Domů » Články » Rozhovory » Hudba z Trampíria v Lucerně 2021

Hudba z Trampíria v Lucerně 2021

Trampských večerů ve slavné pražské Lucerně nebylo zase až tak mnoho, ale přesto mají za sebou skvělou a velmi dlouhou historii. Informací už dnes není mnoho a špatně se shánějí, ale pokud jsem hledal správně, tak úplně první trampský večer se v Lucerně konal 27. listopadu 1930, tedy již před 91 lety a to v době, kdy byl tramping doslova velikou módou. Událost, kterou tehdy svolal Libřický osadní klub, se jmenovala I. Všetrampský večer v pražské Lucerně. Podle dobových informací byla Lucerna vyzdobena vlajkami osad, zúčastnili se nejslavnější trampští muzikanti a v sále bylo totálně narváno.

Modré dálavy · Setleři / Settler´s Club · Jazz orchestr Ultraphonu - ukázka typické dobové trampské písně.

Trampské písni se celkem dařilo i za Protektorátu, kdy se Všetrampský večer v pražské Lucerně opakoval ještě v roce 1940 a stejně tak i v době komunistického režimu, kdy se trampské večery v Lucerně ještě několikrát opakovaly, ale již pod jinými názvy. Poslední vysloveně trampské akce se pod názvem Trampové trampům konaly v devadesátých letech minulého tisíciletí. Přes veškeré úsilí se mi ale nepodařilo zjistit, kdy se poslední koncert Trampové trampům konal. Pokud by někdo věděl, nebo měl i nějaké ty fotky z roku 1990 či ještě novější, tak mi prosím napište kontakt do komentáře pod článkem, nebo e-mailem, děkuji.

Několik ukázek z trampských hudebních večerů v pražské Lucerně v minulosti:

27. listopadu 1930 - I. Všetrampský večer v pražské Lucerně - slavnostně vyzdobený sál. 26. dubna 1940 - II. Všetrampský večer v pražské Lucerně - Velký smíšený trampský sbor. 1. listopadu 1963 - I. Soutěžní večer trampských písní v pražské Lucerně - vítězný sbor T.O. Zlatý klíč. 20. října 1990 - Trampové trampům v Lucerně - téměř jediná dochovaná fotografie, pouze z publika.

Tak dlouhou historii by bylo škoda ukončit a tak se na letošní rok 2020 chystá další podobná akce, tentokrát pod názvem Hudba z Trampíria, se kterou přišli kamarádi z brněnské T.O. Rowers a která má vlastní, velmi dlouhou a bohatou hudební i trampskou minulost (ale i současnost) podobně, jako první osady, které s trampskou muzikou v Lucerně začínaly. Hlavními organizátory jsou kamarádi Jordán a Pupa, se kterými se dobře známe a tak jsem s nimi připravil následující rozhovor, kde si popovídáme nejen o připravované Hudbě z Trampíria 2020, ale i o trampské muzice, historii jejich osady T.O. Rowers a tak vůbec. :-)

75. výročí T.O. Rowers75. výročí T.O. Rowers - slavnostní zapálení potlachového ohně na osadním fleku na White Creek v roce 2018.

Ahoj Pupo a Jordáne, Hudba z Trampíria není žádná novinka, ale předešlé ročníky byly zatím pouze v Brně. Jak vlastně Hudba z Trampíria vznikla a jaké byly dřívější ročníky a kdo všechno tam hrál?

Ahoj Kapso, máš pravdu, žádná novinka to tedy opravdu není, tradice vznikla v roce 1986 z popudu nás dvou pošetilých mladíků, neboť nám připadalo, že v té době chyběl Brnu velký trampský koncert. Tak jsme se spojili s Příbojáky, kteří měli k dispozici velký sál a vznikla první Hudba z Trampíria. Název byla parafráze na tehdejší pořad vážné hudby Československé televize Hudba z Respiria. Stala se velmi oblíbenou a měla jedno krásné specifikum - všichni muzikanti, a to i ti profesionální, tam hráli vždycky zadarmo, což je z dnešního hlediska nádherně nepochopitelné. Odměny byly vypláceny v naturáliích. Peníze ze vstupného totiž šly vždy na dvoudenní opulentní hudební a občerstvovací orgie pro všechny účinkující, které se odehrávaly na Rowerském ranči. Později jsme pořádali "Hudbu" s Karabinou v Rubínu (orgie a specifičnost zůstaly) a po mnoha letech odmlky to převzal Savana a my mu to rádi předali. Od něj jsme si letošní ročník půjčili zase my dva pošetilí staříci nazpět, protože nám připadalo, že Praze chybí velký trampský koncert. No a ti, kteří za ta léta prošli "Hudbou", tak těch byla opravdu spousta např. Wabi i Miki Ryvolové, Příboj, Rowers, Karabina, Orion, Vodáci, Chrpa, Stopa, Béďa Šedifka, Maťáci, Lamberk, Červánci, T.E. Band a spousta dalších. Jak vidno, někteří se teď po letech zase vrátí i na další "Hudbu", tentokrát do slavné pražské Lucerny.

Kde a kdy se vlastně zrodil nápad, udělat letošní ročník 2020 v Lucerně?

To bylo tak trochu z hecu. Byli jsme vloni na jednom nejmenovaném koncertě v Lucerně, který byl postižen malou návštěvou a když jsme pak v zákulisí slyšeli, jak je těžké naplnit takový sál, vzklíčila v nás drzá až vyzývavá myšlenka, že my trampové i s tou naší mnohdy vysmívanou písničkou to dokážeme. Tak jsme ji vyslovili nahlas a už to bylo. A pořád pevně doufáme, že to klapne. Myslím, že si to zaslouží všichni trampové, vy, my, muzikanti a hlavně ta naše trampská písnička.

Něco málo fotografií z hudební historie T.O. Rowers:

T.O. Rowers v Lucerně - Pupa s Jordánem si s Rowers taky zahráli v Lucerně a to v roce 1992, bohužel existuje jen tato jediná fotka. Jedna z prvních fotek kapely Kamelot, Pupa zcela vpravo s basou T.O. Rowers. Jedna z nejstarších dochovaných fotografií trampské kapely T.O. Rowers. Novější sestava kapely T.O. Rowers.

Vy jste vlastně oba muzikanti a vaše osada T.O. Rowers má i vlastní osadní kapelu, jaká je její historie?

Naše kapela Rowers vznikla v roce 1968, z druhé generace osadníků T.O. Rowers (1943) a vystupovala velmi sporadicky, asi tak dva tři koncerty ročně, nikdy jsme nebyli moc "na prkna" a mikrofony. A trvala až do roku 2018, kdy jsme oslavili padesátku a naznali, že už to na prkna není. Hrajeme samozřejmě dál u ohňů, či po hospodách, tak jak jsme to ostatně dělali po celou dobu, protože jsme byli hlavně trampská kapela. Jsme rádi, že po nás zůstala hudební stopa v podobě dvou vlastních CD a spousta Brněnských CD na kterých jsme participovali.

Ale nejen osadou živ jest tramp a pokud se dobře pamatuji, tak ty Pupo jsi byl mimo jiné třeba i zakládajícím členem kapely Kamelot. Jak na to dneska vzpomínáš?

Jak vzpomínám? Zkrátka v té době mě nestačila muzika, kterou jsme provozovali na čundrech, slezinách a lákalo mě čuchnout k něčemu novému, většímu, inu mládí a to se stalo. Dodnes vidím první zkoušku v Brně – Slatině u mě kuchyni s Romanem, Bůčkem a s Kudrnkou. Netušil jsem, že bude mít nová kapela Kamelot (1982) takový úspěch, ale měla a já byl u toho. Samozřejmě jsem si vyslechl několik poznámek, že nejsem věrný osadě, že hraju jinde, to tenkrát k hrdé osadě Rowers patřilo, ale v duchu mě většinou fandili. To už je ale dávno, když jsem se po létech vrátil do Kamelotu na post produkčního (manažera – nemám rád toto oslovení), tak mě to vybavilo vším, co mě dnes živí a vlastně při své ješitnosti musím říct, že jsem se nakonec dostal mezi "hvězdy" a konečně vím jak to v "šoubyznysu" chodí .... inu stáří.

Pár tónů · Rowers - ukázka písničky z desky Čtyřicet, kterou jsem proložil fotkama z potlachů a vandrů s kamarády z T.O. Rowers.

A co ty Jordáne? Vzpomínám, že sis k padesátinám nahrál vlastní CD. Co dneska ty a muzika? Plánuješ ještě něco?

Nejen k padesáti, ale i k šedesáti se mi to povedlo a společně se Sirem - Milošem Syslem jsme vydali autorské CD pod názvem V očích stáda koní. A zase pomalu vznikají nové písničky. Textuji třeba jazzové standardy, protože pověstná Jazzová dopoledne na různých akcích se tím pádem dají i sem tam zpívat. Trampské hudební Brno je tím příklonem k jazzu a hlavně ke swingu, hodně, ale krásně, postiženo. Takže možná vznikne i CD brněnského trampswingu.

Taky by mě docela zajímalo, jakou muziku, či případně konkrétní písničky posloucháte nejraději?

Já mám široký záběr, jak se říká od Vlacha po Bacha, tak bych musel vyjmenovat všechno, nemám rád muziku která je mdlá, tzv. bez koulí a bez kloudné melodie, snad jen ty tvrdé rockové směry, všelijaké ty odnože metalu, bych nemusel, tam už je těch koulí, aspoň pro mě, až moc, za to melodií poskromnu.

Já v podstatě souhlasím s Jordánem, ale přece jenom jsem v sedmnácti letech čuchl k bigbítu a mně ty rockové koule nevadí a bigbít poslouchám celkem hodně.

No a co tramping jako takový? Vím, že oba občas někam vyjedete, protože se různě i potkáváme, ale jaký je váš současný stav? Taky pokud se nepletu, tak ty jsi Jordáne z trampské rodiny, u Pupy si ale nejsem úplně jistý?

No, já jsem z trampské rodiny, ale to nemusí být vždy určující a dokladem toho je právě Pupa. U mě ale asi bylo. Začal to můj děda Karel, který si udělal jako první v rodině velký vandr přes celé Rusko, Kanadu a Evropu s Československými legiemi. A samozřejmě tatík který byl zakládající člen naší T.O. Rowers, takže jsem v tom vyrostl a jezdím celý život. No a teď? Naše osada kromě slezin, sem tam taky ještě někam vyjede. Mám spoustu kamarádů a tak se snažím pořád jezdit i na "normální vandry", ale už toho moc není. Samozřejmě léta se hlásí, ale spíš jsem "línej, tak překrásně línej". No, ale ještě se sem tam přinutím, dokonce i na zimní táboření. Samozřejmě akcí spojených s trampingem a muzikou je spousta a ještě do toho pletu kolo a vodu. Takže vlastně pořád tak nějak ve fofru.

Já to měl úplně jinak, oproti Jordánovi nejsem z trampské rodiny a první čundry jsem si musel doslova vybojovat, hlavně s otcem, ten byl ze zcela jiného světa. Ale dopadlo to tak, jak to dopadlo a tatík nakonec rezignoval. Snad pomohlo to, že mu kdysi u vína Jordán promluvil do duše, ale kdo ví. Brzy zemřel a už jsem se to nikdy nedozvěděl. No a pak už nebylo komu oponovat, s kým bojovat a tak mě tramping pohltil zcela a s ním samozřejmě i muzika. Dnes mám při svém povolání většinu víkendů pracovních, ale na sleziny a osadní akce si ještě pořád čas najdu.

Pár fotek z potlachů a vandrů s kamarády z T.O. Rowers:

70. výročí T.O. Rowers - slavnostní zapálení ohně na osadním fleku White Creek v roce 2013. T.O. Rowers - osadní vlajka z roku 1943. T.O. Rowers - nový osadní totem na osadním fleku White Creek. T.O. Rowers - osada na výročním potlachu v roce 2018.

T.O. Rowers - lesní koncert při příležitosti 70. výročí osady v roce 2013. T.O. Rowers - tradiční nedělní Jazzové dopoledne po potlachu. Vandrem z Al-Chajdy do Rowers City - fotka na památku z vandru ráno pod širákem. Kamarádi z T.O. Rowers hrají na našem potlachu T.O. Mňouci a T.O. Pravda na Rokytné v roce 2015.

A ještě něco na závěr, jak jste vlastně přišli ke svým přezdívkám?

No, já to mám jednoduché - dědictví po předcích. Samozřejmě v trampských začátcích jsem měl i jiné, ale příchodem k Rowerům se to ustálilo na rodinném - Jordán. Jak k té přezdívce přišel otec, tak na to je několik verzí. :-)

U mě je to jednoduché - v raných dobách jsem byl se svojí první osadou na čundru a někdo pořídil foto jak stojím v trenkách u ohně a při tehdejších 120 kilech jsem měl pěkného vaňouse a už to bylo. Na vojně jsem sice o kila přišel, ale přezdívka mi zůstala dodnes. Váha se ale uvelebila na hezkých 90-100 kg. Tak s ní nebojuji – kvůli přezdívce. :-)

Chlapi, děkuji vám za rozhovor, těším se zase někdy na viděnou a ahoj!

Ahoj Kapso. Jen ještě na konec, bychom vás všechny čtenáře, kamarády a příznivce trampské písničky, chtěli hubou společnou a nerozdílnou pozvat na 10. října 2021 do opravdu trampské Lucerny. Ať společně ukážeme, že jsme ještě tady, že nás to baví a že TRAMPSKÁ PÍSNIČKA POŘÁD ŽIJE !

Vstupenky si můžete zakoupit již nyní zde: Hudba z Trampíria 2021 v Lucerně

Děkuji všem trampům, kteří dočetli až sem a těším se na viděnou na podzim v Lucerně.

Kapsa, T.O. Mňouci & Sa-Jó.

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Hudba z Trampíria v Lucerně 2021 - poslední verze oficiálního plakátu letošní akce:

Hudba z Trampíria v Lucerně 2021Hudba z Trampíria v Lucerně 2021 - oficiální plakát na Hudbu z Trampíria na podzim 2021.



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1461212
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Fery
Ahoj Kapso, pěkné počtení :-), a vzpomínky na kamarády. Lamberci s Rowery svého času dost jezdili, i společné sleziny. Datum 11.10. mám v kalendáři.
Michal Kupsa
Ahoj a díky, když slyším o Lambercích, vždy si vzpomenu na písničku Merlin banja král. :-D
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace