Domů » Články » Recenze » Nejširokoúhlejší objektivy Sigma

Nejširokoúhlejší objektivy Sigma

Vždycky jsem měl moc rád hodně širokoúhlé objektivy a tak jsem si nemohl nechat ujít možnost vyzkoušet dva hodně zajímavé kousky od Sigmy. Oba dva objektivy jsou opravdu doslova unikátní – prvním je cirkulární rybí oko, které sice vyrábí i jiní výrobci ale přeci jen to není sklo, které byste měli v ruce každý den a hlavně v běžné produkci vlastně ani nic širokoúhlejšího ani neexistuje – úhel záběru je totiž 180° všemi směry. Druhý objektiv je zase unikátní tím, že je v současné době asi nejširokoúhlejším objektivem, který ovšem stále zachovává lineární zobrazení a nedochází u něj k výraznému sférickému zkreslení, jaké známe právě u objektivů typu rybí oko. A jaké že to jsou objektivy? Jde o Sigma 4,5mm f/2,8 EX DC HSM Circular Fisheye, Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM a pro porovnání úhlů záběru jsem sestavu doplnil o AF Nikkor 10,5mm f/2,8 Fisheye s úhlem záběru 180° diagonálně.

Objektivy použité v článkuObjektivy použité v článku - Zleva doprava:
Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 EX DC HSM
Sigma 4,5mm f/2,8 EX DC HSM Circular Fisheye
AF Nikkor 10,5mm f/2,8 Fisheye

Hned v úvodu ještě dodám, že v tomto případě nejde ani tak o klasickou recenzi a detailní zkoumání technických parametrů, kvality nebo porovnávání výkonů jednotlivých objektivů (i když i o tom tu samozřejmě zmínka bude). Ono to ani není příliš možné, protože typově jsou si objektivy sice podobné extrémním úhlem záběru, ale přesto je každý o dost jiný, především s ohledem na možné praktické použití. V tomto článku mi jde spíše o to, podívat se na tuto kategorii jako celek, ukázat si rozdíl v zobrazení jednotlivých objektivů a také naznačit možnosti jejich praktického využití. Napřed tedy ale přeci jen aspoň základní technické parametry objektivů.

Sigma 4,5mm f/2,8 EX DC HSM Circular Fisheye

Sigma 4,5mm f/2,8 EX DC HSM Circular Fisheye

Hmotnost: 470g
Rozměry: 76,2 x 77,8 mm
Úhel záběru: 180° všemi směry
Minimální zaostření: 13,5 cm
Optika: 13 čoček, 9 skupin

Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 EX DC HSM

Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM

Hmotnost: 555g
Rozměry: 75 x 105,7 mm
Úhel záběru: 75,7 - 114,5°
Minimální zaostření: 24 cm
Optika: 15 čoček, 11 skupin

AF Nikkor 10,5mm f/2,8 Fisheye

AF Nikkor 10,5mm f/2,8 Fisheye

Hmotnost: 300g
Rozměry: 63x62,5 mm
Úhel záběru: 180° diagonálně
Minimální zaostření: 14 cm
Optika: 10 čoček, 7 skupin

Pro jistotu ještě dodám, že všechny uvedené objektivy jsou primárně určené pro fotoaparáty s formátem čipu DX, nebo chcete-li APS-C a k tomu se také vztahují uvedené údaje o úhlech záběru. V případě potřeby je ale lze samozřejmě použít i na fotoaparátech s formátem čipu FX, nebo chcete-li Full Frame – jen nesmíte zapomenout přepnout v menu fotoaparátu formát z FX na DX. Tím samozřejmě dojde k ořezu, tedy zmenšení výsledné fotografie, což ale nemusí příliš vadit, protože u většiny FX fotoaparátů vám pořád ještě zbude dostatečné rozlišení nejen pro použití na webu ale i pro tisk větších fotografií na papír. Pro ukázkové fotografie jsem jako referenční použil DX fotoaparát Nikon D3300, který jsem zrovna měl při ruce v rámci jeho připravované recenze, nebo můj Nikon D7100. Nejpodstatnější rozdíl v těchto objektivech je samozřejmě v úhlu záběru a pro porovnání jsem vytvořil následující sérii snímků ze stejného místa. Na uvedených fotografiích je jasně patrný rozdíl nejen v úhlu záběru ale také ve způsobu zobrazení. Snímek z rybího oka AF Nikkor 10,5mm f/2,8 Fisheye je tu ale spíše jen na doplnění, jako jakýsi mezistupeň mezi oběma objektivy Sigma, které jsou hlavními objekty toho článku a dále se budu věnovat již jen jim.

Porovnání trojice různých objektivůPorovnání trojice různých objektivů - Pro názornost snímek z extrémně širokoúhlého objektivu, z klasického rybího oka a nakonec z cirkulárního rybího oka.

Sigma 4,5mm f/2,8 EX DC HSM Circular Fisheye

Z dvojice objektivů Sigma, kterým je věnován tento článek, je jednoznačně zajímavější, nebo spíše exotičtější Sigma 4,5mm f/2,8 EX DC HSM Circular Fisheye, který disponuje úhlem záběru 180° ve všech směrech a právě proto jsou také výsledné fotografie kruhové na černém pozadí. Snímky tak připomínají známé planetky a pomocí tohoto objektivu se tak dají vytvářet velmi zajímavé a často opravdu hodně neobvyklé fotografie. V tomto případě si ale opravdu doslova a do písmene musíte dávat pozor, abyste si nevyfotili vlastní nohy, rukáv anebo třeba i kšilt čepice. :-) Je celkem jasné, že tohle prostě není běžný objektiv, po kterém by toužil každý fotograf a také, že možnosti jeho praktického využití jsou relativně omezené, protože najít vhodný objekt nebo originální kompozici není úplně snadné. Pokud ale rádi experimentujete a kruhové zobrazení vás zaujalo, tak mohu objektiv opravdu jen doporučit, protože se s ním jistě doslova vyblbnete a taky nasmějete, protože některé typy záběrů jsou docela legrační (třeba portrét). :-) Ke klasičtějšímu využití pak samozřejmě patří fotografování stísněných prostor, ale efektně se dá využít také extrémní hloubka ostrosti v kombinaci s až překvapivě malou minimální zaostřitelnou vzdáleností. Já osobně jsem si jej asi nejvíc užil při fotografování kostelního interiéru, ve vlaku a také na vandru. Velmi efektně se dá také využít k natáčení videa, což už současné digitální zrcadlovky většinou umí – viz ukázkové video z kostela sv. Jiljí v Praze.

Pokud jde o samotné praktické vlastnosti tohoto objektivu, tak to vezmu pěkně popořádku. Mechanicky je to klasická Sigma s označením EX – tedy velmi robustní a kvalitně provedený objektiv, kterému po této stránce opravdu není co vytknout. Má ale několik zajímavostí – v prvé řadě je to dvoudílná krytka. Pokud sundáte obě, pak není možné použít žádný fotografický filtr (tedy kromě obvyklých sáněk na želatinové filtry zezadu objektivu), pokud použijete první, nasazovací část krytky v podobě jakési kruhové redukce, pak je možno použít klasický šroubovací filtr se závitem 72mm, ale za cenu snížení úhlu záběru, což bych ale stejně příliš nedoporučoval, protože už to prostě není ono a taky proto, že u tohoto typu objektivu to ani není moc potřeba. Při samotném použití si pak musíte také dávat pozor na několik věcí – zejména na to, že vzhledem ke konstrukci objektivu není možné přední čočku nijak chránit filtrem ani sluneční clonou před odřením a při běžném nošení tak musíte být stále ve střehu. Dále je také potřeba si dávat velký pozor na čistotu přední čočky objektivu, protože díky extrémní hloubce ostrosti tohoto objektivu je často i menší nečistota docela vidět.

Ostrost objektivu je až překvapivě velmi dobrá a v pohodě zvládá i přímé protisvětlo, což je vzhledem k úhlu záběru docela podstatná vlastnost. Chromatická aberace se sice občas objeví ale opět – vzhledem k úhlu záběru je i její úroveň velmi dobře korigovaná. Objektiv je také vybaven ultrazvukovým zaostřováním HSM (takže funguje bez problému i na tělech fotoaparátů bez vestavěného ostřícího motoru) a manuálním ostřícím prstencem. Nicméně opět vzhledem k velké hloubce ostrosti není potřeba si s přesným zaostřením nijak lámat hlavu. Celkově bych optické i mechanické vlastnosti tohoto objektivu hodnotil jako velmi dobré a pokud vás tento typ objektivu zaujal, tak jej mohu opravdu jen doporučit.

Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM

Druhý objektiv v tomto článku je na první pohled méně zajímavý ale jen zdánlivě, protože na rozdíl od toho prvního má mnohem větší možnost praktického uplatnění a proto bude jistě podstatně zajímavější pro mnohem větší část fotografů. Je to vlastně klasický extrémně širokoúhlý objektiv, který ale stále zachovává rovné linie, bez sférického zkreslení. Lze jej tedy proto skutečně všestranně využít od fotografování architektury a interiérů, přes street foto až po klasickou krajinářskou fotografii. Také tady najdeme dvojdílnou sluneční clonu se stejným filtrovým závitem 72mm ale i tady je možnost použití klasických šroubovacích filtrů velmi omezená a příliš ji nedoporučuji. Lze ale také použít zadní sáňky na želatinové filtry. Mechanické provedení je opět skvělé, včetně integrované tvarované sluneční clony a rychlého a tichého ultrazvukového zaostřování HSM.

Kostel sv. Jiljí v PrazeKostel sv. Jiljí v Praze

Mnohem zajímavější je ale úhel záběru, který je na 8mm ohnisku opravdu mimořádně velký a tento objektiv je tak asi v tento okamžik vůbec nejvíc širokoúhlým lineárním objektivem pro formát DX (APS-C). Většina ostatních širokoúhlých objektivů totiž začíná ohniskem 12, nebo 10mm a těch pár milimetrů ohniska oproti 8mm je tady opravdu znát a právě kvůli tomuto zdánlivě malému rozdílu bych jej rozhodně doporučil oproti alternativním obvyklým rozsahům, jako je 10-20mm nebo 12-24mm a to i přesto, že tento rozsah již prakticky neumožňuje použití šroubovacích fotografických filtrů – opravdu to stojí za to. Optická kvalita objektivu je přitom výborná, zejména ostrost je opravdu velmi dobrá a objektiv se také dobře poradí s protisvětlem nebo chromatickou aberací. Pokud tedy uvažujete o nějakém tom širokáči, tak osobně bych právě tento zařadil na první místo na seznamu možných kandidátů.

Závěr

Oba objektivy jsou velmi kvalitní jak po stránce optické, tak i mechanické ale jejich hlavní devizou jsou právě extrémní úhly záběrů, jaké vám jejich případní možní konkurenti hned tak nenabídnou. Zejména objektiv Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM je opravdu hodně zajímavý a já sám o něm vážně uvažuji, jako o náhradě svého dosavadního objektivu Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM se kterým fotím již léta. Jsem s ním sice víceméně spokojen, ale ty dva milimetry na širokém rozsahu jsou tady opravdu velmi lákavé. O obou objektivech se sice nedá říct, že by byly vysloveně levné, nicméně vzhledem ke kvalitě ke cena opravdu přiměřená a nesmím zapomenout ani na velmi příjemný fakt, že veškeré objektivy značky Sigma se nyní v České republice standardně prodávají s plnou zárukou 4 roky.

V příloze si pak můžete stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení.

Přílohy

Galerie k článku Nejširokoúhlejší objektivy Sigma

Kostel Svatého Tomáše | fotografie
Kostel Svatého Tomáše
Pod Karlovým mostem | fotografie
Pod Karlovým mostem
V pražských uličkách | fotografie
V pražských uličkách
Vstup do Chrámu Svatého Víta | fotografie
Vstup do Chrámu Svatého Víta
Chrám Svatého Víta | fotografie
Chrám Svatého Víta
Rozhledna Špulka | fotografie
Rozhledna Špulka
Kostel sv. Jiljí v Praze | fotografie
Kostel sv. Jiljí v Praze
Planeta Usada | fotografie
Planeta Usada


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
8615313
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jiří Kalina alias Čáp
Díky za článek, uvažuji o Sigmě 8–16 mm zejména pro focení ve stísněných podzemních prostorech a interiérech. Zatím čtu všude samou chválu, i když (nebo právě proto, že) cena je velice vysoká. Nemáte nějakou fotku interiéru méně prostorného než jsou chrámové lodi? Ideálně s pravoúhlými zdmi, aby bylo vidět zkreslení. Díky, JKČ
Michal Kupsa
Jiné fotky bohužel nemám, ale zkreslení bych se až tak nebál, s tím se dá dnes dobře popasovat při zpracování.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace