Domů » Články » Tramping » Maxův kříž

Maxův kříž

V poslední době se hodně hovořilo o památných trampských pietních místech a to především v souvislosti s problémem, který vznikl na slavném brdském kempu Zlaté dno, o čemž dokonce informovaly i české veřejné sdělovací prostředky. Proto jsem si řekl, že by nebylo od věci vzpomenout i jiná podobná místa, kterých je po republice (i mimo ni) samozřejmě rozeseto podstatně víc. Tím úplně nejkrásnějším trampským pietním místem je podle mého mínění Maxova skála, kde již dlouhá léta vzdávají trampové hold zemřelým kamarádům především z Brna a kde má svoji pamětní desku i nejeden můj kamarád. Místo je to nejen památné, ale také přímo nádherné a klidné, takže zde večer můžete za svitu zapadajícího slunce poklidně vzpomínat na dávné kamarády a významné postavy nejen brněnského trampingu.

Maxův kříž v zapadajícím slunciMaxův kříž v zapadajícím slunci - slunce občas ve skalách vykouzlí krásné světlo, snad jako vzpomínku na naše kamarády.

Historie Maxova kříže spadá až do roku 1952, kdy byl vztyčen prostý březový kříž na památku šerifa SBO (Svaz brněnských osad). Kříž však na svém místě dlouho nevydržel a o tři roky později, tedy v roce 1955, byl zhruba o kilometr přemístěn na místo, kterému se říkalo Na Stříbrňáku. V té době se zde již konaly první setkání kamarádů k uctění památky zemřelých trampů. Na tomto místě kříž stál až do roku 1973, poté musel být opět přemístěn a to v souvislosti s výstavbou Dalešické přehrady na řece Jihlavě. Stříbrňák byl vykácen, vypálen a zaplaven vodami přehrady – tedy ne zcela úplně, zbývá z něj malý skalnatý ostrůvek, kam si v létě můžete doplavat, nebo za nízkého stavu vody přebrodit. V roce 1974 se tedy již kamarádi sešli na novém místě, které je vysoko ve skalách, takže není ohroženo hladinou přehrady. Tam se v zimě pravidelně schází dodnes a místu samotnému už snad ani nikdo neřekne jinak, než Maxův kříž, nebo také Maxova skála.

Maxova skála - nedávno nás opustil kamarád a skvělý trampský muzikant Sosník, který sice má svoji pamětní desku jinde, nicméně se mi v jeho podání moc líbí překrásná píseň Zlatý klíč, která skvěle sedí k tématu a tak jsem ji použil pro následující video, které pojednává o Maxově skále.

Od roku 1974 se tedy již pravidelná zimní vzpomínková setkání konají na Maxově skále. Snad tomu tak zůstane i do budoucna a snad nové destičky se jmény nebudou přibývat zbytečně rychle. Pokud se rozhodnete Maxovu skálu navštívit, tak si pro jistotu dovolím upozornit, že jde opravdu o pietní místo, které není určené k táboření – k tomuto účelu si ve skalách kolem Jihlavky jistě snadno najdete jiné vhodné místo. Respektujte prosím také to, že v ohništi u Maxovy skály se rozdělává oheň jen jednou v roce a to pouze slavnostní, při již zmíněném vzpomínkovém setkání.

Kapsa, T.O. Mňouci & Sa-Jó.

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Maxův kříž

Maxův kříž | fotografie
Maxův kříž
Meandr Jihlavky | fotografie
Meandr Jihlavky
Pietní místo | fotografie
Pietní místo
Detail Maxova kříže | fotografie
Detail Maxova kříže
Pamětní desky | fotografie
Pamětní desky
Max | fotografie
Max
Rolf | fotografie
Rolf
Lampa | fotografie
Lampa
Hladina přehrady | fotografie
Hladina přehrady
Skály nad přehradou | fotografie
Skály nad přehradou
Poslední ohlédnutí | fotografie
Poslední ohlédnutí
Maxův kříž v zapadajícím slunci | fotografie
Maxův kříž v zapadajícím slunci


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
20917162
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Karel
Chtěl bych se zeptat,jestli bude taky letos vzpomínka na Maxe a kdy, a pokud ano, jestli se odtud odeberou trampové do Koněšína do Hospudky na Kopci.Rád bych si poslechl pár hezkých trampských písniček...
Michal Kupsa
Ahoj, minutu po dvanácté - letošní Max už byl. :-(
Jirka
Díky za fotky pietního místa. Je dobře, že vzpomínáme na ty, na které bychom neměli zapomenout. Ale je špatné, že zapomínáme na ty, na které by bylo lépe nevzpomenout. Jirka
Michal Kupsa
Díky, snad bude brzy další díl. :-)
Ivana
Díky za tvoje fotky a připomenutí, jak je ta naše \\\\\\"zahrádka\\\\\\" krásná. To jsem si myslela, jak to tu mám prochozený, ale díky tobě zjišťuji, že je ještě hodně zajímavých míst, kde jsem nebyla. Určitě jsou tvoje fotky pro mě inspirací, kam se jít podívat a aspoň trochu vydechnout. Ivana;-)
Michal Kupsa
Díky, snad brzy udělám nějaké pokračování, mám jeden zajímavý materiál. :-)
Ivan
Nádherná píseň. Až mi ukápla slza při vzpomínce na doby kdy jsem jezdil pod širák.
Díky Kapso...
Michal Kupsa
Díky, zrovna chystám o Sosníkovi samostatný článek a písniček v něm bude víc.
Ofil
Krásná píseň a krásné místo
Michal Kupsa
Jo, ta písnička mě taky doslova dostala .... :-)
Kadýlek
Michale moc pěkný.Nádherné fotky,věcný a smysluplný komentář.Hluboká nostalgie umocněná západem slunce dýchá z úvodní fotky až se tají dech.Těm mladším bude asi trochu chybět vazba na tu dobu.Ani já si vlastně Maxa nepamatuji,Když umřel bylo 5.Ale vím co se všechno odehrálo až jsem trampského rozumu začal brát.Je takových míst u nás více,Ivančena,již zmíněné Brdy atd.I já považuji tohle místo za jedno z nejhezčích.Na tom místě se tají dech a vzbuzuje přirozený respekt a úctu našim Bardům.Slavnostní setkání mě pro svou okázalost moc neoslovilo,obzvláště poslední léta. A tak chodívám ke kříži jindy jen s pár kamarády a nebo sám.Mám tam ostatně již naše osadníky Rolfa a Lampu jak ukazuje fotka Vzpomenu ale i na ty ostatní z osady,Jirku a Šejbu.Ještě jednou díky Kapso ! P.S Pokud bych směl Použité fotky získat,rád složím i autorský honorář.Dík.
Michal Kupsa
Ahoj Kadýlku,
fotky ti rád pošlu a samozřejmě i bez honoráře ale dej mi chvilku času, jsem teď dost zavalenej a mám v tom trochu binec, musím je napřed pohledat. :-)
Jinak moc díky za povzbudivá slova, už chystám další článek.
Kapsa
Cvrček
To vzpomínkové video se ti opravdu povedlo,všechna čest. Umíííí! Pozdrav od protinožců Cvrk a Božka
Michal Kupsa
Díky a zdravím k protinožcům ! :-)
Anna
Ahoj i my spojené osady Stříbro máme takové místo,je v Kladrubech a taky krásné,už jsme starší ročníky:-(;-)za TO Rudá voda ,,Míša"
Michal Kupsa
Díky za info, pokud to půjde, rád se zastavím i tam. :-)
kamenický
Pěkně provedené foto pietního místa Maxova skála.V okolí Oslavy je pietních míst několik,např.T.O.zlatá podkova.Co mě ale zaráží,je nízký věk trampů,i já měl před dvěma roky namále-prodělal jsem chirurgickou léčby rakoviny v počátečním stádiu.Jsem ročník 1955,a často na těchto místech vzpomínám na dávé známé.Měj se Miloš.
Michal Kupsa
Díky, T.O. Zlatá podkova dobře znám, na Oslavku jezdím už nějakej ten pátek a třeba se Šnekem se vídám celkem pravidelně. Další pietní místo brzy zpracuji, tak pak pošlu odkaz. Ahoj a pevné zdraví! Kapsa
Marta
Podařilo se ti vehnat mi slzy do očí ! Moc hezké !Díky !Marta
Michal Kupsa
Já děkuji, to jsem moc rád, že líbí. :-)
Zuzana Maťáková (Reinischová)
Ahoj
Příští sobotu jedu k Rowerům na ranch. Nebudeš tam náhodou také ? Jinak bych ráda měla fotky na kamarády, které jsem osobně znala, tj. Rolfa, Milana a Lampu.
Díky Zuzana
Michal Kupsa
Bohužel nebudu, jedu do Istanbulu, tak tam aspoň pozdravuj a fotky pošlu. :-)
Zuzana Maťáková (Reinischová)
Protože Rolfa, Milana z Rowers i Lampu jsem dobře znala osobně, chtěla jsem si foto stáhnout. Bohužel. ale i tak je to krásné.
Ahoj Zuzana
Michal Kupsa
Ahoj Zuzano, klidně ti je pošlu, řekni si které. :-)
Zdeněk Charvát (DrakMrak)
jj znám a i to druhé místo kousek od Kozlova kde jsou zase Třebíčtí trampi :)
Jinak super fotky
Michal Kupsa
Jasně, Halířka, tu zpracuju zase příště. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace