Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Vltavské vyhlídky III. - Skalisko Bednář

Vltavské vyhlídky III. - Skalisko Bednář

V dalším pokračování seriálu článků o Vltavských vyhlídkách se dnes podíváme na jedno málo známé místo, které byste marně hledali na mapách a na které ani nevede turistická značka. Tím místem je Skalisko Bednář a právě proto, že není označeno na mapách, tak o to větší je tu klid a pohodička. Výhled tu přitom není o nic méně hezký, než na ostatních Vltavských vyhlídkách. Navíc je to jen kousek lesem od vyhlídky Máj (o které jsem psal v předchozím dílu), takže se případně dá návštěva obou vyhlídek spojit do jednoho výletu. Jak se sem tedy dostanete? Velmi snadno, ideálním výchozím bodem je obec Teletín. Tam bez problémů dojedete autobusem č.438 z pražského Smíchovského nádraží. Pozor, pokud budete spoj vyhledávat například v jízdních řádech iDNES, tak plný název autobusové zastávky je “Krňany - Teletín”. Pokud přijedete autem, tak si v obci nějaké to místo pro odstavení vašeho “plechového bizona” jistě najdete. Rozhodně ale nejezděte z obce autem směrem k vyhlídce!! Jednak je to nevhodné a za druhé je cesta dosti kamenitá, na konci nezaparkujete a hlavně se neotočíte pro cestu zpět.

Skalisko Bednář na turistické mapě - značka tam ale nevede:

 

Autobus vás tedy vyloží v Teletíně, přímo pod krásnou a obrovskou lípou, jejíž věk se odhaduje na zhruba 130 let. Přímo pod stromem najdete boží muka a malý pomníček padlým v I. světové válce. Z druhé strany stromu pak nejdete infotabuli Sdružení obcí Neveklovska, včetně mapy okolí. Když se budete dívat na silnici směrem, kterým odjel váš autobus, tak se vydejte kolmo doprava, k malému rybníčku na návsi. Nad protějším koncem rybníčku stojí napravo od cesty statek. Nepřipomíná vám náhodou něco? Pokud jste v televizi sledovali seriál Hraběnky, tak by vám opravdu měl něco připomínat, protože právě tady se tento seriál natáčel. Dále pak pokračujte po cestě stále rovně směrem ven z obce. Skončí asfalt a dále vede jen polní cesta. Po chvíli budete mít po levé ruce několik domků a potom také pěkný výhled do krajiny směrem k Vysokému Újezdu. Hned u výhledu do krajiny se cesta rozděluje ve tvaru písmene V (souřadnice rozcestí jsou N 49.826270, E 14.459070). Pravá odbočka vede mírně do kopce na louku, vy se však dále vydejte mírně doleva a trošku z kopce. Dosud jste šli mezi pastvinami, kde byly po stranách cesty jen keře a náhodně rozeseté stromy. Jakmile dojdete na okraj skutečného lesa, tak se cesta opět nenápadně rozděluje do písmene V. Doleva a z kopce cesta vede k domu, který již stojí v lese. Vy se však vydejte mírně do prava, v podstatě po rovině (nebo chcete-li po vrstevnici ve svahu) dále do lesa. Dále už opět pokračujte po cestě (místy se mění jen v širší pěšinu) stále rovně až na samotnou vyhlídku. Pokud použijete GPS, tak souřadnice vyhlídky jsou N 49.825815, E 14.450482. Z vyhlídky uvidíte krásný meandr Vltavy, před sebou budete mít na protějším břehu obec Třebenice. Vlevo pak uvidíte část hráze Slapské přehrady. Naopak na pravém okraji Třebenic můžete u lesa spatřit doslova legendární trampský hostinec “U Taterů”. Dole pod vámi pak, také na protějším břehu, spatříte část neméně slavné trampské osady Svatojánské proudy. Více najdete na přiložených fotografiích.

Video s výhledem ze Skaliska Bednář:

Na závěr si ale dovolím několik upozornění :

1. Teletín je opravdu velmi malá obec a proto tu nenajdete obchod ani hostinec. Nezapomeňte si proto s sebou vzít nějakou tu svačinu a hlavně také něco na pití, protože vyhlídka je na odhalené skále, takže zejména v létě tu bývá opravdu teplo a pořádnou žízeň tu dostanete během chvilky.

2. Dalším podstatným upozorněním je, že místo opravdu není v mapách zakresleno, nicméně dobrá mapa se vám jistě bude hodit. Úplně nejlepší variantou je pak mít s sebou GPS navigaci s turistickou mapou.

3. Pokud pojedete autobusem, tak si dobře nastudujte spoje a hlídejte si hodinky, do Teletína moc spojů nejezdí.

4. Příznivcům geocachingu snad ani nemusím moc radit, samozřejmě tu nejdete kešku. ;o)

5. Závěrečné upozornění se pak týká bezpečnosti. Na vyhlídku vede pohodlná polní/lesní cesta, takže sem můžete i s kočárkem nebo na kole. Můžete sem klidně vzít i malé děti ale mějte je neustále pod dozorem, protože vyhlídka není nijak upravená ani zabezpečená. Navíc je tu hodně dubů, ze kterých padají žaludy, na kterých to docela klouže i za sucha.

--------------------------------------------------------------

Galerie k článku Vltavské vyhlídky III. - Skalisko Bednář

Nový kříž na Skalisku Bednář | fotografie
Nový kříž na Skalisku Bednář
Výhled na Třebenice | fotografie
Výhled na Třebenice
Zastávka autobusu s lípou | fotografie
Zastávka autobusu s lípou
Seriálový statek | fotografie
Seriálový statek
Cesta na vyhlídku | fotografie
Cesta na vyhlídku
Rozcestí - tady se cesta rozděluje do V... | fotografie
Rozcestí - tady se cesta rozděluje do V...
Výhled do krajiny cestou k vyhlídce | fotografie
Výhled do krajiny cestou k vyhlídce
A jsme na vyhlídce ! | fotografie
A jsme na vyhlídce !
Výhled ze skaliska Bednář | fotografie
Výhled ze skaliska Bednář
Vltava - výhled na Třebenice | fotografie
Vltava - výhled na Třebenice


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
211691315
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Stan_Da
Všechny ty popisované vyhlídky jsou na opačném břehu, než jsem se kdy vyskytl...
V tomto případě se jedná o místo, na které se rád koukám a které obdivuji vždy, když se ocitnu naproti v Třebenicích - kde před věky započala slavnější éra naší kapely, ...kam se posléze přiženil náš basista a kde jsme u Taterů měli tu čest být pozváni šerifem Ztracenky a šéfem KTO Frantou Hackerem ke spoluúčinkování na Barče...
Michal Kupsa
Jo, jo - Franta je skvelej, ted hral na Country Fontane a nemelo to chybu. A taky mas samozrejme pravdu, od Tateru z terasy je na tuhle skalu tuze pekny pohled. :-)
johny5etka
Ahoj Michale, dík za tip. Už dlouho se chystám na Máj, tak zase o důvod víc proč to uskutečnit.
Michal Kupsa
Ahoj, s Majem se to fakt da krasne spojit dohromady a porad je to pohodova prochazka. Kdyby jsi chtel konzultovat trasu, tak klidne napis nebo zavolej ....
Vláďa Turistika Výlety
Paráda Michale...taky už jsem tam kdysi byl...ale určitě se tam po letech zas vrátím:-)
Michal Kupsa
Diky a vrele doporucuju ! ;-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace