Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Říčky - údolí Skalice a Lomnice

Říčky - údolí Skalice a Lomnice

Už od dob, kdy jsem před mnoha lety začal jezdit na vandry, jsem si oblíbil zejména údolí potoků, říček i řek. Zejména takové, které si zachovaly svůj původní ráz a nebyly zaneřáděny masovou výstavbou chatových kolonií a kam také ještě nezasáhla asfaltová silnice. Možná je to proto, že moje první trampské začátky se odehrávaly v okolí údolí řeky Oslavy, které v tomto ohledu patří k nejkrásnějším. V tomto krátkém článku bych se ale chtěl zaměřit na úplně jiné údolí, dokonce hned dvě, navíc úplně někde jinde - poblíž soutoku Vltavy s Otavou, nedaleko hradu Zvíkov. Svým charakterem mi ale údolí Oslavky dost připomínají. Jsou to říčky Skalice a Lomnice a i zde najdete krásná údolí, která nejsou rušena zástavbou ….

Soutok říček Skalice a Lomnice najdete zde:

 

Dostanete se sem poměrně snadno, nejlépe asi vlakem do Smetanovy Lhoty a odsud již vyrazit do údolí Skalice a po jejím proudu dojít až k soutoku s Lomnicí. Proti proudu Lomnice se pak zase můžete vrátit zpět do Smetanovy Lhoty. Tento okruh má zhruba 17 kilometrů a obou údolí si na něm opravdu užijete. Můžete ho samozřejmě jít i v opačném směru, vyjde to na stejno. Variant je ale více, můžete si cestu třeba trochu zkrátit tím, že odbočíte z údolí Lomnice na nádraží do Dolního Ostrovce. Případně také můžete zvolit úplně odlišnou trasu - vybrat si jen jedno údolí a od soutoku obou řek dále pokračovat po červené turistické značce k ústí Lomnice do Otavy a dále pak na soutok Otavy s Vltavou až na hrad Zvíkov.

Soutok Skalice a LomniceSoutok Skalice a Lomnice

Základní okruh se zánamem trasy najdete na podrobné turistické mapě zde : Mapy.cz

Všechny varianty tras jsou celkem v pohodě celoročně dostupné, průchodné a také dobře značené turistickými značkami. Vjezd na kole ale rozhodně nedoporučuji, protože značná část úseků trasy je na kole nesjízdná. Pokud se sem ale už vydáte, tak mějte také na paměti, že takových nedotčených údolí už u nás opravdu mnoho není a chovejte se proto prosím ke zdejší přírodě maximálně ohleduplně. Není také náhodou, že cestou můžete přímo v údolí narazit hned na dvě přírodní památky:

Přírodní památka “V Obouch” - vyhlášena v roce 1986 na ploše 4,46 hektaru a chrání přirozený tok říčky Lomnice s balvanitým řečištěm. Jde o jedinečný biotop s bohatým zastoupením bylin a dřevin, hnízdí tu také velké množství ptáků a velmi důležitá je také stálá populace raků a vydry říční.

Přírodní památka “Vystrkov” - vyhlášena také v roce 1986 na ploše 3,07 hektaru, táhne se zhruba 2 kilometry podél toku Lomnice a je chráněna z důvodu výskytu typické vegetace pootavské nivy. Najdeme tu například sasanky bílé i žluté pryskyřníkovité a žije tu také řada ptáků, kteří k životu potřebují proudící vodu, jako například dva druhy konipasů, skorec vodní, ledňáček říční ale třeba i divoké kachny.

Příznivci geocachingu najdou keš třeba na soutoku obou řek : GC1CZCC

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Říčky - údolí Skalice a Lomnice

Údolí říčky Skalice | fotografie
Údolí říčky Skalice
Další zákoutí Skalice | fotografie
Další zákoutí Skalice
Otevřenější úsek údolí Skalice | fotografie
Otevřenější úsek údolí Skalice
Za každou zatáčkou je další hezký úsek | fotografie
Za každou zatáčkou je další hezký úsek
Kempík nedaleko řeky Skalice | fotografie
Kempík nedaleko řeky Skalice
Přírodní památka "V Obouch" | fotografie
Přírodní památka "V Obouch"
Podzim ještě vylepšuje krásu údolí | fotografie
Podzim ještě vylepšuje krásu údolí
Blíží se soutok s říčkou Lomnicí | fotografie
Blíží se soutok s říčkou Lomnicí
Kolem řeky vede pěkná pěšinka | fotografie
Kolem řeky vede pěkná pěšinka
Cestou nacházím řadu hub | fotografie
Cestou nacházím řadu hub
Objevuje se záhadná zeď | fotografie
Objevuje se záhadná zeď
Zeď | fotografie
Zeď
Skalice | fotografie
Skalice
Další zátočina na Skalici | fotografie
Další zátočina na Skalici
Soutok Skalice a Lomnice | fotografie
Soutok Skalice a Lomnice
Další kemp | fotografie
Další kemp
Sinice | fotografie
Sinice
Modré kořeny | fotografie
Modré kořeny
Krkavčí skála | fotografie
Krkavčí skála
Heh, tady bych chtěl bydlet ....   :o) | fotografie
Heh, tady bych chtěl bydlet .... :o)
Cestou nacházím i zanedbanou studánku | fotografie
Cestou nacházím i zanedbanou studánku
Pomníček u Štedronína | fotografie
Pomníček u Štedronína
Zvíkov | fotografie
Zvíkov


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
18822213
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Lukáš Martek
Ahoj.
Teď se tam těží dřevo. Hodně krásy to zabralo.
Hodím tam párkrát v týdnu, venčit psy
Michal Kupsa
Ahoj, díky za info, tak to si dovedu představit, jak to tam asi vypadá. :-(
milan
Ahoj. Ta zeď je z bývalý knížecí obory. Prý jí kníže nechal stavět v době, kdy nebyla pro lidi žádná práce. Můj děda byl z Varvažova dole U mostu a znám tam každý kámen. Říčky jsou moje srdeční záležitost. Milan Písek
Michal Kupsa
Ahoj Milane, moc díky za doplnění, to jsem nevěděl. Jinak i mě se tam moc líbí, třeba se tam někdy i potkáme na vandru. Ještě jednou díky a ahoj. Kapsa
Grizzly
Na tu Smetanovou Lhotu mám veselou vzpomínku,jak jsme tam s kamarádem a kolegou (muzikantským) udělali v hospodě nedaleko nádraží neplánovaný countrybál.A to si Lup chtěl dát jen jedno pivo,než pošlapeme dál.Jenže jsme vytáhli kytary a foukačky a začali jen tak pro sebe hrát.Hudba zanedlouho přilákala čím dál víc lidí,až se to na ten dvůr nevešlo.Tenkrát jsme hráli za jídlo a pití do svítání.
Michal Kupsa
Jo, jo - tak to jsou krásný vzpomínky, taky jsem něco podobnýho kdysi zažil, i když jsem teda lemra a na nic hrát neumím. Říčky jsou ale fakt pěkný, tam si ještě zajedu .... :-)
Petr Novotný
Nechali jsme se inspirovat tímto návodem a vyrazili jsme s přítelkyní na "základní okruh". Cesta mě moc překvapila, ani jsem neměl tušení, že kousek od Mirovic (kde máme chatu a protéká tudy také Skalice, dokonce ze Smetanové Lhoty mám tetu) je tak pěkné prostředí. Člověk ani nemusí jezdit daleko k Vydře nebo opačně na Kamenici do Českého Švývarska aby si udělal hezké fotky. Navíc tady prakticky nepotkáte turistu, cesta není ani moc vyšlapaná a dokonce jeden úsek kolem Lomnice vede turistická značka přes pastvu krav :) Určitě se sem vrátím až bude lepší světlo, třeba na podzim někdy ráno. Moc děkujeme za tip! ;-)
Několik fotek zde: https://www.dropbox.com/sh/sog3ckbq55fgera/AADkCqN8z-0TN8dDHLenfvUPa
Michal Kupsa
Tak to jsem rád, že líbilo a fotky taky pěkný. Pošli zase další až pojedeš na druhý kolo.
Ahoj a ať se daří !
Borek Strakoš
Je to tam opravdu krásné, místy my obě řeky připomínají Vydru. Opravdu rád bych věděl něco bližšího o té zdi, je poměrně dlouhá. Možná se zeptám knížete, myslím, že je to jeho revír.
Michal Kupsa
Kdybys něco zjistil o té zdi, tak dej prosím vědět, to by mě taky zajímalo. Díky a zdravím.
Jirka Jespi Doubravský
Děkuju z tip.
Michal Kupsa
Rádo se stalo, pošli pak link na fotky ! :-)
Jirka Jespi Doubravský
Moc příjemné čtení a krásný fotky. Asi tam bude směřovat můj první letošní vandr se synkem ;-).
Michal Kupsa
Díky a vřele doporučuju, pokud to budete brát vandrem, tak nejlepší flek na spaní je asi přímo na soutoku, tedy na tom "véčku" mezi oběma říčkami. :-)
Hanzs
Ahoj, hezký článek. Pokud budeš hledat další klidné říčky bez zástavby, zajdi na horní Střelu (ještě před Žlutickou přehradu). Tam bývá v létě taky hezky. ;-)
Michal Kupsa
Ahoj a díky, to jsem rád, že se článek líbí a taky díky za připomenutí Střely, kdysi jsem tam už byl ale je to tak cca 20 let, takže si tam asi zase zajedu.
Ahoj a ať se daří! :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace