Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Nová rozhledna Špulka s Ptačí stezkou

Nová rozhledna Špulka s Ptačí stezkou

Pokud patříte k rozhlednovým nadšencům, tak si tento víkend, v sobotu 26. dubna můžete užít zahájení rozhlednové sezóny slavnostním otevřením zbrusu nové rozhledny Špulka na kopci Březák na Benešovsku. Proč Špulka? No, až uvidíte její unikátní tvar, tak jistě pochopíte – rozhledna totiž svým tvarem i celkovým vzhledem opravdu připomíná starodávnou dřevěnou špulku na nit. Projekt rozhledny navrhla ing. arch. Iveta Torkoniaková a po více jak pěti letech příprav a plánování se realizace konečně dostala do fáze zpřístupnění hotové rozhledny pro veřejnost. Z rozhledny je krásný kruhový výhled na Benešovsko a Posázaví, za dobrých povětrnostních podmínek pak lze z rozhledny dohlédnout například až na Sněžku. Rozhlednu tvoří ocelová, částečně dřevem obložená konstrukce ovinutá točitým schodištěm s rovnými 150 schody až na samotnou vyhlídkovou plošinu ve výšce 30 metrů. Plošina je vzdušná, prostorná (má průměr 5,8 metru) a je také tvořena vkusnou kombinací oceli a dřeva. Díky unikátnímu zkosenému tvaru pak máte při pohledu z plošiny do kraje pocit, jakoby jste jen tak viseli ve vzduchu.

Pod rozhlednou, a také na spodní odpočinkové plošině těsně nad zemí, pak samozřejmě nechybí ani obvyklé zázemí v podobě laviček, stojanů na kola a podobně. U paty rozhledny jsou také instalovány naučné panely, které vás seznámí s historií okolních obcí, zajímavostmi v okolí a také se zajímavými daty, spojenými se samotnou rozhlednou. Dozvíte se zde například to, že tu už kdysi existovala dřevěná triangulační věž, která byla funkční zhruba do roku 1960. Další zajímavostí je také samotná plocha pod rozhlednou, která je dlážděná kameny z nedalekého lomu. Kameny jsou umístěny tak, že při pohledu shora z rozhledny tvoří mapu mikroregionu CHOPOS, který stavbu rozhledny zaštiťoval. V této kamenné mapě jsou pak umístěny i kameny s názvy obcí a památek, spadajících do tohoto mikroregionu.

Celý projekt ale není jen o samotné rozhledně, součástí je i velmi hezká Ptačí naučná stezka, vedoucí k rozhledně od záchytného parkoviště v obci Lbosín. Stezka je dlouhá přibližně jeden kilometr a není příliš prudká, takže je vhodná i pro děti, kola a případně i kočárky. Na stezce se podílely i děti z okolních škol a je bohatě zdobená. Na jednotlivých zastaveních Ptačí stezky si můžete procvičit své znalosti ptáků našich lesů, ale najdete tu například i zmenšený kamenný Stonehenge, který si z kamenů postavily děti ze školy z nedalekého Divišova. Dále na stezce je také malý rybníček i s vodníkem, kde si děti mohou vyzkoušet chytání ryb na udici. Celá stezka je pak lemována krásnými dřevěnými postavičkami, které zhotovila nadšená řezbářka ze Lbosína, paní Jitka Vondráková.

Rozhlednu najdete snadno, je zdálky viditelná a asi nejlépe sem dojedete buď z Benešova, po silnici č. 111 nebo po dálnici D1, kde sjeďte na Exitu 41 a pokračujte přes Divišov do Lbosína, kde je odstavné parkoviště. Dále k samotné rozhledně už je po Ptačí stezce přístup pouze pro pěší a cyklisty. Slavnostní otevření rozhledny proběhne v sobotu, 26. 4. 2014 od 9 hodin, kdy bude otevřena Ptačí stezka a od 10 hodin samotná rozhledna Špulka. Symbolické přestřižení pásky se zúčastní všichni aktéři, kteří se na výstavbě rozhledny podíleli. Nebude chybět ani živá hudba a občerstvení. Rozhledna nebude mít provozní hodiny ani vstupné a od tohoto okamžiku bude volně přístupná (uvažuje se pouze o uzavření v zimních měsících kvůli bezpečnosti). Pro fandy geocachingu pak budou k dispozici dvě kešky – tradiční, věnovaná rozhledně a multi, věnovaná Ptačí stezce. Pokud vám zbude čas, tak v okolí můžete navštívit například známý hrad Český Šternberk, nebo hezky opravený zámek Jemniště s krásným zámeckým parkem (obojí do 10 kilometrů od rozhledny).

Rozhovor s manažerem projektu ing. Miroslavem Kratochvílem:

.

Jak vás vůbec napadlo postavit rozhlednu?

V prvních myšlenkách rozhledna vůbec nebyla. Po vstupu do služeb mikroregionu CHOPOS v dubnu 2008 jsem chtěl uskutečnit společný projekt všech obcí. Přemýšlel jsem zpočátku o naučném místě vypovídajícím o historii a současnosti dvou desítek obcí, které se rozhodly dlouhodobě spolupracovat. V září roku 2009, při společném obědě s tehdejším předsedou mikroregionu Mgr. Petrem Lungou, jsme nahlas přemýšleli o umístění naučné expozice, mluvili jsme o dobře viditelném místě, pravděpodobně na nějakém kopci. Petr tenkrát (v tom okamžiku ne zcela vážně) navrhl: "Tak tam postavíme rozhlednu!". Od tohoto okamžiku jsme začali se starosty hovořit o naučném místě s rozhlednou.
Špulka byla jedním ze tří návrhů, které nám vytvořila ing. arch. Iveta Torkoniaková. S paní architektkou jsme před tím dlouze hovořili o smyslu a poslání celého projektu. Chtěl jsem, aby rozhledna symbolizovala spojení, tehdy ještě 20 obcí sdružených v mikroregionu CHOPOS, což se nakonec ve výsledku povedlo. Název rozhledny byl z počátku popisný, ale naprosto jedinečný. Tvar rozhledny, krátké a ještě k tomu české slovo, lepší jsme si snad ani nemohli přát. Dnes Špulka opravdu spojuje velké množství lidí.

Kolik času vůbec zabral celý projekt od nápadu až po dokončení?

Jestli dobře počítám, tak to dnes bude 5 let a 8 měsíců. Poněkud delší časový úsek, ale když se poohlédnu zpátky, bylo to nezbytné. Prošlapávali jsme neznámé cesty. V roce 2010 jsme se dozvěděli přibližnou cenu díla a bylo jasné, že bude chůze mnohem klikatější. O to víc jsem chtěl do projektu vtáhnout velké množství lidí z regionu a vzbudit ve všech zájem podílet se na stavbě regionálně zajímavé stavbě.

Čím je podle vás právě tato rozhledna unikátní?

Špulka je zajímavá už svým nevšedním tvarem. Ať se na ní podíváte odspodu nebo shora, vždycky vám připadá, že někam padá. Je to jeden veliký optický klam. Jistě je nevšední a zajímavá také kamenná mapa mikroregionu, nebo Venkovní kronika plná lidí, kterým je Špulka blízká.
Líbí se mi řada rozhleden, každá je něčím výjimečná a přitažlivá. Nejvíce se mi na Špulce líbí, že je naše, a že to podobně vnímá spousta lidí. Velmi si také vážím spolupráce všech 21 obcí, jejichž představitelé to neměli ve všech ohledech vůbec jednoduché, když se několikrát museli rozhodovat, zda z počátku bláznivý a poněkud utopistický záměr podpořit či zamítnout.
Samotný vývoj a následná realizace projektu je unikátní. Nevím, kolik existuje projektů, které by ovlivnily i samotné projektanty, stavební firmy a další společnosti, aby vše dělaly s jiným a mnohem vznešenějším úmyslem než dosáhnout zisku.

Na co se návštěvníci mohou u Špulky těšit?

Určitě na velmi krásnou okolní krajinu. Pod rozhlednou je spousta zajímavostí z regionu, naleznete zde Ptačí stezku, krásné dřevořezby, naučná místa vytvořená dětmi z pěti škol působících v území. Výčet není konečný. Stezka se bude ještě doplňovat i inovovat. Hlásí se nám zájmové organizace, které se chtějí do projektu zapojit. Brzy se na stezce objeví skautská a myslivecká expozice. O naučném místě se bavíme i s místními včelaři. Bezpochyby bude velkým lákadlem výhled do vzdálené krajiny. Za dobré viditelnosti jsou dokonce vidět Krkonoše. Věřím, že až opadne první vlna zájmu, i milovníci klidu si také přijdou na své.

Děkuji za rozhovor a přeji vám i Špulce mnoho spokojených návštěvníků.

Základní kámen rozhlednyZákladní kámen rozhledny - Základní kámen s hlavním aktérem budování rozhledny, panem ing. Miroslavem Kratochvílem.

Základní parametry rozhledny:


• Základní kámen položen 27. 4. 2013.
• Otevření rozhledny Špulka a Ptačí stezky 26. 4. 2014.
• Nadmořská výška kopce Březák je 533 metrů nad mořem.
• Délka Ptačí stezky je jeden kilometr.
• Celková výška rozhledny je 37,6 metru.
• Vyhlídková plošina je ve výšce 30 metrů.
• Na plošinu vede 150 schodů.
• Turistická známka č. 2059
• 2 schránky pro geocaching (GC4Y1PV a GC4X84V)
• Souřadnice rozhledny: N 49.793551, E 14.825792
• Souřadnice parkoviště: N 49.792115, E 14.832454
• Další informace na webu Svazku obcí CHOPOS: www.chopos.cz

Galerie k článku Nová rozhledna Špulka s Ptačí stezkou

Lbosín a rozhledna Špulka | fotografie
Lbosín a rozhledna Špulka
Cesta k rozhledně | fotografie
Cesta k rozhledně
Panel naučné stezky | fotografie
Panel naučné stezky
Strážci stezky | fotografie
Strážci stezky
Rybníček | fotografie
Rybníček
Ptačí stezka | fotografie
Ptačí stezka
Rozhledna Špulka v celé své kráse | fotografie
Rozhledna Špulka v celé své kráse
U paty rozhledny | fotografie
U paty rozhledny
Základní kámen rozhledny | fotografie
Základní kámen rozhledny
Obce a památky | fotografie
Obce a památky
Plošina pod rozhlednou | fotografie
Plošina pod rozhlednou
Odpočinková plošina | fotografie
Odpočinková plošina
Vyhlídková plošina | fotografie
Vyhlídková plošina
Výhled na Lbosín | fotografie
Výhled na Lbosín
Výhled na severozápad | fotografie
Výhled na severozápad
Ptačí stezka z ptačí perspektivy | fotografie
Ptačí stezka z ptačí perspektivy


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
657174
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
...
Děkujeme, že jste naší z naší klidné vesnice udělali centrum cestovního ruchu a díky této stavbě rozhádali a postavili proti sobě obyvatele. Člověk, který si zde chce o víkendu po těžkém pracovní týdnu odpočinout, tak je akorát naštvaný z davů lidí kteří na vás koukají a ani nepozdraví. Vesnici to akorát škodí, nemá z toho ani korunu. Po celé vsi je akorát hromada odpadků a výkalů po psech. Zajímalo by mě jestli si třeba tohle uvědomují i turisté.
Michal Kupsa
To opravdu nedokážu posoudit, nicméně rozhledna je to krásná a to včetně celého zázemí a naučné stezky.
Jiří Tomáš
Prosím,sdělte mi,kde je možno a kdy získat razítko rozhledny Špulka. Děkuji.:-)
Michal Kupsa
Tak to opravdu nevím ale asi od jejího provozovatele, který bývá na rozhledně docela dost často.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace