Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Vltavské vyhlídky V. - Na Vrchovnici

Vltavské vyhlídky V. - Na Vrchovnici

Pátý díl mého miniseriálu je věnován jedné z nejhezčích Vltavských vyhlídek, tedy aspoň podle mého názoru. Výhled je zde totiž daleko širší a vyhlídka samotná je výše položená nad hladinou, takže krom Vltavy odsud ještě spatříte notný kus okolní krásné krajiny. Stejně jako na ostatních vyhlídkách by i tady bylo asi přesnější uvést, že vlastně nejde o výhled na řeku Vltavu ale na hladinu Slapské přehrady. Místo samotné je sice zaznamenáno v mapách a je dostupné po zelené turistické značce ale vlastně nemá ani žádný oficiální název - nejčastěji se tedy uvádí jen “Na Vrchovnici”, podle blízkého kopce.

Vyhlídku Na Vrchovnici najdete zde:

 

Přestože jsem se pečlivě pídil po nějakých informacích o tomto místu, tak se mi nepodařilo vypátrat žádné historické, turistické ani jiné zajímavosti. To však ale neznamená, že by vyhlídka Na Vrchovnici nebyla zajímavá, spíše naopak. I v plné sezóně je tu krásný klid, protože okolí není poznamenáno rekreační zástavbou a vzhledem k tomu, že je i relativně daleko od silnice, tak tu mnoho lidí nepotkáte. Přesný opak však, zejména v létě, uvidíte z vyhlídky na protějším břehu - přímo naproti je totiž Stará Živohošť, která je doslova zastavěná rekreačními objekty a v létě je celý poloostrov doslova obležen davy lidí. Vy se však můžete na vyhlídce v klidu posadit na kámen a pozorovat ten ruch s klidem, odstupem a nadhledem.

Na Vrchovnici - letní výhledNa Vrchovnici - letní výhled

A co z vyhlídky uvidíte? Především další krásný obří meandr Vltavy ve tvaru podkovy. Po levé ruce pak z vyhlídky na “našem břehu” uvidíte druhou část Živohošti - Novou Živohošť, s tou Starou ji spojuje v letních měsících přívoz. Největší část Živohošti však nespatříte, protože leží pod vámi, zatopena na dně přehrady. Pokud se zadíváte přímo naproti, tak nad Starou Živohoští uvidíte 496 metrů vysoký vrchol kopce Besedná. Za První republiky tu stávala dřevěná Drtinova rozhledna, která se však do dnešních dnů nedochovala. Pokud se sem ale vydáte, tak najdete zbytky kamenného podstavce rozhledny. Místní však nyní vyjednávají o možnosti její obnovy, takže se jí možná časem opět dočkáme. Po pravé straně pak nad hladinou uvidíte Živohošťský most, po kterém vede silnice č.114 z Neveklova do Nového Knína. Úplně vpravo pak uvidíte na “našem břehu” další skály, zvané Marjánka kde najdete několik dalších pěkných výhledů.

Kromě jmenovaných konkrétních míst ale můžete Na Vrchovnici pozorovat řadu dalších věcí. V zimě tu bývá naprosté ticho, které je doslova balzámem na uši i duši. V okolních skalách hnízdí řada dravých ptáků, které můžete celoročně pozorovat, jak tu dlouze krouží a hledají kořist. Na hladině naopak můžete pozorovat kachny, kormorány a další vodní ptactvo. V letní sezóně je zase zajímavé pozorovat čilý lodní provoz od veslic, přes motorové čluny a jachty, až po parníky. Pokud budete mít štěstí, můžete vidět i trénink záchranářských týmů s motorovými čluny. Úplně nejkrásnější jsou tu ale večery, západ slunce odrážející se na hladině přehrady je tady obzvlášť působivý.

Vyhlídka je bez problémů celoročně přístupná, nenajdete tu ale ani lavičku, ani žádnou vyhlídkovou plošinu se zábradlím. Dávejte proto velký pozor při pohybu na okraji vyhlídky, zejména pokud sem půjdete s dětmi. A jak se tam dostanete? Rozumně bohužel pouze autem ale máte dvě možnosti:

První, delší variantou je zaparkovat poblíž Živohošťského mostu a vydat se po zelené značce až na vyhlídku. Tato trasa je dlouhá tam i zpět cca 7 kilometrů a v úvodní části vede poměrně prudce do kopce. Výhodou ale je, že cestou půjdete kolem již zmíněných skal na Marjánce, kde je také několik pěkných výhledů a vůbec je to celkem pěkná procházka. Tato trasa ale není příliš vhodná pro cyklisty.

Druhou, podstatně kratší a pohodlnější variantou je zaparkovat u silnice č.114, kousek od obce Blažim, v místě, kde se zelená turistická značka odděluje od silnice (je tu v mírné zatáčce dost velké parkovací místo i pro několik aut). Souřadnice parkovacího místa jsou: N 49.764884, E 14.438758. Odsud se pak vydejte po zelené značce přímo na vyhlídku. Je to cca kilometr po pohodlné lesní cestě. Výhodou je, že je to nejen blíž ale také po rovině a cesta je vhodná i pro cyklisty.

Samotnou vyhlídku pak najdete na souřadnicích: N 49.758647, E 14.431507

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Může se hodit:

Turistická mapová GPS
Mapa KČT Hřebeny a Slapská přehrada, číslo 38
Pro příznivce geocachingu je zde cache GC1TV3X

Galerie k článku Vltavské vyhlídky V. - Na Vrchovnici

Doporučené parkovací místo | fotografie
Doporučené parkovací místo
Zasněžený les podél cesty | fotografie
Zasněžený les podél cesty
Cesta v vyhlídce | fotografie
Cesta v vyhlídce
Nezapomeňte odbočit | fotografie
Nezapomeňte odbočit
Přírodní vyhlídková plošina | fotografie
Přírodní vyhlídková plošina
Na Vrchovnici - zimní výhled | fotografie
Na Vrchovnici - zimní výhled
Na Vrchovnici - letní výhled | fotografie
Na Vrchovnici - letní výhled
Trénink záchranářů | fotografie
Trénink záchranářů
Západ slunce Na Vrchovnici | fotografie
Západ slunce Na Vrchovnici


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
4132714
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Václav Burle
Vynikající tip na výlet. Děkujeme. Jenom bych ten článek trochu omladil. Není již na Besedné opět rozhledna? A udělej nahoře odstavce. Ono se to pak lépe čte.
Michal Kupsa
Jo, jo - na Besedné již rozhledna je, bude se otvírat za pár dnů. Článek jistě časem omladím a doplním i novější fotky, které jsem mezitím pořídil .... :-)
tomy.22
Ten autobusový spoj mně potěšil. Mé návštěvě zmíněných míst tudíž nic nebrání. Seberu batoh, foťák, stativ a hned jak bude lepší počasí, tak jedu. Dlouhé procházky mně nijak nevadí. :-)
Michal Kupsa
První tři vyhlídky z tohoto seriálu jsou dostupné ještě líp, protože 438 jede vysloveně kolem a dají se v pohodě projít všechny tři za jeden den.
Ivan
Ta vyhlídka je opravdu fascinující a navíc tam málokdo zavítá.
S tou dopravní dostupností to ale až tak strašné není.Do 5 kilometrů vzdálené Jablonné se lze o víkendu dostat z Prahy (s přestupem ve Štěchovicích)autobusy Pražské integrované dopravy každé čtyři hodiny.
Michal Kupsa
Ano, to je pravda, do Jablonné jezdí 438 a navíc je tam i pěkný zámek. Jen už je to pak trošku delší procházka. :-)
tomy.22
Tak to už se těším. ;-) Už teď vím, že si hezky počtu a později se i na tebou doporučená místa s největší pravděpodobností vypravím.
Michal Kupsa
.... a ta úplně nejhezčí vyhlídka bude až nakonec. :-)
tomy.22
Další počteníčko od tebe a jako vždy perfektní. Klobouk dolů.;-)
Michal Kupsa
Díky, ještě budou minimálně tři další pokračování. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace