Domů » Články » Recenze » Jak jsem si hrál s Nikon D4S

Jak jsem si hrál s Nikon D4S

Nedávno se mi dostala na chvíli do ruky vlajková loď společnosti Nikon v podobě profesionální digitální zrcadlovky Nikon D4S, tedy to vůbec nejlepší, co tento výrobce fotoaparátů může v tento okamžik nabídnout. V tomto článku se vám tedy pokusím sdělit své dojmy, které ve mně toto velmi příjemné setkání zanechalo a také shrnout to nejzajímavější, co tento přístroj umožňuje. Napřed ale krátké seznamovací produkční video:

Mechanické provedení a ergonomie

Jak už to tak v této kategorii bývá, tak mechanické provedení je mimořádně robustní a je postavené na mohutném odlitku z hořčíkových slitin, který tvoří velkou většinu těla fotoaparátu. Stejnou samozřejmostí je propracované utěsnění těla proti vnikání nežádoucí vlhkosti a prachu. Už jen když vezmete fotoaparát do ruky, tak na první dotek vysloveně cítíte, že nedržíte jen tak nějakou dětskou hračku ale kus poctivého řemesla. Vývojáři zapracovali také na ergonomii a fotoaparát se opravdu skvěle a bezpečně drží i uživatelům s větší rukou. Díky integrovanému vertikálnímu gripu se fotoaparát drží stejně dobře i na výšku a stejně dobře se i ovládá, protože pro držení na výšku je tu samostatná spoušť i dvojice otočných rollerů. Vylepšení úchopu oproti předchozím fotoaparátům, jako třeba Nikon D3 sice na pohled není příliš viditelné ale na dotek opravdu znatelné. Údaje výrobce pak říkají, že fotoaparát je konstruován pro provoz při teplotách mezi 0 až 40°C, nicméně ani na chvilku nepochybuji o tom, že vydrží o hodně víc. Příjemnou vychytávkou je pak také podsvícení nejen obou stavových LCD displejů ale také ovládacích tlačítek, což se při nočním fotografování opravdu hodí. Kéž by tento drobný, ale příjemný detail brzy proniknul také do levnějších modelů digitálních zrcadlovek.

Nikon D4S - čelní strana Nikon D4S - boční strana Nikon D4S - horní strana Nikon D4S - zadní stěna

Pohled do hledáčku také stojí zato a oproti mé vlastní zrcadlovce Nikon D7100 je to opravdu znatelný rozdíl, především ve velikosti – skoro jsem z toho měl pocit, jako když sedím v kině v první řadě. Nechybí ani vychytávka v podobě integrované uzávěrky hledáčku, která přijde vhod například při fotografování ze stativu. Na rozdíl od ostatních zrcadlovek Nikon je zde také trošku jinak řešené zobrazení AF bodů, které je realizováno pomocí červeně svítících čtverečků. Pro uživatele nižších modelů zrcadlovek je také neobvyklá dvojice stavových LCD displejů, což je sice velmi praktické ale přeci jen si na to člověk chvíli musí zvykat. LCD monitor na zadní stěně je pak opravdu velký, má úhlopříčku 8 centimetrů a 921.000 obrazových bodů – zde mi snad jen chybí průhledná plastová krytka monitoru, na kterou jsem byl nejen já u Nikonu léta zvyklý.

Nikon D4S - základ mechanické části Nikon D4S - těsnění proti vlhkosti a prachu Nikon D4S - sloty na paměťové karty Nikon D4S - podsvícená tlačítka

Jak se dalo očekávat, tak mechanické provedení i ergonomie jsou doslova perfektní, fotoaparát je skoro nezničitelný, velmi robustní a s řadou skvělých vychytávek. Na druhou stranu je jasné, že tohle není přístroj pro každého a to nejen kvůli ceně. Mě osobně se sice moc líbí ale vzhledem k tomu, že docela dost a rád cestuji, tak si nějak úplně nedovedu představit, že bych tohle tahal na cestách s sebou – přeci jen 1350 gramů je na samotné tělo docela dost. Na druhou stranu zcela chápu, že pro opravdové profíky, kteří vyžadují každodenní plné nasazení, je to skutečná nezbytnost.

Snímací čip a obrazová kvalita

Jak známo, tak kvalita fotografií není o počtu megapixelů (i když i o tom by se dalo diskutovat), což došlo i vývojářům v Nikonu a tak je Nikon D4S vybaven čipem s poměrně "střízlivým" rozlišením 16,6 milionu pixelů. Snímací čip je formátu FX, tedy velikosti kinofilmového políčka, což jest 36x24mm a použitá technologie je CMOS (a kupodivu stále ještě s low-pass filtrem). Citlivost čipu je při základním nastavení ISO 100 až 25.600, v rozšířeném módu pak až rekordních ISO 50 až 409.600. Fotografie se ukládají v obvyklých formátech JPG nebo NEF (RAW) a to s širokou škálou možností nastavení velikosti, kvality i komprese. Pro uložení lze použít dvě paměťové karty – jeden slot umožňuje použití obvyklé karty Compact Flash a druhý je určen pro méně obvyklou ale o to rychlejší kartu XQD. Opět si můžete detailně nastavit, co se má na kterou kartu ukládat, například JPG na jednu, NEF (RAW) na druhou, nebo na jednu fotky, na druhou videa a podobně.

Nikon D4S - snímací čip Nikon D4S - základní deska Nikon D4S - senzor pro AF Nikon D4S - mechanizmus zrcadla

Ze samotné obrazové kvality jsem byl doslova nadšen a to po všech stránkách. Už levnější modely, jako například Nikon D610 se mi moc líbily, ale tady šel výrobce ještě dál. Barevné podání mi přišlo maličko odlišné od ostatních Nikonů ale o to lepší a i když jsem pořizoval fotky jen do JPG. Podobné je to také s ohledem na nežádoucí obrazový šum při vysokých hodnotách citlivosti ISO. Právě vysoká citlivost je jednou z hlavních zbraní tohoto fotoaparátu a rozhodně se nemusíte bát použít i vyšší citlivosti, než ISO 6400. Nejvyšší hodnota ISO 409.600 je, jak již to bývá obvyklé, víceméně nepoužitelná ale dle okolností se tady opravdu nemusíte bát jít s citlivostí hodně vysoko. Fotografové, kteří fotí v náročných světelných podmínkách, budou jistě opravdu nadšeni. Na fotografování koncertů, divadla a podobných scén, kde potřebujete krátké časy i při slabém osvětlení, tak na to je Nikon D4S opravdu ideálním strojem. Skvělé výsledky ale samozřejmě podává i při dostatku světla, kde zase snadno dosáhnete velmi krátkých expozičních časů, například pro zachycení rychlých dějů.

Funkce a vybavení

Také vybavenost funkcemi je u tohoto profesionální přístroje špičková a snad ani nemá smysl popisovat, co všechno tento fotoaparát umí. Nejpodstatnější ale asi je, že je doslova stavěn na rychlost. Tomu odpovídá i vynikající, 51-bodový systém automatického zaostřování, kde je možné využívat jednotlivé body ale také je slučovat do skupin. Odpovídající je také rychlost sériového snímání, která činí až 11 snímků v plném rozlišení za vteřinu. Díky rychlejšímu obrazovému procesoru EXPEED 4 a dostatečné vyrovnávací paměti fotoaparát stíhá touto rychlostí sérii až 200 snímků (ve formátu JPG) na jeden zátah, což už je opravdu pořádný fofr. Fotoaparát je tak ideální také pro fotografování rychlých dějů, nebo rychle se pohybujících objektů. Sám jsem se s ním docela vyblbnul při fotografování sýkorek, přistávajících u budky na zahradě. :-) Takovému nasazení je pak přizpůsobena i nová závěrka z kompozitu Kevlaru a uhlíkových vláken, která je testována na 400.000 pracovních cyklů. Rozsah expozičních časů je pak v obvyklém rozsahu 1/8000 až 30 vteřin, synchronizační čas pro práci s bleskem je pak 1/250 vteřiny.

Vylepšeny byly také funkce pro natáčení videa, které je možné zaznamenávat ve Full-HD rozlišení 1920x1080 pixelů a rychlostí až 50/60 snímků za vteřinu. Pokud si při videu potřebujete "prodloužit ohnisko", pak je možné přepnout do DX módu (zvětšení 1,5x) nebo do nativního výřezu (zvětšení cca 2,7x). Plnou kontrolu pak máte také nad nastavením jednotlivých parametrů videa, jako je nastavení clony, maximální hodnoty ISO, pevný čas závěrky nebo 3D redukce šumu při vyšších hodnotách citlivosti ISO. Také možnosti nastavení záznamu zvuku k videosekvencím bylo vylepšeno, záznam je v Hi-Fi kvalitě, umožňuje jemné nastavení úrovně zvuku (dokonce i v průběhu záznamu), předvolba frekvenčního rozsahu, redukce hluku větru a další vychytávky.

Nechybí ani moje velmi oblíbená funkce Intervalové snímání (timelapse), kde si můžete detailně nastavit, v jakém intervalu má fotoaparát automaticky pořizovat snímky a také po jak dlouhou dobu. Po dokončení z nich pak fotoaparát automaticky vytvoří časosběrné video. Také tady jsou široké možnosti nastavení a fotoaparát vám například předem sdělí, jak dlouhé bude výsledné video a podobně. Také tady je mírné vylepšení v podobě funkce Vyrovnání expozice, kdy fotoaparát po dobu snímání automaticky upravuje expozici tak, aby odpovídala úvodnímu snímku.

Fotoaparát je také vybaven měřením expozice 3D Color Matrix III. se senzorem s 91.000 pixely, který je využíván i pro jemnější ovlivňování expozice, nepřetržité rozpoznávání tváří, při natáčení videosekvencí anebo při časosběrném snímání. Také měření vyvážení bílé barvy je modernizované a s možností bodového měření, které je dobře využitelné například v situacích se smíšeným osvětlením.

Příslušenství, cena a závěr

Možnosti příslušenství jsou opravdu obsáhlé a krom obvyklé palety objektivů a blesků je to také celá řada speciálních drobností. Z dodávaného příslušenství bych v prvé řadě uvedl akumulátor EN-EL 18a, který v kombinaci s novými algoritmy pro úsporu energie vydrží opravdu hodně. Výrobce uvádí až 3000 snímků při pořizování jednotlivých fotografií a až dvojnásobek, při využití sériového snímání. V balení najdeme také nabíječku MH-26a, která umožňuje nabíjení dvojice baterií současně a také jejich formátování. Příjemnou drobností je i gumová krytka sáněk blesku BS-2, která sáňky ochrání před vlhkostí například při fotografování v dešti.

Nikon D4S + mikrofon Nikon Me-1 Nikon D4S + Wi-Fi jednotka WT-5 Nikon D4S - konektorová výbava Nikon D4S - nabíječka pro dvě baterie

Také konektorová výbava fotoaparátu je velmi široká, nechybí například ani síťový ethernetový port pro přenos dat přímo do počítače, což u fotoaparátů rozhodně není běžné. Připojit ale můžete také externí mikrofon Nikon Me-1 (nebo i jiný od alternativního výrobce), stejně tak jako sluchátka pro lepší kontrolu zaznamenávaného zvuku při pořizování videosekvencí. Připojit můžete také GPS jednotku Nikon GP-1a pro záznam informací o poloze při fotografování. Dále je k dispozici také možnost připojení Wi-Fi modulu Nikon WT-5, pro bezdrátové připojení k počítači, tabletu nebo chytrému mobilu, díky kterému tak můžete fotoaparát i dálkově ovládat.

Celkově bych pak řekl, že Nikon D4S je bezdiskuzně tím úplně nejlepším fotoaparátem, s jakým jsem doposud měl možnost fotografovat (a že mi toho rukama už prošlo). Je to skutečně ryze a nekompromisně profesionální přístroj pro ty nejnáročnější fotografy, čemuž ale odpovídá i jeho prodejní cena, která se aktuálně (05/2014) pohybuje těsně pod hranicí 150.000,- Kč včetně DPH. Na druhou stranu to ale také určitě není přístroj pro každého a to nejen kvůli jeho ceně. Přiznám se dobrovolně, že ani já bych jej asi nedokázal plně využít a asi by se mi kvůli svým rozměrům a hmotnosti ani příliš nehodil na cestování po světě, které mě tak baví. Na druhou stranu opravdoví profesionálové jej jistě docení a my, náročnější amatéři se spíš můžeme těšit, kdy se některé technologie dostanou i do menších, lehčích a levnějších přístrojů.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Ještě jedno video, anketa a samozřejmě pár fotek v plném rozlišení:

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Co říkáte na profesionální fotoaparát Nikon D4S ?

Celkem hlasovalo 157 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D4S a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
121813228
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Marcel Špeta
jo je to strojovna, taky jsem s tím půl dne fotil. Petr Šimon už jí má a je spokojenej. Mne stačí D3s a spíš půjdu do D810, na cestování mám D700 a ta je nepřekonatelná, k tomu Nik 16-35/4 a co by člověk chtěl víc :-)
Michal Kupsa
Já si zatím pořád bohatě vystačím s DX formátem. Sice by se mi nějaký FX líbilo ale jednak by se mi s tím nechtělo tahat na cestách a druhak bych se taky asi bál, že to někde na vandru rozflákám (jako že už se mi to jednou povedlo) .... :-D
t.o.m.a.s
Už len držať tento fotoaparát musí byť zážitok, len škoda že je pre 99% fotografov nedostupný, ale na druhej strane je aj pre 99% fotografov zbytočný. Ale aspoň 1x si s nim zafotiť je ako sa previezť drahým autom na ktoré človek mať nikdy nebude.
Michal Kupsa
Jo, opravdu to byl skvělý zážitek, fakt luxusní stroj ! :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace