Domů » Články » Recenze » Nikkor Z 50mm f/1,8 S - uživatelská recenze

Nikkor Z 50mm f/1,8 S - uživatelská recenze

Klasická "pevná padesátka" je i v dnešní době stále oblíbenějších bezzrcadlovek považována za jeden z nejzákladnějších a nejoblíbenějších objektivů, pro mnohé je to přímo doslova pilíř výbavy. Není proto divu, že si na objektivech tohoto typu dávají výrobci záležet a většinou jsou také velmi kvalitní. Není proto divu, že i na nový systém bezzrcadlovek Nikon Z byl jedním z prvních uvedených objektivů právě tento, s oblíbenou kombinací ohniska 50 mm a světelností f/1,8. Již na první pohled vypadá o hodně jinak, než jak jsme byli doposud zvyklí a nejen proto bude zajímavé se na něj podívat podrobněji.

Nikkor Z 50mm f/1,8 SNikkor Z 50mm f/1,8 S - oblíbené základní pevné ohnisko s vysokou světelností v provedení pro bezzrcadlovky Nikon Z.

Základní technické parametry objektivu: optickou soustavu tvoří 12 čoček v 9 skupinách (2x čočka z ED skla, 2x asférická čočka) s antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat. Úhel záběru 47°. Rozsah clonových čísel f/1,8 až f/16. Počet lamel clony 9. Minimální zaostřitelná vzdálenost 0,4 metru od roviny čipu. Filtrový závit 62mm, rozměry 76 x 86mm, hmotnost 415 gramů.

Moje dosavadní uživatelské recenze objektivů najdete zde: Uživatelské recenze objektivů

Design, mechanické provedení a vlastnosti objektivu

Když se mi tento nový objektiv dostal poprvé do ruky, tak se musím přiznat, že úplně první pocit, který se dostavil, bylo velké zklamání. Proč? V souvislosti s bezzrcadlovkami se dodnes pořád dokola opakují fráze o tom, jak je to vše oproti klasickým zrcadlovkám menší a lehčí, ale v tomto případě to nejen není pravda, ale je tomu dokonce přímo naopak! Pokud nový objektiv Nikkor Z 50mm f/1,8 S srovnám s jeho dosavadní variantou pro zrcadlovky AF-S Nikkor 50mm f/1,8 G, tak novinka prohrává na celé čáře. Je totiž rozměrově výrazně větší a pokud jde o hmotnost, tak dokonce více než dvojnásobně těžší. :-(

Firemní produktové fotografie objektivu Nikkor Z 50mm f/1,8 S:

Nikkor Z 50mm f/1,8 S. Nikkor Z 50mm f/1,8 S. Nikkor Z 50mm f/1,8 S na těle Nikon Z6. Trojice nových objektivů s bajonetem Nikon Z.

Nikkor Z 50mm f/1,8 S - optická soustava. Nikkor Z 50mm f/1,8 S - MTF křivky. Nikkor Z 50mm f/1,8 S - těsnění proti vlhkosti a prachu. Další plánované objektivy Nikkor Z.

Na druhou stranu je ale objektiv po mechanické i technologické stránce doslova špičkový. Zpracování je přímo precizní a již na první dotek působí velmi solidním dojmem. To samé platí i pro robustnost, celkovou odolnost a použití poctivých materiálů. Nechybí ani soustava těsnění, chránící objektiv před prachem a stříkající vodou. Stejně tak potěší fakt, že v ceně objektivu jsou zahrnuty nejen obě krytky, ale také měkké pouzdro a účinná, tvarovaná sluneční clona. Za zdařilý lze považovat i moderní minimalistický design celé této řady objektivů. Chod ostřícího prstence je nádherně jemný a plynulý. Kdo preferuje ruční ostření, bude jistě doslova nadšen. Zklamáni ale nebudou ani ti, kdo ostření nechávají na automatice, protože ostřící motorek je dokonale tichý, velmi rychlý a jeho chod plynulý, tedy ideální nejen pro akčnější fotografování, ale i pro natáčení videosekvencí.

Zajímavou perličkou je také možnost změny funkce ostřícího prstence. Pokud totiž ostříte automaticky, tak je prstenec nevyužitý a zde mu můžete přiřadit například změnu citlivost ISO, nebo ještě užitečnější korekci expozice. Pokud ale prstenec využijete na zaostření, může se při natáčení videa hodit i funkce zohledňující rychlost přeostření podle rychlosti, jakou prstencem otáčíte.

Praktické použití a optické vlastnosti

Mnoho let, nebo spíše desítek let, jsme byli zvyklí, že objektivy tohoto typu měly velmi jednoduchou optickou soustavu, tvořenou zpravidla jen několika málo čočkami z obvyklého optického skla. V případě objektivu Nikkor Z 50mm f/1,8 S je ale všechno jinak. Optická soustava je složená hned z 12 čoček (tedy zhruba dvojnásobek, oproti dosavadním běžným "padesátkám"), z nichž jsou dvě asférické, dvě z optického ED skla s extrémně nízkým rozptylem a navíc jsou použity nejnovější antireflexní vrstvy Nikon Nano Crystal Coat. Na zcela nové řešení optické soustavy poukazuje také velmi neobvyklý fakt, že přední čočka objektivu není vypouklá směrem ven, ale naopak směrem dovnitř, což se u objektivů všech typů i značek opravdu vidí jen velmi vzácně.

Několik ukázkových praktických fotografií pořízených fotoaparátem Nikon Z6:

Ukázkové foto - kresba při cloně f/1,8 Ukázkové foto - kresba při cloně f/2,8 Ukázkové foto - kresba při cloně f/4 Ukázkové foto - kresba při cloně f/5,6

Ukázkové foto - kresba při cloně f/8 Ukázkové foto - kresba při cloně f/11 Ukázkové foto - kresba při cloně f/16 Ukázkové foto - odolnost na protisvětlo při f/16

Praktická ukázková fotografie při cloně f/1,8 Praktická ukázková fotografie při cloně f/1,8 Praktická ukázková fotografie při cloně f/1,8 Praktická ukázková fotografie při cloně f/8

Praktická ukázková fotografie při cloně f/1,8 Praktická ukázková fotografie při cloně f/1,8 Praktická ukázková fotografie při cloně f/1,8 Praktická ukázková fotografie při cloně f/1,8

Pokud jde o samotnou optickou kvalitu tohoto objektivu, tak jediným drobným problémem je viditelná vinětace "na plnou díru", tedy při použití při otevřené cloně f/1,8. Nicméně jako obvykle musím dodat, že není potřeba si s tím extra lámat hlavu, protože na spoustě fotek to stejně vidět není a navíc lze vinětaci v případě potřeby snadno eliminovat editací v grafickém editoru, nebo i přímo ve fotoaparátu pomocí integrované korekce. Navíc stačí jen lehce přiclonit a vinětace již někde kolem clony f/2,8 mizí.

Jinak je optický výkon objektivu Nikkor Z 50mm f/1,8 S přímo špičkový - ostrost je brilantní po celé ploše snímku a to v podstatě bez ohledu na použitou clonu. Prostě ostrý jak břitva od f/1,8 až po f/16. Kvalitní antireflexní vrstvy skvěle eliminují nežádoucí odlesky i v případě slunce v přímém záběru a skvělý je i přenos kontrastu, bez sebemenšího náznaku "závoje". Stejně tak se téměř nesetkáte s chromatickou aberací, i když tady platí totéž, co k vinětaci - když už náhodou přeci jen, lze se jí snadno zbavit. Bokeh je příjemný, jemný a přirozený, i když samozřejmě jako obvykle hodně záleží na barevnosti a struktuře pozadí. Při praktickém použití se mi skvěle osvědčil i rychlý a zcela tichý motor automatického zaostřování. Fotografovat s tímto objektivem na těle fotoaparátu Nikon Z6 byla doslova radost. Za zmínku pak stojí i to, že objektiv disponuje nejkratší zaostřitelnou vzdáleností pouhých 40 cm od roviny čipu, takže jej lze využít i pro fotografování drobnějších objektů. Vysloveně makro to není, ale poměrně často se to hodí. Celkově bych pak tento objektiv zařadil v dané kategorii k absolutní špičce a tento můj názor potvrzuje například i fakt, že získal vysoké hodnocení Gold Award od redaktorů prestižního serveru DP Review.

Příslušenství, cena a závěr

Pokud jde o příslušenství, tak je velmi příjemné, že součástí balení objektivu jsou nejen obě krytky, ale také měkký obal a tvarovaná sluneční clona. Využít lze ale samozřejmě i obvyklé příslušenství, jako jsou například fotografické filtry. Přední příruba objektivu se při zaostřování nevysouvá ani neotáčí, takže je bezproblémové i použití filtrů polarizačních, či třeba deskových přechodových. Snad jen drobnost, že je škoda, že průměr filtrového závitu má méně často používaný rozměr 62 mm.

Nikkor Z 50mm f/1,8 S - sluneční clona HB-90 (součást balení). Nikkor Z 50mm f/1,8 S - měkký obal CL-C1 (součást balení). Nikkor Z 50mm f/1,8 S - přední krytka LC-62B (součást balení). Nikkor Z 50mm f/1,8 S - zadní krytka LF-N1 (součást balení).

Nový objektiv s pevným ohniskem a vysokou světelností Nikkor Z 50mm f/1,8 S lze právem považovat za špičku v dané kategorii a to po všech stránkách. Je robustní, odolný, dobře se drží, skvěle se s ním pracuje, má rychlý, dokonale tichý ostřící motor a samotný optický výstup je přímo excelentní. Přestože tato kombinace ohniska a světelnosti byla povětšinou doménou amatérských fotografů (profíci zpravidla sahají po ještě více světelných modelech), tak výstup z tohoto objektivu bez problému uspokojí i ty nejnáročnější uživatele a jistě bez problému vydrží i obtížnější podmínky v kombinaci s častým a intenzivním nasazením. S klidným svědomím jej mohu doporučit každému, kdo využívá nejnovější bezzrcadlovky značky Nikon a dokáže využít oblíbené ohnisko v kombinaci s vysokou světelností a špičkovou kresbou (o stabilizaci se stará fotoaparát).

Hlavní výhody objektivu Nikkor Z 50mm f/1,8 S:

- celkově naprosto špičková optická kvalita
- vynikající a účinné antireflexní vrstvy
- zcela tiché ostření vhodné i pro video
- plynulá změna clony ideální pro video
- příkladné mechanické provedení
- více funkcí ostřícího prstence
- těsnění proti vodě a prachu
- sluneční clona i obal v ceně

Hlavní nevýhody objektivu Nikkor Z 50mm f/1,8 S:

- velmi vysoká hmotnost
- velké rozměry
- vysoká cena

Ale zase abych nepřechválil - tak já osobně sice kvituji s povděkem doslova špičkovou kvalitu, ale jsem poměrně hodně zklamán z toho, že oproti dosavadním pevným padesátkám stejného ohniska i světelnosti, jak je celé roky známe z digitálních zrcadlovek, je Nikkor Z 50mm f/1,8 S hodně velký, víc než dvakrát tak těžký a bohužel také dvojnásobně drahý. Ale to už si musí každý srovnat sám, podle svých individuálních potřeb. Kdo fotí převážně ve studiu, nebo si vystačí s jedním či dvěma objektivy, nebo vše jen vozí v autě, tak tomu je to asi jedno. Ale lidé jako já, cestovatelé, trampové a podobně, kteří si svoji výbavu nosí komplet na zádech a to často i do hodně dalekých krajů, tak pro nás je tento aspekt opravdu velkým zklamáním a také jedním z důvodů, proč (nejen já) prozatím stále zůstávám u klasické zrcadlovky - ono mnohokrát slibované "menší, lehčí a levnější" se totiž v souvislosti s módou bezzrcadlovek a hlavně jejich objektivů stále nějak ne a ne dostavit. :-(

Toliko k novému objektivu a příště třeba zase nějaký ten fotoaparát.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový objektiv s pevným ohniskem Nikkor Z 50mm f/1,8 S ?

Celkem hlasovalo 86 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon Z6 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
4922014
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pepa Novák
Dobrý den.
Nedávno jsem zakoupil tento objektiv a po odzkoušení automatického ostření nemůžu potvrdit že ostřící motorek je dokonale tichý a nemám možnost porovnat jej porovnat s jiným stejným Z objektivem stejné třídy.
Michal Kupsa
Dobrý den, v tom případě doporučuji reklamaci, nebo porovnání v obchodě.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace