Domů » Články » Recenze » Nikon Coolpix S9900 - uživatelská recenze

Nikon Coolpix S9900 - uživatelská recenze

Už nějaký ten pátek slyším všude kolem řeči o tom, jak mobilní telefony válcují kompaktní fotoaparáty, vytlačují je z trhu a že je jednou nahradí úplně. Já si to nemyslím. Je sice pravda, že telefony opravdu dávají kompaktním fotoaparátům pořádně zabrat, ale na druhou stranu je ještě pořád dost těch uživatelů, pro které je důležitá i kvalita fotografií a kteří ví, že telefon prostě slušný kompakt nenahradí, stejně jako slušný kompakt nenahradí zrcadlovku – tedy aspoň v dohledné době určitě ne. Navíc mi na téma kompaktní fotoaparáty stále chodí dost dotazů a tak jsem se rozhodl, že po čase napíšu jeden článek také na toto téma. Kouknul jsem tedy na současnou nabídku kompaktních fotoaparátů a pro tento článek jsem vybral Nikon Coolpix S9900 z kategorie vyšší střední třídy, který mě zaujal dobrým poměrem ceny, kvality a výbavy.

Nikon Coolpix S9900Nikon Coolpix S9900 - fotoaparát se vyrábí ve stříbrném a černém provedení (obě provedení dostupná na českém trhu).

Mechanické provedení a vlastnosti fotoaparátu

Když jsem fotoaparát Nikon Coolpix S9900 vybaloval z krabice, tak to úplně první, co mě napadlo, bylo to, že není zase až tak úplně malý, jak se to na první pohled zdá. Při dalším zkoumání jsem se ale po chvíli pro změnu přistihl, že dumám nad tím, že není zase tak veliký, jak se prvně zdál. :-) Prostě tak trošku klame tělem a celkově bych to shrnul asi tak, že je prostě tak akorát. Vyslovený drobeček to sice není, ale pořád se dá ještě s přehledem zařadit do kategorie těch fotoaparátů, které lze nosit jen tak v kapse, což je pro kompaktní fotoaparát dosti zásadní kritérium.

Jinak se jedná v podstatě o klasický kompaktní fotoaparát, ukrytý v celoplastovém těle, které je ale vylepšeno o bateriový grip, který je navíc pogumovaný, takže se opravdu velmi dobře drží a to i velkou rukou. Jako první asi zaujme kvalitní RGBW LCD monitor s úhlopříčkou 3“ (7,5cm) a 921.000 pixely, který je umístěn na otočném kloubu, díky čemuž jej lze umístit do téměř libovolné polohy. Stejně zaujme dobře vyřešené ovládání, trošku podobné ovládání zrcadlovek, pomocí otočného voliče režimů a dalších dvou rollerů + křížového voliče pro změny samotného nastavení a hodnot. Všechny voliče najdete velmi logicky rozmístěné tam, kde být mají, takže ovládání fotoaparátu je velmi jednoduché a snadné. Dodám snad jen, že fotoaparát vůbec nemá optický hledáček a za zmínku asi stojí i hlavní vypínač, který je docela dost malý, ale tím pádem se vám zase nestane, že byste si fotoaparát omylem zapnuli třeba v kapse.

Nikon Coolpix S9900 Nikon Coolpix S9900 - variabilita LCD monitoru Nikon Coolpix S9900 - LCD možno otočit dopředu (nejen pro selfie) Nikon Coolpix S9900 - zadní stěna fotoaparátu

Nikon Coolpix S9900 - transportní poloha LCD monitoru Nikon Coolpix S9900 - vyklopený vestavěný blesk Nikon Coolpix S9900 - horní strana fotoaparátu Nikon Coolpix S9900 - plně vysunutý zoom

Mechanické provedení, ovládání a také ergonomii fotoaparátu bych tedy jako celek hodnotil velmi dobře. Pro kompletnost snad jen ještě pro jistotu dodám, že samozřejmostí je kompletně české menu a kovový závit pro stativ. Kovový je také prstenec kolem objektivu a několik dalších drobných prvků (leckde si nejsem jist, zda jde o plast či kov - a asi je to i jedno). :-)

Objektiv, vybavení technologiemi, funkce a kvalita fotografií

Bohužel mi velmi často připadá, že jakmile je řeč o kompaktních fotoaparátech, tak se nějak opomíjí objektiv. Řada prodejců se jen zmíní o tom, kolikanásobným zoomem fotoaparát disponuje, maximálně podtrhne, že jde o zoom optický a to je často vše. Přitom i u kompaktů stále platí, že právě objektiv je jednou z vůbec nejdůležitějších součástí fotoaparátu. V případě modelu Nikon Coolpix S9900 je to 30x optický zoom, který sice nevyniká žádnou extra světelností (což bych v tomto případě ani neočekával), ale zato vyniká velmi širokým úhlem záběru na "kratším konci", který odpovídá ekvivalentu 25mm. Právě tento údaj považuji za dosti zásadní a pozitivní, protože objektiv tak poskytuje dostatečně široký úhel záběru, jaký ani v dnešní době rozhodně není obvyklý. Podle mě je tento parametr podstatně důležitější, jak opačný konec ohniska – v tomto případě ekvivalent také velmi slušných 750mm. Jistě to ale sami znáte, většinou se dá přijít blíž, ale horší je, když není kam couvnout. Proto beru 25mm ekvivalent jako velkou výhodu tohoto fotoaparátu, stejně jako jeho celkový rozsah a v neposlední řadě vybavení výkonným optickým stabilizátorem Nikon VR.

Nikon Coolpix S9900Nikon Coolpix S9900 - vlevo nejširokoúhlejší možný záběr a vpravo největší možné "přiblížení" optickým zoomem.

Právě optický stabilizátor Nikon VR mě v případě tohoto fotoaparátu skutečně nadchnul a za rozumných podmínek umožňuje opravdu plné využití celého rozsahu zoomu, což rozhodně u podobných fotoaparátů není ani dnes úplně obvyklé. Nicméně to není jediná zajímavá technologie, kterou ve fotoaparátu nejdeme – Nikon se tady opravdu doslova vyřádil a vybavil přístroj všemi dalšími myslitelnými hračičkami, především senzorem pro záznam polohy, který však nebere signál jen z obvyklého amerického systému GPS, ale rozumí si i s ruským systémem GLONASS a dokonce i s japonským doplňkovým QZSS. Díky tomu je načítání polohy velmi rychlé a také přesné. To ale pořád ještě není vše, fotoaparát disponuje i W-Fi rozhraním pro komunikaci s chytrým telefonem či tabletem a dokonce nechybí ani nejnovější technologie NFC. Technologičtí hračičkové si tedy s tímto fotoaparátem jistě dosyta vyblbnou. :-)

Zapomenout ale samozřejmě nesmím ani na snímací čip, kterým je 1/2,3“ senzor s technologií BSI CMOS, disponující rozsahem citlivosti ISO 125 až 1600, v některých režimech až ISO 6400. Maximální dostupné rozlišení je 16 Mpix, tedy konkrétně fotografie složená z 4608x3456 pixelů, které fotoaparát ukládá do formátu JPG (jiný formát, jako například RAW bohužel není k dispozici). K dispozici je ale samozřejmě i režim videa, které v nejvyšší kvalitě natáčí ve Full-HD rozlišení, rychlostí až 60 snímků za vteřinu a ukládá se ve formátu MOV. Velmi široká je ale i paleta možností natáčení zrychlených, zpomalených ale především "timelapse" videí s uživatelsky opravdu jednoduchým nastavením.

Ukázka "timelapse" videa v automatickém režimu (doba snímání 50 minut):

Nechybí ale samozřejmě celá další paleta obvyklých funkcí a možností, zde tedy zmíním aspoň ty nejdůležitější či nejzajímavější z nich. Jednou z nich je 180° nebo 360° tzv. "Jednoduché panorama", které snadno vytvoříte prostě jen pouhým otáčením fotoaparátu po fotografované scéně. Pro rodinnou fotografii je zase zajímavý režim "Inteligentní portrét", který lze navíc kombinovat i s Kontrolou mrknutí, nebo zábavnou automatickou Detekcí úsměvu. Pro úplně nesnadnější fotografování pak lze použít i Automatickou volbu motivových programů, kterou ocení zejména ti, kteří se nechtějí zabývat nastavováním fotoaparátu. Koho to naopak baví, najde tu samozřejmě i obvyklé poloautomatické režimy s předvolbou clony i času a nechybí ani plně manuální režim. Velmi užitečná je také Automatická volba citlivosti ISO, kde si můžete nadefinovat povolený rozsah citlivosti.

Pokud jde o samotný obrazový výstup fotoaparátu Nikon Coolpix S9900, tak snímky vynikají slušným dynamickým rozsahem a vynikající ostrostí detailů, zejména ve středu snímků. Na druhou stranu má fotoaparát tendenci fotky docela hodně vyhlazovat, čímž se detaily někdy naopak ztrácí – hodně záleží na konkrétní fotografované scéně a také na kvalitě a charakteru osvětlení. Sice nemohu říct, že by obrazové výsledky byly vynikající, ale ani nemohu říct, že by byly špatné – spíš tak nějak očekávatelné, přeci jen to pořád ještě není zrcadlovka. Nicméně pro použití na webu, či pro tisk menších formátů fotografií je výstup v pohodě dostatečný a to je asi to hlavní, oč tu běží.

Křešický špejcharKřešický špejchar - fotografie pořízená z ruky na vzdálenost půl kilometru od objektu.

Ukázka několika dalších fotografií pořízených fotoaparátem Nikon Coolpix S9900:

Poslední paprsky slunce Kaple Svatého Antonína Paduánského Lomnický kostel Chrastavský dvoják

Cena a závěr

Fotoaparát Nikon Coolpix S9900 je již nějakou dobu v prodeji a tak jeho cena pomalu klesá. V současné době (01/2016) jej bez problémů pořídíte za cenu pod 8.000,- Kč včetně DPH a to u solidnějších prodejců třeba i v setu s paměťovou kartou nebo obalem. Na trhu samozřejmě existují i mnohem levnější kompaktní fotoaparáty, ale tento jistě zaujme nejen technologické hračičky, kteří ocení vybavení nejmodernějšími technologiemi. Hodit by se mohl i geocacherům, stejně jako všem ostatním, kteří vyžadují rychlou a přesnou jednotku pro záznam informace o poloze pořízené fotografie. Díky vestavěné Wi-Fi jednotce bude stejně ideální pro nadšené uživatele sociálních sítí, protože díky tomu snadno a rychle i rovnou v terénu přetáhnete fotky z fotoaparátu do mobilu, odkud je nasdílíte na Instagram, Facebook, Google+ či jinou sociální síť. Zejména díky velkému a prakticky využitelnému rozsahu zoomu v kombinaci s rychlým automatickým zaostřováním se ale jistě velmi dobře uplatní i jako univerzální rodinný fotoaparát.

Hlavní výhody fotoaparátu Nikon Coolpix S9900:

- technologicky velmi dobře vybavený fotoaparát
- velký a přitom prakticky využitelný rozsah optického zoomu
- nadstandardně široký úhel záběru na kratším konci zoomu
- kvalitní a otočný LCD monitor
- výborná ergonomie
- rychlé zaostřování i zoomování
- rychlá a přesná vestavěná GPS/GLONASS/QZSS jednotka
- nabíjení standardním USB konektorem (jako u mobilu)

Hlavní nevýhody fotoaparátu Nikon Coolpix S9900:

- chybí formát RAW
- fotoaparát má tendenci fotky "vyhlazovat"
- někdy měkčí kresba v rozích

Tak to bylo k tomuto fotoaparátu asi vše a příště zase něco z kategorie zrcadlovek. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí kompaktní fotoaparát Nikon Coolpix S9900 ?

Celkem hlasovalo 192 lidí

Aktuální vývoj ceny fotoaparátu Nikon Coolpix S9900 na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon Coolpix S9900 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
10177217
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Hanáčková Jana
Dobrý den,
vážím si zde popsaných argumentů, významně mi pomohly v rozhodování, Vaše recenze z roku 2016 je dobrá práce, mnohokrát děkuji za ni.
Zajímalo by mne však, zda se při porovnání s nabídkou novinek v současné době 09.2020, tento fotoaparát v technicky dobrém stavu s relací 3500,-Kč stále vyplatí koupit?
Děkuji Vám za laskavou odpověď.

Přeji příjemný den
Jana
Michal Kupsa
Pokud je v dobrém stavu, tak za tu cenu spíše ano, ono stejně moc kompaktů už dneska neexistuje.
Věra Kobylková
Dostala jsem jej k narozeninám, super dárek a velká spokojenost. Jen teď hledám kde vypnout zvuk při nátáčení videa.Objevila jsem jen vypnutí šumu větru a více ne. Poradíte mi? Děkuji :-)
Michal Kupsa
Přiznám se, že takový detail si už z hlavy nepamatuji - je to přeci jen už skoro dva roky starý článek. Jistě to ale najdete v manuálu, který je případně ke stažení na stránkách Nikon CZ.
Jiří Euler
Hlavní předností tohoto foťáčku je velký rozsah zoomu a pro někoho dobrý přijímač GPS. I když jsem (a vlastním) příznivcem zrcadlovek Nikon, myslím, že v kompaktech vede Canon. Proto jsem se nakonec rozhodl koupit trošku větší Canon G16, který je cenově srovnatelný s S9900, ale s výjimkou uvedeného po všech stránkách lepší kompakt.
Michal Kupsa
V podstatě asi souhlas, Nikonu teď ale hlavně dost chybí něco jako Canon G1X.
Vymítač
Už jsem to našel a hned jsem se do toho módu zamiloval :-)
Michal Kupsa
:-)
Vymítač
Koupili jsme si foťák do rodiny před týdnem. Jen bych doplnil, že je na kompakt docela těžký. Jinak jsme s fotkami velmi spokojení. Teď už jen přijít na to, jak se nastavuje timelapse video :-)
Michal Kupsa
Na to přijdeš .... :-)
Jára
Pavle, světelnost je krásně čitelná z obrázku fotoaparátu (nahoře) a je 3.7-6.4
Já mám Nikon Coolpix S9500 který je dost podobný, jen už starší model. Přiřazuje k fotkám polohu a tvoří trasu cesty. Opticky mě mile překvapil a stabilizace je suprová.
Pořídil jsem si ho na cyklovýlety a naprostá spokojenost.
Michal Kupsa
Díky za doplnění, jinak jsem taky fanda GPS přímo ve foťáku. :-)
Pavel
Dobrý den,
děkuji za první odeslanou recenzi, rád si kteroukoliv recenzi přečtu. Jen nemýlím -li se, asi jsem přehlédl v textu světelnost objektivu, omlouvám se.
Ještě jednou díky.
S pozdravem Pavel
Michal Kupsa
Dobrý den, máte pravdu, konkrétní číslo jsem nikde neuvedl, ale ono to v případě kompaktního fotoaparátu s 30x zoomem ani není příliš podstatné.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace