Domů » Články » Recenze » Nový Canon EOS R7 a EOS R10

Nový Canon EOS R7 a EOS R10

V posledních letech jsem se už fototechnice a novinkám v tomto oboru příliš nevěnoval, částečně z osobních důvodů, částečně proto, že už mě to prostě tolik nebere. Když jsem ale zavětřil tyto novinky od Canonu, tak mě to prostě nemohlo nechat v klidu a proto vám přináším můj osobní pohled na tyto nejnovější a dosti zásadní přírůstky do rodiny fotoaparátů Canon.

Nový Canon EOS R7 a R10Nový Canon EOS R7 a R10 - nové bezzrcadlovky s čipem formátu APS-C a objetivy s bajonetem Canon RF-S.

Novinky a nová celková koncepce

Současný největší výrobce fotoaparátů, společnost Canon, má ve svém portfoliu dva různé typy bajonetů pro své bezzrcadlovky. Bajonet RF je pro přístroje s větším full-frame čipem a EF-M pro menší čip formátu APS-C. To se postupem času ukazuje jako velmi nepraktické, a hlavně neekonomické i pro takto velkého výrobce a bylo proto jen otázkou času, než bude nutno tuto situaci nějak řešit a nabídku zjednoduší a zpřehlední. Tento okamžik nastal právě dnes, kdy přichází logický krok v podobě představení dvojice nových fotoaparátů Canon EOS R7 a Canon EOS R10, které jsou oba vybaveny snímacím čipem formátu APS-C, ale přitom již zaběhnutým bajonetem RF. Přístroje s dosavadním bajonetem EF-M sice podle oficiálního prohlášení zůstanou nadále v prodeji, nicméně už asi nelze očekávat nějaké další rozšiřování tohoto systému. Naopak, všechny ostatní bezzrcadlovky Canon už budou fungovat na jediném bajonetu RF a to bez ohledu na formát čipu. Objektivy, které budou určeny pouze pro menší čip APS-C budou označeny jako RF-S. Právě dva takové nové objektivy byly uvedeny na trh současně s oběma fotoaparáty. Prvním z nich je Canon RF-S 18-45mm f/4,5-6,3 IS STM, druhým pak Canon RF-S 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM.

Produktové fotografie nových fotoaparátů Canon EOS R7 a EOS R10:

Nový Canon EOS R7 a EOS R10 - obě novinky i s oběma novými objektivy. Nový Canon EOS R7 a EOS R10 - porovnání samotných těl obou fotoaparátů. Nový Canon EOS R7 a EOS R10 - porovnání obou novinek i s nasazenými objektivy. Nový Canon EOS R7 a EOS R10 - porovnání obou novinek i s nasazenými objektivy v reálu.

Nový Canon EOS R7 a EOS R10 - ukázka designu menu. Nový Canon EOS R7 a EOS R10 - automatické zaostřování s detekcí obličeje. Nový Canon EOS R7 - zcela nový kruhový ovladač na zadní stěně. Nový Canon EOS R10 - detail fotoaparátu s novým objektivem.

Design, mechanické provedení a ovládání

Oba nové fotoaparáty jsou si sice velmi podobné, stejné však rozhodně nejsou. Již na první pohled je u obou zřejmé, že design a celková ergonomie i logika ovládání se drží koncepce dříve uvedených firemních bezzrcadlovek s bajonetem RF, kterým jsou velmi podobné. Kdo již někdy nějakou bezzrcadlovku Canon držel v ruce, tak mu novinky budou na první dobrou připadat jako dobře známé. To je samozřejmě dobře, protože design a logika ovládání jedné značky napříč modelovými řadami je velmi důležitá zejména z dlouhodobého hlediska pro bezproblémové přechody či upgrady mezi jednotlivými modely fotoaparátů. Jinak také asi skončily časy různobarevných provedení fotoaparátů a oba nové modely se drží jednotného konzervativního černého, ale na pohled hezkého provedení.

Pokročilejší model Canon EOS R7 je však o poznání větší i těžší, jak levnější model Canon EOS R10, ale rozložení ovládacích prvků je téměř shodné. Tak jako tak oba dva fotoaparáty vynikají naprosto skvělou ergonomií. Já sám mám opravdu hodně velké ruce, a přitom i menší Canon EOS R10 se mi držel opravdu výborně a hlavně bezpečně. Pokud jde o samotné tělo fotoaparátů, tak je asi plastové a z velké části pogumované s protiskluznou úpravou, což dále přispívá ke kvalitě držení. Oceňuji také fakt, že výrobce oba fotoaparáty vybavil LCD monitorem na otočném kloubu, což se mi jeví asi jako nejlepší volba ze všech zatím možných známých provedení. Také samotné ovládací menu se drží léta zaběhlé koncepce, takže kdo byl zvyklý na menu Canonu ze starších fotoaparátů, tak nebude mít nejmenší problém se zorientovat i u těchto zbrusu nových. Vyslovenou novinkou je pouze ovládání AF pomocí nového typu ovladače v podobě kombinace multifunkčního voliče a kolečka u modelu Canon EOS R7, který považuji za přínosnou inovaci, na kterou jsem si sice musel chvilku zvyknout, ale v praxi se mi velmi osvědčila. Celkově bych mechanické provedení, design i ovládání hodnotil jako sice dost konzervativní, ale tradičně vynikající a dokonale funkční.

Canon EOS R7 - firemní produktové video (product tour) vystihující hlavní vlastnosti nového fotoaparátu.

Co se mi naopak nelíbí, tak je tradičně (tato moje výtka k fotoaparátům Canon trvá již přes 20 let) provedení hlavního vypínače. Výrobce si toho je asi vědom, protože provedení i umístění vypínače se v průběhu času někdy více, jindy méně mění, ale prostě nikdy to není ono. Nemohu si pomoct, ale hlavní vypínač na spoušti, jako to známe od Nikonu, Sony nebo Pentaxu je prostě nepřekonatelné. Další drobnost, která mi přijde na škodu je fakt, že vyšší model Canon EOS R7 není vybaven vestavěným bleskem. Někomu také může připadat, že oba fotoaparáty jsou maličko těžší, než by se vzhledem k rozměrům mohlo na první pohled zdát – ale opravdu spíše jen nepatrně.

Stránka výrobce s podrobnou specifikací a detailními informacemi: Canon CZ

Obrazová kvalita a automatické ostření

Základem každého dnešního fotoaparátu je samozřejmě jeho snímací čip a ani v tomto ohledu nejsou tyto dvě novinky stejné. Oba mají čip formátu APS-C s poměrem stran 3:2 a duálními pixely, ale vyšší model Canon EOS R7 disponuje čipem s vyšším rozlišením 32 Mpix, tedy s reálnou maximální velikostí snímků 6960x4640 pixelů. Menší model Canon EOS R10 pak má čip s nižším rozlišením 24 Mpix a reálnou maximální velikostí snímků 6000x4000 pixelů. Pro oba však platí, že ve své kategorii fotoaparátů s čipem formátu APS-C doslova posouvají kvalitu fotografií na novou úroveň. Rozdíl oproti starším fotoaparátů sice není nijak drastický, přesto je však znatelný, a to jak s ohledem na barevné podání, tak i dynamický rozsah fotografií, a hlavně kvalitu snímků na vyšší citlivosti ISO. Při praktickém fotografování se tak v případě potřeby opravdu nemusíte bát sáhnout i k vysokým hodnotám citlivosti ISO, případně se můžete spolehnout i na dobře fungující automatické nastavení citlivosti ISO.

Snad ještě lepší je ale systém automatického zaostřování výrobce označovaný jako Automatické ostření s hloubkovým učením (něco jako umělá inteligence) a technologií zdvojených bodů Dual Pixel CMOS AF II. Při praktickém fotografování v terénu jsem použil jako zkušební objekt svoji fenku německého ovčáky Busy a využil jsem tak i možnost detailního nastavení ostření na oko, kdy si v menu můžete zvolit, zda je fotografovaným objektem člověk nebo zvíře (systém ale umí automaticky detekovat i jiné objekty). Nastavil jsem tedy volbu zvíře (tuto detailní volbu mají v menu oba nové fotoaparáty) a oba přístroje bez problémů, a hlavně velmi rychle skutečně ostřily na oči mého psa. Tato detekce přitom funguje na 100% plochy snímku, a to někdy až neskutečně rychle. Problém pak nebyl ani při akčnějším focení a rychlejším pohybu. Stejně dobře a rychle systém hlavní objekt vyhodnotil i když byl pes hodně daleko a zabíral z celkové plochy snímku jen malou plochu – hranici, kdy ho systém detekuje bych za dobrých podmínek odhadl zhruba někde kolem 5% z plochy snímku (podle vzdálenosti se systém automaticky přepíná z ostření na oko, na ostření na obličej nebo prostě na hlavu). Velmi ale samozřejmě záleží na situaci, světle, kontrastu oproti pozadí, postavení a dalších detailech. Stejně dobře si samozřejmě poradí i v případě focení osob. Nemluvě pak o tom, že tyto vlastnosti dobře využijete i v případě natáčení videa, které oba fotoaparáty zvládají v rozlišení 4K/60p, nebo Full-HD až 120p.

Ukázkové fotografie pořízené novými fotoaparáty Canon EOS R7 a EOS R10:

Tentokrát jen drobná poznámka k ukázkovým fotografiím: snímky jsou zcela bez úprav, tak jak byly uloženy ve fotoaparátu na paměťovou kartu ve formátu JPG. Jinak jsou jen zmenšené a lehce doostřené. Fotografie v plném rozlišení tentokrát bohužel nebudou, protože jsem měl k dispozici (na základě smlouvy o mlčenlivosti) pouze předprodukční vzorky ještě před oficiálním uvedením a z těch není možné publikovat fotografie v plném rozlišení. Děkuji za pochopení. Fotky v plném rozlišení případně doplním časem, až se mi do rukou dostanou ostré vzorky těchto nových fotoaparátů.

Hlavní rozdíly mezi oběma fotoaparáty

Případní zájemci o některý z nových fotoaparátů si jistě budou klást otázku, zda si raději připlatit na vyšší model Canon EOS R7, nebo zda si vystačí s levnějším přístrojem Canon EOS R10. Pokud bych to měl nějak přehledně shrnout, tak obě varianty mají své výhody a je už asi na každém uživateli, aby si sám vyhodnotil, které parametry jsou pro něj nejpodstatnější. Jasnou výhodou nižšího modelu Canon EOS R10 je fakt, že je o poznání menší, lehčí a samozřejmě i levnější. Kdo tedy hodně cestuje, nebo prostě často nosí fotoaparát s sebou v brašně, tak může být toto naprosto zásadní. To platí zejména v případě, že k fotoaparátu zvolí menší z dvojice nových základních objektivů (viz v další kapitole), kdy takto snadno docílí opravdu malé, kompaktní a velmi pohotové kombinace. To vše navíc, i přes malé rozměry, při zachování celkově vynikající ergonomie. Pro někoho pak může být výhodou i fakt, že je vybaven vestavěným bleskem. O jeho užitečnosti se sice vedou nekonečné debaty, ale podle mého osobního názoru je i malý vestavěný blesk velmi užitečným nástrojem, pokud se jej naučíte využívat vhodným způsobem – je mnohem pohotovější, může vám usnadnit projasnění stínů a podobně.

Hlavní rozdíly mezi oběma fotoaparáty v datech:

VlastnostiCanon EOS R7Canon EOS R10
Rozlišení čipu32 Mpix24 Mpix
Rychlost snímání15 / 30 fps15 / 23 fps
Video4K / 60p4K / 60p (s ořezem)
Citlivost AF-5 EV-4 EV
Stabilizace čipuAno (až o 8 EV)Ne
Nejkratší expozice1/8000 s1/4000 s
Velikost hledáčku1,15x0,95x
LCD monitor1,62 Mpix1,04 Mpix
Vestavěný bleskNeAno
BaterieLP-E6 (2130 mAh)LP-E17 (1040 mAh)
Slot pro SD kartu2x1x
USB3.22.0
Rozměry132 x 90 x 91 mm122 x 88 x 83 mm
Hmotnost559 gramů429 gramů

Pokud si připlatíte na pokročilejší Canon EOS R7, získáte větší, ergonomicky ještě lepší tělo s odolností proti povětrnostním vlivům. Snímací čip s o třetinu vyšším rozlišením, ale také se dvěma sloty na paměťové karty (SD/SDHC/SDXC) a také výrazně výkonnější baterií (dvojnásobná kapacita). Za zmínku rozhodně stojí také o 1EV citlivější automatické zaostřování, rychlejší sériové snímání s elektronickou závěrkou, ale také video 4K/60p bez ořezu. To ale ještě zdaleka není vše, lepší z dvojice fotoaparátů disponuje také závěrkou s kratším expozičním časem 1/8000 s (s elektronickou závěrkou dokonce 1/16000 s), nebo kabelovou konektivitou USB 3.2. To nejlepší ale nakonec, přímo na čipu má velmi výkonnou stabilizaci s účinností až 8EV, má výrazně větší hledáček a také vyšší rozlišení LCD monitoru.

Dvojice nových základních objektivů

Nové fotoaparáty Canon EOS R7 a Canon EOS R10 dostaly do vínku hned dvojici nových objektivů, přičemž oba lze zařadit do kategorie základních zoomů, zásadně se však liší rozsahem a tím samozřejmě i rozměry. Oba jsou pak navrženy pro snímací čip formátu APS-C a jsou tedy označeny jako RF-S. Menším z této dvojice je Canon RF-S 18-45mm f/4,5-6,3 IS STM, po přepočtu na kinofilm tedy odpovídající rozsahu ohniska 29-72mm. Tento objektiv je velmi kompaktní, a to především díky tomu, že v neaktivním stavu je část tubusu zasunutá dovnitř. Před aktivací je tedy nutné tubus vysunout pootočením zoomovacího prstence, ale na to si člověk velmi rychle zvykne a je to jen malá daň za skutečně hodně malé rozměry v transportním stavu. Je tak ideální volbou v případě, že právě rozměry jsou pro uživatele klíčové. Objektiv je navíc vybaven optickou stabilizací s velmi slušným výkonem až 6,5 EV.

Canon RF-S 18-45 mm f/4,5-6,3 IS STMCanon RF-S 18-45 mm f/4,5-6,3 IS STM - menší z dvojice nových objektivů vyniká především kompaktními rozměry.

Pokud však potřebujete univerzálnější, a tedy i větší rozsah ohniska, například pro pohotovou cestovatelskou fotografii, pak můžete sáhnout po druhé novince, kterou je objektiv Canon RF-S 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM, což odpovídá kinofilmovému ekvivalentu 29-240mm. Tento objektiv již nevyžaduje vysunutí z transportní polohy, ale je díky tomu (a samozřejmě i díky výrazně delšímu ohnisku) rozměrově cca dvakrát tak dlouhý než jeho menší sourozenec. Nicméně vzhledem k velkému rozsahu ohniska se i tak jedná o mimořádně skladný a kompaktní objektiv. Ani u něj pak nechybí výkonná optická stabilizace umožňující fotografovat časy delšími až o 7EV, což je opravdu skvělá hodnota.

Další moje recenze fotoaparátů, objektivů i tiskáren značky Canon: Recenze techniky Canon na webu MichalKupsa.cz

Při praktickém fotografování v terénu se mi oba objektivy velmi dobře osvědčily. Ostření pomocí krokového motoru STM je tradičně velmi rychlé, tiché i přesné a skvěle se osvědčuje nejen při fotografování, ale samozřejmě i při natáčení videa. Stejně tak optická stabilizace, která je stále výkonnější a v kombinaci s vysokou kvalitou fotografií při vysokých citlivostech ISO umožňuje fotografovat z ruky i za skutečně hodně špatných světelných podmínek. Výborné jsou i samotné optické vlastnosti obou objektivů, a to po všech stránkách. S mnohem dražšími profesionálními modely se sice samozřejmě měřit nemohou, ale v dané kategorii si vedou doslova skvěle a k novým fotoaparátům jsou jako základní zoom vskutku ideální volbou. Pro jistotu jsem však na obou fotoaparátech vyzkoušel i oblíbený základní objektiv s pevným ohniskem Canon RF 50mm f/1,8 STM, se stejným bajonetem, který je ale určen i pro plnoformátové bezzrcadlovky Canon. I tento objektiv fungoval na obou tělech naprosto bez problémů, takže oba nové fotoaparáty vstupují do již poměrně početné rodiny objektivů s bajonetem Canon RF, což lze brát jako jednu z dalších výhod.

Hlavní výhody aktuálních novinek Canon:

- Špičková kvalita fotografií
- Vynikající AF
- Velké množství funkcí
- Skvělá ergonomie
- Tradiční a jednoduché ovládání
- Velká nabídka objektivů
- Množství příslušenství
- Výkonná interní stabilizace u modelu Canon EOS R7
- Slušná výdrž baterie
- Konektivita Wi-Fi i Bluetooth

Hlavní nevýhody aktuálních novinek Canon:

- Provedení hlavního vypínače
- Relativně vyšší hmotnost
- Absence vestavěného blesku u modelu Canon EOS R7

Závěr

Novinek ve světě fototechniky už zdaleka není tolik, jako tomu bylo před lety a možná vylepšení novinek už nejsou tak razantní, jako dřív, protože se už často naráží na fyzikální možnosti. Přesto, nebo možná právě proto na mě tyto novinky z dílen Canonu udělaly opravdu velký dojem, jako už dlouho nic jiného. Vstup fotoaparátů Canon s čipem APS-C do rodiny přístrojů s bajonetem Canon RF je naprosto logický a tyto první novinky se podle mě vydařily doslova na první dobrou. Velkým plusem pak je i to, že celý systém postavený na bajonetu Canon RF je již dobře zaběhnutý z fotoaparátů s full-frame čipem a na trhu je doslova hromada příslušenství. V prvé řadě jde ale samozřejmě o objektivy, a to jak originální, tak i od alternativních výrobců. Ale nejen to, k novým fotoaparátům bude k dispozici i redukční kroužek, umožňující využití objektivů s bajonetem Canon EF z klasických zrcadlovek, čímž se usnadní přechod i těm, kteří zatím s výměnou zrcadlovky za bezzrcadlovku váhali. Naopak pro modernější využití v kombinaci s mobilními zařízeními nechybí kompletní bezdrátová konektivita jak pomocí rozhraní Wi-Fi, tak i Bluetooth.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nové bezzrcadlovky Canon R7 a R10?

Celkem hlasovalo 34 lidí

P.S. – Tentokrát jen drobná poznámka k ukázkovým fotografiím: snímky jsou zcela bez úprav, tak jak byly uloženy ve fotoaparátu na paměťovou kartu ve formátu JPG. Jinak jsou jen zmenšené a lehce doostřené. Fotografie v plném rozlišení tentokrát bohužel nebudou, protože jsem měl k dispozici (na základě smlouvy o mlčenlivosti) pouze předprodukční vzorky ještě před oficiálním uvedením a z těch není možné publikovat fotografie v plném rozlišení. Děkuji za pochopení. Fotky v plném rozlišení případně doplním časem, až se mi do rukou dostanou ostré vzorky těchto nových fotoaparátů.



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
12222220
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace