Domů » Články » Aktuality » Mykologický zážitek z Oslavky

Mykologický zážitek z Oslavky

Nejenom samotným trampováním živ jest běžný tramp, ale snad každý z nás občas zabrousí i do nějakého jiného oboru, který s trampingem souvisí spíše jen okrajově. Jeden z takových okrajových oborů je mykologie, tedy houbaření. Tedy ne že bych byl nějakým uznávaným mykologem, to fakt ne, ale jako snad každý tramp mám houby prostě rád a to nejen na talíři. Současně je rád jím, ale také fotografuji. Někdy fotím houby běžné, někdy vzácnější, beru to prostě podle toho, co zrovna v lese najdu a co se mi líbí na focení. Většinu druhů si pak pro jistotu ještě nechám určit, či potvrdit od skutečných mykologů, abych nešířil nějaké bludy. Mé fotografie hub si můžete prohlédnout ve speciální samostatné galerii, kterou neustále průběžně doplňuji:

Moje houbová galerie, všechny druhy jsem si nechal potvrdit odborníky: Moje galerie hub

Korálovec ježatý (Hericium erinaceus)Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) - je vzácná ježatá houba, kterou můžeme najít na podzim, především na kmenech buků a dubů.

Občas se pak povede nějaký ten skutečně mimořádný nález. Jedním z takových nálezů je korálovec ježatý, o kterém se občas dohadují i sami mykologové. Však víte, jak to s těma vědátorama je, každý tvrdí něco jiného a občas se kvůli tomu dokážou i pěkně pohádat. Jedni tvrdí, že korálovec ježatý je jednou z nejvzácnějších hub u nás, jiní zase mávnou rukou, že zase taková vzácnost to není. No, já jsem asi ten poslední, kdo by měl tohle rozsoudit a proto si na toto téma jen dovolím citovat Wikipedii.

Wikipedie: Korálovec ježatý je uveden v Červeném seznamu hub České republiky jako zranitelný druh. Jako silně ohrožený druh byl navržen k zákonné ochraně v rámci vyhlášky o zvláště chráněných druzích organismů. Figuruje v kandidátní listině evropského červeného seznamu a mezi 33 druhy doporučenými k mezinárodní ochraně v rámci Bernské konvence. V Evropě je ohrožený intenzivním lesním hospodařením, kácením starých buků a dubů a to i na synantropních stanovištích z bezpečnostních důvodů. Vzácný výskyt je důsledkem absence starých vzrostlých listnatých lesů.

Tento korálovec jsem opakovaně po několika letech znovu našel v údolí mé milované řeky Oslavky a právě proto, že jde o nález opakovaný a na jiném místě, tak se dá předpokládat, že se mu v těchto místech více či méně daří. Současně je mi ale jasné, že se někdo okamžitě zeptá, jestli je korálovec ježatý jedlý - a odpověď je ano, je jedlý. Dokonce se o něm tvrdí, že je velmi léčivý, dokonce až zázračně (údajně léčí rakovinu, nervovou soustavu, deprese a podobně). Přesto vás ale prosím, pokud budete mít to štěstí a také ho najdete, nejezte ho - pokochejte se pohledem, vyfoťte si ho, ale nechte ho na pokoji a pro jistotu neříkejte nikomu, kde přesně jste ho našli. Je to opravdová vzácnost a není třeba sežrat vše jedlé, co člověk v lese najde. No a pokud byste přeci jen uvěřili jeho zázračným schopnostem a zatoužili po něm, pak vězte, že se pěstuje i uměle a extrakt z něj (někdy i samotnou houbu) si můžete objednat v některé z lépe zásobených internetových lékáren.

Tak tedy díky za pozornost a zase někdy ahoj na té naší milované Oslavce.

Kapsa, T.O. Mňouci & Sa-Jó.

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde:Odběr novinek

Galerie k článku Mykologický zážitek z Oslavky

S kamarády na Oslavce | fotografie
S kamarády na Oslavce
Ve skalách nad Oslavkou | fotografie
Ve skalách nad Oslavkou
Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) | fotografie
Korálovec ježatý (Hericium erinaceus)
Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) | fotografie
Korálovec ježatý (Hericium erinaceus)


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
181817113
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
exot
mněliste ho zežrat
Michal Kupsa
Jsem čekal, kdo to řekne první .... :-D
Mirko Juna
Podobní, ale zcela bílá houba se nachází také v údolí Kamenice (mezi Plavy a Spálovem).
Michal Kupsa
Mladý korálovec ježatý je bílý, viz foto dole pod článkem. :-)
Kubrt Samorost
Ahoj Kapso.Korálovců už jsem viděl několik, ale tento je vyjímečný.Jako by měl srst.Díky.
Michal Kupsa
Taky se mu říká opičí hlava. :-) Jinak já zase neviděl žádnej jinej. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace