Domů » Články » Rozhovory » Roman Pokorný & Wabi Ryvola - Blues Dřevorubce

Roman Pokorný & Wabi Ryvola - Blues Dřevorubce

Hudebník Roman Pokorný, alias Adam je známý především jako vyhlášený jazzový kytarista (rozhovor s ním o jeho desce Brooklyn session) a hudební skladatel, který natočil desítky desek a napsal doslova hromady písní – a to jak textů, tak i hudby různých žánrů, i když samozřejmě většinou jazzových. Méně známý je však fakt, že Roman je navíc také trampem, stejně jako i autorem trampských písniček. Ještě zajímavější pak je, že v současné době dokončuje velmi zajímavý projekt, kterým bude deska, obsahující písně s texty Wabiho Ryvoly s Romanovou hudbou. Wabi totiž po sobě zanechal ohromné množství krásných textů, přičemž některé se už ale nedočkaly svého zhudebnění a ve starých zpěvnících se dochovaly pouze záznamy textů. Více už ale v následujícím rozhovoru - o tom, jak to celé vzniklo, o natáčení a tak nějak vůbec.

Roman Pokorný & Wabi Ryvola - Blues DřevorubceRoman Pokorný & Wabi Ryvola - Blues Dřevorubce - nové CD, LP deska i tištěný zpěvník budou v jednotném designu.

Ahoj Adame, řekni nám prosím něco o tom, jak to bylo a je s tvým trampováním.

Ahoj Kapso! No jak? Dobře! Trampovat jsem začal v 15 letech a nikdo mě k tomu nijak nevedl. Otec byl komunista a vyloženě městskej typ. První vandr jsem absolvoval už na základce ke konci devítky. Byla to vlastně spíš rozlučka se spolužáky. Teda zvaní byli jen chlapci, jinak to v necelých 15 letech ani nešlo. Jeli jsme do Moravského krasu s cílem přenocovat v jeskyni Pekárna. Nakoupili jsme kuřata na grilování a velkou zásobu ovocných vín. Brzy jsme se opili a okusovali nedodělaná kuřata jako divá zvěř. Dodnes se mi nedaří zapomenout na tu příšernou kocovinu. Nicméně druhý den jsme pokračovali se spolužákem dál Moravským krasem a k večeru ulehli na palouku. Druhý den ráno jsem se probudil a pozoroval ze spacáku stébla trávy obsypaná velkými kuličkami rosy zářícími v brzkém ranním slunci. Tehdy jsem se pravděpodobně do trampingu zamiloval. Potom jsem začal trampovat v okolí Brna a založil osadu 2. UNRRA. Jezdili jsme hlavně na Oslavku, Chvojnici a Bobrůvku, ale těch lokalit bylo samozřejmě daleko víc. Později jsem se začal mnohem víc věnovat hudbě a taky jsem si založil rodinu. Času na vandry už moc nezbývalo a když už jsem se někde objevil, tak na potlachu, kde jsem dělal s kumpánama nic než ostudu. Mám chatu na Sázavě, kde to mám rád, takže tam trávím hodně času. Dnes, když už mám děti dospělý, tak se postupně k trampingu zase navracím a mám pořád mezi trampy hodně dobrejch kamarádů.

Roman Pokorný & Wabi Ryvola - písnička Dál a dál z nového alba.

A co trampská písnička?

Na kytaru hraju od 15 let. Předtím jsem hrál od 7 let na bicí nástroje a tak od 13 už v bigbeatové kapele Cyklon. Právě kvůli střední škole, kterou jsem studoval v Praze, jsem přešel z bicích na kytaru. Když jsem pak začal jezdit na vandry na Oslavku, odposlouchával jsem písničky od starších kamarádů a okukoval co se dalo. Nejdřív jsem nebyl tak vyhraněný jako dnes a hrál jsem kdejakou odrhovačku. Zkrátka na co jsem zrovna stačil. Jednou jsem byl vandrovat na Slovensku a v jedné trampské hospodě tam chlapi hráli krásné swingovky. Fascinovaně jsem na ně koukal a poslouchal. O pauze jsem za jedním přišel už trošku pod vlivem a povídám, takovýhle akordy se asi nikdy nenaučím. A borec říká: ale naučíš. Jednou budeš hrát ještě líp než já. No a tak jsem hrál a hrál. Hlavně Ryvolovky, Kapitána Kida a milované staré Swingovky. Nesmím zapomenout taky na lokální písničky jako Oslavské boudy, nebo Flastr co mě učil štatl. No a asi v sedmnácti jsem napsal vlastní písničku Oslavka a později i Zbraně. Obě písničky se lokálně uchytily a na Oslavce se u ohňů hrají dodnes. V současnosti to mám tak, že se opět snažím trampskou píseň nějak obohatit, ale zahraju si rád třeba i starou dobrou Chajdu na vodě.

Adamův osobní blog o všem možném: Roman Pokorný - Blog poky66.com
A jeho oficiální webová stránka jako jazzového hudebníka: Roman Pokorný - Official

Takže jsi se vlastně od trampské písničky dostal k jazzu?

No to bylo právě naopak. Hudbu jsem začal vnímat už v útlém věku. Děda i otec byli muzikanti a tak jsem se od mala pohyboval v muzikantském prostředí. Od osmi let už jsem hrál v kapele a navštěvoval ZUŠ na bicí nástroje. Znal jsem noty a tak jsem s dědkem a otcem hrával po svatbách, pohřbech a chodil s malým bubínkem na krku v dechové kapele na čele prvomájového průvodu, nebo jiných slavnostech. Noty na buben neměli a tak jsem musel koukat do not Es trubkáře. Poslouchal jsem hlavně Rock, Hard Rock a později Blues. V Jundrově jsem ve třinácti bubnoval v kapele Cyklon a Paradox, což byly kapely složené z mých starších spolužáků a jejich kamarádů. Po základce jsem odešel do Prahy na Školu Uměleckých Řemesel což mi znemožnilo hrát na bicí. Chtěl jsem saxofon, ale byl pro mě cenově nedostupný a tak jsem skončil u překližkové kytary za 150 Kčs, kterou jsem později prodal na čundru v Moravském Krumlově cikánům i s ručně psaným zpěvníkem za 300 Kčs! V té době už jsem s Jazzem koketoval, ale ještě pořád to byly jen takové námluvy. Bohaté harmonie, septakordy a swingová melodika se mi ale líbily vždy. Na vandrech jsem proto často hrával třeba i písničky Jaroslava Ježka.

A jaké trampské písničky a autory máš vlastně nejraději?

Mno … chceš to včetně těch swingových klasiků jako byli Červánek, Setleři, Jarka Mottl, nebo Ztracenka? Jsem milovník staré trampské písně ala "Ve strážním koši", ale to asi víš. Kdybych měl vybrat něco z modernější trampské písničky, tak to bude určitě Wabi Ryvola, Miky Ryvola a Kapitán Kid.

Kdy a jak vlastně přišel nápad zhudebnit dosud nezhudebněné Wabiho texty?

Byla to v podstatě náhoda, ale říká se, že náhody neexistují. Dostal jsem od Alana Ryvoly dva zpěvníky Poselství Wabiho Ryvoly. Jsou tak objemné, že jsem otočil pár stránek, přečetl pár oblíbených textů a uložil zpěvníky do knihovny na své Sázavské chatě. No a potom přišel Covid-19 a nucené dlouhé prázdniny, které jsem trávil výhradně na Sázavě. Asi dva měsíce jsem nevzal kytaru do ruky a oddával se radovánkám s kamarády abych zapomněl na tu bídnou situaci. Stejně to nepomohlo a navíc jsem musel přežít ty čím dál krutější kocoviny. :-) Jedno odpoledne jsem si takhle pod pergolou otevřel ne jenom lahváč, ale také první zpěvník a hned na začátku mi padl do oka vůbec první Wabiho text Blues dřevorubce. Blues je přece moje parketa, pomyslel jsem si. Se zájmem jsem si text několikrát přečetl a najednou mi začala v hlavě naskakovat melodie. Za pár minut byla píseň na světě. Věnoval jsem ji Alanovi a postnul video na Facebook. Docela mě překvapilo jak velký zájem písnička vzbudila. Postupně mě pak začaly napadat melodie na další texty v podstatě tak nějak samy od sebe.

Roman Pokorný & Wabi Ryvola- písnička Co mi zbejvá z nového alba.

Naprostá většina lidí tě zná jako jazzmana, takže nová deska bude v podstatě taky jazzová?

Ne. Album ctí tradici trampské písně. Jsou na něm písničky swingové, folkové i country, ale je to v podstatě pořád v mantinelech tvorby bratří Ryvolů. Odvážu se akorát v některých sólech a instrumentálních pasážích.

Na kolik písniček se můžeme těšit a kdy deska vyjde?

Album obsahuje 15 písní a vyjde 31.3.2023 na kdy je taky naplánován křest, který bude v Brně na Musilce.

Čím bude tato deska zajímavá?

Myslím, že vším. Vybral jsem krásné naturálně poetické texty a napsal k nim myslím intuitivní a melodickou muziku. Na albu se podíleli špičkoví hudebníci jak z oblasti jazzu, tak z oblasti country či vážné hudby. Na natáčení jsem použil originální české lubové kytary na které Hoboes hrávali. Tyto nástroje budou mimochodem na prodej a výtěžek bude věnován na pokrytí nákladů spojených s realizací projektu. Album vychází na CD, LP a bude k němu i zpěvník, takže se máte na co těšit.

Tradiční CD a zpěvník je dnes už klasika, ale i klasická černá LP deska?

Vinyl je posledních pár let velkou módou a do jisté míry i kultem. Připadalo mi patřičné v případě kvalitní akustické hudby o něj fajnšmekry neošidit i když je to poměrně náročné po všech stránkách. Zejména pak finančně. Nejlevnější varianta 140g stojí dnes při 100 kusech kolem 50 tisíc! Běžný posluchač tranzistoráku to asi neocení, ale jsou hifisté, které to jistě potěší. Asi málokdo totiž ví, že vinyl umožňuje větší rozlišení audia nežli CD. Na CD se používá master 16 bit / 44.1 kHz, kdežto na vinyl se dělá zvláštní master 24 bit / 48 kHz. Spousta výrobců se dopouští na posluchačích podvodu, protože s klidným svědomím dávají na LP stejný master jako na CD. To bych ovšem já nedopustil! Na všech mých titulech jako Feelin´ The Spirit, Eldorado a Brooklyn Session je opravdový vinylový master. Samozřejmě v Pro Tools pracujeme často i ve větších rozlišeních, ale to jsou už velké soubory, které velmi zatěžují procesor a paměť počítače. Navíc si myslím, že je to už zbytečné.

Adame, díky za zajímavý rozhovor a už se na novou desku moc těším!

Rádo se stalo a zas někdy ahoj.

Tož toliko k nové desce, jejíž vydání můžete podpořit i vy už nyní: Zakoupit desku na Hit-Hit

Kapsa, T.O. Mňouci.

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Roman Pokorný & Wabi Ryvola - Blues Dřevorubce

Letokruhy 2023 | fotografie
Letokruhy 2023
Roman Pokorný & Wabi Ryvola - Blues... | fotografie
Roman Pokorný & Wabi Ryvola - Blues...
Na Kocábě | fotografie
Na Kocábě
Na Hadí řece | fotografie
Na Hadí řece
Adam na vandru | fotografie
Adam na vandru
Na vandru s Alanem | fotografie
Na vandru s Alanem
S Adamem na Sázavě | fotografie
S Adamem na Sázavě
Brooklyn Session | fotografie
Brooklyn Session


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
22012148
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Valach
Moc fajn rozhovor
Michal Kupsa
Díky. :-)
Tomáš
No krása, už se na desku moc těším! :-)
Michal Kupsa
Já taky, už aby to bylo. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace