Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Kovářka - nová rozhledna s kovářským muzeem

Kovářka - nová rozhledna s kovářským muzeem

V České republice se v posledních letech rozhlednám opravdu daří. Některé vznikají renovací starších staveb ale vyrostla také opravdu početná řada úplně nových vyhlídkových staveb. Většinou se jedná o upravené, nebo speciálně navržené stožáry mobilních operátorů. V mnoha obcích také vyrostly opravdové dřevěné rozhledny, nebo jen vyhlídkové plošiny, více či méně připomínající spíše větší posed. Rozhledna, kterou vám chci dnes představit je ale v mnoha ohledech naprosto unikátní.

Rozhlednu Kovářka najdete zde:

 

Jde o rozhlednu Kovářka, kterou najdete na okraji obce Moraveč v Jihočeském kraji, poblíž Mladé Vožice, přibližně 20 kilometrů severovýchodně od Tábora. Kovářka je doslova unikátem a to hned v několika ohledech. Prvním unikátem je, že tato rozhledna je za uplynulých zhruba 70 let teprve třetí nově postavenou, nikoli ocelovou, ani dřevěnou ale ryze kamennou rozhlednou v České republice. Druhým unikátem je, že jde o zatím jedinou rozhlednu na našem území, která je současně plnohodnotným muzeem i s průvodcem. Třetím unikátem pak je fakt, že jde o jednu z velmi mála ryze soukromých ale veřejnosti přístupných rozhleden.

Rozhledna KovářkaRozhledna Kovářka

Na myšlenku výstavby poctivé kamenné rozhledny přišel místní moravečský kovář Ladislav Dobeš. Po dlouhých, téměř devíti letech plánování, projektování, vyřizování stavebního povolení a také schvalování dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj, došlo konečně 16.5.2011 k prvním výkopovým pracím. Koncem července téhož roku byla pak již 13 metrů vysoká rozhledna prakticky hotová, přičemž samotná hrubá stavba trvala pouhých, až neuvěřitelných 36 dnů. Následovaly dokončovací práce na dveřích, oknech a dalších drobných prvcích rozhledny. Majitel rozhledny, průvodce a kovář pan Dobeš tu odvedl opravdu mistrovskou práci. Vnitřní částí rozhledny vede na vyhlídkovou plošinu ocelové schodiště s padesáti schody. Vrchol rozhledny tvoří dřevěná, zastřešená a okny opatřená nadstavba, ze které se nabízí krásný výhled do jihočeské krajiny. Pan Dobeš je nejen skvělým kovářem ale také náruživým sběratelem všeho, co nějak souvisí s jeho kovářským řemeslem. Rozhledna a její malé nádvoří tak slouží také jako kovářské muzeum, kde najdete nejen celou řadu nástrojů, zařízení a vybavení kováren ale také třeba tovaryšské a výuční kovářské listy, nebo dobové fotografie současných i zaniklých místních kováren. Prohlídku vám také pan Dobeš rád doplní odborným výkladem k jednotlivým zajímavostem a případně vám také na rozhledně i zapůjčí dalekohled.

Video s výhledem z rozhledny Kovářka:

Rozhledna s muzeem je otevřena celoročně, každý pátek od 11 do 17 hodin. Mimo tuto dobu si lze prohlídku dohodnout přímo s panem Dobešem na telefonním čísle 776 849 711. Vstupné je dobrovolné. U rozhledny lze také pohodlně zaparkovat a výlet si můžete spojit třeba i s vandrem, výšlapem nebo projížďkou po okolí na kole. Okolní krajina k tomu přímo láká, protože tato oblast není příliš turisticky navštěvovaná a tak je tu nejen krásně ale i klid. Z okolních zajímavostí mohu doporučit také například návštěvu krásné zříceniny hradu Šelmberka, kterou najdete asi dva kilometry severně od Mladé Vožice anebo výšlap na Velký Blaník s neméně zajímavou rozhlednou a pověstí o Blanických rytířích, který najdete přibližně 10 kilometrů severovýchodně od Kovářky.

Pro příznivce geocachingu nechybí na Kovářce ani tematická keška GC30XQC

Souřadnice rozhledny + turistická mapa: 49.571655 14.769733
Další informace o rozhledně najdete na jejím webu: Rozhledna Kovářka
Kontakt na provozovatele: Ladislav Dobeš, tel: 776 849 711, e-mail: info@kovar-dobes.cz
Otevřeno je celoročně každý pátek od 11 do 17 hodin, nebo po dohodě na uvedeném telefonním čísle.
Dalekohled vám tu na vyhlídce zapůjčí.
Vstupné je dobrovolné.

Galerie k článku Kovářka - nová rozhledna s kovářským muzeem

Rozhledna Kovářka | fotografie
Rozhledna Kovářka
Majitel, kovář a průvodce pan Dobeš v... | fotografie
Majitel, kovář a průvodce pan Dobeš v...
Ocelové schodiště rozhledny | fotografie
Ocelové schodiště rozhledny
Detail vrcholu rozhledny | fotografie
Detail vrcholu rozhledny
Krytá vyhlídková plošina s vnitřní... | fotografie
Krytá vyhlídková plošina s vnitřní...
Jeden z výhledů do krajiny | fotografie
Jeden z výhledů do krajiny
Kámen s erbem ve stěně rozhledny | fotografie
Kámen s erbem ve stěně rozhledny
Venkovní expozice kovářských nástrojů | fotografie
Venkovní expozice kovářských nástrojů
Venkovní expozice kovářských strojů | fotografie
Venkovní expozice kovářských strojů
Pan Dobeš s vlastnoručně vyrobenými... | fotografie
Pan Dobeš s vlastnoručně vyrobenými...
Na rozhledně najdete i spoustu hezkých... | fotografie
Na rozhledně najdete i spoustu hezkých...
Před rozhlednou se pasou ovce a najdete tu... | fotografie
Před rozhlednou se pasou ovce a najdete tu...


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1720733
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Michal Sýkora
Nádherný zážitek, vyčerpávající výklad, pan majitel je muž na správném místě. Možnost nákupu suvenýrů za nepředražené ceny, např: kovaná růže atd. :-):-)
Michal Kupsa
Přesně tak, je to úžasné místo i úžasný člověk. :-)
Jiří Macek
Na základě dnešní reportáže na ČRo 2, jsem musel hned zjistit. kde je ta (ten?) Moraveč,v němž žije správně střelený a vzácný pan Dobeš, člověk stejné krve jako já! Rád jsem se podíval i na tyto pěkné stránky a je rozhodnuto - to musím vidět, toho musím poznat. Co mu jen přivezu, aby jej to potěšilo?
Michal Kupsa
Já myslím, že nejlepší by byl nějaký pěkný exponát do jeho Kovářského muzea. :-)
Jirka (geo: kulhal)
Moc pěkný článek na mě dnes ráno vykoukl ze čtečky, díky za tip!
Michal Kupsa
Díky, fakt to stojí za návštěvu - i kvůli kešce, která je fakt velmi vtipně umístěná. :-)
Bidlo
Perfektní tip na výlet, až se jednou konečně z našeho drsného severu vykopu na jih, určitě se tam podívám! :-D
Michal Kupsa
Díky a doporučuju, rozhodně to stojí za ten výlet z dálek mrazivého a drsného severu. :-)
tomy.22
Tady není co dodat. Prostě perfektní článek a tip na výlet. Mimochodem celý web je moc pěkně udělaný a hezky se čte. O fotkách nemluvě, ty hovoří sami za sebe. Díky.
Michal Kupsa
Já děkuju, to jsem rád, že se článek i web líbí. I když můj je jen obsah - design i programování stránek jsem si raději nechal udělat u odborníků .... :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace