Domů » Články » Zahraniční cestopisy » Fascinující alpská rokle Partnachklamm

Fascinující alpská rokle Partnachklamm

Vydali jste se do známého alpského centra Garmisch-Partenkirchenu a nevyšlo vám počasí pro vámi zamýšlené aktivity? Nebo si chcete naopak úmyslně na chvíli odpočinout od davů lidí a nejznámějších atrakcí a chcete pro změnu vidět něco trošku jiného? Pokud ano, tak rokle Partnachlamm bude pro vás jistě tím ideálním cílem krátkého ale velmi zajímavého výletu. Navíc si sem můžete zajít i pěšky (z centra města je to kousek, přibližně 3 km), v kteroukoli roční dobu a také doslova za jakéhokoli počasí - stezka roklí je z velké části zahloubena ve skále, takže na vás nebude pršet ani sněžit.

Partnachklamm je jedna z nejpozoruhodnějších roklí v Bavorských Alpách. Malá říčka Partnach se tu hluboko zařezává do okolního terénu a na necelém kilometru svého toku tu vytvořila fascinující přírodní scenérii v podobě rokle, široké většinou jen 3 až 5 metrů, ovšem 50 až 85 metrů hluboké. Od začátku 19. století se říčka využívala k plavení dřeva, což se ale příliš neosvědčilo, protože v úzkém profilu často docházelo ke vzpříčení klád a tím k ucpání plavebního prostoru. Místní obyvatelé pak často museli doslova s nasazením života ucpané koryto uvolňovat. Vzpomínkou na několik takových osudných havárií jsou pamětní desky umístěné u křížku ve vstupu do údolí.

Od roku 1886 začal rokli zkoumat Německý alpský spolek (turistická organizace, podobná jako třeba náš Klub českých turistů), s ohledem na možné využití pro turistický ruch. V letech 1910 až 1912 pak byla rokle bezpečně zprůchodněna. Tato operace si ale vyžádala značné vynaložené úsilí i náklady. Velká část stezky roklí je totiž vedena zasekána ve skále, po vysutých lávkách a nebo rovnou vede v tunelech - konkrétně celkem cca 240 metrů tunelů. Příroda je tu ale drsná dodnes a náročný průchod tu stále vyžaduje pozornost a údržbu. Příkladem a varováním je zejména incident z června 1991, kdy se u jižního konce soutěsky uvolnilo asi 10.000 m³ skály, která přehradila tok řeky a velmi rychle vytvořila malé jezero. Podobný případ, i když v podstatně menším měřítku, se odehrál v březnu 2003, pro změnu na severním konci údolí. V obou případech bylo k nápravě nutno vynaložit velké úsilí, nicméně naštěstí nedošlo k obětem na životech a dokonce ani ke zranění osob.

V současné době jsou skalní masivy monitorovány a celá stezka pečlivě udržovaná. Kvůli nákladům s údržbou je ale vstup do rokle zpoplatněn. Otevřeno je celoročně, v létě od 8 do 18 hodin, v zimě pak od 9 do 17 hodin (mimo tuto dobu je rokle volně přístupná ale pouze na vlastní nebezpečí). Dospělí platí vstupné 3,- €, děti pak 1,50 €. V nabídce jsou ale i rodinné slevy. Pokud přijedete vlakem, můžete vystoupit na nádraží v Garmisch-Partenkirchenu a nebo můžete využít o něco bližší zastávku Kainzenbad. Pokud přijedete autem, pak můžete pohodlně zaparkovat u Olympijského stadionu, odkud je to ke vstupu do rokle jen asi 1,5 kilometru pěšky (dále se jet nedá, je tu zákaz vjezdu).

Může se hodit:

  • souřadnice parkoviště: 47.482024,11.118849
  • souřadnice vstupu do rokle: 47.467289,11.120276
  • deštník nebo raději nepromokavá bunda či pláštěnka s kapucí (za vlhka kape ze stěn voda, i když neprší)
  • pro příznivce geocachingu je zde Earthcache : GC1WYTT

Galerie k článku Fascinující alpská rokle Partnachklamm

Vstupní brána do údolí | fotografie
Vstupní brána do údolí
Začátek kaňonu u severního vstupu | fotografie
Začátek kaňonu u severního vstupu
Stezka zasekaná do skály | fotografie
Stezka zasekaná do skály
Průchod kaňonem po lávce | fotografie
Průchod kaňonem po lávce
Die Partnachklamm - nasvícená socha Panny... | fotografie
Die Partnachklamm - nasvícená socha Panny...
Clona z padající vody | fotografie
Clona z padající vody
Dvojice tunelů | fotografie
Dvojice tunelů
Nejužší část kaňonu | fotografie
Nejužší část kaňonu
Jižní vstup do rokle | fotografie
Jižní vstup do rokle
Partnachklamm II. | fotografie
Partnachklamm II.
Partnachklamm I. | fotografie
Partnachklamm I.


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1781132
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
marta
Prepacte Michal myslela som Vas a od Vas by som potrebovala malu radu na cestu
Michal Kupsa
OK - napíšu vám to mailem. :-)
marta
Tomas prosim mozete ma dontaktovat potrebujem od vas radu 00421905654779

pripadne mi do emailu napiste cislo zavolam vam spat idem na toto miesto a druhy krat a prvy krat sme ho nenasli preto vas prosim o radu kadial ist
Michal Kupsa
Tomáše bohužel neznám, ale pokud mohu nějak pomoct, napište.
Tomáš
Tak bohužel občas mají v zimě soutěsku uzavřenou jako právě dnes, pravděpodobně hodně taje, tak se obávají nějakých sesuvu nebo většího množství vody. Raději vždy zkusit ověřit na něm. webu.
Michal Kupsa
Hmmm, to je pravda - když taje sníh, tak to tam asi nebude asi žádná sranda. Díky za doplnění.
Naďa
Jen poznámka, vstupné je již 4 eura na osobu a parkovné u olympijského stadionu 2,5 euro na celý den.Jinak opravdu velmi krásné místo, navštívili jsme ho již po druhé.Určitě všem doporučuji.
Michal Kupsa
To se dalo čekat, ale určitě to stojí za to, hned bych se tam zase vrátil.
Díky za doplnění a zdravím.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace