Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Rozhledna Čáp v Adršpašsko-teplických skalách

Rozhledna Čáp v Adršpašsko-teplických skalách

Když jsem zase jednou po letech zavítal do Adršpašsko-teplických skal, tak jsem si nemohl nechat ujít ani návštěvu zbrusu nové, doslova skalní rozhledny Čáp. Nebo někdo taky říká Na Čápu, protože právě tak se jmenuje vrcholek kopce, kde je nová rozhledna umístěna. Ono je to ale vlastně asi jedno, jak budeme rozhledně říkat, podstatné je, že je z ní opravdu nádherný výhled všemi směry. Parádní však je nejen výhled, ale také celé okolí rozhledny, které mohu jen doporučit klidně na celovíkendový výlet či dovolenou – o krásy přírody i pamětihodnosti zde rozhodně není nouze.

Rozhledna ČápRozhledna Čáp - vyhlídková plošina rozhledny Čáp s parádním výhledem na všechny strany.

Kopec Čáp, kterému místní také občas říkají Čapák, je se svojí nadmořskou výškou 786 metrů nejvyšším vrcholkem Adršpašsko-teplických skal. Už před válkou tu stávala triangulační věž, která se časem také využívala jako rozhledna. Místo bylo už tehdy oblíbené a to mimo jiné i proto, že tu stával stánek s občerstvením pro turisty. :-) Bylo to samozřejmě ale především proto, že tu byl doslova parádní výhled do širokého okolí. Turistická bouda i triangulační věž (obojí dřevěné) však postupně podlehly zubu času a tak se začalo uvažovat o rozhledně zbrusu nové.

Výstavbě nové rozhledny předcházela dlouhá léta jednání a vymýšlení nejlepší možné varianty, která by se sem hodila a přitom minimálně zasahovala do zdejší krajiny. Nakonec zvítězila nenápadná kombinace dřeva a kovu - stavba je tvořena dřevěnou konstrukcí, kterou zevnitř vyztužuje kovové točité schodiště. Výsledkem je prostá, ale hezká rozhledna, která sem opravdu skvěle sedne. Navíc příliš nenarušuje ráz krajiny a to i díky své nízké výšce, která je pouhých 13 metrů, což však na tomto místě pro dobrý výhled bohatě stačí.

Novou rozhlednu Čáp najdete na kopci nad osadou Skály:

 

Stavba rozhledny na vrcholu Čáp byla realizována v rámci projektu "Místa plná rozhledů v Euroregionu Glacensis" a na výstavbu byly využity jak finance z dotací EU, tak příspěvek ze státního rozpočtu České republiky. Projekt rozhledny vypracoval architekt ing. Antonín Olšina a zajímavostí při výstavbě byl i fakt, že kvůli velmi špatně přístupnému terénu, bez možnosti použití kolové techniky, musel být nasazen i vrtulník, který rozhlednu po částech dopravil na vrchol kopce. Stavba rozhledny díky tomu proběhla velmi rychle a 20. září 2014 byla slavnostně otevřena pro veřejnost.

Rozhledna je celkem dobře dostupná vlakem – můžete si vybrat hned několik vlakových zastávek v okolí Teplic nad Metují, odkud můžete podniknout výšlap, při kterém si užijete i spoustu okolních zajímavostí. Pokud pojedete z větší dálky, tak můžete použít i osobní auto a v tom případě je ideálním výchozím bodem osada Skály, nazývaná často také původním německým jménem Bischofstein (místní také občas žertem říkají "Bišík"). Zde můžete bez problémů zaparkovat a v případě, že byste tu chtěli strávit více času, tak na zdejším stejnojmenném zámku najdete stylovou restauraci a také možnost ubytování. Znalci piva zde také mohou ochutnat speciální Bischofsteinské pivo.

Virtuální prohlídka vyhlídkové plošiny rozhledny Čáp:

Rozhledna Čáp v Adršpašsko-teplických skalách #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
 

Od zámku Bischofstein je to až na rozhlednu jen asi 1,5 kilometru celkem pohodové procházky, při které si užijete také spoustu zajímavostí, především však v podobě krásných a stylových dřevěných chalup. Výšlap k rozhledně v pohodě zvládnou i starší lidé, nebo menší děti, ale upozornit musím na fakt, že posledních cca 300 metrů rozhodně nedáte ani na kole, ani s kočárkem – závěrečná fáze výstupu je totiž dosti prudká a kamenitá. Rozhledna se vám pak za výstup odmění krásným kruhovým výhledem na Krkonoše, Orlické hory, Broumovské stěny, Rýchory, Soví hory a spoustu dalších pohoří a vrcholů – vše je dobře popsané na tabulkách na vyhlídkové plošině rozhledny.

Pokud by vám to na jeden výlet bylo málo, tak si jako "předkrm" můžete dát napřed procházku z Bischofsteinu opačným směrem, kde najdete krásné Černé jezírko a nad ním zříceninu hradu Skály, odkud je také pěkný výhled do okolí. Případně si můžete také projít zdejší Naučnou stezku Skály – Bischofstein, doplněnou zdařilými panely s popisem místních zajímavostí. Tohle jsou však jen základní možnosti v nejbližším okolí rozhledny, pokud jste ještě náročnější, tak si v turistické mapě jistě sami najdete v blízkém či vzdálenějším okolí spoustu dalších turistických atrakcí. Zapomenout nesmím ani na geocaching, jehož příznivci tu najdou nejen pěknou kešku GC1705B věnovanou samotné rozhledně, ale třeba také hezky zpracované, průvodcovské wherigo GC1VYY7, věnované zejména historii a zdejším chalupám.

Závěrem dlužno dodat, že rozhledna nemá provozní dobu - je celoročně volně přístupná.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Rozhledna Čáp v Adršpašsko-teplických skalách

Bischofstein | fotografie
Bischofstein
Zvonička | fotografie
Zvonička
Naučná stezka | fotografie
Naučná stezka
Jiráskovy skály | fotografie
Jiráskovy skály
Chalupy | fotografie
Chalupy
Ukazatel cesty | fotografie
Ukazatel cesty
Skalní brána | fotografie
Skalní brána
Skalní schodiště | fotografie
Skalní schodiště
Rozhledna Čáp | fotografie
Rozhledna Čáp
Vyhlídková plošina | fotografie
Vyhlídková plošina
Martinské stěny | fotografie
Martinské stěny
Janovice | fotografie
Janovice
Výhled jižním směrem | fotografie
Výhled jižním směrem
Výhled do krajiny | fotografie
Výhled do krajiny
Detalní popis okolí | fotografie
Detalní popis okolí
Výhled na jihovýchod | fotografie
Výhled na jihovýchod


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
425186
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jarda Mrázek
Poslední, která nám zbývá z nové série rozhleden (kromě polských), už se těším. Snad se mi podaří rozhýbat v telefonu wherigo. Naposled jsme tu byli před pár lety ještě s malýma děckama se zážitekem při koupání v jezírku, když někde ve skalách udeřil blesk. To byla taková rána a ozvěna, mysleli jsme že ta bouřka je ještě daleko nad Polskem. To jsi měl vidět jak těch pár lidiček, co se tam cachtalo, ukázalo, jak umí rychle plavat.
Michal Kupsa
Rozhlednu mohu opravdu jen doporučit, je moc pěkná a citlivě zasazená do terénu. Taky wherigo je dobré, i když já ho bohužel nedohrál.
Mik
Ahoj,
zabrousil jsi do kraje,kde máme s kamarády od roku
1966 osadu,asi 3 km od Čapáku.Známe to tu velmi
podrobně a jsme rádi,že to mohou sdílet i další
kamarádi.
Moc povedené,díky Mik T.O. Donald
Michal Kupsa
Ahoj, nedávno jsem tam byl vandrem a tu krásu kolem mohu jen závidět. Snad se tam zase brzy dostanu, protože se mi tam opravdu moc líbí. Moc díky za podporu, posílám ahoj do skal a třeba někdy na viděnou na vandru. :-)
Kapsa, T.O. Mňouci + Sa-Jó.
maaaca
Pěknej článek a fakticky přesnej!
Jedinou nepřesností je, že rozhledna byla slavnostně pro veřejnost otevřena až 20.9.2014, toho 9. bych skoro tipoval, že ještě ani na místě nestála. A pak snad už jen že GC1705B není primárně věnovaná rozhledně, ale kopci, ale to už asi moc rejpu :-D

Jsem rád, že se ti u nás líbilo :-)
Michal Kupsa
Tak jsem to ještě jednou prověřil a 9. září 2014 už tam rozhledna nejen stála, ale byla oficiálně kompletně dokončena. Nicméně máš pravdu, že pro veřejnost byla otevřena až 20. září 2014, což obratem opravím a díky za upozornění. Pokud jde o GC1705B, tak když se jako nestrannej kouknu na listing, tak na obou fotkách je rozhledna a skoro celej text je taky o rozhledně, ale pravda, do hlavy ti nevidím .... :-)
Jinak jo, líbilo se mi a moc, určitě ještě přijedu na vandr a dorazit to wherigo. ;-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace