Domů » Články » Recenze » Canon EF-S 24mm f/2,8 STM - uživatelská recenze

Canon EF-S 24mm f/2,8 STM - uživatelská recenze

Na podzim loňského roku uvedl Canon novinku v podobě dalšího objektivu typu "pancake", tedy česky palačinka, což celkem dobře vystihuje to hlavní, o co tu asi jde. Nový objektiv Canon EF-S 24mm f/2,8 STM je totiž velmi malý a hlavně extrémně krátký, díky čemuž dosahuje opravdu velmi kompaktních rozměrů, což je opravdu znát zejména na tělech menších digitálních zrcadlovek, jako je například Canon EOS 100D, se kterými objektiv tvoří téměř kapesní komplet, který již může rozměry i hmotností konkurovat jak takzvaným "bezzrcadlovkám", tak i některým větším kompaktním fotoaparátům. Přitom si však fotograf může užít plnohodnotné zrcadlovky. Objektiv se ale jistě bude hodit i majitelům větších a vyspělejších fotoaparátů, jako je například Canon EOS 70D, protože má i další výhody v podobě kvalitní kresby pevného ohniska, slušné světelnosti f/2,8 a také příznivé ceny. Nutno však pro jistotu připomenout, že objektiv je označen jako EF-S a tím pádem je určen pouze pro digitální zrcadlovky s čipem formátu APS-C a na Full-Frame zrcadlovku jej ani nenasadíte. Ekvivalentní, tedy přepočtené ohnisko na APS-C odpovídá hodnotě 38mm.

Canon EF-S 24mm f/2.8 STMCanon EF-S 24mm f/2.8 STM - nový objektiv typu "pancake" pro zrcadlovky Canon s čipem APS-C.

Parametry a mechanické provedení

Je to právě již zmíněné kompaktní provedení, co vás jako první zaujme v okamžiku, kdy objektiv vezmete poprvé do ruky. Je tak malý, že působí až trošku legračně. Jeho délka je totiž necelých 23mm při průměru cca 68 milimetrů. Je také velmi lehký a jeho hmotnost je pouhých 125 gramů. Přesto ale působí až překvapivě solidním, robustním dojmem a je také vybaven poctivým kovovým bajonetem. Na objektivu samotném najdeme pouze přepínač AF/MF který se může hodit při potřebě ručního zaostřování. Ostřící prstenec je sice kvůli konstrukci velmi tenký, ale i tak je dobře použitelný a má krásně hladký, plynulý chod. Při automatickém zaostřování skvěle funguje tichý STM motor. Zaostřování je plynulé, přesné a spolehlivé, i když nepříliš rychlé. Při ostření se objektiv maličko vysouvá, ale jen několik milimetrů a přední příruba se neotáčí. Filtrový závit objektivu má průměr 52mm a nejkratší zaostřitelná vzdálenost je 16 centimetrů, takže jej lze využít i pro makrofotografii – i když vzhledem k ohnisku jen v omezené míře. Clonu objektivu lze nastavit v rozsahu f/2,8 až f/22 a clonový vějíř je tvořen sedmi lamelami s kruhovým otvorem. Spíše pro zajímavost ještě dodám, že optická soustava je tvořena šesti čočkami, z nichž jedna je asférická.

Sférické zkreslení objektivu Canon EF-S 24mm f/2,8 STMSférické zkreslení objektivu Canon EF-S 24mm f/2,8 STM - ukázka nerovných linií na zkušební fotografii.

Obrazová kvalita

Pokud jde o samotnou obrazovou kvalitu, tak napřed začnu tím nejméně příjemným zjištěním, kterým je viditelné sférické zkreslení. Jak je výmluvně vidět na ukázkové fotografii, tak je zřejmé, že naprosto rovných linií, například při fotografování architektury, se v případě objektivu Canon EF-S 24mm f/2,8 STM asi nedočkáme. Objektiv vykazuje viditelné soudkové zkreslení, které za jistých okolností může být opravdu na obtíž. Na druhou stranu ale zase nutno poznamenat, že pokud budete mít od fotografovaného objektu větší odstup, pak zkreslení bude většinou podstatně méně viditelné a rušivé. V případě fotografování motivu, kde nejsou přesně rovné linie, si pak ale zkreslení zpravidla ani nevšimnete. V neposlední řadě je pak nutno poznamenat, že dnes již také existuje řada nástrojů, jak se zkreslení poměrně účinně zbavit. U některých novějších fotoaparátů je pak korekce zkreslení dostupná již přímo v menu přístroje.

Dalším aspektem obrazové kvality objektivu je vinětace. Asi nepřekvapí, že objektiv Canon EF-S 24mm f/2,8 STM na "plnou díru" docela vinětuje, někdy i celkem viditelně. Nicméně stačí přiclonit zhruba na hodnotu f/4 a vinětace klesne na méně než polovinu a již se stává ve většině případů prakticky neviditelnou. Při vyšším zaclonění je pak samozřejmě již všechno v pohodě. Také zde je však nutné poznamenat, že s vinětací si opravdu není nutné lámat hlavu, protože ji lze (pokud se vůbec objeví) velmi snadno odstranit v postprocesu při zpracování fotografií v grafickém editoru. Navíc korekci vinětace mají v nabídce funkcí přímo ve fotoaparátu i ty nejlevnější digitální zrcadlovky, jako je například již zmíněný model Canon EOS 100D, který jsem použil k pořízení zkušebních fotografií v tomto článku. V menu fotoaparátu pak lze nastavit i redukci chromatické aberace, což ale v případě toho objektivu snad ani není moc potřeba, protože chromatická aberace je v tomto případě velmi malá, ve většině případů až naprosto zanedbatelná.

Bokeh objektivu Canon EF-S 24mm f/2.8 STMBokeh objektivu Canon EF-S 24mm f/2.8 STM - Canon EOS 100D ; clona: f/2,8 ; čas: 1/250 ; ISO 1600.

Zapomenout nesmím ani na bokeh, který je u objektivu se světelností f/2,8 poměrně podstatnou záležitostí. Tady se ale žádné překvapení nekoná, můj subjektivní pocit z objektivu je, že bokeh je tak nějak normální, nebo by se spíše dalo přesněji říci očekávatelný. Nelze samozřejmě čekat "sametové" pozadí jako u drahých a specializovaných portrétních objektivů, ale na druhou stranu ani nelze říct, že by byl bokeh nějak výrazně rušivý nebo odpudivý. Navíc, jak už to u bokehu bývá, tak se hodnotí poměrně obtížně, protože samozřejmě jde také o to, co a za jakých podmínek se vlastně fotografuje a nemusí to být jen "měřitelné veličiny", jako clona, vzdálenost, odstup motivu od pozadí a podobně, ale záleží i na osvětlení scény, struktuře nebo barevnosti motivu.

Pražská uličkaPražská ulička - Zátiší jedné menší pražské uličky, nasvícené pouličními lampami.

V průběhu období, kdy jsem měl objektiv k dispozici, jsem se se sluníčkem moc nepotkal, což se v tomto ročním období není zase tak moc čemu divit. :-) Neměl jsem tak mnoho možností si vyzkoušet, jak se objektiv chová v protisvětle. Nicméně i v tomto ohledu se mi zdálo, že výsledek je dobrý - tedy že se sice nějaký ten odlesk občas objeví, ale celkově lze i v tomto ohledu považovat objektiv za dobrý.

No a nakonec ještě ostrost, která je velkým plusem tohoto objektivu. Kresba je opravdu velmi dobrá a to dokonce téměř bez ohledu na použité zaclonění. Objektiv je velmi ostrý již od minimálního clonového čísla f/2,8 a velmi dobrou úroveň si drží při všech clonách, až někam k hodnotě f/16, kde začíná klesat, ale opět spíše jen mírně. V tomto ohledu objektiv jistě uspokojí i náročnější fotografy.

Canon EF-S 24mm f/2.8 STM - detail kovového bajonetu objektivu. Canon EOS 100D + EF-S 24mm f/2.8 STM - pohled z profilu. Canon EOS 100D + EF-S 24mm f/2.8 STM - pohled shora. Canon EOS 7D Mark II. + EF-S 24mm f/2.8 STM

Cena a závěr

Jedním z nejlákavějších aspektů objektivu Canon EF-S 24mm f/2,8 STM je také jeho prodejní cena, která je opravdu velmi příznivá. Jako referenční obchod jsem vzal Megapixel.cz, který podle mě patří k asi nejlepšímu kompromisu mezi cenou a seriózností prodejce. Právě zde se aktuálně (01/2015) objektiv prodává za cenu 4.690,- Kč včetně DPH. Tuto cenu musím bez váhání označit za vynikající, protože za ni získáte objektiv, který je nejen levný, mimořádně malý a mechanicky velmi solidní, ale také opticky opravdu velmi dobrý. Jeho kvality ocení nejen uživatelé malých a lehkých zrcadlovek kvůli jeho rozměrům, ale pro svoji kvalitu se jistě bude hodit i náročnějším fotoamatérům na jejich sofistikovanější digitální zrcadlovky.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový objektiv Canon EF-S 24mm f/2,8 STM ?

Celkem hlasovalo 516 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Canon EOS 100D ve formátech JPG nebo RAW, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Můžete si tak zde stáhnout opravdové originální soubory přímo z fotoaparátu.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7112313
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jirka
Dobrý den,

vlastním Panasonic GH3, bude s adaptérem na Canon kompatibilní tento objektiv?

Děkuji
Michal Kupsa
Redukci Panasonic/Canon jsem bohužel nezkoušel, ale fungovat by to mělo. Nicméně bych si to raději napřed zašel do nějakého většího obchodu vyzkoušet - jistota je jistota (ta redukce totiž jistě nebude od ani jednoho ze jmenovaných výrobců). :-)
JzA
Díky, potvrzujete zhruba moje očekávání, takže si objektiv nadělím pod stromeček.
Michal Kupsa
S tímto se opravdu nedá šlápnout vedle, je to dobré sklo, navíc i za dobrou cenu.
Držím palec a přeji dobré světlo. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace