Domů » Články » Recenze » Huawei Watch GT 2e - uživatelská recenze

Huawei Watch GT 2e - uživatelská recenze

Po letech strávených pracovním sezením u počítače jsem se rozhodl, že se musím víc hýbat a tak se už několik let aktivně věnuji pohybu nejpřirozenějšímu, tedy chůzi. S velkým povděkem to kvituje nejen moje zdraví ale i můj pes. Jak v letošním roce 2021 pokračují různá omezení v souvislosti s pandemií a nedá se moc nikam jezdit, tak o to víc se věnuji této pohybové aktivitě. Po počátečních experimentech s různými lacinými náramky a také na přání některých mých čtenářů jsem se rozhodl podívat se na zoubek nějakým kvalitnějším chytrým hodinkám, vhodným pro záznam sportovních aktivit.

Huawei Watch GT 2eHuawei Watch GT 2e - dostupná barevná provedení Graphite Black, Lava Red a Mint Green.

Obsah balení, provedení a design

Chytrých hodinek a náramků je na současném trhu doslova nepřeberné množství a tak jsem dlouho váhal, které pro tento článek vybrat. Nakonec jsem se rozhodl pro model Huawei Watch GT 2e. Tyto chytré hodinky sice již nejsou žádnou novinkou, protože v prodeji jsou skoro rok, ale stále patří k těm nejzajímavějším. Samotné hodinky jsou v prodeji ve velmi pěkné krabičce, která je na dnešní dobu možná až nezvykle velká, ale v základním balení toho mnoho nenajdete. Uvnitř jsou pouze hodinky, USB-C kablík, maličká dokovací stanice pro nabíjení a velmi stručný návod, jinak nic. Víc toho ale snad ani není potřeba.

Firemní produktové fotografie chytrých hodinek Huawei Watch GT 2e:

Huawei Watch GT 2e - barevná verze Graphite Black. Huawei Watch GT 2e - barevná verze Lava Red. Huawei Watch GT 2e - barevná verze Mint Green. Huawei Watch GT 2e - zadní strana hodinek.

Huawei Watch GT 2e - levá strana hodinek. Huawei Watch GT 2e - pravá strana hodinek. Huawei Watch GT 2e - řemínek pro verzi Graphite Black Huawei Watch GT 2e - řemínek pro verze Mint Green a Lava Red.

Provedení hodinek dává jasně najevo sportovní zaměření a svým designem tak trošku připomínají něco mezi hodinkami a sportovním náramkem. Provedení je velmi elegantní a jednoduché, působí přitom menším a kompaktnějším dojmem, jak většina současných hodinek, které jsou často až příliš mohutné. Přitom kvalita je na špičkové úrovni a už na první pohled je zřejmá vysoká odolnost. Ovládací tlačítka příliš nevyčnívají, což přidává na eleganci, ale současně také omezuje nechtěné zmáčknutí, nebo zachytávání oděvem. K dispozici jsou celkem tři barevné varianty, přičemž všechny působí velmi elegantně a bez problémů si je dovedu představit nejen na sport, ale klidně i jako doplněk pro "kravaťáky". :-)

Huawei Watch GT 2e - firemní produktové video shrnující některé klíčové vlastnosti hodinek.

Všechna tři barevná provedení Graphite Black, Lava Red a Mint Green se ale neliší jen barvou, černá varianta má trochu jiný design řemínku. Tak jako tak je ale i řemínek přímo skvělý a z velmi příjemného, dokonale měkkého materiálu. Hodinky tak můžete klidně nosit na ruce i více utažené, aniž byste z toho měli nepříjemný pocit. Pokud by se vám přesto dodaný řemínek z nějakého důvodu nelíbil, bez problému jej můžete vyměnit za jiný, nabídka je skutečně široká.

Displej, menu, funkce a aplikace

Displej je jednou ze silných stránek chytrých hodinek Huawei Watch GT 2e, jde o 1,39" AMOLED displej s vysokým rozlišením 454x454 pixelů a nadprůměrnou svítivostí 1000 nitů. Díky použité technologii má přímo skvělý kontrast, jasné barvy a čitelnost i na prudkém denní světle je přímo příkladná a celkově patří k nejlepším na současném trhu. Rozlišení je přitom natolik vysoké, že jednotlivé pixely bez silnější lupy nemáte šanci spatřit. Stejně dobré je i poměrně robustní krycí sklo, které bez problémů odolá běžným škrábancům. Intenzitu jasu displeje je samozřejmě možné ručně nastavit, ale osobně doporučuji využít funkce automatického přizpůsobení jasu, která bez problému zvládá jas přizpůsobit intenzitě okolního osvětlení. To je příjemné zejména v noci, kdy hodinky zbytečně neoslňují. Pokud si naopak potřebujete potmě posvítit, můžete k tomu využít funkci "Svítilna", kdy se celý displej rozzáří na maximum s bílou plochou. Ne že by to nahradilo kvalitní čelovku, ale na to, abyste se potmě trefili klíčem do zámku, nebo se nepřerazili cestou na WC to bohatě stačí. Taková drobnost, ale příjemná. :-)

Další velmi příjemnou vlastností je samotné menu hodinek, kde bych chtěl především vyzdvihnout kvalitní lokalizaci do češtiny. To je sice věc dnes již relativně běžná, ale mnohdy je překlad jen strojový, nebo nepřesný. V případě chytrých hodinek Huawei Watch GT 2e je ale překlad přímo dokonalý a za celou dobu používání jsem nenašel ani jeden případ, kdy bych v menu narazil na špatný nebo nepřesný překlad. Díky tomu je i ovládání skutečně velmi snadné, čemuž napomáhá i logické a uživatelsky přívětivé uspořádání menu. S tím souvisí i nabídka různých ciferníků, ze které si vybere opravdu doslova každý - nabídka je totiž skutečně mimořádně obsáhlá a pravidelně, téměř denně doplňovaná. Pokud by si přesto někdo nevybral, existuje hned několik diskuzních fór a stránek, kde si uživatelé ciferníky sami vytvářejí, sdílejí a vyměňují.

Huawei Watch GT 2e - ukázka menu aplikace i samotných hodinek:

Huawei Watch GT 2e - ukázka menu aplikace Zdraví. Huawei Watch GT 2e - ukázka menu aplikace Zdraví. Huawei Watch GT 2e - ukázka menu aplikace Zdraví. Huawei Watch GT 2e - ukázka menu aplikace Zdraví.

Huawei Watch GT 2e - ukázka menu menu na hodinkách. Huawei Watch GT 2e - ukázka menu menu na hodinkách. Huawei Watch GT 2e - ukázka menu menu na hodinkách. Huawei Watch GT 2e - ukázka menu menu na hodinkách.

Stejně dobrá lokalizace platí také pro aplikaci Huawei Health do mobilu, čeština je perfektní a použité výrazy jasné a přesné. Bezproblémové je také párování aplikace s hodinkami a to i v případě, že použijete mobil jiné značky, než Huawei. Za celou dobu testování se mi ani jednou nestalo, že by se aplikace od hodinek odhlásila a pokud jsem se vzdálil, tak se vždy v podstatě ihned automaticky zase připojily. To oceníte zejména v případě, že máte rádi dlouhodobé statistiky, kdy se nemusíte obávat výpadku denních dat o cvičení a zdravotním stavu - což se celkem běžně stává u levnějších nebo neznačkových náramků a hodinek.

Z nabídky funkcí je zřejmé spíše sportovní zaměření a k dispozici je celá řada režimů záznamu sportovních aktivit a to od obvyklého běhu, chůze nebo jízdy na kole až po plavání, veslování nebo triatlon (celkem 85 různých možností). Hodinky jsou vybaveny také vlastním čipem pro určení polohy pomocí systémů GPS a GLONASS, takže při venkovních aktivitách si můžete spustit přesný záznam trasy i bez mobilu. Samozřejmostí jsou pak v mobilní aplikaci Huawei Health velmi detailní statistiky a to nejen o sportovních aktivitách, krocích, vzdálenostech či spálených kaloriích, ale i o úrovni stresu, kvalitě spánku, srdečním tepu a dalších údajích. Změřit si ale můžete také okysličení krve a hodinky Huawei Watch GT 2e můžete využít i jako barometr, kompas nebo svítilnu. Nechybí ale ani hudební přehrávač, kterým můžete ovládat nejen hudbu z mobilu, ale i přímo v hodinkách jsou zhruba 4 GB úložného prostoru (i když tedy po pravdě skoro polovinu spotřebuje systém), kam si můžete svoje oblíbené skladby uložit a následně přehrávat z hodinek rovnou do bezdrátových Bluetooth sluchátek i bez mobilu.

Technické specifikaceHuawei Watch GT 2e:

Rozměry a hmotnost53x47x11 mm; 43 gramů
OdolnostVodotěsné do 50 metrů
ŘemínekVyměnitelný, měkký silikon
Displej1,39" AMOLED, 454x454 pixelů
PřipojeníBluetooth 5.1
Baterie455 mAh (výdrž až 2 týdny)
Interní paměťové úložiště4 GB
GPSAno
Dámská verzeNe
Cenacca 2.500 Kč (03/2021)

Postřehy z praxe a výdrž

V rámci testu jsem chytré hodinky Huawei Watch GT 2e používal docela dost dlouho, nachodil s nimi v přírodě několik set kilometrů a první co mě ohledně postřehů z praxe napadá je, že přímo skvěle sedí na ruce, což je poměrně důležitý detail, protože pokud chcete používat i analýzu kvality spánku, tak je máte na ruce v podstatě 24 hodin denně. Dalším postřehem je, že hodinky mechanicky opravdu hodně vydrží - podle specifikace jsou vodotěsné do 50 metrů a ani v terénu jim nevadí voda ani pot a pokud jsou špinavé, tak se s nimi prostě můžete rovnou vykoupat a je to. Stejně festovní je sklo na displeji, které odolalo hned několika nárazům stejně dobře, jako škrábancům, nebo při hře zubům mého německého ovčáka. :-)

Další velmi podstatnou vlastností chytrých hodinek je také jejich výdrž baterie i rychlost nabíjení a také v tomto ohledu patří vlastnosti Huawei Watch GT 2e ke špičce. Baterie o kapacitě 455 mAh reálně vydrží zhruba týden až dva. Přesněji se to říci nedá, protože jako u všech podobných zařízení velmi záleží na způsobu použití. Pokud se budete snažit energií šetřit, tak jsou i ty dva týdny úplně v pohodě. Pokud ale aktivujete Always-On režim displeje a budete při sportování často využívat GPS a podobně, tak se výdrž zkrátí na tu zhruba polovinu, což je ale oproti konkurenci pořád přímo skvělý výsledek. K dobrému dojmu navíc přispívá i rychlé nabíjení. Přibalená nabíjecí stanička s konektorem USB-C opravdu nabije zcela vybité hodinky přibližně do hodiny přesně tak, jak to uvádí výrobce v technických specifikacích.

Huawei Watch GT 2e - sportovní funkce a příslušenství:

Huawei Watch GT 2e - nabídka sportovních režimů (celkem 85 možností). Huawei Watch GT 2e - fólie na displej hodinek. Huawei Watch GT 2e - ovládání hudebního přehrávače. Huawei Watch GT 2e - nabíjecí kolébka.

Příslušenství, cena a závěr

Otázka příslušenství je vždy velmi podstatná, ale v tomto případě ho asi není mnoho potřeba. Pokud provozujete nějaké opravdu náročné a nebezpečné aktivity, pak mohu doporučit snad jen bezpečnostní ochrannou fólii na displej. Pokud máte rádi hudbu a venkovní pohyb, kam si neradi nosíte telefon, pak i bezdrátová Bluetooth sluchátka, do který si pustíte muziku přímo z hodinek. Velmi široká je také nabídka alternativních řemínků s více či méně hezkým designem, ale kvalitě originálních se vyrovná jen málokterý. Mě osobně se designově i tím, jak sedí na ruce nejvíc líbí originální ve verzi Lava Red anebo Mint Green.

Hlavní výhody chytrých hodinek Huawei Watch GT 2e:

- Povedený design a ergonomie (dobře sedí na ruce)
- Vynikající displej
- Dlouhá výdrž baterie a rychlé nabíjení
- Opravdu velké množství funkcí
- Kvalitní aplikace do mobilu
- Spolehlivost systému i aplikace
- Kvalitní lokalizace do češtiny
- 4 GB interní úložiště
- Nabídka ciferníků (denně přibývají další)
- Skvělá cena (03/2021)

Hlavní nevýhody chytrých hodinek Huawei Watch GT 2e:

- Absence NFC
- Chybí export trasy do GPX
- Chybí dámská verze

Zcela zásadní je také otázka ceny a ta je v tomto případě také velmi přívětivá. Jak jsem již psal v úvodu, tak hodinky Huawei Watch GT 2e v současné době nejsou žádnou novinkou a na trhu jsou docela dlouho, což má jednu zcela zásadní výhodu - cena spadla až na současných cca 2.500 Kč včetně DPH, což je cena přímo parádní. Za vynaloženou částku dostanete opravdu skvělé chytré hodinky, které se dobře nosí, jsou odolné, nabité funkcemi a mají i velmi dlouhou výdrž. Poměr ceny a kvality je v tento okamžik tak skvělý, že byste jen těžko hledali nějakou skutečně reálnou konkurenci.

Pokud bych měl závěrem zmínit přeci jen i nějaké nedostatky, tak mě napadá snad jen to, že je škoda, že hodinky nejsou vybavené také rozhraním NFC, které by nejednomu uživateli přišlo vhod. Dále je pak také škoda, že když už mají vlastní GPS čip, tak že není možné z aplikace vyexportovat GPX záznam trasy, což zásadně omezuje využití GPS dat v dalších aplikacích. V neposlední řadě pak musím ještě uvést, že mi přijde, že je opravdu velká škoda, že tyto hodinky nelze pořídit i v dámské verzi. Jsou sice trošku menší a tenčí, než většina konkurence, ale pro většinu žen a dívek jsou přeci jen asi pořád dost velké.

Tak a to je už úplně vše a příště třeba zase něco z jiného soudku. ;-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí chytré hodinky Huawei Watch GT 2e ?

Celkem hlasovalo 58 lidí


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
15331412
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jaroslav Sigmund
Dík za radu. Mám dárek pro moju k narozeninám
Michal Kupsa
Mohu fakt jen doporučit, ale pro ženu raději zkusit, protože dámská verze neexistuje a pro některé dámy už mohou být hodinky příliš velké (i když teda oproti většině ostatních chytrých hodinek jsou spíše menší).
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace