Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Rozhledna Babylon

Rozhledna Babylon

Již mnoho let mám moc rád krajinu v okolí údolí divoké řeky Oslavy. Jezdím sem jako tramp na své vandry a potlachy už celých třicet let a stále se sem moc rád vracím, protože je to opravdu krásný kraj se spoustou zajímavých míst, kde je neustále co objevovat. Navíc je to kraj, který je většinou stranou hlavního turistického ruchu a kde můžete v klidu sami courat jen tak po lesích a nepotkáte živou duši klidně celý den. Jedním z nejzajímavějších míst, které tu najdete, je rozhledna Babylon, která patří k úplně nejstarším a současně také k nejkrásnějším rozhlednám v celé České republice.

Rozhledna Babylon - rozhlednu najdete v hustých lesích mezi Dalešickou přehradou, Mohelnem a Náměští nad Oslavou.
 

Rozhlednu najdete uprostřed hlubokých lesů na Zeleném kopci (491 metrů nad mořem), mezi řekami Oslavou a Jihlavou, kousek vpravo od silnice z Kramolína do Mohelna. Dojedete sem velmi snadno autem (od silnice to opravdu není daleko, jen nějakých 500 metrů), stejně jako na kole či pěšky po turistických trasách a ani se u toho moc nezapotíte. Zelený kopec je totiž opravdu spíše jen pozvolné návrší s velmi mírnými svahy, jehož stoupání snad ani nestojí za řeč. Na vrcholku vás pak přímo překvapí opravdu mimořádně krásná stavba rozhledny v empírovém slohu, navíc z větší části čerstvě rekonstruovaná. U rozhledny si před výstupem můžete v klidu odpočinout, protože ve vstupu rozhledny si můžete zakoupit drobné občerstvení, nebo si v klidu posedět v novém turistickém altánu, či poležet na trávě v malém kaštanovém hájku.

Rozhlednu nechal postavit tehdejší majitel celého Náměšťského panství, hrabě Jindřich Vilém Haugwitz již v roce 1831 a rozhledna je tak druhou nejstarší stavbou tohoto typu v celé České republice. Původně byla rozhledna vysoká 40 metrů, ale během Prusko-Rakouské války v roce 1866 byla bohužel poškozena a její celková výška musela být snížena o jedno celé patro na současných 24,5 metru. Podlaha vyhlídkové plošiny je nyní ve výšce 18 metrů a dostanete se na ni po zdolání 112 krásných, poctivých dubových schodů. Plošina rozhledny je romanticky vyzdobena motivy zvěrokruhu a její interiér vypadá spíše jako někde na zámku. Celá rozhledna je opravdu mimořádně hezká, a to jak zvenčí, tak i zevnitř a v roce 2011 vyhrála ve čtenářské hlasovací soutěži o nekrásnější rozhlednu Vysočiny, kterou pořádal zpravodajský portál iDNES.

Rozhledna BabylonRozhledna Babylon - poctivá a velmi hezká kamenná stavba z roku 1831, postavená na popud hraběte Jindřicha Viléma Haugwitze.

Rozhledna Babylon však není a nebyla jen rozhlednou – v době své stavby sloužila především jako zeměměřičská věž, pro vyměřování takzvaného Stabilního katastru Moravy, které probíhalo v letech 1824 až 1843. Pozemkové údaje tehdy vycházely z přesného trigonometrického vyměřování okolních parcel, včetně půdní kultury, jmen majitelů pozemků a podobně. Postupem času však přišly nové technologie, převládlo romantičtější využití a věž se tak stala už "jen" rozhlednou.

Provozní doba rozhledny:

Rozhledna Babylon je v majetku obce Kramolín a je otevřena každoročně vždy od 1.května do konce září o všech sobotách a nedělích, vždy od 13 do 17 hodin. Mimo tuto provozní dobu je možno si návštěvu sjednat se správcem rozhledny, panem Odstrčilem z Kramolína na telefonním čísle: 568 645 317.

Další info také na webu: Oficiální stránka obce Kramolín

Z rozhledny je krásný, dokonale kruhový výhled do všech stran, i když snad možná trochu plochý. Vynahradí to ale množství zajímavých míst, které jsou z rozhledny vidět. Pokud je počasí jen trošičku slušné, dohlédnete například až na Pavlovské vrchy (lidově se spíše říká na Pálavu), za výjimečných podmínek pak třeba až na Alpy. Z bližšího okolí pak přehlédnete zejména velkou část Vysočiny. Vyplatí se ale vzít dalekohled, protože v nejbližším okolí je pak vidět celá řada zajímavých objektů, zejména obří Jaderná elektrárna Dukovany, Vojenské letiště Náměšť nad Oslavou, nedaleká vyhlídková stavba s restaurací Kalimeta a samozřejmě celá řada okolních obcí. Bohužel na plošině jdou otevřít jen některá okna. Ostatní jsou sice zasklená, ale ještě starým ručním sklem, které je dosti nerovné, takže výrazně ztěžuje jak pozorování dalekohledem, tak i fotografování. Ale třeba se časem dočkáme i tohoto, protože právě okna jsou asi poslední částí rozhledny, která na opravu teprve čeká.

Rozhledna Babylon na Zeleném kopci u Kladerub nad Oslavou. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
Rozhledna Babylon - virtuální prohlídka vyhlídkové plošiny, která víc než rozhlednu připomíná spíše komnatu někde na zámku.
 

Pokud by se někomu zdála samotná rozhledna pro výlet málo, tak jen dodám, že v blízkém okolí je spousta dalších zajímavých míst. Můžete si projít krásy údolí řek Oslavy či Jihlavy, nebo na Mohelenskou hadcovou step či navštívit některou z romantických zřícenin hradů, kterých je v okruhu pouhých cca 10 kilomterů hned několik: Sedlecký hrad, Lamberk, Kraví Hora, Levnov (Ketkovský hrad), Rabštejn, Čalonice, Kokštejn, Holoubek či přímo parádní zříceninu hradu Kozlova, který se nachází na ostrově na Vodní nádrži Dalešice. Dále můžete na prohlídku zámku v Náměšti nad Oslavou, na exkurzi do Jaderné elektrárny Dukovany, nebo do Muzea Rakousko-Uherského pivovarnictví v pivovaru v Dalešicích, kde se natáčel slavný film Postřižiny. Pro zájemce o vojenskou historii mohu doporučit pomník méně známé výsadkové operace Spelter z května roku 1944. Pomník najdete jen asi dva kilometry od rozhledny v lese, 300 metrů vlevo od silnice z Kramolína do Popůvek.

Na své si zde přijdou i příznivci geocachingu - v okolí jsou celé desítky více či méně zajímavých keší. To si už ale jistě umíte najít v mapě sami i bez mé pomoci. ;-) Za sebe bych snad jen "z povinnosti" dodal tipy na dvě keše. Jedna věnovaná přímo rozhledně Babylon - GC113T7 a druhá Operaci Spelter - GC2YH9A.

A ještě jedna zajímavost kousek od rozhledny, nové Letecké muzeum Koněšín.

Děkuji za pozornost a příště zase z jiného koutu České republiky.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Rozhledna Babylon

Rozhledna Babylon | fotografie
Rozhledna Babylon
Vstup do rozhledny | fotografie
Vstup do rozhledny
Stylové schodiště | fotografie
Stylové schodiště
Informační panel | fotografie
Informační panel
Točité schodiště | fotografie
Točité schodiště
Vyhlídková plošina | fotografie
Vyhlídková plošina
Vyhlídková plošina | fotografie
Vyhlídková plošina
Jaderná elektrárna Dukovany | fotografie
Jaderná elektrárna Dukovany
Letiště Náměšť nad Oslavou | fotografie
Letiště Náměšť nad Oslavou
Výhled na Pálavu | fotografie
Výhled na Pálavu
Výhled do krajiny | fotografie
Výhled do krajiny
Altánek u rozhledny | fotografie
Altánek u rozhledny
Skála Jinošovnice | fotografie
Skála Jinošovnice
Velká Skála | fotografie
Velká Skála
Vyhlídka Panorama | fotografie
Vyhlídka Panorama
Náměšť nad Oslavou | fotografie
Náměšť nad Oslavou


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1919228
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
BUF
Podle Těch fotek mám dojem, že je to upravený tak, jak jsem tam byl asi před šesti lety s offroadem v rámci jedné z "Mlynářských stezek", které pořádá VVC Březník. Protože jsem asi pět ročníků těchto akcí jim !!amatérsky!! točil z toho video, tak jsem si troufl o těch mlýnech na Oslavce, Jihlavce a Rokytce udělat pár nevýdělečných přednášek. Videa se najdou na tomto odkaze: https://www.youtube.com/playlist?list=PLWrAhQ6zazhbtqrYzv9WZFoq4O6GTjIGU . Jestli je tam pár záběrů z Babylonu, to už se mi nechce hledat. Taky jsem se pokusil z mlynářských videí udělat dva půlhodinové amatérské filmy z nichž jeden jsem vypreparoval do soutěžního snímku s názvem "Historka od mlynáře" a získal drobné čestné uznání na loňském ročníku festivalu "Okem dobrodruha". Odkaz zde: https://www.youtube.com/watch?v=wPtTlU4hEsM&list=PLWrAhQ6zazhbiifS3rAD7Sj7EgVmxEQrQ&index=4 Zdraví BUF
Michal Kupsa
Je to možný, zas tak moc čerstvě opravený to není. :-)
BUF
Dík za připomenutí tohoto místa. 3x jsem tam, co pamatuji, byl, pěšky, na biku, offroadem. V dobách permanentních vandrů určitě taky. Zdraví BUF
Michal Kupsa
Pokud jsi tam nějakou dobu nebyl, tak doporučuji, je to tam teď hezky nově upravený. :-)
Jose
Kurnik...tam je to krásný...mám to cca 200 km daleko - ale ty panoramata, ty panoramata ;-) A počasí italský...Budu se tam muset někdy vypravit - do těch jižních Brd :cool:
Michal Kupsa
Brdy? Kde to je? Neznám .... :-) Ale někdy se zastav. :-)
Zdeněk Charvát
Parádní a mám to tam rád. :-)
Michal Kupsa
Já taky, až ti závidím, že to máš blíž. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace