Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » U Jakuba - nová rozhledna v České Kanadě

U Jakuba - nová rozhledna v České Kanadě

V dalším pokračování miniseriálu o českých rozhlednách bych vás chtěl pozvat na další lahůdku z našich luhů a hájů. Tentokrát jde o rozhlednu úplně novou, slavnostně otevřenou teprve před několika dny, 1. července 2013. Najdeme ji v jižních Čechách, v lokalitě známé také pod názvem Česká Kanada, zhruba mezi obcemi Kunžak a Český Rudolec. Tyčí se na Havlově hoře (nadmořská výška 680 metrů), kterou najdeme zhruba kilometr jižně od vesničky Valtínov.

Rozhlednu U Jakuba najdete zde:

 

Na Havlově hoře kdysi stávala dřevěná rozhledna, která však sloužila armádě pro účely triangulace a mapování okolního terénu. Časem však zchátrala a podlehla zubu času. Současný majitel pozemku, ing. Karel Plucar ale časem přišel s myšlenkou rozhlednu obnovit a protože je to muž činu, tak se brzy začaly rýsovat první plány na rozhlednu novou, která by však již sloužila výhradně veřejnosti k turistickým účelům. Pro stavbu rozhledny si pan Plucar vybral rakouskou firmu Graf-Holztechnik GmbH, která již má se stavbou rozhleden bohaté zkušenosti. Financování si pak zajistil sám s podporou Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Rozhledna má železobetonový základ, na kterém stojí dřevěná rozhledna ve tvaru šestibokého hranolu s jehlanovou střechou. Rozhledna však není vystavěna z klasických trámů, ale z dřevěných lepených profilů. Konečná výška rozhledny dosáhla 40,7 metru (bez betonového podstavce) a stala se tak nejvyšší stavbou tohoto typu v České republice.

Vyhlídková plošinaVyhlídková plošina

Středem konstrukce rozhledny pak vede masivní ocelové schodiště. Při stoupání nahoru si povšimněte, že některé schody jsou opatřeny štítky se jmény osob nebo firem, které stavbu rozhledny podpořily. Až nahoru, na vrcholovou vyhlídkovou plošinu ve výšce 29,7 metru, můžete napočítat schodů celkem 180. Pokud všechny schody zdoláte, dostanete se na překvapivě velkou a prostornou plošinu, s krásnou dřevěnou podlahou. Především se však můžete důkladně pokochat krásným výhledem na Přírodní park Česká Kanada, na samotnou obec Valtínov, ale také na Dačice nebo Český Rudolec s doslova nádherným, bohužel však velmi zpustlým zámkem, který architektonicky připomíná mnohem známější a větší zámek Hluboká. Na horizontu je pak krásně vidět zejména výrazný vrchol Javořice s mohutným vysílačem a spatřit můžete i rozhledny na Oslednici, Křemešníku a Mařence. Pokud budete mít štěstí na dobrou viditelnost, uvidíte i rakouský Schneeberg.

Krátké video s rozhlednou a výhledem z vrcholku:

Otevírací doba rozhledny je o prázdninách denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. K rozhledně se snadno dostanete z Valtínova, kde jsou dvě záchytná parkoviště, dál již musíte pěšky (navedou vás krásné a stylové dřevěné ukazatele) anebo můžete jet i na kole – stoupání není až tak prudké a k rozhledně vede pohodlná zpevněná cesta. Na cyklisty bylo myšleno i u rozhledny, kde najdete stojan na kola. V betonovém podstavci rozhledny pak najdete také občerstvení a miniaturní infocentrum, kde se na naučných panelech můžete seznámit s okolím, s fotografiemi ze stavby rozhledny a také s mapou rozhleden České republiky.

Pokud by vám výšlap k rozhledně připadal krátký, tak mohu vřele doporučit toulání se po okolních nekonečných lesích. V okolí rozhledny pak v lese najdete mimo jiné také celou řadu úchvatných skalních útvarů, z nichž nejznámější a současně také asi nejlegračnější je Ďáblova prdel – až skálu uvidíte na vlastní oči, tak nezvyklý název okamžitě pochopíte a jistě se dobře zasmějete. Tuto zajímavou skálu najdete vzdušnou čarou přesně kilometr na západ od rozhledny a je označena i v mapách.

Na půli cesty mezi rozhlednou a Ďáblovou prdelí najdete na malém potůčku tekoucím k Valtínovu také soustavu překrásných kaskádových rybníků, které tu, stejně jako rozhlednu, vybudoval pan Plucar na svých pozemcích. Přesto však ponechal tyto rybníčky volně přístupné a proto prosím návštěvníky, aby se tu chovali jako na návštěvě a s úctou k jeho dílu. Rybníčky jsou krásnou ukázkou jihočeského rybničního stavitelství a jsou opravdu hezky upravené, včetně jejich bezprostředního okolí, doplněného pohodlnými cestami, okrasnými stromy, upravenými hrázemi, ostrůvky, kamennými útvary a lávkami přes vodu. Ideální trasou na výšlap je pak z Valtínova na rozhlednu, odsud na Ďáblovu prdel, pak kousek nazpět a podél rybníčků a potoka zpět do Valtínova. Celá tato trasa je po pohodlných lesních cestách a není delší než cca 5 kilometrů. Pokud se po výšlapu budete chtít také osvěžit koupelí, pak doporučuji rybník Zvůle ve stejnojmenné obci, který je vyhlášen nádherně čistou vodou, skvělým koupáním a najdete tu případně i ubytování. Obec i rybník najdete, když se dáte z Valtínova po silnici směrem na Jindřichův Hradec a na první křižovatce odbočíte doleva. Z Valtínova až k rybníku jsou to po silnici přibližně 4 kilometry.

Pro příznivce geocachingu pak vede z Valtínova k rozhledně také velmi pěkná a stylová multikeška s názvem Z ptačí perspektivy (GC47P25) a keška samozřejmě nechybí ani u skalního útvaru Ďáblova prdel (GCW1BX).

Může se hodit:


Mapa KČT č. 78 – Česká Kanada a Slavonicko
Ideální parkování ve Valtínově: N 49.09810, E 15.26210
Souřadnice skály Ďáblova prdel: N 49.08750, E 15.25871
Souřadnice rybníka a obce Zvůle: N 49.09583, E 15.23418
Oficiální stránky rozhledny: www.ceskakanadazvysky.cz

Galerie k článku U Jakuba - nová rozhledna v České Kanadě

Výchozí bod ve Valtínově na návsi | fotografie
Výchozí bod ve Valtínově na návsi
Miniatura rozhledny | fotografie
Miniatura rozhledny
Informace | fotografie
Informace
Ohlédnutí | fotografie
Ohlédnutí
Ukazatel | fotografie
Ukazatel
Rozhledna U Jakuba | fotografie
Rozhledna U Jakuba
Posezení před rozhlednou | fotografie
Posezení před rozhlednou
Vstup do podstavce | fotografie
Vstup do podstavce
Uvnitř podstavce | fotografie
Uvnitř podstavce
Obklad | fotografie
Obklad
Schodiště | fotografie
Schodiště
Opravdu dřevěná | fotografie
Opravdu dřevěná
Krásná dřevěná podlaha | fotografie
Krásná dřevěná podlaha
Vyhlídková plošina | fotografie
Vyhlídková plošina
Výhled směrem k Valtínovu | fotografie
Výhled směrem k Valtínovu
Výhled směrem k Českému Rudolci | fotografie
Výhled směrem k Českému Rudolci
Kaskádové rybníky | fotografie
Kaskádové rybníky
Ostrůvek | fotografie
Ostrůvek
Odtok | fotografie
Odtok
Ďáblova prdel | fotografie
Ďáblova prdel


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7202165
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Miroslav Bárek
30.7.2014 jsme toto lákavé místo navštívili a mohu pouze doporučit. Cesta na rozhlednu i výhledy do okolí jsou velmi hezké, nezastíněné porostem. Další část nenáročné procházky k Ďáblově prdeli je ale špatně značená. Stálo by za úvahu na rozhledně třeba i za symbolickou cenu prodávat malou kartičku s nákresem trasy, nebo trasu vyznačit turistickými značkami od rozhledny až po parkoviště ve Valtínově. Je to atraktivní, krásné a nenáročné lákadlo pro turisty.
Michal Kupsa
Jo, to jsem si taky říkal, že není úplně snadné to najít. Je to ale dost vyhlášené místo, tak se to třeba časem změní .... :-)
Renča mishiczka1
Ahoj Michale, ještě jednou díky za skvělý tip na výlet Českou Kanadou. Rozhledna U Jakuba i Ďáblova prdel stály za návštěvu a keška Z ptačí perspektivy byla také luxusní. ;-)
Michal Kupsa
Ahoj, tak to jsem moc rád, že se líbilo ! :-)
teď už přátelé české kanady
Český Kanada je nádherná,fotky jsou krásné a citlivé a článek je důstojný,konečně něco pozitivního proti zprávám na Nově.
Michal Kupsa
Díky, snažil jsem se, i když světlo mohlo být i lepší. Rozhledna je ale fakt luxusní. :-)
Vláďa Toulavej
Super, pěkně napsaný...sdílel jsem na Turistice na Facebooku:-) Ahoj Toulavej
Michal Kupsa
Ahoj, moc díky za sdílení ! :-)
Jan Špína
Pěkné poctenicko dík.
Michal Kupsa
Díky, to jsem moc rád, že se líbí. Už dělám další díl. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace