
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Mila
Bezva,na Sýkoři jsem byla až na hoře pod anténama a do Brumova jsem jezdila na tábory,moc hezký kraj.
Michal Kupsa
Jo, jo - krásnej kraj, kdysi jsem měl taky to štěstí a byl nahoře na vysílači. Byla by to krásná rozhledna. :-)
tomesm
Taktéž doporučuji:-) i ten začátek z konce z Osik
http://tomesm.rajce.idnes.cz/OKOLI_LOMNICE_-_Cimrmanova_stezka_-_opacne_28.9.2011/
Michal Kupsa
Jo, z kopce je to lepší ! :-D
Tomáš
Opět moc pěkně napsáno. A fotky jsou moc hezké. :-)
Michal Kupsa
Díky a vřele doporučuju, je tam fakt krásně. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace