Domů » Články » Recenze » Plynový vařič JetBoil MiniMo - uživatelská recenze

Plynový vařič JetBoil MiniMo - uživatelská recenze

Už teď vidím ty reakce, kdy někteří moji známí budou dopředu ohrnovat nos, proč recenzuji outdoorový plynový vařič, že to je přeci něco, co není pravověrného trampa vůbec hodno, ale časy se mění a kvalitní plynový vařič se prostě může občas hodit i jim a samozřejmě nejen jim. Důvodů může být spousta, například současná období výrazného sucha, kdy rozdělávání ohně není na některých místech zrovna bezpečné. Stejně tak se takový vařič může hodit například při vandrech do zahraničí, v náročnějších podmínkách a podobně. I ortodoxní tramp nemusí pořád jen sedět s klasickým ešusem u ohně na Vysočině a občas vyrazí třeba i na druhý konec světa, kde třeba může být použití plynového vařiče výrazně bezpečnější a jistější, než tradiční oheň.

JetBoil MinimoJetBoil Minimo - litrová nádoba s výměníkem, hořák s regulací a zapalovačem, skládací stabilizační trojnožka a multifunkční víčko.

Základní info o výrobci a volbě modelu

JetBoil samozřejmě není jen jeden konkrétní vařič, ale je to jméno výrobce, který má v nabídce celý systém vařičů a také jejich příslušenství. Byť sám žádný vařič JetBoil nemám, znám tento systém již roky, protože někteří moji kamarádi jej vlastní a vozí s sebou na naše společné expedice po světě. Díky tomu jsem měl možnost si již dříve vyzkoušet hned několik různých modelů a to třeba i v náročných podmínkách expedice na Island. Když jsem vybíral konkrétní model pro tuto recenzi, tak jsem z aktuální nabídky vybral model JetBoil MiniMo, který mi přišel nejvhodnější s ohledem na co nejvíce univerzální použití při současném zachování nízké hmotnosti a kompaktních rozměrů, současně je vhodný i na náročnější vaření a nikoli jen pouhý ohřev vody.

Informace v češtině o kompletní nabídce najdete na webu výrobce zde: JetBoil.cz

Popis, specifikace a funkčnost plynového vařiče JetBoil MiniMo

Pokud se podíváme na zkompletovaný vařič připravený k použití směrem odspodu nahoru, tak začneme praktickou skládací trojnožkou, která se dá snadno zespodu přicvaknout na plynovou bombu, čímž se velmi výrazně zvýší stabilita celé sestavy a minimalizuje se riziko převrácení. Zdánlivě detail, ale je řada situací, kdy je tohle doslova k nezaplacení - například na místech, kde je nestabilní podklad, nebo kde hodně fouká. Přeci jen převrátit plný vařič není žádná legrace a případné opaření není žádné legrace, zejména pak na zahraničních výpravách či expedicích, kde může být taková nehoda opravdu závažnou komplikací.

Firemní produktové fotografie plynového vařiče JetBoil MiniMo:

JetBoil Minimo - kompletní prodejní balení. JetBoil Minimo - samotný vařič ve složeném stavu. JetBoil Minimo - kompletní obsah. JetBoil Minimo - rozbalený obsah.

JetBoil Minimo - složená stabilizační podpěra. JetBoil Minimo - kompletně složený vařič bez nádoby. JetBoil Minimo - kompletně složený vařič včetně nádoby. JetBoil Minimo - kompletně složený vařič včetně nádoby (alternativní barva).

Dalším dílem sestavy je plynová bomba, nebo chcete-li moderněji kartuše. Jde o zcela běžný typ a použít můžete jak originální od fy Jetboil, tak alternativní od libovolného výrobce, splňující obvyklou normu ČSN EN 417, tedy se závitem 7/16. Takových najdete v každém outdoorovém obchodě hned několik a snadno si vyberete vyhovující objem i přiměřenou cenu.

Další v pořadí následuje hořák, který se šroubuje na bombu s plynem. Na rozdíl od levnějších základních hořáků tento disponuje i jemnou regulací, takže nemusí sloužit jen k pouhému co nejrychlejšímu ohřevu vody či hotového jídla, ale i pro skutečné vaření. Kromě regulace je hořák vybaven i vestavěným zapalovačem, který sice při praktickém použití nechytal vždy na první dobrou, ale určitě je to lepší, jak hledat něco po kapsách a pak si ještě spálit prsty. Jemná regulace také zajišťuje využití 100% plynové bomby až do konce a také spolehlivé hoření i ve vyšších nadmořských výškách. Jednoduchý bajonetový systém pak umožňuje přímo na hořák upevnit buď originální litrovou nádobu a nebo nástavec pro využití libovolné jiné nádoby, pánve či ešusu.

Outdoorový vařič JetBoil MiniMo - stručné firemní produktové video s popisem hlavních vlastností.

Samotná nádoba, nebo chcete-li ešus, je na celém systému JetBoil MiniMo asi to úplně nejlepší - má obsah zhruba jeden litr (reálně spíš nepatrně méně) a na vnitřní straně je opatřena ryskami po čtvrt litru. Provedení je kompletně z titanu, díky tomu je nádoba až neskutečně lehoučká a má tenké stěny, které zajišťují rychlý přenos tepla z hořáku na obsah nádoby. Rychlost přenosu tepla se ale ještě dál razantně zvyšuje integrovaným výměníkem na spodní straně nádoby, díky čemuž je ohřev skutečně mimořádně rychlý a tím i úsporný. Ešus je dále opatřen praktickou sklopnou izolovanou kovovou rukojetí. Celá nádoba je pak také vybavena snímatelnou izolací z neoprenu, díky které je možné ji držet holou rukou i při horkém obsahu.

Za zmínku pak stojí i multifunkční víčko, které je z vnitřní strany opatřeno výřezem, do kterého je možné při transportu vložit složenou stabilizační trojnožku. Dále je ve víčku malý otvor, kterým můžete usrkávat například horký obsah, aniž byste si spálili ústa - podobně jako víčka kelímků na kávu. Vedle je pak také děrovaná část, díky které můžete víčko použít jako cedník.

E-shop s kompletní nabídkou vařičů JetBoil a příslušenství: Vařiče, nádobí a příslušenství JetBoil

Reálné (mnou přeměřené) parametry plynového vařiče JetBoil MiniMo:

Hmotnost celého kompletu včetně nádoby: 488 gramů
Pokud použijete jen samotný vařič: 170 gramů
Reálné rozměry sbaleného kompletu: cca 125 x 145 mm

Praktické zkušenosti z použití v terénu + jedna zajímavost

Celý vařič je hezky česky řečeno "blbuvzdorný" a během minuty jej snadno kompletně složí bez návodu i ten, kdo nic podobného v životě neviděl. Snad jedinou drobnou záludností je, že před našroubováním hořáku na bombu je nutno vyklopit regulační páčku. Opětovné složení je pak opět otázkou chviličky a všechny díly se v pohodě vejdou dovnitř originální nádoby. Ta díky slabým stěnám z titanu nejen skutečně dobře přenáší teplo, ale po použití také rychle chladne, takže již žádné čekání, až to vystydne a bude teprve pak možno zabalit. Jakmile vylijete vařící vodu, tak i v létě je možné nádobu do minuty vzít do ruky.

Při praktickém využití je samozřejmě velmi podstatným parametrem rychlost a efektivita ohřevu. Podle výrobce má nádoba obsah jeden litr, ale to pouze v případě, že ji naplníte úplně po okraj. Pokud by vám objem nevyhovoval, tak v nabídce najdete několik dalších, větších ale i menších verzí. Osobně většinou ohřívám vodu o objemu zhruba půl litru. Výrobce v tomto ohledu uvádí rychlost ohřevu půl litru vody do plného varu za 2 minuty a 15 vteřin. Samozřejmě jsem to v praxi otestoval a zjistil, že výrobce samozřejmě kecá :-), protože ohřev je reálně ještě rychlejší. Bez problémů jsem se vešel pod dvě minuty a to i s úplně studenou vodou. Na druhou stranu pro rejpaly dodám, že v zimě to samozřejmě bude asi o něco pomalejší.

JetBoilJetBoil - kompletní nabídka vařičů a jejich stručný popis dle určení a použití.

Z praktického hlediska si dovolím ještě jednou zdůraznit, že v případě vařiče JetBoil MiniMo disponuje hořák regulovatelným výkonem. Není to taková samozřejmost jak se zdá, protože na trhu je spousta, skoro bych řekl většina vařičů bez regulace, tedy jen hoří/nehoří. Výhodou pak je, že z pouhé plynové rychlovarné konvice se tak stává plnohodnotný vařič vhodný ke skutečnému vaření třeba i složitějších pokrmů. Vynikající je také efektivita využití plynové náplně - na nejmenší, tedy 100 gramové plynové bombě lze přivést do varu celkem zhruba 12 litrů vody, což je skvělá hodnota. Výhodnější jsou ale samozřejmě bomby větší.

Firemní produktové fotografie systému pro vaření kávy a čaje Grower´s Cup:

Při průzkumu detailních informací k plynovému vařiči JetBoil MiniMo jsem na stránkách prodejce v České republice narazil na zajímavou legrácku v podobě čajů a káv Grower´s Cup. Je to vlastně předpřipravená kvalitní káva či čaj v papírových sáčcích, ve kterých se i zalévají horkou vodou. Na první pohled je to spíš jen taková zajímavost, ale při bližším zamyšlení to může mít i zajímavé praktické využití. Výrobce sice hovoří o nalévání hotové kávy či čaje do šálků, ale mě napadlo něco úplně jiného - kdo opravdu spí venku pod širákem, pod přístřeškem, ve stanu či v houpací síti, tak to jistě zná - manipulace s hrnkem horkého nápoje v hrníčku vleže ve spacáku někdy není úplně jednoduchá a člověk se často polije. :-) V takovém sáčku si nespálíte ruce, nepolijete se zase tak snadno a můžete snadněji usrkávat přímo z pytlíku i v leže. Oceníte to především v zimě, nebo za deště či sněhu, kdy se vám ráno nechce vylézat ze suchého spacáku, ale chcete si v klidu vypít svoje kafíčko či čaj. :-)

Jeden sáček s originální náplní je koncipován na zhruba jeden až dva šálky kávy či čaje, konkrétně káva 250 - 350 ml, čaj pak zhruba na 400 ml. Cena sice není úplně nízká (aktuálně vyjde jeden sáček na 59,- Kč), ale ani přehnaně vysoká a dovedu si představit, že takový sáček (zejména od čaje) nebude problém použít i opakovaně s vlastní náplní.

Grower´s Cup Grower´s Cup Grower´s Cup Grower´s Cup

Nabídka kávy a čaje v praktickém provedení nejen do spacáku: Káva a čaj Grower´s Cup

Příslušenství, cena a závěr

Firma JetBoil je na trhu už docela dlouho a tak není divu, že má celý systém poměrně vychytaný a to i včetně rozsáhlého příslušenství. První podstatnou zajímavostí je, že pokud by se vám někde na cestách stalo, že ztratíte některou část vařiče, tak je dobré vědět, že libovolný ztracený díl lze dokoupit samostatně a není nutné kvůli tomu kupovat znovu celý komplet. Tím to ale samozřejmě zdaleka nekončí a ve volitelném příslušenství najdeme i spoustu zajímavých doplňků. Třeba pro horolezce, ale nejen pro ně, je zajímavý závěsný systém, se kterým není nutné pokládat vařič na zem, ale je možné ho zavěsit třeba na větev - to se může hodit třeba i v situaci, kdy je hodně sněhu, nebo bláta. Pro milovníky opravdu kvalitní kávy lze k nádobě na vaření dokoupit píst JetBoil Cofee Press, kterým snadno a rychle přeměníte ešus na oblíbený FrenchPress na přípravu filtrované kávy. Kompletní nabídku příslušenství pak najdete na výše uvedených stránkách českého prodejce.

Hlavní výhody JetBoil MiniMo:

- celkově velmi kvalitní a promyšlené provedení
- malé rozměry i hmotnost
- v originální nádobě velmi rychlý ohřev
- vhodný i pro skutečné vaření
- vestavěný zapalovač
- promyšlené do detailu
- příslušenství včetně možnosti dokoupení ztracených dílů

Hlavní nevýhody JetBoil MiniMo:

- vestavěný zapalovač by mohl být spolehlivější
- vyšší cena

Další moje články a recenze vybavení pro pobyt v přírodě: Recenze outdoorového vybavení

Poměrně zásadní je samozřejmě také prodejní otázka ceny. Kompletní sestava vařiče JetBoil MiniMo je aktuálně (08/2020) na českém trhu v prodeji za 4.499,- Kč včetně DPH. To pravda není úplně málo, ale vzhledem k celkovým kvalitám to není zase tak strašné a při aspoň trošku slušném zacházení vařič vydrží spolehlivě sloužit celé roky (vyzkoušeno u kamarádů). Velmi se mi líbí skladnost, nízká hmotnost i malé rozměry, stejně jako poměrně robustní a "blbuvzdorné" provedení, doplněné mimořádně efektivním a až neskutečně rychlým ohřevem (hlavně s originální nádobou s výměníkem). Z praktického hlediska mi vadí snad jen jediná věc, kterou je vestavěný zapalovač - je sice super, že tam je, to rozhodně ano, ale prakticky nikdy nezapálí hořák napoprvé, což nechápu, když jinak napoprvé spolehlivě chytá i zapalovač z trafiky za 10,- Kč.

Tak toliko mé zkušenosti s vařičem JetBoil MiniMo a příště zase něco jiného.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí outdoorový vařič JetBoil MiniMo ?

Celkem hlasovalo 2629 lidí


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7618820
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Andrea
Ahoj,chci se zeptat zda mate zkusenost/vite zda se muze jatboil prepravovat letadlem.planujeme trek dzungli,neco mit sebou musime,jenze jsem nekde zahledla,ze to nesmi do letadla,neumim si predstavit oak na miste shanet nejakou kartus..jak se to dela pri zahranicnich vyletech prosim?
Dekuji
Michal Kupsa
Ano, s kartuší se do letadla opravdu nesmí, ale není to zas takový problém, dají se koupit opravdu všude na světě.
Majk
Tak duvodu neni mnoho ,ale treba ze tenhle typ kartuše nemaji v každém obchode jako je ku příkladu decathlon a do letadla si ji vzit nemuzete. Kazdopadne diky za reakci pozeptam se tedy jinde.
Michal Kupsa
Jasně, chápu, něco se ale určitě najde chce to jen pořádně prohnat Googlem, nebo se poptat osobně v obchodě. Určitě takové a podobné redukce existují, třeba: https://www.hudy.cz/redukce?size=2342
Majk
Dobrý den. Rad bych se zeptal zda se da sehnat nějaká redukce pro využití vice druhu kartuší. Dekuji
Michal Kupsa
Dobrý den, přiznám se, že to netuším a jiné kartuše jsem nezkoušel, protože k tomu nevidím mnoho důvodů. Nicméně tohle budou jistě vědět v nějakém outdoor obchodě.
Vopečbuřt
To, že ten hořák nechytne na poprvé, bude možná pouze smůla na nějaký jeden nepovedený kousek, protože když kouknu na jakékoliv video na YouTube, tak to každému chytá parádně na poprvé. Nic méně jsem se zapřísahal, že za tu cenu to pro mne namá smysl. Pinguin dělá kopii názvem Aura za mrských 1399Kč. To mi přijde jako přijatelná cena za věc, co můžu někde v noci rozšlápnout, zapomenout,... . Na netu jsem ale nenašel žádnou opravdovou recenzi, z reálného života. Takže tímto dávám tip komukoliv se o své zkušenosti podělit.
Michal Kupsa
Jako s tím zapalováním je to detail a je samozřejmě možné, že to byl jen tento kousek.
Black
Proti gustu žádný dišputát. Já mám nějaký plynový vařič a ještě nezklamal.
Michal Kupsa
Jasan, možností je spousta. :-)
Jan Hudeček
VAR2 regulaci plamene/výkonu má(jak jsem psal)- jen zapalovat je třeba klasicky....;-)
Michal Kupsa
Sorry, jsem slepoň. :-)
Jan Hudeček
Vařič vypadá zajímavě- kdybych nebyl spokojen se svým, poohlížel bych se v nabídce trhu. Mám přes 20 let český VAR2. Nemá sice zapalování,váží 110gr, regulaci plamene má a 2800W. Nádobu mám PRIMUS 0,9l s výměníkem(titan, povrch uvnitř keramický), s podobným víčkem a plast. miskou 0,8l(byla to souprava kolem 1500Kč, už se nevyrábí). Půl litru vody uvede do varu do minuty (v létě v horku i dřív). Celá "souprava" mne vyšla kolem 2600Kč i s kartuší 240gr a "trojnožkou" pod ni. Je mi jasné, žee za značku se platí- ale já jsem spokojený hlavně (a právě) s hrncem- vařič za značkovými nezaostává ani rychlostí, ani výkonem. Při měsíční cestě po Balkáně a každodenním večerním vaření mi kartuš vydržela jedna s malou rezervou(tak 3-4dny). Tím bych jen "rozšířil" nabídku k příp. porovnání těchto dvou typů;-) Jo- a do vyšší nadm. výšky to chce jinou směs butan/propan
Michal Kupsa
Jasně, variant je spousta, jen při tom srovnání, zejména ceny, je potřeba říct i to, zda je hořák regulovatelný nebo ne, protože to s cenou udělá fakt hodně. :-)
JF
Samozvane se pocitam mezi zminene kamarady, kteri Jetboil pouzivaji leta. Pridam tedy neco ze svych zkusenosti:-)
Koupil jsem nekdy v 2012 na zaklade nazorne demonstrace spolucestujiciho po Skotsku. Varic dodnes slouzi k me spokojenosti. Se zapalovanim neni problem, skrta prakticky vzdy napoprve. Ze uz ohrev netrva dve minuty, je pravda. Nevim proc, mozna vymenik uz nevymenuje tak efektivne, do varu to trva zhruba pet minut, ale i tak parada. Vicko s otvorem pro piti, takze caj piju rovnou a nepotrebuju plechacek, uchop takovy, ze si pracky nepopalim. Spokojenost.
Ano, je treba znat limity, nekde jsem shanel kartusi dele, ve vyssich nadmorskych vyskach se plyn nechyta.
Jedu-li do vyssich hor, pak je jasny benzinak. Jdu-li nalehko na delsi trek, beru lihovy varic s ctvrt litrem lihu a vystacim si nadlouho a nic to nevazi. Jdu-li neco kratkeho po Evrope, jetboil je pro me jasnou volbou.
Jen me prekvapuje popisek u Jetboil Flash - na obrazku je veden jako neregulovatelny. Pritom ten otocny dratek na fotce je:-) A muj osmilety flash rozhodne regulovatelny je.
Michal Kupsa
Otočný drátek zjevně dělá jen otevřeno / zavřeno. :-)
Káma
V našich podmínkách celkem príma vařič, ale pro cestování do zahraničí trochu více vzdáleného je to vařič na nic. Píši z osobní zkušenosti neb jsem pobýval v takových zemích jako jsou Špicberky, Grónsko, Africká buš, Bolívijské pralesy apod. Převážet plynovou kartuši v letadle je přísně zakázáno. Tak nezbývá než ji koupit na místě, jenže kde seženeš plynovou kartuši někde v Africe? :-))) Proto preferuji vařič benzínový, protože benzín jsem dosud sehnal prostě všude. A to nemluvím o faktu, že ve vyšších polohách jako např. nad 4000 metrů na Aconcaguě v Argentíně či pod Anapurnou v Nepálu mi vaření na plynu trvalo neskonale dlouho. Méně kyslíku, tak to hoří blbě, kdežto s benzínem problém není. Tož tak z mých zkušeností.
Michal Kupsa
Nemám rád ostré výrazy typu - na nic. :-) Taky jsem projel pořádný kus světa a tu plynovou bombu dneska opravdu koupíš doslova všude a ve 4000 metrech jsem na tom vařil taky, pravda, je to pomalejší, ale on ten benzín taky není žádnej blesk a já osobně tedy raději budu tahat bombičku s plynem, než flašku s benzínem. :-) Spíš bych prostě řekl, že každému holt vyhovuje něco jiného. :-)
jose
Člověče, co je to "pravověrný" tramp?? škatulky,škatulky... :-D Já se mezi ně taky počítám a občas tahám bombu - malou - ale používám vařič PRIMUS - úplně prťavej a spolehlivej - rychlevařící - ale stál svýho času asi 900,-Kč... https://matum.cz/plynovy-varic-express-stove-ti-titanovy-2401 - tenhle to je. Takže za mě osobně ten, co prezentuješ je slušně řečeno moc velkej krám na nošení :-D;-D;-)
Michal Kupsa
Já jsem ten poslední, kdo by škatulkoval - kamarádím se s každým, kdo se kamarádit chce a je v pohodě. :-)
Jinak jasně, jsou i alternativy a i ten JetBoil je ve verzi bez regulace výrazně levnější a bez té originální nádoby je stejně prťavej jako ten Primus. Fór je v tom, že ta origoš nádoba k tomu je super kvůli tomu výměníku, díky kterýmu je ohřev tak neskutečně efektivní a rychlej, a nějakej ten ešus stejně vozit musíš. :-)
Marian Gavlák
Já ti nevím. Přešel jsem z plynového na lihový Evernew, nic to neváží, netahám bombu...
Michal Kupsa
Tak jako jasně, každýmu vyhovuje něco jinýho, já teda většinou netahám nic, ale občas se to hodí, zejména když jedu někam na cesty do zahraničí.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace