Domů » Články » Zahraniční cestopisy » České vesnice v Rumunském Banátu

České vesnice v Rumunském Banátu

Mezi českými cestovateli, turisty i trampy je stále oblíbenější oblast Rumunského Banátu. A není to jen nádherná a hlavně nedotčená příroda, co sem láká stále více návštěvníků z Čech. Je to především místní, relativně početná česká komunita, která se zde postupně usídlovala od roku 1823, kdy zde byla založena první česká vesnice Sv. Alžběta (Elisabethfeld), která však později zanikla, kvůli problémům s nedostatkem vody. Rok nato byla nedaleko založena druhá vesnice, Sv. Helena, která je dodnes asi nejznámější českou osadou v Banátu, protože je ideálním východiskem i centrem. Vesnice byly pojmenovány podle dcer podnikatele se dřevem a zakladatelem komunity pana Magyarlyho. V průběhu let zde vznikly další čistě české vesnice Bígr, Eibenthal, Rovensko, Šumice a největší česká vesnice Gernik. Roztroušeny jsou po horách nad Dunajem, na pomezí hranic dnešního Rumunska a Srbska. Celkem zde dnes žije kolem 5000 etnických Čechů. Všechny vesnice jsou prakticky 100% české, protože naše mentalita je výrazně odlišná od rumunské a tak nikdy nedocházelo a nedochází k výraznějšímu promíchání s okolní rumunskou majoritní společností.

Vesnice byly a vlastně stále jsou díky své odlehlé poloze značně izolované od okolní ruchu moderní Evropy a také od okolních rumunských vlivů. Místní obyvatelé i po více jak 150 letech odluky hovoří naprosto plynně česky. Dodnes do žádného z těchto míst nevede ani pořádná asfaltová silnice a například do Bígru se běžným osobním autem vůbec nedostanete. Díky tomu se tu udržují u nás již dávno zapomenuté tradice a zvyky. Slaví se tu dožínky, posvícení a další lidové slavnosti. Také na bohoslužby zde chodí většina obyvatel bez rozdílu věku a na Sv. Heleně mají dokonce baptisté i katolíci své vlastní kostely. Slyšet tu můžeme tradiční české lidové písničky, které již byly u nás dávno zapomenuty a nebo které se dochovaly již pouze ve zkrácených verzích. Stále se tu můžeme setkat také s lidovými kroji a dobovým oblečením, které se u nás nosilo naposledy zhruba před sto lety. Také lidová architektura je zde zachovalejší a bližší své původní podobě než u nás. Při pohledu na některé chaloupky na nás doslova dýchne historie. Na obdělávání polí se pak stále ještě používají koně a nebo dokonce kravské povozy, i když sem tam už můžeme zahlédnout i nějaký ten traktor. Vesnice v podstatě dodnes žijí převážně ze zemědělství a jsou stejně jako v dobách svého vzniku z větší části soběstačné. Místní jsou stále schopni si většinu své potravinové spotřeby vyrobit sami a to za použití dávných technologií. Kukuřice se stále mele na malých vodních mlýncích, sýr (kravský, ovčí i kozí) se pořád ještě vyrábí doma za pomoci syřidla a nebo také chléb se peče v domácích zděných pecích. A takový domácí med, či šípková marmeláda jsou skutečné lahůdky. Místní obyvatelé je stále vozí prodávat na rumunské trhy do vesnic dole u Dunaje. V nedalekém Sikovci se také ještě konají tradiční klasické dobytčí trhy, kde kvete jak klasický, tak i u nás již prakticky nemyslitelný směnný obchod. Pořídíte zde od koně či krávy, přes vepře, kozy, ovce, husy, kachny a slepice až po ovoce a zeleninu či hotové potraviny. Trh začíná brzy ráno, ještě před východem slunce a má neopakovatelnou atmosféru. Připadáte si zde skutečně jako někdy před sto lety.

Zima na RovenskuZima na Rovensku

Komunita má také několik slavných rodáků. Nejslavnějším je asi náš současný nejlepší fotbalista Pavel Nedvěd, který původem pochází z nejnedostupnější horské vísky Bígr. Zajímavou postavou je také rodák Josef Řehák, svérázný místní malíř o kterém natočila dokumentární film i Česká televize. Mistr sice bohužel zemřel již v roce 1993, jeho chaloupku na Bígru však můžete navštívit i dnes a paní Řeháková vám jistě ráda ukáže jeho tvorbu, která se z části nachází přímo na stěnách jejich domu. Vynikají především zde oblíbenými jasnými barvami. Nejznámější je asi jeho verze obrazu Mony Lisy, který visí v obývacím pokoji.

Současná situace domácích obyvatel však není jednoduchá. V dobách komunistické nadvlády nejevily rumunské úřady o českou menšinu prakticky žádný zájem a situace byla stále horší a horší. Především veškerá infrastruktura je zde velmi zanedbaná. Po svržení komunizmu získali etničtí češi nárok na vystěhování zpět do vlasti a přednostní, bezproblémové udělení našeho státního občanství. Toho řada lidí využila a především mladší generace se ze značné části vystěhovala trvale a nebo alespoň přechodně zpět do Čech. Další u nás pracují a domů se vrací jen občas přivézt vydělané peníze rodičům či prarodičům. V malebných chaloupkách tak převládají především starší lidé. Těm mimo jiné pomáhá nadace Člověk v tísni, která tu podporuje školství, zdravotnictví i osvětu. Podporuje zde také vznikající turistický ruch. V každé vesnici je totiž vždy několik volných chalup, kterou si lze pronajmout na romantickou dovolenou. S koupelnou či splachovacím záchodem však spíše nepočítejte. Ostatní turisté zase najdou ubytování přímo v domovech místních obyvatel. V letních měsících dokonce funguje pravidelná doprava z Čech do Sv. Heleny, která je ideálním východištěm pro pěší túry okolních horách. Nadace tu dokonce nechala vyznačit turistické značky, stejné jako u nás doma i s českými popisky, včetně přehledné turistické mapy celé oblasti. Dá se tu putovat dokonce úplně nalehko protože vzdálenosti mezi jednotlivými vesnicemi odpovídají lehčím denním pochodům kolem 15 až 20 kilometrů. Stan ani spacák přitom nepotřebujete, protože se můžete v každé vesnici levně ubytovat, včetně stravy. Je to koneckonců i bezpečnější než nocovat pod širákem či ve stanu, protože Banát je velmi lesnatý a je zde vysoký výskyt divokých zvířat, především medvědů, kterých je zde nejvíce v celé střední Evropě.

Náladovka ze SikovceNáladovka ze Sikovce

Je tady toho ale také hodně k vidění. Zážitkem může být ve vesnicích pozorování domácích při polních pracích prováděných tradičními technologiemi. Banát je také vyhlášenou krasovou oblastí, takže je zde spousta bílých vápencových skal, údolí, jeskyní, propastí i závrtů a dalších krasových jevů. Z velmi vysokých skal poblíž Sv. Heleny je překrásný výhled do údolí Dunaje a to i daleko na území Srbska. Přímo naproti Sv. Heleny se na skále nad Dunajem navíc tyčí působivá zřícena středověkého hradu a nedaleko vesnice je také archeologické naleziště s pozůstatky římského osídlení. Při přechodech po horských hřebenech zase můžete zahlédnout pastevce v jejich salaších či se stády ovcí na pastvě. Některé svahy slouží právě jako pastviny nebo byly vytěženy při zpracování dřeva a tak zde není nouze o nádherné výhledy do divoké kopcovité krajiny. V nedalekém rumunském městečku Berzasca začínala také úžasná romantická lesní úzkokolejka s parním provozem. Před několika lety však byla bohužel značně poškozena jarní povodní a to tak vážně, že se provoz již nepodařilo obnovit. O to čilejší je však lodní provoz na Dunaji, který lze ze skal pozorovat přímo z ptačí perspektivy. Na potoce Beu jsou také dva krásné krasové vodopády a na potocích poblíž vesnic je také několik vodních mlýnků. Za vidění stojí také takzvaná Kulhavá skála, která vzdáleně připomíná skalní most Pravčická brána. Přímo pod ní je pak rozlehlá jeskyně Vranovec. To vše je ale jen malý a stručný výpis místních zajímavostí, pro které Banát rozhodně stojí za návštěvu.

Pokud by jste se rozhodli českou komunitu v Rumunsku navštívit, můžete využít nabídku některé z cestovních kanceláří, které sem jezdí především v letním období. Lepší je ale zavítat sem individuálně. Dojet se tam dá pohodlně autem, které si můžete ve Sv. Heleně bezpečně odstavit a nebo můžete využít služeb místního dopravce, který vás levně a bezpečně doveze z Čech (většinou z Prahy či Brna) až na místo. Veškeré potřebné informace naleznete na internetové stránce, kterou v rámci pomoci rozvoje komunity provozuje nadace Člověk v tísni, včetně kontaktů na dopravce či místní obyvatele, kteří mají k dispozici ubytování pro turisty. Nechybí ani orientační ceník, přičemž si ani nemusíte vyměňovat peníze, protože v českých vesnicích lze platit přímo i českými korunami. Rumunsko je navíc od roku 2007 členem Evropské unie, takže nemusíte řešit ani žádné problémy spojené s přechodem hranic.

Odkaz na infoweb o Banátu : www.banat.cz

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku České vesnice v Rumunském Banátu

Poslední černá kuchyně na Rovensku | fotografie
Poslední černá kuchyně na Rovensku
Zima na Rovensku | fotografie
Zima na Rovensku
Cesta do Gerniku | fotografie
Cesta do Gerniku
Bígr | fotografie
Bígr
Náladovka ze Sikovce | fotografie
Náladovka ze Sikovce
Cestou k Dunaji | fotografie
Cestou k Dunaji
Rovenské "kudrnaté prasátko" | fotografie
Rovenské "kudrnaté prasátko"
Zimní výhled z Rovenska | fotografie
Zimní výhled z Rovenska
Ve Svaté Heleně | fotografie
Ve Svaté Heleně
Velikonoční bohoslužba | fotografie
Velikonoční bohoslužba
Údolí Dunaje | fotografie
Údolí Dunaje
Momentka ze Svaté Heleny | fotografie
Momentka ze Svaté Heleny
Pokoj pro hosty | fotografie
Pokoj pro hosty
Statek na Rovensku | fotografie
Statek na Rovensku
Cestou na pole .... | fotografie
Cestou na pole ....
Ze Svaté Heleny | fotografie
Ze Svaté Heleny


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
221115201
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Mojmír Bárta
Sháním informace o tkalcovně, kterou postavil pan
Benjamin Ježek na Sv. Heleně.Byl to můj vzdálený příbuzný
a informace se různí. Děkuji MB
Michal Kupsa
O tom bohužel nic nevím.
Jozef Markuš
Dobrý deň, pre pani Buriánkovú.V Bulharsku žili Česi v dedine Vojvodovo a je aj zoznam ktoré a kedy prišli zo Svätej Heleny do Bulharska a ktoré odišli odtiaľ aj do Argentíny. Tiež je zoznam ktoré sa vrátili do Československa. Ja by som chcel vedieť odkiaľ prišli do Svätej Heleny ?
Ďakujem a prajem pekný deň
Michal Kupsa
Díky za doplnění.
Petr Bařina
Dobrý den, nevíte jak sehnat nějaký kontakt na někoho kdo by mohl mít k dispozici kroniky a jiné dokumenty? Ve vesnici Varzari se narodila moje babička. Babička letos oslaví 90 narozeniny a jelikož vesnici navštívím, chtěl bych ji pořídit fotografii domu ve kterém žila. Bohužel neznám číslo.
Michal Kupsa
Dobrý den, zkuste některý z kontaktů na webu www.banat.cz
Alena Pospisilova
Dobry den, prave jsme se vratili z dovolene v Rumunsku. Naprostou nahodou jsme se dostali do Svate Heleny a byli jsme prijemne prekvapeni moznosti pohodlneho ubytovani za dobre ceny. Chteli jsme puvodne nocovat v kempu v narodnim parku Cheile, ale autem se tam nedalo dostat. Potkali jsme mladou ceskou rodinu, ktera byla ubytovana prave ve Svate Helene a ti nas tam nadmerovali. Dorazili jsme az po 19h a prvni babicky, ktera sedela pred domkem, jsme se zeptali, zda mluvi cesky a ona nam plynulou cestinou odpovedela a nabidla ubytovani i se stravou.
Pripadali jsme si jako u babicky na vesnici, vse bylo ciste a malebne. Pripravila nam vybornou veceri behem 30minut a socialni zazemi bylo take v pohode, moderni sprchovy kout a splachovaci zachod. Druhy den jsme se vydali na vyslap do Vranovce a prekvapilo nas zname znaceni a vsude informace v cestine. V mistni hospode jsme si dali vyborne pivo a popovidali s mistnimi i lidmi puvodne odtud, ale zijicimi pres 20let v Cechach. Cesty v teto vesnici jsou nove vyasfaltovane a vetsina domku zvenci pekna. Na vylet jsme se vydavali v nedeli dopoledne a spousta mistnich se prave vydavalo do kostela, cesky nas zdravili, bylo mezi nimi i prekvapive dost mladych lidi i deti. Je tu i ceska skola a vedle ni hriste, kde bylo i nekolik deti.
Ale pani bytna nam rikala, ze ma tri deti a vsichni ziji v Cechach. Vypravela nam, ze ted uz se jim zije celkem dobre, ale pred 89rokem tam byla bida, drina v zemedelstvi a zadna technika. Ted uz vesnici jezdi moderni traktory a pred chalupou stoji auta. Nase rodina ma stale prasata, slepice a uzitkovou zahradu. Narazovy prijem snad i z ubytovani. Zustali jsme tam dva dny a pak putovali dale po Rumunsku. Ted doma koukam na info o ceskem Banatu a mam potrebu se podelit o dojmy a vrele doporucit konkretne ubytovani u pani Marie Hanove ve Svate Helene.
Michal Kupsa
Jo, jo - v Banátu je dobře, i když už to není úplně to, co bývalo. :-)
Jana Čalkovská
Chtěla bych se zeptat jestli je možné domluvit soukromé ubytování a domluvit se na délce pobytu u některých českých lidí v Banátu :-)děkuji
Michal Kupsa
Dobrý den, jasně, info najdete na: www.banat.cz :-)
Karásková Jana
Prosím, existuje vesnice Varzar okres Margita? Tam žili do roku 1948 moji rodiče. Pak se celá rodina přestěhovala do ČR do Sudet. Děkuji.
Michal Kupsa
To bude asi Varzari, ale to není v Banátu a žili tam spíš Slováci. Jinak na mapě viz:
https://goo.gl/maps/fqbUzcynoiCDCscM7
Milan Pavelka
Pochazim ze severni Moravy Valasskeho Mezirici tedy Valasska , nedaleko je hora Radhost a na vrcholu u kostelika najdete Valasskou legendu ,valasi prave prisli do teto oblasti pred 600 lety prave z Rumunska ,je malo pravdepodobne ze by vypatral z ktere konkretni oblasti ale i tak rad se podivam po ceskych Rumunskych vesnicich nejak mne to tam tahne , miluji jeste neznicenou prirodu . Milan Pavelka
Andrea
Dobrý večer v létě se chystáme navštívit Banát a kamarádkou a přítelem . Něco jsem si načetla a zjistila od lidí co už tam byli. Moc děkuji za vaše stránky jen další počtení co nás utvrzuje v tom, že jsme si dobře vybrali.
Michal Kupsa
Mohu jen doporučit, je tam opravdu krásně. :-)
Iveta
Dobrý den, tento rok plánujeme cestu do Banátu, chtěla bych se zeptat jestli je někde kolem těchto měst autocamp nebo něco tomu podobnému :)
Děkuji za informace :)
Michal Kupsa
Dobrý den, pokud vím, tak není a doufám, že ani nebude. :-)
Miroslav Kňažek
Rumunsko je vůbec velice zajímavá země - viz tajemství pohoří Bucegi.
Michal Kupsa
Tam jsem ještě nebyl, ale snad se někdy zadaří. :-)
stanislavknourek facebooc
ahoj všem kdo jezdi do této vesničky.před několika lety jsme ze shš z trutnova a vodáci z hradce králové navštívily tuto vesničku a uspořádali před místní hospúdkou vystoupení hš a střelbu z děla.opravdu se toto vystoupení lidem líbilo a na závěr vesnická tancovačka.druhý den oběd u starosty doma polévka ze slepičky a k tomu sladké placky.rad na vzpomínám a snad někdy se tam opět podívám.z pozdravem standa
Michal Kupsa
Mám podobné zkušenosti, budu se tam muset taky zase vrátit. :-)
maika
Dobry den ,moc mně mrzi jak všichni jste zapomněli na českou -srbskou vesnici ta se jmenuje ZLATITA bydli tam mala měnšina čehu ,v Zlatici je katolicka cirkev pšed 20 leti bylo nas ešte hodne a lide zestarli a pomalu ti pravi češi umirai .,je škoda že ti lide kteri odešli za sLibenou praci v Čehah bilo velke sklamani v roce 1992 nas maminka pšihlasila k česke komunite a autobusem nas vzali do Chebu doma nam slibili krasni život v Čehach a bilo velke sklamani ,Češi z Svate Heleně delali velki rozdili mezi češima z Zlatite a je vidět do dnes ten rozdil ., oni Helenaci maij pžibuzne v Zlatice a vubec ani si nespomenou jednou přiznat že v ZLATICE jsou ČEŠI.:-(:-(:-(:-).
Michal Kupsa
Dobrý den, o Zlatici bohužel slyším poprvé, takže k tomu opravdu nemohu nic říct.
radak toman
Hledam rodinu Tomanovych narozenych u opavy pred druhou svetovou valkou. Jmeno by melo znit ladislav toman a mel dve dcery. Zit by meli v nejake ceske vesnici prosim o nejaky kontakt dekuji.
Michal Kupsa
V tom Vám bohužel asi nepomůžu, ale zkuste stránku www.banat.cz kde je spousta kontaktů i na místní obyvatele přímo v Banátu, ti by možná mohli vědět.
Jan Žák
JSEM RÁD ,ŽE JSEM OBĚVIL TYTO STRÁNKY PÁTRÁM PO PŘEDCÍCH ZE SEDMIHRADSKA . MOJE MAMINKA SE TAM NARODILA ROKU 1929 A O SEDMIHRADSKU NECHCE ANI SLYŠET CO TAM UTRPĚLA BÍDY ,HLADU A OMRZLIN . PO PŘESTĚHOVÁNÍ DO ČECH SE PROVDALA DO RODU ŽÁKŮ V JINRŘICHOVICÍCH NA SOKOLOVSKU A S TOHOTO RODU POCHÁZÍ I DALŠÍ DOST DOBRÝ FOTBALISTA JAKO JE PAVEL NEDVĚD JE TO TOMÁŠ SIVOK JEHO BABIČKA A MŮJ OTEC A DALŠÍ SOUROZENCI SE NARODILI V MAĎARPOTOKU V SEDMIHRADSKU S POZDRAVEM JAN ŽÁK DOMAŽLICKO
Michal Kupsa
Děkuji za komentář a jsem moc rád, že se Vám moje stránky líbí. :-)
Michal Gúth
Vítám vás!
Zdravím vás do Česka.
Bydlím v rumunském banátu ve vesnici Gernik od narození. Je mi třicet dva let a i když jsem někdy měl sto chutí zůstat v Česku, nakonec jsem stejně podlehl. Víte jak to je, tohle je už moje rodná zem. Narodil jsem se ve městě Drobeta-Turnu Severin mamince češce a tatínkovi rumunovi. Nyní bydlím v Drobetě i když navštěvuji i Gernik. Mám rumunské občanství a česky umím stejně, jako rumunsky. Je tady krásně v kterou koliv roční dobu. Zastavil se tu čas a člověk nemá každodenní stresy, co bude zítra. Však ono nějak bude :-) Rumunsko je krásná země. Co se týče krajiny, můžete jej projít od hor až po mořské pobřeží. Mám Rumunsko už projeto a prochozeno od Maramuréši, Sedmihradsko, Transilvánii přes Valašsko ke Konstantě na pobřeží. Rozhodně bych vás chtěl pozvat k nám do Rumunska a zdržte se tu aspoň na pár dnů či týdnů. Tato země má opravdu co nabídnout. S pozdravem M.G.
Michal Kupsa
Nezbývá než souhlasit, Rumunsko je opravdu krásná země a snad mi to příští rok vyjde, abych se po čase zase přijel podívat. Díky a zdravím. :-)
Karel Schveiner
Protože rodiče Pavla Nedvěda dobře znám vím že svatbu měli ve Skalné
Michal Kupsa
No jo, tak to máš asi pravdu, díky za doplnění.
Karel Schveiner
Komunita má určitě slavné rodáky, ale Pavel Nedvěd mezi ně nepatří. Ani rodiče Pavla nejsou rodáky. Rodáci jsou až prarodiče Pavla Nedvěda.
Michal Kupsa
Přiznám se, že přesně to nevím, nicméně jsem to slyšel tak, že rodiče ještě měli svatbu na Bígru.
Etelka Buriánková
Přeji dobrý den. Obracím se s prosbou.Moji předci, kteří už nežijí se narodili na svaté Heleně. Pátráme odkud a z které části čech přišli do Rumunska. Pak se přestěhovali do Bulharska- Vojvodovo a v 50 letech přišli zpět do Čech - osídlení jižní Moravy Valtice.Kde bych měla pátrat odkud předci přišli. Děkuji Etelka Buriánková rozená Dvorská. Babička se jmenovala Etelka Čížková, její maminka Rozálie Čížková za svobodna Rozálie Kovaříková. Děkuji za jakýkoliv podnět.
Etelka Buriánková
Michal Kupsa
Obávám se, že s tímto neumím pomoci - v genealogii se vůbec nevyznám. Vím jen tolik, že na to existuje v Čechách minimálně jedna specializovaná firma, která to umí dohledat (a třeba i několik stovek let dozadu) ale víc o této problematice opravdu nevím. :-(
Marta Krysl
Nikdy jsem o ceskych vesnicich v Rumunsku neslysela, az kdyz mne bratr rekl, ze tam pojede v lete na dovolenou.
Vas clanek je velmi informativni, fotky pekne a ilustrativni.

Oslo, 1. brezna 2013
Marta Krysl
Michal Kupsa
Díky, to jsem rád, že se článek líbí a Banát opravdu vřele doporučuji, jen tam fakt nádherně. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace